Η αποτυχία των πολιτικών επιλογών και η πίεση των λαών οδηγεί δυνάμεις της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας να διαφοροποιούνται από τον νεοφιλελεύθερο εναγκαλισμό τους
Η Ευρώπη βρίσκεται σε μεταβατική φάση και είναι ζήτημα των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων σε ποια κατεύθυνση θα πορευτεί, τονίζει ο Ν. Χουντής. Ο αναπληρωτής υπουργός σημειώνει, ακόμη, ότι η κυβέρνηση κατάφερε να βάλει τη διαπραγμάτευση μέσα σε πολιτικό πλαίσιο και ταυτόχρονα να παρουσιάσει νομοθετικό έργο. Ως επικεφαλής της ελληνικής πλευράς στην ad hoc επιτροπή Κομισιόν - Ελλάδας για την απορρόφηση 2 δισ. για την ανθρωπιστική κρίση, δηλώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε αύξηση του ποσοστού κοινοτικής συμμετοχής και στο να της δοθεί δυνατότητα για εμπροσθοβαρή απορρόφηση πόρων.
Συνέντευξη στην Αυγή και τον Φοίβο Κλαυδιανό
* Τι επιδιώκει η Ελλάδα από το σχέδιο Γιούνκερ; Υπάρχει ζήτημα μη έγκαιρης απορρόφησης κοινοτικών πόρων που σχετίζονται με την κρίση ή ευρύτερα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις;
Το ποσό των 2 δισ. που ανακοίνωσε ο κ. Γιούνκερ, αφορά, τόσο σε κονδύλια του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 που δεν είχε απορροφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και σε κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ, τη ΣΕΣ 2014-2020. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο πλαίσιο της εκταμίευσης του ποσού αυτού υπάρχει η πρόθεση να αυξηθεί το ποσοστό κοινοτικής συμμετοχής. Δίνεται ουσιαστικά η δυνατότητα στη χώρα μας να προχωρήσει σε μια εμπροσθοβαρή απορρόφηση μέρους των νέων πόρων, η οποία, ξεπερνώντας τα διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια, θα ενισχύσει τα πρώτα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της εργασίας.
Θα μου επιτρέψετε όμως εδώ να τονίσω ότι το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ δεν μπορεί να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο. Αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε τον τρόπο που αξιοποιήθηκαν αυτά τα κονδύλια, τον οικονομικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό τους αντίκτυπο. Υπό αυτή την έννοια, νομίζω ότι η απελθούσα κυβέρνηση απέτυχε πλήρως και αυτό είναι το στοίχημα για τη δική μας κυβέρνηση, πάνω σε αυτό εργαζόμαστε, σύμφωνα με όσα έχουμε δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό.
Πάνω σε αυτούς τους άξονες γίνεται προετοιμασία, ώστε με διαφανείς πάντα διαδικασίες, να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο άμεσα η εκταμίευση και η αξιοποίηση του ποσού αυτού.
* Τι συνεπάγεται για την ευρύτερη διαπραγμάτευση το σχέδιο Γιούνκερ και η ρητή παραδοχή του προέδρου της Κομισιόν ότι στην Ελλάδα υφίσταται θέμα ανθρωπιστικής κρίσης;
Η παραδοχή από τον κ. Γιούνκερ αλλά και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σουλτς ότι στην Ελλάδα υπάρχει ζήτημα ανθρωπιστικής κρίσης και άμεση ανάγκη για την αντιμετώπισή της είναι μια επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό συνεπάγεται, εκ των πραγμάτων, ότι υπάρχει παραδοχή της αποτυχίας των μνημονιακών πολιτικών, υπάρχει η ανάγκη αλλαγής της πολιτικής, υπάρχει η άμεση ανάγκη για κοινωνικά μέτρα προς όφελος των πληγέντων από τη μνημονιακή λαίλαπα. Η παραδοχή της ύπαρξης ανθρωπιστικής κρίσης εκθέτει την προηγούμενη συγκυβέρνηση που πανηγύριζε για το "success story", και θέτει προ των ευθυνών τους και τους εταίρους να συμφωνήσουν σε αλλαγή της πολιτικής που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα.
Είμαστε αποφασισμένοι να θέσουμε τέρμα σε Μνημόνια και τρόικα. Δεν θα πάρουμε μέτρα υφεσιακά και λιτότητας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε τις πολιτικές που φορτώνουν φτώχεια και ανεργία στους λαούς της Ευρώπης.
* Πώς αξιολογείτε τη δυναμική των πολιτικών συσχετισμών σε άλλες χώρες της Ευρώπης;
Η Ε.Ε. βρίσκεται σε μια κίνηση, οι συσχετισμοί αλλάζουν, σε άλλες χώρες γρηγορότερα και σε άλλες βραδύτερα. Τα μηνύματα από την Ισπανία και την Ιρλανδία είναι πολύ θετικά, η Αριστερά ολοένα και δυναμώνει και μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις.
Παρατηρούμε όμως ότι, κάτω από την αποτυχία των πολιτικών επιλογών και την πίεση των λαών, και δυνάμεις μέσα στην παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατία αρχίζουν να διαφοροποιούνται από τον νεοφιλελεύθερο εναγκαλισμό τους όλα αυτά τα χρόνια.
Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική φάση για την Ευρώπη και είναι ζήτημα των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων το σε ποια κατεύθυνση θα πορευτεί στο μέλλον η Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση, η ισχυροποίηση της Αριστεράς αποτελεί προϋπόθεση για τις όποιες θετικές εξελίξεις. Στην ατζέντα έχουν μπει τα θέματα που βάζει το πρόγραμμα και η πολιτική της Αριστεράς. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια σκληρή ταξική σύγκρουση, όπου η επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης θα ανοίξει δρόμους για όλους τους λαούς της Ευρώπης.
* Πώς κρίνετε την απόδοση της κυβέρνησης δύο μήνες μετά την εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ;
Η νέα ελληνική κυβέρνηση, μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, έχοντας να αντιμετωπίσει τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που της είχε βάλει η προηγούμενη συγκυβέρνηση, αλλά και κάτω από την πίεση των δανειστών, έχει καταφέρει να βάλει τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μέσα στο πολιτικό πλαίσιο και ταυτόχρονα να παρουσιάσει νομοθετικό έργο που να ανταποκρίνεται στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και στις επείγουσες ανάγκες του ελληνικού λαού. Ο νόμος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο νόμος για τις 100 δόσεις, η παράταση του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο νόμος για την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης αποδεικνύουν την πολιτική βούληση και δράση της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και να θέσει τις βάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανόρθωση της κοινωνίας.
Διεκδικούμε ισότιμο ρόλο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Ταυτόχρονα, διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που θα αξιοποιεί και τα γεωπολιτικά δεδομένα. Θα λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας και γενικότερης φιλειρηνικής στάσης της Ευρώπης, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή που, αυτή την περίοδο, είναι γεμάτη από εστίες έντασης και συγκρούσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου