Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Όλγα Γεροβασίλη: Η συνοχή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναμφισβήτητη - Να ξυπνήσουν όσοι ονειρεύονται συγκυβερνήσεις ή οικουμενικές


«Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχει συνεδριάσει προ ημερών και όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια των επόμενων εβδομάδων έχουν τεθεί ήδη επί τάπητος. Η συνοχή της ΚΟ είναι αναμφισβήτητη. Από εκεί και πέρα, όσοι ονειρεύονται συγκυβερνήσεις ή οικουμενικές κυβερνήσεις, καλό θα είναι να ξυπνήσουν στην πραγματικότητα. Τίποτε από όλα αυτά δεν πρόκειται να συμβεί».

Αυτό σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα "News247", εξηγώντας ότι το συμβούλιο αρχηγών έγινε με στόχο την έναρξη ενός διαλόγου για τα μείζονα θέματα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, του προσφυγικού και της αναθεώρησης του Συντάγματος. «Αντί διαλόγου σε τόσο σοβαρά θέματα, στήθηκε ένα σκηνικό σεναριολογίας για νέα κυβερνητικά σχήματα», σενάρια που «εκφράζουν απλώς μύχιες επιθυμίες ορισμένων», επισημαίνει. Καλεί δε να μην προεξοφλεί κανείς περικοπές σε συντάξεις.

Σχετικά με το προσφυγικό και τα σενάρια περί εξόδου από τη Σένγκεν, τονίζει ότι δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ κανένας κίνδυνος. Υπογραμμίζει ότι «οι πιέσεις ασκούνται από εκείνους που επιδιώκουν μία Ευρώπη φρούριο» και πως «αξιοποιούνται από τις πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα, καθώς βλέπουν ότι όσο προχωράμε έγκαιρα και με σταθερότητα την υλοποίηση της συμφωνίας με τους θεσμούς, χάνεται η ευκαιρία να αναρριχηθούν και πάλι στην εξουσία πατώντας πάνω στα συντρίμμια της χώρας».

Για το ασφαλιστικό

Σχετικά με τη μετάθεση της ψήφισης του ασφαλιστικού τον Ιανουάριο, εξηγεί ότι «δεν υπήρχε καθορισμένη ημερομηνία» για την ψήφισή του, «παρά μόνο αρχική επιδίωξη να κατατεθεί πριν τελειώσει το 2015», και πως «δεν είναι προφανώς το πρόβλημα οι ελάχιστες εβδομάδες της παράτασης σε σχέση με την πρόβλεψη» και «ούτε καμία επιπρόσθετη επιβάρυνση θα επιφέρει». Η κ. Γεροβασίλη καλεί να μην προεξοφλούνται περικοπές και σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναχρηματοδότησης του συστήματος από διάφορες πηγές και από την αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων». Τονίζει δε ότι «σκοπός μας είναι η μεταρρύθμιση να εξασφαλίζει εδώ και τώρα την προστασία των χαμηλών και των μεσαίων συντάξεων και καμία περικοπή στη βασική σύνταξη».

Επισημαίνει επιπλέον ότι το ασφαλιστικό ταλανίζει τη χώρα για δεκαετίες, ότι οι πολιτικές των τελευταίων ετών το οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού, για να υπογραμμίσει πως «το ζητούμενο είναι να υλοποιηθεί μία ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση, δίκαιη και κυρίως βιώσιμη για τις επόμενες γενιές». Αναφέρει ότι «η αναγκαία ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι αντικείμενο συνεχούς διαπραγμάτευσης και ταυτόχρονα επιδίωξή μας για ένα σταθερό, βιώσιμο και δίκαιο σύστημα» και πως «το κύριο ζητούμενο στη διαπραγμάτευση αυτή, είναι να αποφευχθεί η οποιαδήποτε μείωση της βασικής σύνταξης». «Αυτός ήταν και ο λόγος», τονίζει, «που η κυβέρνηση προσπάθησε να ανοίξει διάλογο με την αντιπολίτευση, προκειμένου να τεθεί η κοινή εθνική κόκκινη γραμμή». Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνει ότι «δεν ζητήσαμε συναίνεση, ούτε βέβαια συγκυβέρνηση, όπως πολλοί θα ήθελαν», στους οποίους καταλογίζει πως με την επιλογή τους να μην ανοίξουν διάλογο, δείχνουν ότι προτεραιότητά τους δεν είναι η προστασία των Ελλήνων συνταξιούχων, αλλά αποκλειστικά και μόνο η επιστροφή τους στην εξουσία.

"Δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε, κανένας κίνδυνος εξόδου της χώρας από τη Σένγκεν"

Αναφορικά με το ζήτημα του προσφυγικού, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε, κανένας κίνδυνος εξόδου της χώρας από τη Σένγκεν. Σημειώνει ότι αυτό υπήρξε «μόνο στο μυαλό ορισμένων και στις επιθυμίες κάποιων κύκλων, τόσο σε άλλες χώρες της ΕΕ (π.χ. η Ουγγαρία), όσο και στην Ελλάδα», ότι υπήρξαν μόνο δημοσιεύματα επικαλούμενα μη κατονομαζόμενες πηγές, και ότι «οι πιέσεις ασκούνται από εκείνους που επιδιώκουν μία Ευρώπη φρούριο με ορθωμένα τείχη απέναντι σε ανθρώπους που ζητούν άσυλο ή και ένα καλύτερο μέλλον...». «Ασκούνται δηλαδή», συνέχισε, «από πολιτικές δυνάμεις που εχθρεύονται τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τα ιδεώδη του ανθρωπισμού» και «καθώς βλέπουν ότι όσο προχωράμε έγκαιρα και με σταθερότητα την υλοποίηση της συμφωνίας με τους θεσμούς, χάνεται η ευκαιρία να αναρριχηθούν και πάλι στην εξουσία πατώντας πάνω στα συντρίμμια της χώρας».

Επισήμανε ακόμα ότι «η κυβέρνηση ουδέποτε αποδέχτηκε την φύλαξη των ελληνικών συνόρων με την ΠΓΔΜ από τη FRONTEX» και πως «πρόκειται για μία παρερμηνεία που οφείλεται σε απαράδεκτη αξιοποίηση του προσφυγικού ζητήματος -ενός ευρωπαϊκού προβλήματος- από μέρος του Τύπου και της αντιπολίτευσης για μικροπολιτικές σκοπιμότητες», όπως τις περιέγραψε παραπάνω.

Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι η χώρα ζήτησε ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο τη συνδρομή της FRONTEX για την καταγραφή προσφύγων και μεταναστών, καθώς και την παροχή υλικοτεχνικής υποδομής, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ότι η Ελλάδα έχει δαπανήσει ήδη ένα δισ. ευρώ για το προσφυγικό και έχει λάβει μόλις 30 εκατ. από την ΕΕ και πως η FRONTEX κάλυψε μόλις το ένα δέκατο των υποχρεώσεών της σε προσωπικό και υποδομές. Τόνισε ακόμη ότι «εν μέσω κρίσης, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, και πράγματι πρέπει να επιταχύνει ακόμη περισσότερο για να υλοποιήσει όσα δεσμεύτηκε στη σύνοδο για την προσφυγική κρίση τον περασμένο Οκτώβριο. Δεσμεύσεις οι οποίες αφορούν στα hotspots που πρέπει να δημιουργηθούν και όχι βέβαια τη φύλαξη των εσωτερικών συνόρων από δυνάμεις της FRONTEX».

Για "πόθεν έσχες"

«Το ποιου η δήλωση "πόθεν έσχες" είναι ελλιπής ή προβληματική είναι θέμα που ελέγχεται αυτή τη στιγμή αρμοδίως από ορκωτούς λογιστές», αναφέρει η κ. Γεροβασίλη, ερωτηθείσα για το ζήτημα των "πόθεν έσχες" των κκ Σταθάκη και Φλαμπουράρη. Σημειώνει ότι «η ονοματολογία σε αυτήν τη φάση δεν έχει κανένα νόημα, καθώς μαζί με τις δηλώσεις των δύο προσώπων που αναφέρετε, ελέγχονται και άλλων που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, και των οποίων τα ονόματα ουδέποτε είδαν το φως της δημοσιότητας -και ορθώς δεν δημοσιεύτηκαν».

Μεταξύ άλλων τονίζει πως για μια ακόμη φορά «πολιτικοί και ΜΜΕ επιχείρησαν να αποπροσανατολίσουν από την ουσία και να πουλήσουν τη λαϊκίστικη -και ακροδεξιάς κοπής- ρητορική των "πλούσιων Αριστερών", λέγοντας επιπλέον και ψέματα». «Το έργο το έχουμε ξαναδεί», αναφέρει η κ. Γεροβασίλη και τονίζει: «Εμείς έχουμε αποδείξει ότι δεν κάνουμε εκπτώσεις και είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που δεν χρονοτριβεί σε υποθέσεις που αφορούν το πολιτικό προσωπικό της χώρας».

_______________________________________________

Ολόκληρη η συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη στη Βίκυ Σαμαρά για το news247.gr

Η Ένωση Κεντρώων ζητά και επισήμως οικουμενική και είναι σαφές ότι επιθυμεί να μπει στην κυβέρνηση, μία συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Λεβέντη παραμένει ανοιχτή. Είναι ανοιχτό και το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ένωσης Κεντρώων στην κυβέρνηση, προσβλέπετε εκει για μαξιλαράκια ή απλώς το χρησιμοποιείτε ως “απειλή συμμόρφωσης” στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας;

Η σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών έγινε με στόχο την έναρξη ενός διαλόγου για τα μείζονα θέματα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, του προσφυγικού και της αναθεώρησης του Συντάγματος. Αντί διαλόγου σε τόσο σοβαρά θέματα, στήθηκε ένα σκηνικό σεναριολογίας για νέα κυβερνητικά σχήματα. Σενάρια που είδαμε στο παρελθόν, και στην προηγούμενη διακυβέρνησή μας, τα οποία εκφράζουν απλώς μύχιες επιθυμίες ορισμένων. Η ουσία είναι ότι αναζητήσαμε τις πιθανές συγκλίσεις, τις προτάσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά και τις αντιθέσεις τους σε μία σειρά κρίσιμων νομοσχεδίων, όπως αυτό της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει συνεδριάσει προ ημερών και όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια των επόμενων εβδομάδων έχουν τεθεί ήδη επί τάπητος. Η συνοχή της ΚΟ είναι αναμφισβήτητη. Από εκεί και πέρα, όσοι ονειρεύονται συγκυβερνήσεις ή οικουμενικές κυβερνήσεις, καλό θα είναι να ξυπνήσουν στην πραγματικότητα. Τίποτε από όλα αυτά δεν πρόκειται να συμβεί.

Πόσα ξέχασε τελικά να δηλώσει ο κ.Σταθάκης; Δεν προκύπτει ζήτημα όταν προκύπτουν νέες ανακρίβειες στο πόθεν έσχες του υπουργού Οικονομίας; Και υπάρχει σε εκκρεμότητα ο έλεγχος για τον κ.Φλαμπουράρη...

Το ποιου η δήλωση «πόθεν έσχες» είναι ελλιπής ή προβληματική είναι θέμα που ελέγχεται αυτή τη στιγμή αρμοδίως από ορκωτούς λογιστές. Η ονοματολογία σε αυτήν τη φάση δεν έχει κανένα νόημα, καθώς μαζί με τις δηλώσεις των δύο προσώπων που αναφέρετε, ελέγχονται και άλλων που δεν ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ και των οποίων τα ονόματα ουδέποτε είδαν το φως της δημοσιότητας. Και ορθώς δεν δημοσιεύτηκαν. Θα πρέπει να τονίσω ότι η επιτροπή «πόθεν έσχες» εξετάζει τη νομιμότητα της κτήσης και όχι την περιουσία κάθε βουλευτή, δηλαδή το «πόθεν» και όχι το «έσχες». Όμως, για μία ακόμη φορά, πολιτικοί και ΜΜΕ επιχείρησαν να αποπροσανατολίσουν από την ουσία και να πουλήσουν τη λαϊκίστικη -και ακροδεξιάς κοπής- ρητορική των «πλούσιων Αριστερών», λέγοντας επιπλέον και ψέματα. Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι δεν κάνουμε εκπτώσεις και είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που δεν χρονοτριβεί σε υποθέσεις που αφορούν το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Υπάρχει πραγματικά κίνδυνος εξόδου της χώρας από τη Σένγκεν; Οι σχετικές πιέσεις (που πράγματι ασκούνται από ορισμένες χώρες) αποσκοπούν στο να κάνει περισσότερα πράγματα η Ελλάδα για τη φύλαξη των ανατολικών συνόρων ή θα ήταν μία πολύ εύκολη λύση για να καθησυχάσουν ευρωπαϊκές χώρες τους δικούς τους πολίτες ότι λαμβάνονται μέτρα;

Κανένας τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε. Παρά μόνο στο μυαλό ορισμένων και στις επιθυμίες κάποιων κύκλων, τόσο σε άλλες χώρες της ΕΕ (π.χ. η Ουγγαρία), όσο και στην Ελλάδα. Δηλώσεις τέτοιες από επίσημα χείλη δεν υπήρξαν, παρά μόνο δημοσιεύματα επικαλούμενα μη κατονομαζόμενες πηγές. Οι πιέσεις ασκούνται από εκείνους που επιδιώκουν μία Ευρώπη φρούριο με ορθωμένα τείχη απέναντι σε ανθρώπους που ζητούν άσυλο ή και ένα καλύτερο μέλλον, προερχόμενους από χώρες που πλήττονται από πολέμους, διώξεις και απολυταρχικά καθεστώτα. Ασκούνται δηλαδή από πολιτικές δυνάμεις που εχθρεύονται την ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τα ιδεώδη του ανθρωπισμού. Αξιοποιούνται δε από τις πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα, καθώς βλέπουν ότι όσο προχωράμε έγκαιρα και με σταθερότητα την υλοποίηση της συμφωνίας με τους θεσμούς, χάνεται η ευκαιρία να αναρριχηθούν και πάλι στην εξουσία πατώντας πάνω στα συντρίμμια της χώρας.

Γιατί ενώ η κυβέρνηση είχε πει «όχι» στη φύλαξη των συνόρων με την ΠΓΔΜ από τη FRONTEX, τελικά το αποδέχθηκε;

Η κυβέρνηση ουδέποτε αποδέχτηκε την φύλαξη των ελληνικών συνόρων με την ΠΓΔΜ από τη FRONTEX. Πρόκειται για μία παρερμηνεία που οφείλεται σε απαράδεκτη αξιοποίηση του προσφυγικού ζητήματος -ενός ευρωπαϊκού προβλήματος- από μέρος του Τύπου και της αντιπολίτευσης για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, όπως τις περιέγραψα παραπάνω. Η Ελλάδα ζήτησε ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο τη συνδρομή της FRONTEX για την καταγραφή προσφύγων και μεταναστών, καθώς και την παροχή υλικοτεχνικής υποδομής, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Κάποιοι αρέσκονται στο να φωνασκούν για τις ευθύνες της χώρας τους, αλλά εκείνο που παριστάνουν ότι δεν γνωρίζουν είναι πως η Ελλάδα έχει δαπανήσει ήδη ένα δισ. ευρώ για το προσφυγικό και έχει λάβει μόλις τριάντα εκατ. από την ΕΕ. Η δε FRONTEX κάλυψε μόλις το ένα δέκατο των υποχρεώσεών της, σε προσωπικό και υποδομές. Εν μέσω κρίσης, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, και πράγματι πρέπει να επιταχύνει ακόμη περισσότερο, για να υλοποιήσει όσα δεσμεύτηκε στη σύνοδο για την προσφυγική κρίση τον περασμένο Οκτώβριο. Δεσμεύσεις οι οποίες αφορούν στα hotspots που πρέπει να δημιουργηθούν και όχι βέβαια τη φύλαξη των εσωτερικών συνόρων από δυνάμεις της FRONTEX.

Σε τι θα εξυπηρετήσει η μετάθεση της ψήφισης του ασφαλιστικού τον Ιανουάριο; Το ζήτημα του ασφαλιστικού πρέπει να λυθεί άμεσα, δεν υπάρχει φόβος ότι καθυστέρηση θα οδηγήσει στην ανάγκη μεγαλύτερων παρεμβάσεων;

Δεν υπήρχε καθορισμένη ημερομηνία για την ψήφιση του ασφαλιστικού, παρά μόνο αρχική επιδίωξη να κατατεθεί πριν τελειώσει το 2015. Το ασφαλιστικό είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει για δεκαετίες τη χώρα. Η διαφορά με το σήμερα είναι ότι οι πολιτικές των τελευταίων ετών το οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού, απομειώνοντας την αξία των ταμείων κατά δεκάδες δισεκατομμύρια. Δεν είναι προφανώς το πρόβλημα οι ελάχιστες εβδομάδες της παράτασης σε σχέση με την πρόβλεψη. Ούτε καμία επιπρόσθετη επιβάρυνση θα επιφέρει. Το ζητούμενο είναι να υλοποιηθεί μία ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση, δίκαιη και κυρίως βιώσιμη για τις επόμενες γενιές. Ειδικά για τους νέους που οδηγήθηκαν στην ανεργία και τη μαύρη εργασία, από τις καταστροφικές επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Υπάρχει κρυφή ατζέντα στο ασφαλιστικό; Αλλιώς γιατί ζητήσατε συναίνεση επί ενός γενικού πλαισίου αφού η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία στη Βουλή; Μήπως οι μειώσεις που έρχονται είναι μεγαλύτερες από τις περικοπές 1,8 δισ που ήδη έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό;

Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι η αναγκαία ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι αντικείμενο συνεχούς διαπραγμάτευσης και ταυτόχρονα επιδίωξή μας για ένα σταθερό, βιώσιμο και δίκαιο σύστημα. Το κύριο ζητούμενο στη διαπραγμάτευση αυτή, είναι να αποφευχθεί η οποιαδήποτε μείωση της βασικής σύνταξης. Αυτός ήταν και ο λόγος που η κυβέρνηση προσπάθησε να ανοίξει διάλογο με την αντιπολίτευση, προκειμένου να τεθεί η κοινή εθνική κόκκινη γραμμή. Δεν ζητήσαμε συναίνεση, ούτε βέβαια συγκυβέρνηση, όπως πολλοί θα ήθελαν. Επιλέγοντας να μην ανοίξουν καν διάλογο μαζί μας δείχνει και τις δικές τους πραγματικές προτεραιότητες. Όχι βέβαια την προστασία των Ελλήνων συνταξιούχων, αλλά αποκλειστικά και μόνο την επιστροφή τους στην εξουσία. Πρόκειται για εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που ζητούσαν να πούμε «ναι» σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών και έκαναν εκστρατεία στο Δημοψήφισμα υπέρ της πρότασης Γιούνκερ, η οποία θα έβαζε ταφόπλακα στο ασφαλιστικό σύστημα.

Πέραν των περικοπών στις συντάξεις, θα κάνει κάτι η κυβέρνηση για να αποδώσουν όσοι οφειλέτες μπορούν τις οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία;

Μην προεξοφλείτε περικοπές. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναχρηματοδότησης του συστήματος από διάφορες πηγές και από την αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων. Σε μία περίοδο ύφεσης και υψηλής ανεργίας, τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων είναι αναμενόμενα χαμηλά. Όμως δεν πρόκειται να συμβαίνει αυτό για πολύ. Η επιστροφή στην ανάπτυξη θα αρχίσει να ανακουφίζει τα βάρη του ασφαλιστικού συστήματος και η σύνδεση της εθνικής σύνταξης με την πορεία του ΑΕΠ θα αρχίσει να επαναφέρει τις οδυνηρές απώλειες που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι την τελευταία πενταετία. Ωστόσο, σκοπός μας είναι η μεταρρύθμιση να εξασφαλίζει εδώ και τώρα την προστασία των χαμηλών και των μεσαίων συντάξεων και καμία περικοπή στη βασική σύνταξη. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να χάνεται ούτε ένα ευρώ από την εισφοροδιαφυγή και τη «μαύρη» εργασία. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη που επιδεικνύει τόση αποφασιστικότητα να κλείσει αυτές τις πληγές από όπου αιμορραγεί το ασφαλιστικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου