Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Αλ. Τσίπρας από τις Βρυξέλλες: Η Τουρκία να εφαρμόσει όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο - Συναντήσεις με Ολάντ-Μέρκελ σήμερα (ενημέρωση-βίντεο-φωτογραφίες)


Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χτες ο πρωθυπουργός, όπου συμμετέχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με κυρίαρχο θέμα το προσφυγικό - Στη σύνοδο εξετάζεται η επίμαχη πρόταση της Κομισιόν για τη νέα ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή με δικαίωμα μονομερούς επέμβασης - Την ανάγκη συνεργασίας στο προσφυγικό υπογράμμισαν Αλ.Τσίπρας και Α. Νταβούτογλου - Διμερείς συναντήσεις με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ θα έχει το πρωί ο πρωθυπουργός

Στο τραπέζι των 28 ηγετών της Ε. Ε. η επίμαχη πρόταση της Κομισιόν για τη νέα ευρωπαϊκή συνοριοφυλιακή η οποία θα μπορεί να επεμβαίνει μονομερώς για την «ανάσχεση του κύματος των προσφύγων».

Διμερείς συναντήσεις με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ θα έχει το πρωί στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η συνάντηση με την κ. Μέρκελ έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 09:30 τοπική ώρα (10:30 ώρα Ελλάδας), ενώ με τον κ. Ολάντ θα καθοριστεί σήμερα.

Στο μεταξύ, τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου κυριάρχισαν το προσφυγικό και το βρετανικό ζήτημα.

Την ανάγκη αποτελεσματικότερης φύλαξης των συνόρων της ζώνης Σένγκεν υπογράμμισαν σήμερα από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. (αναλυτικά εδώ)

Brexit: Έτοιμη για συμβιβαστική λύση με τη Βρετανία η Ε.Ε.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσαν έτοιμοι να "αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση" με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση για την "πρόοδο" που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. (αναλυτικά εδώ)

_________________

Αλέξης Τσίπρας: Παραμένει εθνική ευθύνη η διαφύλαξη των συνόρων

«Αναγνωρίστηκε ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας στη μείωση των προσφυγικών ροών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.


Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ανάγκη η Τουρκία να εφαρμόσει όλα όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας, σημειώνοντας ότι αναγνωρίστηκε η σημασία της σχέσης Ελλάδας και Τουρκίας στον έλεγχο και τη μείωση των προσφυγικών ροών.

Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι αναγνωρίστηκε η ανάγκη να εφαρμοστεί η διμερής συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επιστροφής στην Τουρκία όλων όσων «δεν έχουν το προσφυγικό προφίλ».

Παράλληλα, υπήρξε δέσμευση να ασκηθούν σημαντικές πιέσεις από την πλευρά της ΕΕ προς τρίτες χώρες , προκειμένου είτε να ενεργοποιηθούν παλιότερες συμφωνίες επανεισδοχής, είτε να γίνουν επιστροφές. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ένας νόμιμος και ασφαλής δίαυλος μεταφοράς των προσφύγων προς τον προορισμό τους, αλλά και μια συγκροτημένη πολιτική επιστροφών για όσους δεν έχουν δικαίωμα ασύλου.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναγνώρισαν την ανάγκη να υπάρξει ένας μηχανισμός επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία και δεσμεύθηκαν να ξεκινήσει από το Φλεβάρη.

Όσον αφορά την προετοιμασία των κέντρων καταγραφής προσφύγων (hotspots) στα νησιά, o πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, ολοκληρώνοντας την κατασκευή τους, αλλά και τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης στην ενδοχώρα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «όλοι χαιρέτισαν, και ιδιαίτερα ο πρόεδρος της Επιτροπής, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία», σε αυτό το ζήτημα,.

«Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον», δήλωσε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι ένα «μέλλον φραχτών και βίας», αλλά ένα μέλλον «αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και συνυπευθυνότητας».

Τέλος, σχετικά με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είναι μια απόφαση την οποία καλωσορίζουμε» και επεσήμανε ότι «είναι απολύτως σαφές ότι η δράση αυτών των σωμάτων εναπόκειται στην ευθύνη της διαφύλαξης των συνόρων που παραμένει εθνική ευθύνη». Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις γι' αυτό το θέμα θα ληφθούν έως τον Ιούνιο.

......................

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της με τα hotspots

Δήλωση του Πρωθυπουργού κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες

Δείτε εδώ:

Τσίπρας: Η Ελλάδα έχει κάνει το χρέος της, ωρα για περισσότερη συνεργασία


«Θεωρώ ότι τώρα είναι καιρός για περισσότερη συνεργασία προκειμένου να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές και κυρίως οι μη προσφυγικές ροές. Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση σήμερα, και με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, και πρέπει να εργαστούμε πιο εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, έχουμε πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στα hotspots – στα κέντα υποδοχής, δε μου αρέσει η λέξη hotspots – και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε πιο στενά με την Τουρκία ώστε να μειωθούν οι ροές.

Αλλά η πρώτη μας υποχρέωση είναι η ανθρώπινη υποχρέωση, να δείξουμε προς τους ανθρώπους αυτούς αλληλεγγύη. Συνεπώς, σήμερα έχουμε πολλά να συζητήσουμε, όχι μόνο για το προσφυγικόζήτημα, αλλά και για το ενδεχόμενο εξόδου του Ην. Βασιλείου από την Ε.Ε. («Brexit») – αν και νομίζω ότι δεν είναι καιρός για εξόδους από την Ευρώπη, είναι καιρός για περισσότερη συνεργασία».




Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ ακολούθησε η συνάντηση κρατών-μελών της Ε.Ε. με την Τουρκία.




Στις 15:30 ο Αλ. Τσίπρας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ στις 16:00 θα ξεκινήσει η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι εργασίες της οποίας θα συνεχιστούν την Παρασκευή.
Η δήλωση του Αλ. Τσίπρα κατά τη συνάντηση του με τον Α. Νταβούτογλου:

«Διαπίστωσα χθες την πρόοδο στην κατασκευή των hotspots και είμαι σήμερα στις Βρυξέλλες για μια δύσκολη Σύνοδο, αλλά πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις,.

Όπως γνωρίζετε έχουμε ένα βεβαρημένο πρόγραμμα ελληνοτουρκικών επαφών για τους επόμενους τρεις μήνες. Πρώτον, όσον αφορά τη συνεργασία μας με στόχο να μειωθούν οι προσφυγικές ροές και ιδίως οι μη προσφυγικές ροές (μεταναστευτικές). Το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας, για την Ευρώπη και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ταυτόχρονα, έχουμε μια πολύ γεμάτη ατζέντα όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, τον ευρύτερο διάλογό μας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Μια ατζέντα που είναι ακόμα πιο σημαντική δεδομένης της αυξανόμενης αστάθειας στην περιοχή μας. Ως εκ τούτου, εκτιμώ ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις».


Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους λίγο πριν τη συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τον έλεγχο των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός συμφώνησε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα να συναντηθούν το επόμενο διάστημα, είτε στην Άγκυρα, είτε στην Κωνσταντινούπολη, είτε στη Θεσσαλονίκη.



Τα σύνορα θα πρέπει να είναι πρωτίστως εθνική υπόθεση

Την ικανοποίησή του για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Ντ. Τουσκ τόνισε ότι ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι «εκ των ων ουκ άνευ» στη μεταναστευτική πολιτική και προσέθεσε ότι «η προστασία των συνόρων είναι και θα πρέπει να είναι πρωτίστως, εθνική αρμοδιότητα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι σήμερα θα πρέπει να αναλυθούν οι «αμφιλεγόμενες» προτάσεις-ιδέες της Επιτροπής για επέμβαση μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής στο έδαφος κυρίαρχων κρατών. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμείνει «τρωτή», όταν κάποιες χώρες της ζώνης Σένγκεν δεν μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα σύνορά τους.

«Αν απορρίψουμε την πρόταση της Επιτροπής θα πρέπει να βρούμε άλλες λύσεις, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα είναι το ίδιο επώδυνες», δήλωσε ο Ντ. Τουσκ.

Εξάλλου, ο κ. Τουσκ τόνισε ότι παρότι η προσφυγική κρίση συγκλονίζει την Ευρώπη, δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που αφορούν την οικονομική και νομισματική ένωση. «Αυτή η Σύνοδος θα καταστήσει σαφές ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις για την τραπεζική ένωση», ανέφερε ο ίδιος.

«Βρείτε τη λύση»

Κάλεσμα στους ηγέτες της ΕΕ να βρουν «κοινές λύσεις» στο προσφυγικό, απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε δηλώσεις του, που ακολούθησαν τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με θέμα την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής.

Ο Μ. Σουλτς υπογράμμισε πως το σύστημα μετεγκατάστασης δε λειτουργεί και πως στην Ευρώπη των 570 εκατομμυρίων κατοίκων, ένα ή δύο εκατομμύρια πρόσφυγες «δε θα έπρεπε να είναι πρόβλημα».

Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, δήλωσε αισιόδοξος πως οι 28 ηγέτες θα συμφωνήσουν «τουλάχιστον επί της αρχής» με την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής. «Πρέπει να προστατέψουμε τα σύνορά μας» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την επαναφορά των ελέγχων εντός Σένγκεν πρέπει να σταματήσει. Επιπλέον, αναφερόμενος στην αμφιλεγόμενη πρόταση της Επιτροπής να μπορεί το νέο αυτό σώμα να παρεμβαίνει ακόμα και χωρίς τη συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους, επισήμανε πως δεν είναι υποστηρικτής της μεθόδου που προτείνεται, ωστόσο είναι ανάγκη «να διασφαλιστεί, πως θα λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις».

Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με τη μίνι- Σύνοδο των οκτώ χωρών που υποστηρίζουν ένα σχήμα επανεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία, σημείωσε πως δεν θεωρεί ότι αποτελεί σημάδι «διχασμού» και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι παρούσα για να δείξει πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι εκεί.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού θα έχει ως εξής:
Πέμπτη, 17/12/2015

10:20 Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, κ. Αχμέτ Νταβούτογλου

11:00 Συμμετοχή σε συνάντηση κρατών-μελών της Ε.Ε. με την Τουρκία

15:30 Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, κ. Ντέιβιντ Κάμερον

16:00 Έναρξη της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Παρασκευή, 18/12/2015

Συνέχιση των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου