Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του άλλοτε στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, κ. Σταύρου Παπασταύρου καθώς και κατά του επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών για υπόθεση φόρου που ο πρώτος κατηγορούμενος φέρεται να επιχείρησε να αποφύγει
Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του άλλοτε στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, κ. Σταύρου Παπασταύρου καθώς και κατά του επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών για υπόθεση φόρου που ο πρώτος κατηγορούμενος φέρεται να επιχείρησε να αποφύγει .
Η δίωξη για τον δικηγόρο κ. Παπασταύρου αφορά την κατηγορία της απόπειρας απάτης σε βάρος του Δημοσίου ενώ για τον ελληνοισραηλινό επιχειρηματία της άμεσης συνέργειας στην απόπειρα απάτης με αντικείμενο ποσό φόρου 460 χιλιάδων ευρώ για το έτος 2007.
Η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος των δύο προσώπων έγινε στο πλαίσιο έρευνας που διενεργήθηκε με αφορμή την υπόθεση της "λίστας Λαγκάρντ" και την εμπλοκή των νυν κατηγορούμενων με χρηματικά ποσά που εντοπίστηκαν σε λογαριασμό της εταιρία STABRI limited η οποία εμφάνιζε έδρα στις βρετανικές Παρθένες Νήσους.
Ο επίμαχος λογαριασμός στην ελβετική HSBC που είχε καταγραφεί στα αρχεία της λίστας , αφορούσε ποσό σχεδόν 5,4 εκατομμυρίων ευρώ και σύμφωνα με τον κ. Παπασταύρου τα χρήματα ανήκαν στην εν λόγω εταιρία η οποία είχε μοναδικό δικαιούχο και ιδιοκτήτη τον κ. Μιωνή και τον ίδιο εμπιστευματούχο της (Trustee). Και ο ίδιος ο ελληνοισραηλινός επιχειρηματίας έχει υποστηρίξει πως αυτός είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρίας.
Κατά τις εισαγγελικές αρχές η εν λόγω εταιρία, η οποία εμφάνιζε συνδικαιούχους τόσο τον πρώην σύμβουλο του κ. Σαμαρά όσο και τους γονείς του, λειτουργούσε με σκοπό την φοροαποφυγή και εν προκειμένω του επίμαχου ποσού που καταλογίστηκε για το έτος 2007 στον κ. Παπασταύρου και την μητέρα του.
Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση του λογαριασμού της εξωχώριας εταιρίας ο κ. Παπασταύρου κατέβαλε στις οικονομικές αρχές ποσό 3,3 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που υποστηρίζει πως του δάνεισε ο κ. Μιωνή, ώστε να μην σχηματιστεί σε βάρος του ποινική δικογραφία για τις κατηγορίες της φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.Σύμφωνα με την κρίση των φορολογικών αρχών ο λογαριασμός αφορά τον κ. Παπασταύρου και το ποσό που καταγράφεται στην "λίστα Λαγκάρντ" είναι αποκρυβέντα εισοδήματα από την περίοδο του 2000 και μετά. Ωστόσο αν και το σκέλος της φοροδιαφυγής αρχειοθετήθηκε η επίμαχη πτυχή της υπόθεσης παρέμεινε στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας οδηγώντας στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του κ. Παπασταύρου που θεωρείται ο ιδιοκτήτης της εξωχώριας εταιρίας αλλά και σε βάρος του , κατά την εισαγγελική έρευνα, συνεργού του.
Η δικογραφία θα ανατεθεί σε Ανακριτή ο οποίος θα καλέσει τους δύο κατηγορούμενους σε απολογία (πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ).
* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ με τις «δραστηριότητες» του στενού συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά:
«Παντού υπάρχει ένας Παπασταύρου»
Όπως ανέφερε το σχετικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», τον Απρίλιο του 206:
Μέχρι στιγμής, το όνομα του πρώην στενού συμβούλου του Αντώνη Σαμαρά είναι το πιο ηχηρό, αλλά και το μόνο που συνδέεται άμεσα με την ενεργό πολιτική σκηνή της χώρας. Σύμφωνα με τις διαρροές, από το 2005 έως το 2014, ο Σταύρος Παπασταύρου αποτέλεσε μέλος των συμβουλίων ιδρύματος των παναμέζικων εταιρειών Green Shamrock Foundation και Diman Foundation.
Το 2006, έγινε αναπληρωτής πρόεδρος της Aisios Foundation, η οποία φαίνεται να υπάρχει ακόμα και σήμερα. Στο συμβούλιο ιδρύματος της Aisios, εκτός από τον Παπασταύρου, εντοπίζονται τα γνωστά από τις υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ ονόματα των Κωνσταντίνου Λαναρά και Σπύρου Μεταξά.
Ο Παπασταύρου παραιτήθηκε από τη συγκεκριμένη εταιρεία το 2012. Είναι η εποχή που ο γνωστός δικηγόρος, με σπουδές στη Νομική Αθηνών και στο Χάρβαρντ, πρώην γραμματέας διεθνών σχέσεων της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ., εντάσσεται στον στενό πυρήνα των συμβούλων του Αντώνη Σαμαρά. Είχε προηγηθεί η ένταξή του στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Επί πρωθυπουργίας Σαμαρά, συμμετείχε στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ συχνά ήταν τα γεύματά του με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν. Επιφορτισμένος με τον τομέα των διεθνών σχέσεων, συμμετείχε και σε αποστολή στην Ελβετία, συνοδεύοντας τον τότε υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, για να συζητήσουν με την ελβετική κυβέρνηση το θέμα με τις λίστες των Ελλήνων καταθετών στα εκεί τραπεζικά ιδρύματα.
Λίγο πριν απασχολήσει εκ νέου την ελληνική Δικαιοσύνη με την εμπλοκή του στις τρεις υπεράκτιες εταιρείες (των Panama Papers), είχε διαταχθεί εναντίον του και άλλος έλεγχος από τους οικονομικούς εισαγγελείς για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Οπως αποκάλυψε η «Εφ.Συν.», σύμφωνα με έγγραφα που απέστειλε πρόσφατα η Εισαγγελία των Βρετανικών Παρθένων Νήσων προς τις ελληνικές δικαστικές αρχές, ύστερα από αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τη συγκεκριμένη χώρα, φαίνεται ότι ο Σταύρος Παπασταύρου ήταν συνδικαιούχος συγκεκριμένου επίμαχου λογαριασμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου