Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Π.Σ. ΣΥΡΙΖΑ: Δυνατότητα διαμόρφωσης ενός προοδευτικού μετώπου εν όψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Επικριτικά σχολιάστηκε από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ η στάση του Κυρ. Μητσοτάκης, καθώς παρά τις μεγάλες τομές που είχε προαναγγείλει πώς θα έφερνε το κόμμα του, τελικά, φοβούμενος να τοποθετηθεί «επέλεξε να το βάλει στα πόδια»

Περισσότερες από τρεις ώρες συνεδρίασε την Πέμπτη το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα. Στο επίκεντρο η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία θα ανοίξει στο κοινοβούλιο μετά τον Αύγουστο, οι προτεραιότητες και ο σχεδιασμός του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής καθώς και οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κομματικές πηγές, αναφορικά με το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, διαπιστώθηκε μετά και την επιστολή της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, στον πρωθυπουργό, ότι μπορεί να διαμορφωθεί ένα εν δυνάμει προοδευτικό μέτωπο. 
Επικριτικά σχολιάστηκε από το Πολιτικό Συμβούλιο η στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς παρά τις μεγάλες τομές που είχε προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης πως θα έφερνε το κόμμα του , τελικά φοβούμενος να τοποθετηθεί «επέλεξε να το βάλει στα πόδια». Υπό αυτό το πρίσμα υπογραμμίστηκε άλλωστε και η ταύτιση του προέδρου της ΝΔ, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο (σ.σ.: διαβάστε αναλυτικά παρακάτω τις σχετικές ανακοινώσεις). 
Σε κάθε περίπτωση μόλις ανοίξει η συζήτηση στη Βουλή οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα καταθέσουν τις προτάσεις τους, ενώ η κυβέρνηση θα λάβει υπ' όψιν της και το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. 
Παράλληλα, ενημέρωση για τις προτεραιότητες και τον σχεδιασμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, παρείχε ο Δημήτρης Βίτσας στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, σν και δεν διαφαίνεται, όπως τονίσθηκε, η Τουρκία να επιθυμεί να δυναμιτίσει τις σχέσεις της με την Ε.Ε μη τηρώντας τις δεσμεύεσεις που απορρέουν από τη συμφωνία για το προσφυγικό. 
Σε κάθε περίπτωση και λόγω της εμπειρίας των τελευταίων ετών, καθώς οι καλές καιρικές συνθήκες ευνοούν την αύξηση των προσφυγικών ροών, το υπουργείο βρισκεται σε ετοιμότητα ώστε να μπορέσει να τις αντιμετωπίσει εφόσον χρειαστεί. 
Τέλος, το Πολιτικό Συμβούλιο ενημερώθηκε και για τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
Για την ΠΓΔΜ, υπογραμμίστηκε πως έχει καταγραφεί πρόοδος σε κάποια ζητήματα ωστόσο «αγκάθι» ανάμεσα στις δυο πλευρές παραμένει το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, με αιχμή τη σύνθετη ονομασία με χρήση έναντι όλων (erga omnes). 
Εκείνο που υπογραμμίστηκε πάντως κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου είναι ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμούν τη λύση του ζητήματος, ωστόσο «η μπάλα βρισκεται στο γήπεδο των γειτόνων», καθώς η διαπραγμάτευση μπαίνει στην τελική ευθεία (πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

Η ανακολουθία Μητσοτάκη για τη συνταγματική αναθεώρηση και τα πυρά της Κουμουνδούρου

«Η σημερινή άρνηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με την αναγκαιότητα έναρξης της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση προκαλεί, αν μη τι άλλο έκπληξη. Κι αυτό διότι ο ίδιος, την περίοδο που είχε ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα, είχε εκφραστεί ρητά υπέρ της συγκεκριμένης διαδικασίας»: Αυτό ανέφερε το μεσημέρι της Πέμπτης, σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και υπενθυμίζοντας αναλυτικά:
Στις 3 Ιανουαρίου 2016, σε άρθρο του στην εφημερίδα Καθημερινή, ο Κ. Μητσοτάκης είχε σημειώσει πως “ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στην πρώτη μου συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θα προτείνω να συμφωνήσουμε στην άμεση δρομολόγηση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, δίχως να θέτουμε περιορισμούς ως προς το εύρος της”.
Στις 2 Ιουνίου 2016, ο αρμόδιος βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, είχε παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της πρότασης της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Ακολούθως, μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις 23 Ιουνίου 2016, με σκοπό τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι “αυτή η Βουλή με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση να προτείνει μια Συνταγματική αναθεώρηση αρκετά ευρεία, έτσι ώστε η επόμενη Βουλή, με απλή πλειοψηφία, να μπορεί να καθορίσει το περιεχόμενο αυτής της αναθεώρησης. Οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει στις επόμενες Εθνικές εκλογές να μπορούν να αποφασίσουν και για το ποια Συνταγματική πρόταση θα υποστηρίξουν μέσα από την ψήφο τους”.
Πρόσφατα δε, στις 16 Φεβρουαρίου 2018, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα enikos.gr, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε αναφερθεί στην ανάγκη αλλαγής του άρθρου 86 του Συντάγματος, το οποίο συνδέεται με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, σημειώνοντας ότι “απαιτείται συστημική αναδιάταξη του θεσμού με επίκεντρο την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος”. Στο πλαίσιο αυτό, είχε τονίσει ότι “η Νέα Δημοκρατία θα θέσει το ζήτημα αυτό στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, όποτε αυτή και αν προχωρήσει (...)”.  
«Αναρωτιόμαστε τι άλλαξε από τότε. Είναι πλέον προφανές πως ο πρόεδρος της ΝΔ φοβάται όχι μόνο να εκθέσει δημόσια τις απόψεις του για τους θεσμούς και τα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και την αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση του καταστατικού χάρτη της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η  απάντηση της ΝΔ:
«Ευχαριστούμε πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ που υπενθυμίζει τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την ανάγκη μιας ευρείας και τολμηρής συνταγματικής αναθεώρησης, που ισχύουν βέβαια στο ακέραιο», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ απαντώντας στο γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης.
«Τον ευχαριστούμε επίσης που υπενθυμίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρώτος από όλους, μίλησε για την ανάγκη μια γενναίας αλλαγής του καταστατικού χάρτη, ανάγκη την οποία ασφαλώς και  εξακολουθεί να υποστηρίζει», προσθέτει η Πειραιώς και τονίζει: «Αυτό που μάλλον δεν κατανοεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι, ενώ οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας στηρίζονται από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, δεν μπορούν - ακόμη - να γίνουν πράξη λόγω των δικών του ιδεοληψιών και των σημερινών κοινοβουλευτικών συσχετισμών».
Η νέα απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:
Σύμφωνα με τη ΝΔ, Συνταγματική Αναθεώρηση πρέπει να γίνεται μόνο όταν η ίδια βρίσκεται στην κυβέρνηση. Πολύ πειστική ως δικαιολογία για την άτακτη οπισθοχώρηση του κ. Μητσοτάκη, και σε αυτό το, μείζονος σημασίας, ζήτημα. Εκτός αν θεωρήσουμε ότι το 2016, όταν παρουσίαζε τις προτάσεις του κόμματός του, νόμιζε ότι ήταν πρωθυπουργός...

 

Το «όχι» Μητσοτάκη στη Φ. Γεννηματά νωρίτερα

Επικοινωνία με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, σχετικά με την πρότασή της για την αναθεώρηση του Συντάγματος είχε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως γνωστοποίησε η εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μαρία Σπυράκη.
Όπως είπε η Μ. Σπυράκη, η θέση του είναι ότι δεν είναι του παρόντος η αναθεώρηση καθώς απαιτούνται ευρείες συναινέσεις που δεν διαμορφώνονται με ευθύνη του Αλ. Τσίπρα. Η πρόταση της ΝΔ για ευρεία αναθεώρηση πηγαίνει πολύ πέρα από τα σημεία που σωστά βάζει η Φ. Γεννηματά, πρόσθεσε.
Η επιστροφή των δυο Ελλήνων αξιωματικών είναι απόλυτη εθνική προτεραιότητα για τη ΝΔ, ανέφερε η Μαρία Σπυράκη και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι ήταν ράθυμος όταν μίλησε για σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο.

Ανέφερε ακόμη ότι η ΝΔ ζητά από τον πρωθυπουργό να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που προσφέρει στη χώρα μας η συμμετοχή της στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για να γυρίσουν το συντομότερο οι δύο αξιωματικοί στις οικογένειές τους και στην πατρίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου