Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Ο. Γεροβασίλη: Δυνατότητα άμεσης εξοικονόμησης έως και 800 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο από την πάταξη της γραφειοκρατίας


«Η μείωση της γραφειοκρατίας που φέρνει το νομοσχέδιο για την κινητικότητα στον δημόσιο τομέα δεν είναι απλώς ένα πρακτικό μέτρο που διευκολύνει τις διαδικασίες. Σημαίνει ταυτόχρονα μεγάλη μείωση του κόστους λειτουργίας του Δημοσίου. Μέσα από την πάταξη της γραφειοκρατίας το Δημόσιο μπορεί άμεσα να εξοικονομήσει για τα έτη 2017-2018 έως και 800 εκατ. ευρώ» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη συζήτηση του ν/σ στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Με το σχέδιο Νόμου για το «Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας» προσθέτουμε έναν ακόμη κρίκο στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, ο οποίος όπως φάνηκε από τη συζήτηση στις επιτροπές αποτελεί τον «μεγάλο ασθενή».

Όλοι γνωρίζουν πως εδώ και δεκαετίες διαμορφώθηκε μία γραφειοκρατική, αντιπαραγωγική και επιζήμια αντίληψη για τον δημόσιο τομέα σε σχέση με την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος» σημείωσε η κ. Γεροβασίλη.

«Αποσπασματικές παρεμβάσεις, αναξιοκρατία, μικροπολιτική χρήση και ιδιοκτησιακή αντίληψη ήταν τα χαρακτηριστικά του δημόσιου τομέα που παραλάβαμε.

Η κυβέρνηση πήρε την πολιτική απόφαση να θέσει ένα τέλος σε αυτό το άναρχο, αναξιοκρατικό και γραφειοκρατικό τοπίο. Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι η οικονομική, παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας, που όμως δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Διαφάνεια, ισότητα, αξιοκρατία είναι οι βασικές αρχές που διέπουν το «Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας».

Χαρακτηριστικά της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας είναι ο εθελούσιος χαρακτήρας, η υποχρέωση δημοσιοποίησης κενών θέσεων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, οι κοινοί κανόνες, η συγκριτική αξιολόγηση των υποψηφίων, η εμπιστοσύνη στους δημόσιους λειτουργούς. Όπου υπάρχουν κενές θέσεις, εφόσον το επιλέγει ο υπάλληλος, μέσα σε τρεις μήνες ολοκληρώνεται η μετακίνησή του, με μία υπογραφή από τον φορέα υποδοχής» τόνισε η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

«Η υποχρεωτική κινητικότητα είναι αποδεδειγμένα δυσλειτουργική, καθώς με αυτόν τον τρόπο ανθίζει το πελατειακό κράτος και γεμίζουν τα υπουργικά γραφεία με αιτήματα εξαιρέσεων. Απέναντι στον αυταρχισμό της υποχρεωτικής κινητικότητας, εμείς λέμε εθελοντική μετάταξη όπου υπάρχει κενή οργανική θέση.

Η απάντηση στην κριτική ότι δεν ζητείται η σύμφωνη γνώμη, αλλά η απλή γνώμη στην περίπτωση των δημάρχων, είναι πως διασφαλίζεται ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα κινητικότητας τόσο για τους υπαλλήλους όσο και για τους φορείς. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μετακινούνται υπάλληλοι μόνο από την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

Επιπλέον, η μείωση της γραφειοκρατίας που φέρνει το νομοσχέδιο δεν είναι απλώς ένα πρακτικό μέτρο που διευκολύνει τις διαδικασίες. Σημαίνει ταυτόχρονα μεγάλη μείωση του κόστους λειτουργίας του Δημοσίου. Μέσα από την πάταξη της γραφειοκρατίας το Δημόσιο μπορεί άμεσα να εξοικονομήσει για τα έτη 2017-2018 έως και 800 εκατ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο για την κινητικότητα έχει αναμφισβήτητα και έντονη κοινωνική διάσταση. Εξυπηρετούνται οι ανάγκες για οικογενειακή επανένωση. Εναρμονίζουμε τις ανάγκες των φορέων με τις επιθυμίες των εργαζομένων. Αποκαθίσταται μια διαχρονική ανισότητα εις βάρος των Ατόμων με Αναπηρία, που υπολογίζονται στο 10% του συνολικού πληθυσμού και τα οποία μέχρι σήμερα εξαιρούνταν από το ΑΣΕΠ.

Η μεταρρύθμιση που στοχεύουμε να επιτύχουμε είναι και ευρεία και σύνθετη. Η βασική κριτική από την αντιπολίτευση εστίασε κυρίως στο γεγονός πως δεν θα καταφέρουμε να φέρουμε εις πέρας μια τέτοια αλλαγή. Για εμάς η κριτική αυτή αποτελεί μια αφορμή για να επιβεβαιώσουμε το γεγονός πως η μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί» ανέφερε, μεταξύ άλλων, κατά την ομιλία της η κ. Γεροβασίλη, ενώ τόνισε ότι «Θα φτιάξουμε μια σοβαρή, αποτελεσματική, γρήγορη και λειτουργική δημόσια διοίκηση που θα στέκεται δίπλα και όχι απέναντι στον πολίτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου