Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Διπλή διαπραγμάτευση σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον - Σειρά επαφών του Γιάνη Βαρουφάκη στις ΗΠΑ


Κρίσιμες διαβουλεύσεις για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές διεξάγονται σήμερα και αύριο στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και σε δύο επίπεδα.

Στο πολιτικό επίπεδο

Ο Γ. Βαρουφάκης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και θα παραστεί σε δεξίωση στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Παρών στην εκδήλωση θα είναι και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο υπουργός Οικονομικών στη συνέχεια θα είναι κεντρικός ομιλητής σε διάλεξη στο Ινστιτούτο Brookings με θέμα: «Η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς εταίροι της». Ο Γ. Βαρουφάκης, μετά την ομιλία του, θα έχει μία σύντομη ανταλλαγή απόψεων με τον οικονομολόγο και πρώην υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας, Κεμάλ Ντερβίλ και το στέλεχος του Ινστιτούτου Brookings, Ντέιβιντ Βέσελ. Στη συνέχεια θα γίνει περιορισμένος αριθμός ερωτήσεων από το κοινό.

Θα προηγηθεί διάλεξη του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με θέμα «Η Ευρωζώνη σε σταυροδρόμι» (πρόκειται για δύο χωριστές εκδηλώσεις), ωστόσο αναμένεται ότι στο περιθώριο ίσως υπάρξει μια σύντομη συνάντηση των δύο.

Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει συναντήσεις και συνομιλίες στην αμερικανική πρωτεύουσα με τον διοικητή της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου και τον Ιταλό ομόλογό του Πιερ Κάρλο Παντοάν, την Παρασκευή.

Στο τεχνικό επίπεδο

Συνέρχεται εκ νέου αύριο στην έδρα της Ε.Ε. το λεγόμενο Brussels Group για να επεξεργαστεί περαιτέρω τις ελληνικές προτάσεις και να προετοιμάσει το έδαφος για το Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Σε αντίστιξη με ορισμένα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, που μεγεθύνονται από εγχώρια ΜΜΕ, σχεδόν το σύνολο των θεσμικών παραγόντων μιλούν για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και εκφράζουν τη βούληση για κοινά αποδεκτή και επωφελή λύση.

Διαβάστε σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου