Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Αλ. Τσίπρας: Ανάπτυξη με ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο δικής μας επιλογής που κανείς δεν θα μας επιβάλλει

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώνονται απόψε οι εργασίες του 11ου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας, στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace της Θεσσαλονίκης.

Στη συζήτηση που γίνεται στα Περιφερειακά Συνέδρια "η κυβέρνηση προσέρχεται απροκατάληπτα, χωρίς να ζητά πολιτικά διαπιστευτήρια από κανέναν και δεν προωθεί καμία άλλη ατζέντα, πέρα από την κοινή δουλειά και την διαβούλευση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της κάθε περιφέρειας", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στο Περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, της Κεντρικής Μακεδονίας. 
Είπε ότι στόχος είναι η παραγωγική συζήτηση, η εξεύρεση λύσεων από κοινού, για να σχολιάσει ότι "θα ήταν ευχής έργο για όλους μας, να κατακτήσουμε τέτοιους όρους συνεννόησης και στο κοινοβούλιο της χώρας και στην κεντρική πολιτική σκηνή".
Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ως θετικό το γεγονός ότι τα συνέδρια αυτά, "συμπίπτουν με την ολοκλήρωση του Προγράμματος και την πολυπόθητη μετά από 8 χρόνια, έξοδο της χώρας από την εξαίρεση και την επιτροπεία". Τόνισε ότι "σήμερα μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι, γιατί η οικονομία πιάνει τους στόχους και η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις διεργασίες για την ελάφρυνση του χρέους, θα ανοίξουν τον δρόμο για μια οριστική και καθαρή έξοδο από την περιπέτεια των Μνημονίων". Υπογράμμισε ότι "ο δρόμος από εδώ και πέρα ανοίγει" και πως "το 2018 θα είναι καλύτερο από το 2017 και το 2019 ακόμα καλύτερο από το 2018". Επισήμανε ωστόσο ότι δεν ήταν νομοτέλεια ότι θα τα καταφέρναμε.
"Βασικό μας εργαλείο για την επόμενη ημέρα είναι η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική", είπε ο Αλ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι πρόκειται για "ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο που, πλέον, κανείς δεν θα καταστρώσει για μας και κανείς δεν θα μας το επιβάλλει. Αλλά θα αποτελεί προϊόν δικού μας σχεδιασμού και δικής μας επιλογής".
Αυτή βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
-Ο πρώτος είναι η δημοσιονομική και η μακροοικονομική σταθερότητα. Έτσι ώστε η χώρα να διασφαλίσει την αυτόνομη πορεία της,.
-Ο δεύτερος πυλώνας είναι η στήριξη της εργασίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας και η αναβάθμιση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους.
-Τέλος, ο τρίτος πυλώνας είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
"Σχεδιάζουμε, λοιπόν, την επόμενη ημέρα, σχεδιάζουμε την επάνοδο της χώρας και της κοινωνίας στην κανονικότητα και την ανάπτυξη, μακριά, όμως, τώρα πια, από τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος" που έχουν ιδιοκτήτη "το παλιό καθεστώς των πελατειακών σχέσεων  και της διαπλοκής, που υπονόμευσε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την οδήγησε τελικά στην χρεοκοπία".
Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε πως του κάνει εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης "επέλεξε να επιτεθεί στις διαδικασίες αποκομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης", "μια μεγάλη τομή, μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην οποία προχωράμε σε απόλυτη συμφωνία με τους θεσμούς που επαινούν την ελληνική κυβέρνηση γιατί είναι η πρώτη στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους που πήρε τη πρωτοβουλία να συγκρουστεί με τη νοοτροπία του κράτους - λάφυρο του κόμματος που κυβερνά".   
Κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να εξηγήσει πιο καθαρά τις θέσεις του για απολύσεις στο δημόσιο, αλλά και τις θέσεις του για την στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση".
Οι οποίες, σχολίασε, "αν ποτέ εφαρμόζονταν, θα έθεταν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των πολιτών και θα οδηγούσαν εκατοντάδες ασφαλισμένους σε συντάξεις πείνας και εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης".
 
Η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις διεργασίες για την ελάφρυνση του χρέους, θα ανοίξουν τον δρόμο για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Διανύσαμε αυτόν τον δρόμο φροντίζοντας να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους πιο ευάλωτους με μέτρα αλληλεγγύης κοινωνικής δικαιοσύνης
Σχεδιάζουμε την επάνοδο της χώρας και της κοινωνίας στην κανονικότητα και την ανάπτυξη. Mακριά από τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, αλλά με ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο που κανείς δεν θα μας επιβάλλει, αλλά θα είναι προϊόν δικής μας επιλογής. pic.twitter.com/cC3oMbuZcR
Προβολή εικόνας στο Twitter
"Είναι στο χέρι μας να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω. Αυτοί που έριξαν τη χώρα στα βράχια, φαίνεται έχουν ακόμη σχέδιο να μας ξαναφέρουν πίσω στις σκληρές, ανάλγητες, ταξικές επιλογές που με πρόσχημα τη κρίση, με ευχαρίστηση εφήρμοζαν κατά τη διάρκεια της μεγάλης λεηλασίας 2010-2014", είπε ο Αλ. Τσίπρας. 
Υπογράμμισε ότι η "επόμενη μέρα" πρέπει να βρει και θα βρει την Ελλάδα απαλλαγμένη από το νεοφιλελεύθερο δογματισμό. Απαλλαγμένη από λογικές κοινωνικού Δαρβισνισμού και από ένα πολιτικό σύστημα βουτηγμένο στις πελατειακές σχέσεις, στη διαφθορά και στη διαπλοκή".
Σημείωσε ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα και δέσμευση απέναντι στους πολίτες, "όχι μόνο να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια αλλά να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας προκειμένου να επέλθει κάθαρση και δικαιοσύνη". Ξεκαθάρισε ότι "δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε καμία περίπτωση και για κανέναν, όσες πιέσεις και όσες απειλές και αν δεχθούμε" και ότι "όλες οι υποθέσεις θα διερευνηθούν από την δικαιοσύνη, που αφήνεται πλέον απερίσπαστη να πάρει τις αποφάσεις που προβλέπει ο νόμος, για όλους ανεξαιρέτως όσο ψηλά και αν βρίσκονται".
Αναφερόμενος στα λεγόμενα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας νωρίτερα για το ζήτημα της διαφοράς της χώρας με την πΓΔΜ, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι "η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη ειδικά, που θέλει να είναι πόλος και πυλώνας ανάπτυξης μόνο οφέλη μπορεί να έχει από την επίλυση της διαφοράς μας με τους Βόρειους γείτονές μας". 
Συνεπώς, πρόσθεσε δεν κατανοεί "τη σπουδή του "Αποστόλη (Τζιτζικώστα) να τοποθετηθεί σήμερα παίρνοντας μια θέση που πηγαίνει πίσω και από την εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι, όταν ήταν βουλευτής της πλειοψηφίας που διαμόρφωσε αυτή την εθνική γραμμή". 
Ξεκαθάρισε ότι "αυτό δε σημαίνει ότι πάμε σε μια διαπραγμάτευση για να επιτύχουμε μια οποιαδήποτε λύση", για να τονίσει ότι "διαπραγματευόμαστε με αίσθημα εθνικής ευθύνης και με στόχο να πετύχουμε μια λύση που θα διασφαλίζει την ιστορία και τη κληρονομιά μας και ταυτόχρονα θα ακυρώνει κάθε αλυτρωτισμό από την άλλη πλευρά". Διαβεβαίωσε ότι "έχουμε βάλει το πήχη ψηλά στη διαπραγμάτευση, ότι "θέλουμε μια λύση που θα αντέξει στο χρόνο και όχι μια λύση που θα διακινδυνεύει να καταρρεύσει πολύ σύντομα, γι' αυτό και βάλαμε ως προϋπόθεση μεταξύ άλλων και την αλλαγή του Συντάγματος της Γείτονος". "Θα κάνουμε όχι αυτό που ορίζει το κομματικό συμφέρον αλλά αυτό που ορίζει το εθνικό συμφέρον", είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε και την άλλη πλευρά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, διότι για εκείνους είναι ζήτημα υπαρξιακής σημασίας "και εύχομαι να το κατανοήσουν και να έχουν τη δύναμη να λάβουν τις δύσκολες αποφάσεις που είναι όμως αναγκαίες".
Η Κεντρική Μακεδονία και η Μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι η Περιφέρεια της χώρας όπου θα δοκιμαστούν και θα υλοποιηθούν όλες οι πλευρές και διαστάσεις του Νέου Παραγωγικού Προτύπου. Επιδίωξή μας να γίνει πόλος ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
"Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα όχι μόνο της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και όλης της χώρας, είναι επιλογή αποφασιστικού χαρακτήρα", είπε ο Αλ. Τσίπρας και ανακοίνωσε ότι στο μέτρο της εγκατάστασης νέων αγροτών, πρόκειται να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Αυτό για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σημαίνει ότι πέρα από τους περίπου 2300 που έχουν ήδη ενταχθεί, θα μπουν στο Πρόγραμμα περίπου άλλοι 1200.  
Αναφερθείς στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαργης, ο πρωθυπουργός είπε ότι "βρισκόμαστε σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή με όρους όμως που θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα της επιχείρησης". Ανεξάρτητα όμως από αυτό, διαβεβαίωσε τους τευτλοπαραγωγούς ότι "σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα από την πορεία της διαπραγμάτευσης, θα αποζημιωθούν άμεσα για το προϊόν που παρέδωσαν και θα ενισχυθούν και με τα ποσά που είναι αναγκαία για να καλλιεργήσουν και για την επόμενη χρονιά τα χωράφια τους".
Αναφερόμενος στο ζήτημα της "Ελληνικός Χρυσός", ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον μέχρι τέλους και κατέστησε σαφές ότι θα επιμείνει στην απαρέγκλιτη και σχολαστική τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων για το σύνολο των δραστηριοτήτων της εξόρυξης.
Καθοριστικής σημασίας είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας και της εξαγωγικής δραστηριότητας, μέσα από πρωτοβουλίες, όπως το Ενιαίο Σήμα για τα προϊόντα της αγροδιατροφής, καθώς και μέσα από τις δυνατότητας που δίνουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχουν το ΕΣΠΑ και ο Αναπτ. νόμος
Μεγάλο στοίχημα για την πόλη της Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας την ενοποίηση και αναγέννηση της παραλιακής ζώνης, "μια παρέμβαση, με εξαιρετικά μεγάλη σημασία για ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα, και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του".
Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι από το Ταμείο Εθνικής 'Αμυνας, έχει επίσης ληφθεί απόφαση για την αξιοποίηση  έκτασης στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το σχέδιο ανακατασκευής του γηπέδου του Συλλόγου. Για το σκοπό αυτό, είπε, εξετάζονται ήδη θετικά περαιτέρω αιτήματα του συλλόγου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η Κεντρική Μακεδονία είναι μια περιοχή με μακραίωνη ιστορία και πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα. Τα έργα ανάδειξης και συντήρησης αυτού του αποθέματος επιτρέπουν την καλύτερη επαφή των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων με την ιστορία και το πολιτισμό του τόπου τους.
Για την Κεντρική Μακεδονία, οι υποβολές προτάσεων στον νέο αναπτυξιακό νόμο για τον τομέα της βιομηχανίας ανέρχονται μέχρι σήμερα σε 66, ενώ 29 προτάσεις έχουν υποβληθεί για ξενοδοχειακές επενδύσεις.
Το θέμα του Μετρό της Θεσσαλονίκης παύει να είναι ανέκδοτο, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Είπε ότι το 2019 τελειώνει η βασική Γραμμή και λίγους μήνες μετά  η επέκταση για Καλαμαριά. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά το Πάσχα, "θα είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τους σταθμούς, που είναι έτοιμοι πλέον, ώστε να μπορεί ο κόσμος της Θεσσαλονίκης να τους επισκέπτεται". Πρόσθεσε ότι το έργο έγινε με κάθε φροντίδα για τα σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν κατά την διάρκεια των εργασιών. Υπογράμμισε ότι όμως το σημαντικότερο είναι ότι σήμερα ο υπουργός Υποδομών  έδωσε τις τελικές θέσεις των σταθμών για διαβούλευση και ξεκινούν τους επόμενους μήνες οι πρόδρομες εργασίες για την επέκταση του Μετρό προς τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης.
Μιλώντας για τα μεγάλα έργα, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι ολοκληρώνεται το φθινόπωρο του 2018 ο κεντρικός σιδηροδρομικός άξονας της χώρας, συνδέοντας την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη μόλις σε 3 ώρες και 20 λεπτά.
Πρόσθεσε ότι τον Οκτώβριο του 2018 θα ολοκληρωθεί η νέα γραμμή της διαδρομής Θεσσαλονίκη-Ειδομένη, καθιστώντας τον άξονα αυτό πλήρως ηλεκτροκινούμενο από τον Πειραιά έως τα σύνορα με την πΓΔΜ και από εκεί, έως την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Στρυμώνας-Προμαχώνας, έως το 2022 δημιουργείται ο δεύτερος κάθετος σιδηροδρομικός άξονας προς Βαλκάνια, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
 
Δρομολογήσαμε την απόδοση στις τοπικές κοινωνίες, του πρώην στρατοπέδου Π. Μελά και της ΔΕΘ και του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στην Καλαμαριά. Προεγκρίθηκαν χωροθετήσεις, επιτρεπόμενες χρήσεις γης & όροι-περιορισμοί δόμησης, ενώ προχωρά και η ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος.
Εκτενή αναφορά έκανε ο Αλ. Τσίπρας στην ΕΥΑΘ. "Στηρίξαμε", είπε, "την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της επιχείρησης, καθώς και την αποτελεσματικότητά της, με προσλήψεις 150 ατόμων μόνιμου προσωπικού", για να τονίσει ότι "σύμφωνα με την δική μας αντίληψη, το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα". 
Προανήγγειλε ότι "το αγαθό αυτό σκοπεύουμε να το κατοχυρώσουμε και συνταγματικά, στην προσεχή Συνταγματική Αναθεώρηση", εκφράζοντας την ελπίδα "και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να προσυπογράψουν αυτή την άποψη". 
Είπε για την ΕΥΑΘ ότι "έχουμε ήδη διασφαλίσει μέσα από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές ότι το 50,1% της επιχείρησης παραμένει στο δημόσιο" και ότι διασφαλίζεται ο στόχος των κινημάτων να παραμείνει η Εταιρεία υπό δημόσιο έλεγχο. 
Ανέφερε ότι αναζητούν επενδυτικές λύσεις για το 24% της επιχείρησης, που όμως δεν σχετίζονται απαραιτήτως με κάποιον στρατηγικό επενδυτή από το εξωτερικό. "Αλλά θα μπορούσε να παραχωρηθεί το ποσοστό αυτό είτε σε Δήμους είτε σε διαδημοτικές επιχειρήσεις", πρόσθεσε, εξηγώντας ότι στην κατεύθυνση αυτή, ο νέος Καλλικράτης θα δίνει την δυνατότητα στους φορείς των ΟΤΑ να επενδύουν σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Στη δε αγορά μετοχών της ΕΥΑΘ θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν και συλλογικοί κοινωνικοί φορείς όπως ασφαλιστικά ταμεία και επιμελητήρια.
Στον τομέα της ενέργειας, ο πρώτος στόχος είναι να επεκταθεί στην Κεντρική Μακεδονία το δίκτυο του φυσικού αερίου. Από την πλευρά της κυβέρνησης προωθείται ένα σαφές, σταθερό και διαφανές πλαίσιο για την περαιτέρω ανάπτυξή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Κεντρική Μακεδονία.
Η οδική σύνδεση Αθήνας Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε μετά από 60 χρόνια.
Η επέκταση του διαδρόμου στο αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», βελτίωσε μια υποδομή που κατασκευάστηκε κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακόμη, το 2019 τελειώνει η βασική γραμμή του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης.
"Στον χώρο της Υγείας στήθηκε το μεγαλύτερο πάρτι που έχει στοιχίσει στο δημόσιο ταμείο δεκάδες δισ ευρώ", είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Σημείωσε ότι "είναι δέσμευση μας και λαϊκή εντολή όχι μόνο να σταματήσουμε αυτό το πάρτι, αλλά να ξαναστήσουμε το δημόσιο σύστημα Υγείας σε στέρεες βάσεις, γιατί για μας έχει ιδιαίτερη σημασία όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως εισοδήματος, κοινωνικής τάξης, προέλευσης και καταγωγής, να έχουν πρόσβαση σε ένα αξιόπιστο δημόσιο σύστημα περίθαλψης".
_
Το καλοκαίρι του 2017 προχωρήσαμε στην από-ιδιωτικοποίηση του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού ΟΑΣΘ, ξεκαθαρίζοντας ένα σκοτεινό τοπίο πελατειακών σχέσεων. Το υπουργείο Υποδομών επεξεργάζεται σχέδιο για την σύνδεση των αναγκών σε νέα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και του ΟΑΣΑ από την ΕΛΒΟ.
______________________________________________________________________________________________
Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
Παραχωρήθηκε σήμερα από το Υπ. Εργασίας, Κοιν.Ασφάλισης & Κοιν.Αλληλεγγύης στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, η χρήση μιας έκτασης 2160 τμ στην οποία θα κατασκευαστεί ένα πάρκο-πρότυπο για παιδιά με αναπηρίες και όλα τα παιδιά της Άνω Τούμπας και τρία ακίνητα για ανέγερση σχολείων
Ο πρωθυπουργός είχε, προηγουμένως,  σύσκεψη με τους Υπουργούς που συμμετέχουν στο 11ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
Σύσκεψη με τους Υπουργούς που συμμετέχουν στο 11ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το αναπτυξιακό συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας, με διάρκεια τρεις ημέρες, όταν όλα τα προηγούμενα κράτησαν δύο ημέρες, και πέρα από τις συζητήσεις στις 15 θεματικές ενότητες υπουργοί και υφυπουργοί είχαν συναντήσεις και συσκέψεις στο περιθώριο του συνεδρίου, ενώ έκαναν επισκέψεις σε γειτονικούς νομούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου