Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για το επόμενο οκτάμηνο
Η χθεσινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ήταν το προτελευταίο βήμα πριν από την οριστική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Το τελευταίο και τυπικό αναμένεται να αποτελέσει η συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη Δευτέρα στις 22 Ιανουαρίου. Εν τω μεταξύ έχει ανοίξει ήδη η συζήτηση για την πορεία που θα ακολουθήσει η Ελλάδα μετά τον Αύγουστο του 2018, ξεκινώντας από την επιπλέον ελάφρυνση του χρέους, όπως έγραψε η "Αυγή" την περασμένη Κυριακή 14 Ιανουαρίου.
Την ίδια μέρα η «Καθημερινή» φιλοξένησε συνέντευξη του προέδρου του EWG Τόμας Βίζερ, ο οποίος ανέφερε πως, παρ' όλο που ακόμα δεν έχει συζητηθεί ποια θα είναι η σχέση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών από τον Αύγουστο που τελειώνει το πρόγραμμα, σημείωσε ότι «εάν συμφωνηθεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μετά το τέλος του προγράμματος, τότε λογικό είναι να υπάρξει κάποια περαιτέρω συμφωνία». Σύμφωνα με το δημοσίευμα από την περασμένη Πέμπτη ξεκίνησε μια πρώτη συζήτηση με επίκεντρο την καθαρή ή μη έξοδο.
Επιστολή και τέταρτη αξιολόγηση
Από εκεί και πέρα το πολυνομοσχέδιο και οι εφαρμοστικές διατάξεις που θα ακολουθήσουν αξιολογούνται από τους θεσμούς και την επόμενη Δευτέρα το Eurogroup θα κρίνει αν τα σχετικά προαπαιτούμενα εκπληρώνονται ενημερώνοντας τη λίστα των 110 παρεμβάσεων του Compliance Report, το οποίο δεν κατέστη δυνατό να λάβει την έγκριση του EuroWorking Group της προηγούμενης Πέμπτης. Ως εκ τούτου αναμένεται να διεξαχθεί ένα έκτακτο EWG πριν από την υπουργική σύνοδο της Δευτέρας 22ας Ιανουαρίου, προκειμένου να προεγκρίνει το πλαίσιο συμφωνίας.
Παράλληλα επιχειρείται μέσω τηλεδιασκέψεων να συμφωνηθούν με τους θεσμούς οι λεπτομέρειες στα κείμενα των συμφωνιών με τα προαπαιτούμενα που θα περιλαμβάνει η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται και μέσω επιστολής (Letter of Intent) προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να καταγράψει παρεμβάσεις (προφανώς όχι δημοσιονομικά μέτρα) τις οποίες θα εκπληρώσει κατά το επόμενο διάστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την επιστολή θα πρέπει να υπογράφουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, κάτι το οποίο συνέβη και στις προηγούμενες αξιολογήσεις.
Ομόλογο και αναβάθμιση
Βάσει του υπάρχοντος σχεδιασμού η Ελλάδα αναμένεται να πραγματοποιήσει νέα έξοδο στις αγορές με επταετές ομόλογο, ώστε να υπάρξει ενίσχυση του λεγόμενου «μαξιλαριού» για την έναρξη της μεταμνημονιακής εποχής. Για τον λόγο αυτόν θεωρείται σημαντική ημέρα η Παρασκευή, καθώς αναμένονται ανακοινώσεις από τον χρηματοπιστωτικό οίκο S&P, οι οποίες αναμένεται να περιλαμβάνουν την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας ένα επιπλέον «σήμα» για την καλή πορεία της.
Reuters: Η Ελλάδα σχεδιάζει τρεις νέες εκδόσεις ομολόγων
Η Ελλάδα θέλει να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας ύψους έως 19 δισεκ. ευρώ για να καλύψει τις αποπληρωμές χρέους μετά την έξοδό της από το τρέχον πρόγραμμα και σχεδιάζει τρεις νέες εκδόσεις ομολόγων έως τον Αύγουστο, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Reuters.
Αυτό το «μαξιλάρι» θα βοηθήσει να δοθεί στις αγορές η διαβεβαίωση ότι η Αθήνα θα είναι σε θέση να καλύψει τις ωριμάνσεις των ομολόγων της για ενάμιση χρόνο μετά τη λήξη του σημερινού προγράμματος χωρίς έξωθεν βοήθεια, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών με γνώση του θέματος.
«Αυτό θα λειτουργήσει ως "μαξιλάρι" ρευστότητας, θα δείξει ότι οι ανάγκες εξυπηρέτησης χρέους είναι ήδη καλυμμένες για μια σημαντική περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.
«Σχεδιάζουμε να εκδώσουμε ένα νέο ομόλογο τις εβδομάδες μετά την έγκριση της τρίτης αξιολόγησης από το Eurogroup. Δεν υπάρχει οριστική απόφαση για τη διάρκεια αλλά πιθανόν θα είναι επταετές ομόλογο», δήλωσε άλλος αξιωματούχος, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
«Εάν οι συνθήκες στις αγορές είναι ευνοϊκές, πιθανόν να ακολουθήσουν δύο ακόμα εκδόσεις έως τον Αύγουστο», δήλωσε ο δεύτερος αξιωματούχος.
Μοσκοβισί: Η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος πρώτη προτεραιότητα της Κομισιόν το 2018
Στο πλαίσιο συνέντευξής του στο Παρίσι, ο κ. Μοσκοιβισί έγραψε στο twitter ότι οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα χρονιά είναι οι εξής: Πρώτον, να συμβάλουμε στην επιτυχία του ελληνικού προγράμματος στήριξης. Δεύτερον, να φορολογήσουμε δίκαια τις ψηφιακές επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Τρίτον, να αγωνιστούμε εναντίον των φορολογικών παραδείσων. Τέταρτον, να κάνουμε τα πάντα για την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Το θέμα του χρέους
Στη συζήτηση μετά την τρίτη αξιολόγηση αναμένεται να τεθεί και η επιπλέον ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το ζήτημα που τίθεται επί της ουσίας είναι ο προσδιορισμός, μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, σε πολιτικό επίπεδο του πλαισίου των μεσοπρόθεσμων μέτρων, τα οποία έχουν προχωρήσει πολύ σε επίπεδο τεχνικής επεξεργασίας. Άλλωστε ήδη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει επεξεργαστεί πλήθος σεναρίων σε τεχνικό επίπεδο, κάτι το οποίο είναι γνωστό (όπως και τα σενάρια) στο υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με πληροφορίες.
Όπως προκύπτει από τις προηγούμενες αποφάσεις τωνEurogroup (Μάιος 2016 και Μάιος 2017), θα μπορούσε να δρομολογηθεί η σταδιακή εξαγορά και πρόωρη εξόφληση του υπολοίπου του δανείου του ΔΝΤ από τον ESM. Αυτή τη στιγμή το δάνειο του ΔΝΤ έχει υπόλοιπο κοντά στα 10 δισ. ευρώ και θα μπορούσε να αντικατασταθεί με τίτλους ίδιας ή και μεγαλύτερης διάρκειας από αυτή του δανείου του ΔΝΤ, με επιτόκια μικρότερα από αυτά του δανείου ΔΝΤ. Την ίδια ώρα αναζητείται και εξεύρεση λύσεων που αφορούν την αναδιάρθρωση του όγκου των διακρατικών δανείων (GLF) που ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, στον ESM εξετάζεται το ενδεχόμενο χρήσης των αδιάθετων ποσών του δανείου των 86 δισ. ευρώ ως εργαλείου αναδιάρθρωσης του GLF.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αυγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου