Τρίτη 30 Μαΐου 2017

«Θέλουμε καθαρό διάδρομο για να βγούμε στις αγορές»: Τα μηνύματα της ελληνικής πλευράς ενόψει Eurogroup



«Συνεχίζονται οι συζητήσεις. Θέλουμε καθαρό διάδρομο για να μπορούμε να βγούμε στις αγορές», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις διαβουλεύσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

«Συνεχίζονται οι συζητήσεις. Θέλουμε καθαρό διάδρομο για να μπορούμε να βγούμε στις αγορές», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις διαβουλεύσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Ερωτηθείς ο ίδιος «πόσο πιθανόν είναι να πάρουμε το QE;», απάντησε «θα δούμε», ενώ σε άλλη ερώτηση για το «τι θα γίνει εάν στις 15 Ιουνίου δεν έχουμε αυτήν την καθαρή λύση» ανέφερε «ας μην κάνουμε εικασίες. Εμείς στοχεύουμε στην καθαρή λύση».
Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήσεις για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αναμένεται να υπάρξουν και την προσεχή Τετάρτη 31 Μαΐου, στο περιθώριο του συνεδρίου που διοργανώνει ο Economist στη Φρανκφούρτη. Στο συνέδριο θα είναι ομιλητής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ -με βάση το πρόγραμμα- θα συμμετέχουν επίσης το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, καθώς και οι εκπρόσωποι στα κλιμάκια των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (από τον ESM).

Δ. Τζανακόπουλος: «Δεν μας απασχολούν δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων, που υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα»
Πολιτικές σκοπιμότητες βλέπει η ελληνική κυβέρνηση πίσω από το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας “Bild”: αυτό αποτυπώνεται στη δήλωση του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ειδικότερα, στη δήλωσή του ο Δ. Τζανακόπουλος επισημαίνει:
«Δεν μας απασχολούν δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων, που υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα».
Υπενθυμίζεται ότι η εφημερίδα “Bild” είχε ισχυριστεί ότι η Αθήνα προτίθεται να παραιτηθεί, εν ανάγκη, από την επόμενη δόση, εάν δεν υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.


«Η κυβέρνηση παλεύει να έχει συνολική λύση στις 15 Ιουνίου» διεμήνυσε ο Αλ. Τσίπρας 

«Η κυβέρνηση παλεύει να έχει τη συνολική λύση στις 15 Ιουνίου»: αυτό ανέφερε χτες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό του, Γιούρι Ράτας.
Ερωτηθείς για το εάν θα επιτευχθεί λύση στις 15 Ιουνίου στο πλαίσιο του Eurogroup, είτε στις 22 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε «λύση να έρθει και όποτε έρθει, όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο», για να συμπληρώσει πως η κυβέρνηση παλεύει να έχει τη συνολική λύση στις 15 Ιουνίου». Συμπερασματικώς, «προσδοκούμε μια απόφαση μέσα στον Ιούνιο, πριν αναλάβει η Εσθονία την Προεδρία, για οριστική διευθέτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους», συμπλήρωσε (διαβάστε αναλυτικά).

Ευ. Τσακαλώτος: Αναζητούμε μια καλή λύση, όχι μια τέλεια λύση

Δεν είχαμε μια καλή λύση στις 22 Μαΐου. Αυτό που αναζητούμε είναι μια καλή λύση όχι μια τέλεια λύση, ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας με ξένους ανταποκριτές στην Ελλάδα.
 
«Η ελληνική πλευρά αισθάνεται ότι έχει κάνει τη δουλειά της. Η μπάλα είναι στο γήπεδο των εταίρων και του ΔΝΤ. Η πίεση είναι σε όλες τις πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας. Δεν βλέπω να μην υπάρχει όρεξη να επιτευχθεί συμφωνία. Αυτό που ήταν στο τραπέζι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό» υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος.
 
Κανείς δεν ζητά τα μέτρα για το χρέος να εφαρμοστούν το 2017, αλλά να διευκρινιστούν. Χρειάζεται διευκρίνιση ώστε ο επενδυτής να γνωρίζει.
Θα ήταν περίεργο να πληρώσουμε το τίμημα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα για μετά το 2018 και μετά το ΔΝΤ να φύγει. Αυτό θα ήταν ίδιο με ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ χωρίς τη συμμετοχή του, άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία για την παγκόσμια οικονομία, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.
 
Ανέφερε ακόμη πως νομίζει ότι ο Γερμανός υπουργός των οικονομικών όπως και όλοι οι άλλοι υπουργοί θέλουν μια λύση. «Κανείς δεν θέλει η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, περισσότερο από όλους ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Είμαι σίγουρος ότι εργάζεται για μια λύση παρά τα όσα είπε στο Eurogroup στις 22 Μαΐου» ανέφερε ο κ.Τσακαλώτος.
 
Για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ανέφερε πως δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνουν. Aυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι η δική μας βούληση να βγούμε στις αγορές.
«Αν είστε ένα κράτος που έχει δανείσει μια χώρα θέλετε αυτή η χώρα να μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές, αλλιώς βάζεις και το δικό σου χρέος σε κίνδυνο.
Το πως θα δουλέψει αυτό με την ποσοτική χαλάρωση,  με το ΔΝΤ μέσα, το ΔΝΤ έξω ή με το ΔΝΤ μισό μέσα, μισό έξω, δεν ξέρω».
 
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να έχουν τη δική τους στρατηγική και τη δική τους άποψη. Δεν είναι σωστό να κρύβονται πίσω από την άποψη και τις αναλύσεις άλλων θεσμών, ανέφερε και υπογράμμισε πως και χωρίς την ποσοτική χαλάρωση δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές.


Δ. Τζανακόπουλος: Στόχος είναι μια καθαρή λύση, στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου

Η Ελλάδα έχει ισχυρή διαπραγματευτική θέση, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Όπως είπε στόχος είναι μια καθαρή λύση, στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Στις 15 Ιουνίου γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να πάρουμε καθαρή λύση για να πάρουμε μια συνολική συμφωνία και να δώσουμε τέλος στην αμφιβολία για συμμετοχή η μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι αυτό θα αλλάξει στο σύνολό της την εικόνα της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι οι πολιτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη, αλλά και το σύνολο των ξένων Μέσων, στηρίζει το πολιτικό και ηθικό δικαίωμα της Ελλάδας να βρει λύση για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και των εταίρων της χώρας και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμιά πρόταση που θα αφήνει κενά για τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ.


SZ: Μεμονωμένα συμφέροντα των δανειστών καθυστερούν την καταβολή των δόσεων και την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα

«Πολλοί οι έπαινοι στο Eurogroup για την Ελλάδα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο από τον Πιερ Μοσκοβισί και τον Μάριο Ντράγκι- αλλά η δόση δεν αποδεσμεύτηκε». Η Sueddeutsche Zeitung αποκαλύπτει εσωτερικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει ότι αυτό οφείλεται στην διαμάχη των δανειστών. "Η Ελλάδα πρέπει να περιμένει επειδή εκείνοι συνεχίζουν να διαφωνούν", γράφει χαρακτηριστικά η έγκυρη εφημερίδα του Μονάχου.
"Τα πρακτικά των συζητήσεων είναι από τα καλύτερα φυλασσόμενα μυστικά στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Για να αποφευχθούν διπλωματικές αναταράξεις πρέπει να παραμείνει εμπιστευτικό το πως εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους οι διαπραγματευόμενοι. Στους πολίτες σερβίρονται συμφωνημένες ειδήσεις οι οποίες αποσκοπούν στο να αποκρύψουν επιμελώς τις διαμάχες. Στα 7 χρόνια της διαρκούς διαμάχης η πρακτική αυτή αγγίζει το δημοκρατικά όρια", γράφει η Sueddeutsche Zeitung.
"Ηδη από το Μάιο του 2015 ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Bαρουφάκης είχε απειλήσει να αποκαλύψει τις συζητήσεις για να αποδείξει πως κατά τη γνώμη του εκβιαζόταν στην πράξη η Αθήνα. Δύο χρόνια αργότερα τα εμπιστευτικά πρακτικά επιβεβαιώνουν ότι δεν είναι οπωσδήποτε η Αθήνα υπαίτια για το γεγονός ότι δεν μπορεί να σταθεί ακόμα στα πόδια της. Μεμονωμένα συμφέροντα καθυστερούν την καταβολή των δόσεων, προκαλούν αναταραχή στις αγορές και εμποδίζουν την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μέρ κατονομάζει (στα πρακτικά) το δίλημμα: Oσο συνεχίζεται η διαμάχη για τις ελαφρύνσεις του χρέους και δεν είναι σαφές εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά κρατικά ή εταιρικά ομόλογα ώστε να αναθερμάνει, όπως άλλες χώρες της ευρωζώνης, την οικονομία της. Eξ αιτίας της διαμάχης η Ελλάδα εξαρτάται από την οικονομική βοήθεια, όπως καταγράφεται στα πρακτικά" , αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

"Σχεδιάστηκε μεν ένα χρονοδιάγραμμα για την καταβολή της επόμενης δόσης, αλλά μετά συγκρούστηκαν τα συμφέροντα της Γερμανίας και του ΔΝΤ. Ο Σόιμπλε επέμεινε ότι "όπως και κάθε άλλος Γερμανός υπουργός Οικονομικών" δεν έχει την εντολή του κοινοβουλίου ώστε να συμφωνηθούν συγκεκριμένες ελαφρύνσεις του χρέους. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν τόνισε ότι χρειάζεται ρεαλιστικές, αξιόπιστες δηλώσεις. Ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς-Γιοργκ Σέλινγκέβαλε στοίχημα (με το ΔΝΤ) : Εάν μεν αποδειχτεί ότι έχει δίκιο η Κομισιόν σε ότι αφορά στην ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει το ΔΝΤ να πληρώσει διπλάσια δάνεια και αν έχει δίκιο το ΔΝΤ, τότε δεν πρέπει να πληρώσει τίποτα. "Θα χάσετε το στοίχημα" είπε ο Σέλιγνγκ. Το στοίχημα απορρίφθηκε και αναζητήθηκε ένας συμβιβασμός. Σύμφωνα με αυτόν το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα, αλλά θα πληρώσει όταν συμφωνηθούν οι ελαφρύνσεις , δηλαδή το 2018, αν υποτεθεί πως θα το κάνει. Στις 15 Ιουνίου θα ληφθεί η απόφαση επ΄αυτού . Η Αθήνα θα πρέπει να παραιτηθεί στην περίπτωση αυτή από την συμπαράσταση της ΕΚΤ, αλλά ο Σόιμπλε θα έχει διασώσει το γόητρό του", καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου