Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Η ψαλίδα έκλεισε 35% το τελευταίο 6μηνο αλλά η Ν.Δ. βλέπει «δημοσκοπική κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ»

Είναι τόσες πολλές οι αποτυχημένες προβλέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, που -από άποψη χρόνου- συμφέρει να ασχοληθείς με αυτές που επιβεβαιώθηκαν. Ορίστε, λοιπόν. Ας αναζητήσουμε κάποιες από αυτές. Υπάρχει καμία;

Ένα από τα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην υπόθεση Novartis είναι ότι η κυβέρνηση έστησε μια σκευωρία τώρα, επειδή βλέπει «κατάρρευση στις δημοσκοπήσεις». Μάλιστα, από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να υπενθυμίσει στον ελληνικό λαό παλιά του πρόβλεψη (Οκτώβριος 2016) ότι «όσο τα κοινωνικά και δημοσκοπικά δεδομένα θα αλλάζουν προς το χειρότερο για εσάς, τόσο πιο νοσηρή θα γίνεται η αντίληψή σας περί εξουσίας και θεσμών». Και, αμέσως μετά, έσπευσε να βγάλει και το συμπέρασμά του: «Δυστυχώς για τη χώρα επιβεβαιώθηκα πλήρως».
Η -κατά Μητσοτάκη- σύνδεση μεταξύ της δήθεν δυσμενούς δημοσκοπικής εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ και του δήθεν στησίματος της σκευωρίας είναι ευθεία, απόλυτη και πλήρης. Υιοθετεί ένα ανύπαρκτο «δεδομένο» (ότι δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πάει καλά) και καταλήγει σε ένα -επίσης ανύπαρκτο, κατ’ αντιστοιχία- συμπέρασμα (ότι για αυτόν τον λόγο έστησε μια σκευωρία).
Τι έδειξαν, όμως, δύο δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύθηκαν μόλις λίγα 24ωρα μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη;
Η δημοσκόπηση της Alco -στην ανόθευτη πρόθεση ψήφου, χωρίς αναγωγές- κατέγραψε κλείσιμο της ψαλίδας Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,5 μονάδες σε σχέση με ένα μήνα πριν. Σε σχέση με ένα χρόνο πριν (Ιανουάριος 2017), η διαφορά έχει μειωθεί κατά 2,6 μονάδες (7,5 μονάδες πέρυσι και 4,9 φέτος), δηλαδή κατά 35%! Μάλιστα, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής μείωσης (23,4%) καταγράφεται το τελευταίο πεντάμηνο, δηλαδή όσο κυριαρχούν στη μιντιακή επικαιρότητα (και, μάλιστα, με τον τρόπο που κυριαρχούν) οι υποθέσεις της Σαουδικής Αραβίας και το “Μακεδονικό”, που κατά τη λογική Ν.Δ. ζημιώνουν την εικόνα της κυβέρνησης στον λαό. Στην πραγματικότητα, όμως, ακόμη και στο κοινό των δημοσκοπικών εταιρειών, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει. Αντιθέτως, το τελευταίο 5μηνο, έχουμε σταθερή μείωση της διαφοράς (6,4 μονάδες στις αρχές Οκτωβρίου 2017 και 4,9 μονάδες σήμερα, τέλη Φεβρουαρίου 2018).
Την ίδια ακριβώς εικόνα δίνει και η δημοσκόπηση της Metron Analysis, που δημοσιεύθηκε λίγες ώρες νωρίτερα από εκείνη της Alco και καταγράφει ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό μείωσης της ψαλίδας. Στην ανόθευτη πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγές, μετρά σήμερα τη διαφορά Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ στις 6,4 μονάδες, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου 2017 τη μετρούσε στις 9,9 μονάδες (μείωση 35,4% το τελευταίο εξάμηνο).
Αλλά η τάση είναι κοινή σε όλες τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Από τον Μάιο 2017 ώς σήμερα η ψαλίδα έχει μειωθεί: 4,4 μονάδες κατά τη Marc, 4 μονάδες κατά τη Metron Analysis, 1,5 μονάδα κατά την Alco, 2,2 μονάδες κατά την Κάπα Research, 3 μονάδες κατά την Pulse και 2,2 μονάδες κατά την MRB.
Έχοντας, λοιπόν, τα πραγματικά δεδομένα μπροστά μας, ας ξαναδιαβάσουμε τη δήλωση Μητσοτάκη στη Βουλή, περί δυσμενούς δημοσκοπικής εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ. Καταγγέλλει σκευωρία (ακόμη και με ένοχη εμπλοκή της Δικαιοσύνης) και πολιτική δίωξη καθοδηγούμενη από τον πρωθυπουργό (έτσι, χωρίς κανένα στοιχείο). Την ίδια στιγμή, μάλιστα, τα στελέχη της αντιπολίτευσης που φέρονται να εμπλέκονται περνούν στην επικοινωνιακή αντεπίθεση, με μηνύσεις κατά πολιτικών αντιπάλων και εισαγγελέων. Κάνουν τα πάντα. Υποστηρίζουν, ταυτόχρονα, τα πάντα. Περίπου ανεξήγητα πανικόβλητη στάση θα έλεγε κανείς… Μήπως, όμως, να βάλουμε στην εξίσωση της ανάλυσής μας ακριβώς τον τρόπο που σκέφτεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Ότι, δηλαδή, η δημοσκοπική κατηφόρα παράγει πολιτικές αντιδράσεις; Μήπως, τότε, όλα εξηγούνται μια χαρά;
Όσον αφορά δε το περιεχόμενο της συγκεκριμένης παλαιότερης (Οκτώβριος 2016) δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτό καθαυτό, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά θα καταρρέει όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου (που, παρότι διαψεύστηκε παταγωδώς, εκείνος είχε την «τόλμη» να την επικαλεστεί ως δήθεν επιβεβαιωμένη...), το μόνο σχόλιο που μπορεί να γίνει είναι και το απλούστερο: Ήταν ακόμη μία άστοχη πρόβλεψη του αρχηγού της Ν.Δ., όπως και αυτές περί προκήρυξης πρόωρων εκλογών, μη ολοκλήρωσης της εκάστοτε αξιολόγησης, περί ύφεσης, περί αποτυχίας στο πρωτογενές πλεόνασμα και τόσες άλλες που έχει κάνει από τότε που έγινε πρόεδρος του κόμματος.
Μάλιστα, επειδή είναι ήδη τόσες πολλές οι αποτυχημένες προβλέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, μάλλον συμφέρει -από άποψη χρόνου- να ασχοληθεί κανείς με αυτές που πραγματικά επιβεβαιώθηκαν. Ορίστε, λοιπόν, ας αναζητήσουμε κάποιες από αυτές. Υπάρχει καμία; Ποιος θέλει να απαντήσει πρώτος;
ΥΓ. 1: Όποιος θεοποιεί τις δημοσκοπήσεις κινδυνεύει, προφανώς, να πέσει στον λάκκο που οι ίδιες έσκαψαν για τους εαυτούς τους, σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Αλλά, ποιος ακριβώς τις θεοποιεί; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ., που νόμισαν κάποια στιγμή ότι «κερδάνε», επειδή κάποιοι τους έλεγαν ότι βρίσκονται 20 μονάδες μπροστά. Είναι, όμως, τόσο ενδιαφέρουσα η άνεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αυτοδιαψεύδεται με τα δικά του επιχειρήματα, που πολύ δύσκολα αντιστέκεται κανείς στον πειρασμό...
ΥΓ. 2: Είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι οι δημοσκοπήσεις πέφτουν έξω κυρίως γιατί παγίως υποεκτιμούν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Διαπίστωση που, προφανώς, συνδυάζεται με το πολύ μεγάλο ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου σε όλες τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος (20% - 35%), η οποία όμως θα κρίνει και το τελικό αποτέλεσμα. Αδιευκρίνιστη ψήφος που, κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της, αφορά σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Αναλόγως και η συσπείρωση της Ν.Δ. καταγράφεται συνήθως άνω του 80%, ενώ αυτή του ΣΥΡΙΖΑ γύρω ή και λίγο κάτω του 50%.

* Ο Γιώργος Χριστοφορίδης είναι ειδικός σύμβουλος του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.
Γιώργος Χριστοφορίδης
πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου