Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Επίθεση Σόιμπλε στο ΔΝΤ: «Μη ρεαλιστικές οι προβλέψεις του για την Ελλάδα»


Για μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ σχετικά με την Ελλάδα, κάνει λόγο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε δηλώσεις του την Τρίτη

Καθώς πλησιάζει η κρίσιμη ημέρα του Eurogroup της 15η Ιουνίου, οι βασικοί παίκτες του «πόκερ» της διαπραγμάτευσης κλιμακώνουν τις κινήσεις τους. Την ώρα που το ΔΝΤ διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι, η βασικότερη προϋπόθεση για τη συμφωνία είναι η λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο Σόιμπλε αντεπιτίθεται υποστηρίζοντας ότι όλα τα προγράμματα του ΔΝΤ είναι μάταια. 
Συγκεκριμένα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει«μη ρεαλιστικές» τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα και αναφέρει ότι το Ταμείο δεν είναι έτοιμο να προβλέψει ανάπτυξη άνω του 1% για τα επόμενα 40 χρόνια.
«Αυτή τη στιγμή διαφωνούμε με το ΔΝΤ σχετικά με τα όσα προβλέπει για την ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα 40 με 50 χρόνια. Το Ταμείο δεν είναι έτοιμο να προβλέψει ανάπτυξη άνω του 1% για τα επόμενα 40 χρόνια» δήλωσε. Όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόσθεσε σαρκαστικά «να γιατί όλα τα προγράμματα προσαρμογής της Ελλάδας αποδείχθηκαν μάταια. Με ανάπτυξη 1%, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να κλείσει το κενό με τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης».

Την ίδια στιγμή, θέση της Αθήνας παραμένει μία: Καθαρή λύση για το χρέος και όχι μετάθεση στο μέλλον, όπως τη διατύπωσε εκ νέου ο πρωθυπουργός στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με Μέρκελ, Μακρόν και Τουσκ. Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο όλες οι πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί και στην συνάντηση του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την Τετάρτη στο Βερολίνο.
Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά γερμανικό δημοσίευμα οτι προτίθεται να παραιτηθεί από την επόμενη δόση, εάν δεν υπάρξει ελάφρυνση του χρέουςΔεν μας απασχολούν δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων, που υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα, δήλωσε ο κυβενρητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που είπε στο Reuters: «Η εφημερίδα Bild διαστρέβλωσε τις χθεσινές μου δηλώσεις. Ποτέ δεν είπα ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλει τη δόση τον Ιούλιο. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Αυτό το οποίο είπα είναι ότι η εκταμίευση δεν αποτελεί πρόβλημα γιατί όλες οι πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι έχουμε τηρήσει τις δεσμεύσεις μας. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η εκταμίευση χωρίς σαφήνεια στο θέμα του χρέους δεν αρκεί, ώστε να γυρίσει σελίδα η ελληνική οικονομία.»
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε ότι «η Ελλάδα ενόψει και του κρίσιμου Eurogroup που θα γίνει στις 15/6, θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν μπορεί χωρίς συνέπειες να μετατίθεται διαρκώς στο μέλλον … αναγκαίο αλλά και εφικτό, το Eurogroup της 15ης Ιουνίου να κάνει, έστω και την ύστατη ώρα, ό,τι δεν έκανε στα προηγούμενα».

Από τις Βρυξέλλες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Πιερ Μοσκοβισί, εξέφρασε την ελπίδα του ότι στις 15 Ιουνίου θα υπάρξει τελική συμφωνία για την Ελλάδα, και σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσπαθήσει να παίξει το ρόλο της ως ειλικρινής διαμεσολαβητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου