Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

«Καθαρή λύση» ο στόχος της κυβέρνησης στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου


Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρωτοσέλιδο της «Αυγής» της Κυριακής: «Σπασμένη» λύση; Όχι ευχαριστώ.

Να ξεκαθαρίσει τη θέση του εάν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αμέσως μετά το κρίσιμο Eurogroup, διαμηνύει η κυβέρνηση στο ΔΝΤ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της  «Αυγής» της Κυριακής.
Με προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που θα ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Στο πλευρό της χώρας οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Αυστρίας και της Σλοβακίας, που δεν θέλουν αναβολή της λύσης για μετά το καλοκαίρι.


Ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας


Ανοιχτή γραμμή με τους βασικούς παίκτες της διαπραγμάτευσης για το χρέος σε Βερολίνο, Παρίσι Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον κρατάει η Αθήνα με επιδιωκόμενο στόχο καθαρή λύση στο Εurogroup της 15ης Ιουνίου. 
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύθηκαν να βρίσκονται τις επόμενες ημέρες σε επικοινωνία προκειμένου να εργασθούν για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης.

Αισιόδοξος για μια καλύτερη συμφωνία ο Ευ. Τσακαλώτος

Αισιόδοξος για μια καλύτερη συμφωνία εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με δηλώσεις του από την Πρέβεζα στην ιστοσελίδα «PrevezaBest»:
«Νομίζω ότι οι εξελίξεις μετά από το Eurogroup τις 22/5 που ειδικά σε εφημερίδες εκτός Ελλάδας και σε συζητήσεις που γίνονται από τους πολιτικούς των χωρών μελών της Ευρωζώνης, φαίνεται ότι ήταν σωστή η απόφασή μας να μην δεχτούμε αυτή τη συμφωνία και νομίζω – ευελπιστούμε με καλούς όρους  για μια καλύτερη συμφωνία».

Μίσος για την αριστερά και κόλλημα της πολιτικής βελόνας σε συνταγές αλά ΔΝΤ καταλογίζει ο Νίκος Παππάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη μιλώντας στην real news. Tαυτόχρονα εμφανίζεται αισιόδοξος για την 15η Ιουνίου, λέγοντας πως: «Στις 15 Ιουνίου θα έχουμε καθαρή λύση για το χρέος. Τίποτα λιγότερο από αυτό. Η τακτική της μετάθεσης των μεγάλων αποφάσεων, που ακολουθούν ορισμένοι ως σήμερα, δεν έχει μέλλον».


SZ: Μεμονωμένα συμφέροντα των δανειστών καθυστερούν την καταβολή των δόσεων και την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα

«Πολλοί οι έπαινοι στο Eurogroup για την Ελλάδα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο από τον Πιερ Μοσκοβισί και τον Μάριο Ντράγκι- αλλά η δόση δεν αποδεσμεύτηκε». Η Sueddeutsche Zeitung αποκαλύπτει εσωτερικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει ότι αυτό οφείλεται στην διαμάχη των δανειστών. "Η Ελλάδα πρέπει να περιμένει επειδή εκείνοι συνεχίζουν να διαφωνούν", γράφει χαρακτηριστικά η έγκυρη εφημερίδα του Μονάχου.
"Τα πρακτικά των συζητήσεων είναι από τα καλύτερα φυλασσόμενα μυστικά στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Για να αποφευχθούν διπλωματικές αναταράξεις πρέπει να παραμείνει εμπιστευτικό το πως εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους οι διαπραγματευόμενοι. Στους πολίτες σερβίρονται συμφωνημένες ειδήσεις οι οποίες αποσκοπούν στο να αποκρύψουν επιμελώς τις διαμάχες. Στα 7 χρόνια της διαρκούς διαμάχης η πρακτική αυτή αγγίζει το δημοκρατικά όρια", γράφει η Sueddeutsche Zeitung.
"Ηδη από το Μάιο του 2015 ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Bαρουφάκης είχε απειλήσει να αποκαλύψει τις συζητήσεις για να αποδείξει πως κατά τη γνώμη του εκβιαζόταν στην πράξη η Αθήνα. Δύο χρόνια αργότερα τα εμπιστευτικά πρακτικά επιβεβαιώνουν ότι δεν είναι οπωσδήποτε η Αθήνα υπαίτια για το γεγονός ότι δεν μπορεί να σταθεί ακόμα στα πόδια της. Μεμονωμένα συμφέροντα καθυστερούν την καταβολή των δόσεων, προκαλούν αναταραχή στις αγορές και εμποδίζουν την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μέρ κατονομάζει (στα πρακτικά) το δίλημμα: Oσο συνεχίζεται η διαμάχη για τις ελαφρύνσεις του χρέους και δεν είναι σαφές εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά κρατικά ή εταιρικά ομόλογα ώστε να αναθερμάνει, όπως άλλες χώρες της ευρωζώνης, την οικονομία της. Eξ αιτίας της διαμάχης η Ελλάδα εξαρτάται από την οικονομική βοήθεια, όπως καταγράφεται στα πρακτικά" , αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.
"Σχεδιάστηκε μεν ένα χρονοδιάγραμμα για την καταβολή της επόμενης δόσης, αλλά μετά συγκρούστηκαν τα συμφέροντα της Γερμανίας και του ΔΝΤ. Ο Σόιμπλε επέμεινε ότι "όπως και κάθε άλλος Γερμανός υπουργός Οικονομικών" δεν έχει την εντολή του κοινοβουλίου ώστε να συμφωνηθούν συγκεκριμένες ελαφρύνσεις του χρέους. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν τόνισε ότι χρειάζεται ρεαλιστικές, αξιόπιστες δηλώσεις. Ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς-Γιοργκ Σέλινγκέβαλε στοίχημα (με το ΔΝΤ) : Εάν μεν αποδειχτεί ότι έχει δίκιο η Κομισιόν σε ότι αφορά στην ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει το ΔΝΤ να πληρώσει διπλάσια δάνεια και αν έχει δίκιο το ΔΝΤ, τότε δεν πρέπει να πληρώσει τίποτα. "Θα χάσετε το στοίχημα" είπε ο Σέλιγνγκ. Το στοίχημα απορρίφθηκε και αναζητήθηκε ένας συμβιβασμός. Σύμφωνα με αυτόν το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα, αλλά θα πληρώσει όταν συμφωνηθούν οι ελαφρύνσεις , δηλαδή το 2018, αν υποτεθεί πως θα το κάνει. Στις 15 Ιουνίου θα ληφθεί η απόφαση επ΄αυτού . Η Αθήνα θα πρέπει να παραιτηθεί στην περίπτωση αυτή από την συμπαράσταση της ΕΚΤ, αλλά ο Σόιμπλε θα έχει διασώσει το γόητρό του", καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου