Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ


Με άξονα τη δημοκρατία, τη στήριξη των αδυνάτων και την ανασυγκρότηση της χώρας

Ρεπορτάζ: Φοίβος Κλαυδιανός

Το σχέδιο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία παρουσιάζει σήμερα στη ΔΕΘ ο Αλ. Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Αυγής" της Κυριακής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς θα προτάξει τη λογική "ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης" από αυτό που μας έφερε ώς εδώ. Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο δεν θα χτίζεται πάνω στα συντρίμμια της κοινωνίας. Ο Αλ. Τσίπρας θα εξηγήσει πώς το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ "θα εγγυάται την κοινωνική ευημερία και την αναδιανομή εισοδήματος" και "θα στηρίζεται στην καινοτομία, την τεχνολογία, την ποιότητα της οικονομίας" και όχι στην καταβαράθρωση των μισθών. Παράλληλα, θα παρουσιάσει το σχέδιο υπεράσπισης του κοινωνικού κράτους.

Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δώσει ο Αλ. Τσίπρας σε τρεις μεταρρυθμίσεις: 1) Τη μεταρρύθμιση του συστήματος πρόνοιας, 2) την κοινωνική ψηφιακή πολιτική και 3) τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και τον "επαναπροσανατολισμό της", με αντικειμενικά κριτήρια, από τα "ειδικά συμφέροντα των ολιγαρχών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις".


Το νέο μοντέλο ανάπτυξης
Η προσπάθεια να μετατοπιστεί η προσπάθεια ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας από το σκέλος των μισθών σε αυτό των διαρθρωτικών αλλαγών θα προωθηθεί μέσα από:

* Την υλοποίηση του νόμου για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

* Την ίδρυση Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων.

* Το σχέδιο για τη μείωση των τιμών: α) επανεξέταση του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, β) μεταρρυθμίσεις σε στοχευόμενους κλάδους, στους οποίους κυριαρχούν ολιγοπωλιακά συμφέροντα, όπως το λιανεμπόριο και τα καύσιμα.

Την αναβάθμιση της θεσμικής υποδομής για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, ώστε η χώρα να επωφεληθεί από τις δυνατότητες που παρέχει το σχέδιο Γιούνκερ, να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία μέσα από το νέο ταμείο που θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ και να διευκολυνθεί η σύμπραξη ελληνικών επιχειρήσεων με στρατηγικούς επενδυτές από το εξωτερικό.

Ο στρατηγικός προσανατολισμός είναι:

* Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην κατεύθυνση μιας ενεργητικής πολιτικής διεύρυνσης της εξαγωγικής βάσης.

* Οι νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις που θα εκμεταλλευτούν το οικοσύστημα της ερευνητικής υποδομής των ελληνικών πανεπιστημίων.

* Οι νέες μορφές συνεργατισμού στον αγροτικό τομέα, που θα είναι προσανατολισμένες προς τη μεταποίηση του προϊόντος.

* Οι ξένες επενδύσεις με σεβασμό στο εργατικό δυναμικό και στην περιβαλλοντική ιδιαιτερότητα της χώρας.

* Οι νέες κοινωνικές επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν όταν ολοκληρωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζεται.

Για την αγροτική οικονομία:

* Προστασία του αγροτικού εισοδήματος, με την καταπολέμηση των ενδοομιλικών συναλλαγών από τις εταιρείες γεωργικών εφοδίων, με έλεγχο των παράνομων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων, των εναρμονισμένων πρακτικών και των υπερτιμολογήσεων, με θέσπιση και τήρηση αυστηρών χρονικών ορίων αποπληρωμής των παραγωγών.

* Στήριξη των συνεργατικών σχημάτων, θεσμοθέτηση αγορών παραγωγών και τοπικών δικτύων παραγωγών - καταναλωτών

* Αναδιοργάνωση δημόσιων υπηρεσιών και φορέων αγροτικής πολιτικής σε ένα ενιαίο, συνεκτικό και αντιγραφειοκρατικό σύνολο, που θα παρέχει συμβουλευτικές, εκπαιδευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες προς τους αγρότες.

* Διαφάνεια και παραγωγικός προσανατολισμός στις κοινοτικές ενισχύσεις και στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης.

* Ενίσχυση της διατροφικής επάρκειας της χώρας, με συγκεκριμένα σχέδια αύξησης της παραγωγής, αξιοποιώντας σαν συγκριτικό πλεονέκτημα τη μικρής κλίμακας παραγωγή και την οικογενειακή γεωργία που αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα και μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά των αγροτικών προϊόντων.

Για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία:

* Σταδιακή ενοποίηση της κατακερματισμένης συνεταιριστικής νομοθεσίας, ώστε να διευκολυνθεί η δημιουργία συνεταιριστικών εγχειρημάτων και η συγκρότηση τοπικών αντιπροσωπευτικών δικτύων κοινωνικής οικονομίας ανεξαρτήτως νομικής μορφής.

* Διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για τη μεταβίβαση υπό πτώχευση και πτωχευμένων επιχειρήσεων σε συνεταιρισμούς (πρώην) εργαζομένων, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η παραγωγική δυναμικότητα της οικονομίας όπου υπάρχει σχέδιο βιωσιμότητας.

* Συγκρότηση και λειτουργία Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας, το οποίο θα αντλεί πόρους από διοικητικές κυρώσεις σε εγχειρήματα κοινωνικής οικονομίας, δωρεές, χορηγίες και τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και θα τα διοχετεύει σε συνεργατικά σχήματα με ποικίλους τρόπους (επιδότηση, μικροδανεισμός, κάλυψη εγγυητικών επιστολών).

* Διαμόρφωση πλαισίου συνεργασίας δημοσίου τομέα και εγχειρημάτων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας κυρίως μέσα από την ενσωμάτωση των νέων ευρωπαϊκών οδηγιών για τις δημόσιες συμβάσεις κοινωνικής αναφοράς αλλά και τη διαμόρφωση πλαισίου για τις προγραμματικές συμβάσεις, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα διαπλοκής και δυσφήμισης των εγχειρημάτων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

* Συγκρότηση ευέλικτης διυπουργικής επιτροπής για την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

* Προβολή των εγχειρημάτων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (διαδραστικός χάρτης με πληροφορίες για κάθε εγχείρημα), θέσπιση ετήσιων εκθέσεων κοινωνικής οικονομίας (Social Economy Expo).


Πηγές χρηματοδότησης - αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος
* Ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων και των μικρότερων και συνεταιριστικών τραπεζικών ιδρυμάτων, που θα ολοκληρωθεί μέχρι την 1-1-2016.

* Το νέο ΕΣΠΑ, για το οποίο εξασφαλίστηκε ο διπλασιασμός της προκαταβολής για τη νέα προγραμματική περίοδο.

* Δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής τράπεζας.

* Αξιοποίηση του νέου επενδυτικού προγράμματος Γιούνκερ.

* Χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε από τη συμφωνία με την EBRD, την ενεργοποίηση του επενδυτικού σκέλους της Παγκόσμιας Τράπεζας και τη νέα συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου