Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Γ. Βαρουφάκης: Tο τοξικό παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών πρέπει να σταματήσει


Πέντε χρόνια μετά την πρώτη διάσωση της Ελλάδας η χώρα παραμένει σε κρίση και η εχθρότητα μεταξύ των Ευρωπαίων βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών σύμφωνα με άρθρο του υπουργού Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο Project Syndicate.

Την εκτίμηση ότι πέντε χρόνια μετά την πρώτη διάσωση της Ελλάδας η χώρα παραμένει σε κρίση και η εχθρότητα μεταξύ των Ευρωπαίων βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών διατυπώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε άρθρο του στο Project Syndicate.

Στο άρθρο που τιτλοφορείται «Αποκλιμακώνοντας την πολιτική πικρίας της Ευρώπης» («Deescalating Europe's Politics of Resentment») ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται στη απρεπή χειρονομία που προέβαλε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο και εστιάζει την επιχειρηματολογία που ο ίδιος ανέπτυξε μετά το 2010 σε ευρωπαϊκά Φόρα για τα λάθη στην ελληνική διάσωση.

Καταλήγοντας σημειώνει:

«Πέντε χρόνια μετά, η Ελλάδα παραμένει σε κρίση. Η εχθρότητα μεταξύ των Ευρωπαίων βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της, κυρίως με Έλληνες και Γερμανούς να έχουν βυθιστεί ηθικά, δείχνοντας ο ένας στον άλλο το δάχτυλο και παρουσιάζοντας ανοιχτό ανταγωνισμό.

»Αυτό το τοξικό παιχνίδι κατηγοριών ευνοεί τους εχθρούς της Ευρώπης. Πρέπει να σταματήσει. Μόνο τότε η Ελλάδα - σαφώς με τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της, τους οποίους επίσης ενδιαφέρει η ανάκαμψη της χώρας - θα μπορέσει να εφαρμόσει αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης. Αυτό είναι απαραίτητο για να είναι σε θέση η Ελλάδα να εξοφλήσει τα χρέη της και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους πολίτες της.

»Σε πρακτικό επίπεδο, η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, η οποία προβλέπει παράταση τεσσάρων μηνών για την καταβολή του δανείου, προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για πρόοδο. Όπως οι ηγέτες της Ελλάδας συμφώνησαν στην άτυπη σύνοδο στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, θα πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως.

»Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να εργαστούν από κοινού για να επανασχεδιάσουν τη νομισματική ένωση, έτσι ώστε να υποστηρίζει την ευημερία για όλους, αντί να τροφοδοτεί την αμοιβαία δυσαρέσκεια. Αυτό είναι ένα δύσκολο έργο. Όμως, με μια ισχυρή αίσθηση του σκοπού, μια κοινή προσέγγιση, και ίσως μια ή δύο θετικές χειρονομίες, αυτό μπορεί να επιτευχθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου