Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Αλ. Τσίπρας: «Η διαπραγμάτευση μπορεί να κλείσει στην ώρα της»


Οι στόχοι της κυβέρνησης στο υπουργικό συμβούλιο -Σκληρή δουλειά και αλληλεγγύη ζήτησε ο πρωθυπουργός, που έθεσε ως "μεγάλο εθνικό στόχο" την ανάκτηση της εργασίας


Με στόχους την αξιολόγηση, την καταπολέμηση της ανεργίας και την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας ξεκινάει η “μηχανή” του νέου κυβερνητικού σχήματος, όπως περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη εθιμοτυπική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τον ανασχηματισμό, την Κυριακή.

Τα θέματα που απασχόλησαν την πρώτη αυτή συνεδρίαση ήταν η αξιολόγηση και ο προϋπολογισμός του 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανή μια δεύτερη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τα δύο παραπάνω θέματα έως το τέλος του τρέχοντος μήνα. Επιπλέον κατά τις ίδιες πληροφορίες στην πρώτη συνεδρίαση αναφέρθηκε ακόμα ο συντονισμός της κυβέρνησης, κάτι που αποτελεί αρμοδιότητα του νέου υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη, αλλά και τα θέματα της καθημερινότητας που αναλαμβάνει ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος παρακολουθεί παράλληλα και τα μεγάλα επενδυτικά έργα.

Κατά τη συνεδρίαση ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε συλλογική λειτουργία και αλληλεγγύη μεταξύ των υπουργών, αλλά και σκληρή δουλειά: “Να ξενυχτήσουμε, αν χρειαστεί, για να είμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων και να δουλέψουμε με συνείδηση και με στόχο”. Υπογράμμισε δε πως “οι παλιοί και νέοι υπουργοί έχουν συνευθύνη τόσο για την τεχνική διαπραγμάτευση όσο και για τις οριστικές πολιτικές αποφάσεις”. Μιλώντας προς τους υπουργούς τόνισε πως σε κανενός την καρέκλα δεν γράφεται το όνομά του, ωστόσο μπορεί “το όνομα του καθενός από εμάς και συνολικά της κυβέρνησής μας να συνδυαστεί με μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις θετικές για την πορεία του τόπου”.


"Βρισκόμαστε στα τελευταία δύσκολα μέτρα"

Αναφορικά με την πορεία του προγράμματος ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε: “Βρισκόμαστε στα τελευταία δύσκολα μέτρα ενός δύσκολου μαραθωνίου”. Εξήγησε πως κάνει λόγο για την “τελική ευθεία για να βγούμε επιτέλους στο ξέφωτο μετά από μία πορεία δύσκολη και επίπονη”. Χαρακτήρισε δε ως “μεγάλο εθνικό στόχο” την ανάκτηση της εργασίας, με στόχο την προσέγγιση έως το 2021 του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τον οδικό χάρτη από εδώ και πέρα ως εξής: “Ξεκινά στην ώρα της, στο Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη, η συζήτηση για τα απαραίτητα μέτρα για το χρέος. Εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 εντάσσονται και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Και ανοίγει έτσι ο δρόμος να ξαναποκτήσουμε έγκαιρα πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος. Και έτσι να δημιουργηθεί ένας καθαρός διάδρομος δεκαετίας, να ανακτήσουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη των επενδυτών και να κινητοποιηθεί το αναξιοποίητο δυναμικό της ελληνικής οικονομίας”.


Θετικές αποφάσεις στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση, εξέφρασε την άποψη ότι “μπορεί να κλείσει και θα κλείσει στην ώρα της, ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη να μπορέσουμε να έχουμε θετικές αποφάσεις, να ανοίξει δηλαδή η συζήτηση για τα συγκεκριμένα μέτρα, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για την απομείωση του ελληνικού χρέους”. Σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και συνδύασε τα δύο θέματα λέγοντας πως η επίσκεψη αυτή “νομίζω εξάλλου ότι αυτό το νόημα έχει”. Και συμπλήρωσε: “Να δοθεί δηλαδή έμφαση αλλά και στήριξη στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους και την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη”.


Ιστορικό γεγονός η επίσκεψη Ομπάμα

Έτσι ανέφερε πως θεωρεί ένα ξεχωριστό και ιστορικό γεγονός το ότι η Ελλάδα “αποτελεί έναν από τους τελευταίους σταθμούς του προέδρου Ομπάμα λίγο πριν από την ολοκλήρωση της οκταετούς θητείας του”. Ανάμεσα στα άλλα σημείωσε ότι η πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική καθιστά τη χώρα πόλο ασφάλειας και σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. “Η Ελλάδα έσπασε την απομόνωση. Η Ελλάδα έπαψε να σέρνεται. Σήκωσε το κεφάλι και διεκδικεί ξανά έναν ρόλο που της αξίζει στην περιοχή” είπε χαρακτηριστικά.


Κανένας δεν θα εκπέμπει ως καταληψίας δημόσιων συχνοτήτων

Επίσης εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τα “συμφέροντα του παλιού πολιτικού συστήματος”, τα οποία, όπως είπε, “φαίνεται πως προτιμούν η χώρα να σέρνεται, μήπως και καταφέρουν να επιστρέψουν σε θέσεις διαχείρισης, από το να υπάρξει προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση”. Δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει πως “αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αρεστή και ανεκτή από αυτό το χρεοκοπημένο πολιτικό και οικονομικό σύστημα”. Συγκεκριμένα για τις τηλεοπτικές άδειες διαμήνυσε πως «κανείς δεν πρόκειται να συνεχίσει να εκπέμπει ως καταληψίας δημόσιων συχνοτήτων». Σε αυτό το σημείο δεσμεύτηκε πως «η ενίσχυση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, των παιδικών σταθμών αλλά και το ειδικό πρόγραμμα για 4.000 νοσηλευτές θα προχωρήσουν ανεξαρτήτως της εξέλιξης της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών».


Ανασχηματισμός και στο πρωθυπουργικό γραφείο

Τη θέση του προϊσταμένου Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Μέγαρο Μαξίμου ανέλαβε από χθες ο μέχρι πρότινος προϊστάμενος του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Άγγελος Τσέκερης. Στη θέση του Άγγελου Τσέκερη επιστρέφει ο έμπειρος δημοσιογράφος Θόδωρος Μιχόπουλος, ο οποίος ήταν προϊστάμενος στον Στρατηγικό Σχεδιασμό εδώ και μήνες. Τέλος στη θέση του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου αναλαμβάνει η Ιωάννα Πεππέ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου