Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Τάσος Κορωνάκης: Οδηγός του ΣΥΡΙΖΑ οι αξίες της ριζοσπαστικής Αριστεράς και οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες


Συνέντευξη του Τ. Κορωνάκη, Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, στο Χρήστο Σίμο για την εφημερίδα ΑΥΓΗ

Ενότητα, μαζικότητα και ισχυροί δεσμοί με την κοινωνία είναι τα ζητούμενα για τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας περιόδου που άνοιξε με την εκλογική επικράτηση της 25ης Ιανουαρίου, τονίζει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Τάσος Κορωνάκης. Μια εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως το κόμμα θα πρέπει να έχει διακριτό ρόλο σε σχέση με την κυβέρνηση και το κράτος.

- Αναλαμβάνετε τη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε πρωτόγνωρες και κρίσιμες συνθήκες και για το κόμμα, αλλά και για την Αριστερά, ευρύτερα. Χρειάζονται αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του ώστε να ανταποκριθεί στα νέα καθήκοντα;

Χρειάζονται αλλαγές, όπως χρειάζεται και συνέχεια. Όλα θα αποφασιστούν συλλογικά και με απόλυτη αίσθηση ευθύνης. Πρώτα από όλα όμως χρειάζεται να αναβαθμίσουμε τόσο την πολιτική συζήτηση όσο και την παρέμβασή μας. Από τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κρατήσουμε το ριζοσπαστικό του περιεχόμενο και προσανατολισμό, τον πλουραλισμό, τη σύνδεσή του με τα κινήματα και τις δομές αλληλεγγύης. Πρέπει να προσέξουμε ως κόρη οφθαλμού όλα όσα έκαναν τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό που είναι: ένα πρωτότυπο εγχείρημα που ξεκίνησε από τη συνένωση διαφορετικών οργανώσεων της Αριστεράς και κατάφερε μετά από λίγα χρόνια να συνιστά σύμβολο της ελπίδας για όλη την Ευρώπη. Σήμερα πρέπει να δούμε πώς αυτό το κόμμα θα στηρίξει την κυβέρνηση, διατηρώντας την αυτονομία και τον διακριτό του ρόλο, σε μια περίοδο που οι ευθύνες είναι αυξημένες, όπως και οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ του σήμερα, να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου πριν τις 25/1 και αυτό είναι σαφές σε όλους και σε όλες μας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χάσουμε τον ριζοσπαστισμό μας, τουναντίον. Σημαίνει, όμως, ότι θα χρειαστεί μια τέτοια γείωση των οργανώσεών μας και των θεματικών μας επεξεργασιών στην κοινωνία και στα επιμέρους κινήματα, ένα άνοιγμα των συμμαχιών μας και στέριωμα των δεσμών μας με οργανώσεις και κινήματα στην Ευρώπη και τον κόσμο, αλλά και μια νέα στρατηγική συζήτηση στο κόμμα, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα νέα καθήκοντα.


- Τι πρέπει να κάνει και τι να αποφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την κυβέρνηση και το κράτος;

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει απολύτως διακριτούς ρόλους σε σχέση με την κυβέρνηση και το κράτος. Τα κόμματα που ταυτίστηκαν με τις κυβερνήσεις και το κράτος κατέληξαν να απομονωθούν από την κοινωνία και να λειτουργούν ως ιμάντες πελατειακών σχέσεων και δοσοληψιών. Εμείς πρέπει να δίνουμε παντού και με κάθε τρόπο το μήνυμα ότι ο καιρός των πελατειακών σχέσεων και των "χρωματιστών" παιδιών έλαβε τέλος.

Αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι θα είμαστε παρακολουθητές ούτε βέβαια και "χωροφύλακες" της κυβέρνησης, που απλώς θα της κουνάμε το δάχτυλο όταν δεν πηγαίνει κάτι καλά.

Οι μεγάλες τομές, οι μεταρρυθμίσεις, οι δομικές αλλαγές, που η κυβέρνηση θα προωθήσει μέσα και από το νομοθετικό της έργο, δεν μπορεί να γίνουν ερήμην της κοινωνίας και του λαού. Όλα τα μεγάλα ζητήματα οφείλουμε να τα ανοίξουμε μέσα στην κοινωνία σε πλατιές διαδικασίες, γιατί κάθε άποψη, κάθε θέση θα πρέπει να ακουστεί και να καταγραφεί και αυτό μπορεί να το κάνει το κόμμα.

Αλλά και για τη μάχη που θα δίνει μέρα με τη μέρα η κυβέρνηση πρέπει να επινοήσουμε θεσμούς δημοκρατίας και χώρους ελευθερίας όπου η κοινωνία θα μπορεί να ενημερώνεται, να κρίνει και να στηρίζει.

Συνολικά οφείλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε οργανικό κομμάτι της κοινωνίας και να διευρύνουμε τη σχέση μας με τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί ως προς τον δικό μας ρόλο αλλά και ως προς την επιτυχία της κυβέρνησης.


- Ως στέλεχος, προέρχεστε από τη Νεολαία Συνασπισμού. Ποιες εμπειρίες θεωρείτε γόνιμες από την περίοδο εκείνη;

Η Νεολαία Συνασπισμού ειδικά, αλλά και ο Συνασπισμός ήταν για μένα -όπως και για πολλούς ανθρώπους της γενιάς μου που τώρα βρίσκονται σε καίριες θέσεις- ένα σημαντικό σχολείο, μια σπουδαία εμπειρία σε δύσκολα για την Αριστερά χρόνια. Το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ, που ήρθε να ξεπεράσει παλιούς διαχωρισμούς του παρελθόντος και να παράξει κάτι πραγματικά νέο τόσο στο πλαίσιο της Αριστεράς, όσο και συνολικά στην πολιτική ζωή της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ανήκουμε στη γενιά που πήρε τη σκυτάλη των μεγάλων αγώνων κι έφτιαξε μαζί με παλιούς και νέους συντρόφους ένα νέο υποκείμενο στην Αριστερά την περίοδο, που όλοι μιλούσαν για το "τέλος της Ιστορίας" και το "τέλος της ιδεολογίας".

Από το κίνημα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο κοινωνικό φόρουμ, από την μπουκαπόρτα ενός καραβιού στο λιμάνι της Αγκόνα μέχρι τα χωράφια του Ροστόκ, από τις φοιτητικές κινητοποιήσεις του 2007, στον Δεκέμβρη και τις πλατείες, από τις δομές αλληλεγγύης που πλέον στήνονται σε κάθε γειτονιά μέχρι τις Σκουριές Χαλκιδικής, έμαθα και μάθαμε συλλογικά τη σημασία των αγώνων και της κοινής δράσης, όπως και την αναγκαιότητα επανασχεδιασμού της στρατηγικής της Αριστεράς σε νέες κατευθύνσεις.

Αυτή δεν ήταν μια εύκολη πορεία και οι αδυναμίες και τα λάθη μας την χάραξαν επίσης. Χρειαστήκαμε, όπως χρειαζόμαστε και σήμερα, νέα εργαλεία και νέες επεξεργασίες μια και έχουμε μπροστά μας πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντήσουμε εν κινήσει. Ερχόμαστε από πολύ μακριά και οδηγός μας δεν μπορεί παρά να είναι οι αξίες μας, μαζί με τις σημερινές μας ανάγκες.


- Μέχρι στιγμής, οι δανειστές πιέζουν ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην κατορθώσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα του. Πώς θεωρείτε ότι πρέπει να αντιδράσει το κόμμα και η κυβέρνηση;

Για πρώτη φορά σε μια περίοδο 20ετίας στην καρδιά της Ευρώπης αμφισβητείται δομικά η κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού. Δεχόμαστε μια ασφυκτική πίεση αποδεικνύοντας, ότι το πεδίο σύγκρουσης είναι πολιτικό και όχι οικονομικό. Δεν δεχόμαστε όμως μόνο εμείς πίεση, δέχονται και αυτοί. Από τους λαούς σε κάθε χώρα της Ευρώπης που διεκδικούν το δικαίωμά τους σε μια καλύτερη ζωή και την επαναφορά σε αξίες όπως η κοινωνική δικαιοσύνη και η δημοκρατία. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς βρίσκουν ένθερμους υποστηρικτές τους λαούς των άλλων χωρών. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία κλονίζεται, ενώ οι συντηρητικοί της Γερμανίας με τη στάση τους καταστρέφουν τους ομοϊδεάτες τους σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία.

Βρισκόμαστε στην αρχή μιας περιόδου, αυτών των κρίσιμων τεσσάρων μηνών, και το σχέδιό μας αποκτά κομβικά χαρακτηριστικά για το πώς θα περάσουμε απέναντι. Μπαίνουμε σε αυτή τη διαρκή μάχη των τεσσάρων μηνών κι όχι μόνο θα μείνουμε ζωντανοί προς απογοήτευση των αντιπάλων μας, αλλά θα τον περάσουμε τον φράχτη.

- Στο εσωτερικό μέτωπο, η κυβέρνηση έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση με τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Πώς εκτιμάτε ότι θα αντιδράσει το σύστημα αυτό; Πώς μπορεί να ενισχύσει ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση στο θέμα αυτό;

Απ' όταν διατυπώσαμε το πρόγραμμά μας γνωρίζαμε ότι δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Την ευθύνη την έχουμε αναλάβει από καιρό. Υπάρχει ένα σκληρό κατεστημένο ολιγαρχών με πολιτικούς και κοινωνικούς δορυφόρους, που όσο βλέπουν ότι δεν μπορούν να μας βάλουν στο χέρι, τόσο πιο επιθετικοί γίνονται. Αλλά είναι τα τελευταία σαλπίσματα των νικημένων, τα τελευταία κουρέλια από τα γιορτινά τους φορέματα, παραφράζοντας τον Μανόλη Αναγνωστάκη.

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχημάτισε κυβέρνηση, δεν σημαίνει ότι δεν εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε μια σύγκρουση βαθιά πολιτική και ταξική, που εν πολλοίς θα κριθεί στην κοινωνία. Έχουμε απέναντί μας ένα σάπιο κατεστημένο, που θα ξεθεμελιώσουμε, ως την πρώτη πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης. Η στάση απέναντι στη διαπλοκή και τη διαφθορά είναι ανυποχώρητη, δεν γίνεται να υπάρχουν κρυμμένα εκατομμύρια σε φορολογικούς παραδείσους και ο λαός να μάχεται για την επιβίωσή του.

Το "να πληρώσουν οι πλούσιοι", που διαπερνά και τέμνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ενσάρκωση του κοινού περί δικαίου αισθήματος και όσο πιο καθαρά μιλήσουμε και κινηθούμε τόσο θα δυναμώνει και η σχέση μας με τον κόσμο όχι μόνο που μας ψήφισε αλλα και όσους ένιωσαν περήφανοι όταν είδαν μια ελληνική κυβέρνηση να υπερασπίζεται για πρώτη φορά τα συμφέροντά τους.


- Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ε. ακούστηκαν επικρίσεις για τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπήρξαν στελέχη που έκαναν λόγο για "ομοσπονδιακό κόμμα", για "βαρονίες", αλλά και για ελλειμματική λειτουργία των οργάνων. Συμμερίζεστε τις κριτικές αυτές; Τι σχεδιάζετε να κάνετε;

Η κριτική είναι αναγκαία και χρήσιμη. Είμαι ο τελευταίος που δεν θα αναγνωρίσει λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος. Το ίδιο πρέπει να πράξουν όλα τα ηγετικά στελέχη του κόμματος. Ο αναστοχασμός είναι αναγκαίος και η ανατροφοδότηση του σχεδίου μας πρέπει να γίνεται και με όρους γόνιμης αυτοκριτικής. Προτείνω και προτιμώ να χαμηλώσουμε τους τόνους και να αποφεύγουμε όλοι εντυπωσιακούς χαρακτηρισμούς. Τη δημοκρατία στο εσωτερικό μας δεν πρόκειται να την υποστείλουμε, αλλά αντίθετα θα της δώσουμε περιεχόμενο, ουσία και θα την ισχυροποιήσουμε.

Όσο σκληρά θα πρέπει να δουλέψουμε για την εσωτερική μας δημοκρατία, άλλο τόσο δεν πρέπει να επικαλούμαστε το όνομά της επί ματαίω. Δεν είμαστε και δεν θέλουμε να είμαστε ένα κόμμα απλής ιδεολογικής ενότητας, αλλά είμαστε πια ένα ενιαίο κόμμα. Οι τάσεις είναι διακριτά ρεύματα ιδεολογίας και παραγωγής πολιτικής, αλλά δεν μπορεί να είναι οργανικές δομές, κόμματα μέσα στο κόμμα.

Υπάρχουν προτάσεις για το πώς μπορούμε να εμβαθύνουμε στο καταστατικό μας και γι' αυτό πρέπει να δουλέψουμε και θεωρητικά, αλλά και με γνώμονα την συλλογική εμπειρία. Σε κάθε περίπτωση, η συνεννόηση είναι αναγκαία πάνω στον άξονα αλήθεια - συλλογικότητα, ειλικρίνεια - ενότητα. Η νέα Πολιτική Γραμματεία έχει δεσμευτεί να φέρει μια εισήγηση στην Κεντρική Επιτροπή για τον ρόλο του κόμματος την νέα περίοδο, ενώ ήδη ετοιμάζουμε ένα συνολικό σχέδιο δράσης για τμήματα και οργανώσεις με ένα πιο συλλογικό μοντέλο λειτουργίας.


- Η οργανωτική ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να αντιστοιχεί με το εκλογικό αποτέλεσμα που πέτυχε. Ποια είναι η κατάσταση των οργανώσεων του κόμματος; Τι πρέπει να αλλάξει ώστε να ανοίξουν στην κοινωνία;

Επιδιώκουμε ένα κόμμα ελκυστικό για τις θέσεις και τη δράση του και όχι γιατί βρίσκεται στη διακυβέρνηση. Δεν επιθυμούμε ένα κόμμα - καταφύγιο του πελατειακού συστήματος, ούτε εκτροφείο προσωπικών σχεδιασμών και φιλοδοξιών.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου, έχουμε όμως να κερδίσουμε έναν κόσμο ολόκληρο. Αφήνουμε λοιπόν πίσω γκρίνιες και μιζέριες, ανώφελα τείχη και ψευδείς στρατοπεδεύσεις, και προχωράμε, κόμμα και νεολαία με δημοκρατία στο εσωτερικό και ενότητα στη δράση. Το σχέδιό μας είναι πιο μεγάλο από το μπόι μας. Χρειαζόμαστε πολλούς ακόμα μαζί μας, μέσα και δίπλα στις οργανώσεις μας, στα συνδικάτα, στις συνελεύσεις γειτονιάς, στις δομές αλληλεγγύης και στα κινήματα κάθε περιοχής.

Επιδιώκουμε ένα κόμμα ανοιχτό, με επιμονή και πίστη στις διαδικασίες, με καθαρούς κανόνες συλλογικά αποφασισμένους, που θα παράγει πολιτική, θα παρεμβαίνει παντού και θα αλληλεπιδρά με την κοινωνία.

Είμαστε εδώ για να επαναφέρουμε τη δημοκρατία και αυτό δεν γίνεται χωρίς να αποκαταστήσουμε και τη χαμένη τιμή της πολιτικής συμμετοχής. Της συμμετοχής στα συνδικάτα, της συμμετοχής της νέας γενιάς στην πολιτική. Είμαι σίγουρος πως με τον σκοπό στο μυαλό και τις αξίες μας στην καρδιά, με μάτια και αυτιά ορθάνοιχτα, με αναβαθμισμένη λειτουργία και συλλογικό νου, θα βρούμε γρήγορα τον βηματισμό που αντιστοιχεί στη νέα εποχή και τις ανάγκες τις κοινωνίας.

Ας αφήσουμε λοιπόν τα πολλά λόγια κι ας πιάσουμε όλοι δουλειά, ο καθένας και η καθεμιά από το μετερίζι του, μιας και μοιάζει να είμαστε καταδικασμένοι να τα καταφέρουμε, ας το πιστέψουμε κι ας βάλουμε τα δυνατά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου