Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Η Βουλή τίμησε το έργο και την προσφορά του Ηλία Ηλιού

Την μνήμη του αγωνιστή, του διανοούμενου, του πολιτικού της Αριστεράς, Ηλία Ηλιού, τίμησε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία με εκδήλωση που διοργάνωσε με θέμα «Μνήμη Ηλία Ηλιού, 33 χρόνια από το θάνατό του».


Τη μνήμη του αγωνιστή, του διανοούμενου, του πολιτικού της Αριστεράς, Ηλία Ηλιού, τίμησε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία με εκδήλωση που διοργάνωσε με θέμα «Μνήμη Ηλία Ηλιού, 33 χρόνια από το θάνατό του».
Η τιμητική εκδήλωση, την οποία συντόνισε η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος, ιστορικός Νίκη Μαρωνίτη, πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της πρόσφατης κυκλοφορίας της πολιτικής βιογραφίας του Ηλία Ηλιού από τις εκδόσεις του Ιδρύματος. Παραβρέθηκαν οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής Δημήτριος Σιούφας και Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Κώστας Τσιάρας, βουλευτές, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς  Μανώλης Γλέζος, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Κώστας Αθανασίου, ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής Κωνσταντίνος Βασιλάκης, πανεπιστημιακοί καθηγητές και πλήθος κόσμου.     
«Το ιδιαίτερο αποτύπωμα του Ηλία Ηλιού υπήρξε αδρό, διακριτό, βαθιά ανθρώπινο, στην πρωτοπορία των κοινωνικών αγώνων και των αριστερών αναζητήσεων για χρόνια πολλά», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης
«Το ιδιαίτερο αποτύπωμα του Ηλία Ηλιού υπήρξε αδρό, διακριτό, βαθιά ανθρώπινο, στην πρωτοπορία των κοινωνικών αγώνων και των αριστερών αναζητήσεων για χρόνια πολλά», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης, επισημαίνοντας την πνευματική, πολιτιστική συμβολή του Ηλία Ηλιού, καθώς και τη συστηματική ενασχόλησή του με τα ζητήματα της οικονομικής ανασυγκρότησης, αλλά και της συνταγματικής θωράκισης της χώρας, με κορυφαίες αγορεύσεις στο Κοινοβούλιο, που για χρόνια εναλλάσσονταν με εξίσου κορυφαίες αγορεύσεις στα δικαστήρια για την υπεράσπιση κυνηγημένων της Αριστεράς που διώκονταν μαζικά με το Ν. 375 και το Ν. 509.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Βούτσης, «μέσα στην πρόσφατη παρατεταμένη κρίση στη χώρα μας και τις αγοραίες παγκοσμιοποιημένες απόψεις της εποχής μας, έχει μεγάλη σημασία να νοηματοδοτηθούν εκ νέου σήμερα οι κοινωνικές και πολιτικές αξίες: Το πνεύμα της αντίστασης, η προσήλωση στη δημοκρατική ομαλότητα, η αντοχή μπροστά στις δυσκολίες με δύναμη την προσωπική αξιοπρέπεια, η τήρηση κανόνων και θεσμικής συμπεριφοράς στη σκληρή μάχη των ιδεών στον αντίποδα των διχαστικών κηρυγμάτων, η οικουμενική ματιά και η διεθνής αλληλεγγύη απέναντι στις κραυγές του εθνικού απομονωτισμού και της διαχρονικής πατριδοκαπηλίας που είναι μια από τις επαχθέστερες μορφές λαϊκισμού».
Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στη σημασία των επισημάνσεων του Ηλία Ηλιού για τα εσωκομματικά προβλήματα, τα οργανωτικά και πολιτικά της ΕΔΑ, που φιλοξένησε σε τρεις εκθέσεις του προς την τότε ηγεσία και που οριοθετούσαν μερικά χρόνια αργότερα ανάγλυφα τα βασικά διακριτά ρεύματα  στη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968.
Όπως τόνισε, «το ίδιο σημαντικές μπορεί να εκτιμηθούν ακόμη και σήμερα, μέσα από το πρίσμα δεκαετιών οξυμένης πολιτικής ανταγωνιστικής πορείας και μεταλλάξεων κομματικών φορέων, οι αναζητήσεις, οι κριτικές, οι ενστάσεις και οι επιλογές του Ηλιού, για το κρίσιμο, το σταυρικό ζήτημα, των πολιτικών συμμαχιών των δυνάμεων της Αριστεράς με τις κεντρογενείς και με άλλες σοσιαλδημοκρατικής υφής πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας».
Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε με έμφαση: «Επειδή μερικές φορές ξεχνιόμαστε, είναι καλό να γνωρίζουμε και να γνωρίσουνε και οι νεότεροι, ότι στην ΕΔΑ, ακόμα και όταν με την ψήφο του λαού αναγορεύτηκε Αξιωματική Αντιπολίτευση, δεν της αναγνωρίστηκε καμία κοινοβουλευτική προνομία. Ότι οι διώξεις για χρόνια δεν αφορούσαν μόνο τους επώνυμους και τα ηγετικά στελέχη, αλλά εκατομμύρια πολιτών μέσω του μηχανισμού των πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων. Ότι πολλαπλές απαγορεύσεις οδηγούσαν σε πολίτες β΄ και γ΄ κατηγορίας. Ότι η ‘‘εθνικοφροσύνη’’ υπήρξε για δεκαετίες το όχημα ενός οδυνηρού εθνικού διχασμού».
Καταλήγοντας ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι «μέσα σ’ αυτήν τη μακρόχρονη φάση, η κραυγή του Ηλιού ‘‘θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα’’ και η προσπάθεια για την αξιοποίηση κάθε ρωγμής, για να ριζώσουν και να βλαστήσουν δημοκρατικά και ελεύθερα κύτταρα μέσα στην κοινωνία και την πολιτική ζωή της χώρας, ήταν πραγματικά επί της ουσίας επαναστατική. Εξέφραζε το πνεύμα των καλύτερων παραδόσεων της Κομμουνιστικής και της ευρύτερης Αριστερής συλλογικότητας, μέσω των φορέων της, νόμιμων και παράνομων, στην οποία από το ’45 κι ύστερα ο Ηλιού ηγετικά συμμετείχε και την οποία άξια εκπροσώπησε στη Βουλή».
Ακολούθησαν ομιλίες που ανέδειξαν τις σημαντικότερες πτυχές του πολυδιάστατου βίου του Ηλία Ηλιού, του συγγραφέα της πολιτικής βιογραφίας του Ηλία Ηλιού, ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ, Ηλία Νικολακόπουλου, του ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ και προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Κωνσταντίνου Τσουκαλά, της ιστορικού και διευθύντριας Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), Ιωάννας Παπαθανασίου, και της πολιτικής επιστήμονα Κατερίνας Λαμπρινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου