Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Εγκρίθηκε από το Eurogroup η τεχνική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση

Εγκρίθηκε από το Eurogroup η συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο (Staff level agreement) για την τρίτη αξιολόγηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές

Εγκρίθηκε από το Eurogroup η συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο (Staff level agreement) για την τρίτη αξιολόγηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η συζήτηση ήταν πολύ σύντομη και ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το Σάββατο στην Αθήνα μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών.
Την ικανοποίησή του για την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα σε τεχνικό επίπεδο εξέφρασε νωρίτερα ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, σήμερα στις Βρυξέλλες. «Είναι εξαιρετικό» που επετεύχθη συμφωνία εγκαίρως, σχολίασε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Κάτι το οποίο δείχνει ότι «όλες οι πλευρές εργάστηκαν σκληρά και με αφοσίωση για να συμβεί» πρόσθεσε.
«Σήμερα θα συζητήσουμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να επιτευχθούν και την τυπική διαδικασία λήψης αποφάσεων που περιλαμβάνει την έγκριση από τα εθνικά Κοινοβούλια, τον Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης» ανέφερε ο Πρόεδρος του Eurogroup. Ο ίδιος τόνισε ότι σήμερα δεν θα συζητηθεί το μέγεθος της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα. «Αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί στη συνέχεια» συμπλήρωσε, για να τονίσει ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε αν η επόμενη δόση θα εκταμιευθεί σε υποδόσεις.
Σχετικά με τον νέο Πρόεδρο του Eurogroup που θα εκλεγεί σήμερα, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι το πιο δύσκολο έργο που θα πρέπει να επιτύχει είναι να κρατήσει το Eurogroup ενωμένο.
Η θετική ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος θα είναι μεταξύ των βασικών καθηκόντων του νέου προέδρου του Eurogoroup, δήλωσε, στο ίδιο μήκος κύματος και ο επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισίπροσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Ο επίτροπος Οικονομίας, εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει δικαίωμα ψήφου για την εκλογή του νέου προέδρου του Eurogroup. Σημείωσε, ωστόσο, ότι τρία είναι, κατά την άποψή του, τα βασικά καθήκοντα του νέου προέδρου του Eurogrοup: να διοικήσει αποτελεσματικά το Eurogroup και να προχωρήσει στην εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, να ολοκληρώσει με θετικό τρόπο το ελληνικό πρόγραμμα φέτος το καλοκαίρι και να βελτιώσει τη δημοκρατική λογοδοσία του Eurogroup ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 
Στη συνεδρίαση του Eurogroup είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί η πορεία της τρίτης εν εξελίξει αξιολόγησης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, τα δημοσιονομικά και η προετοιμασία της συνόδου κορυφής των χωρών του ευρώ. 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
 Στο τελικό κείμενο της συμφωνίας προβλέπεται, μεταξύ άλλων, σημαντική αύξηση των κοινωνικών δαπανών στον τομέα της Πρόνοιας. Το συνολικό κονδύλι για οικογενειακά επιδόματα θα φτάσει τα 910 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα είναι αυξημένο κατά 260 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος.
Για το πρώτο παιδί το ανώτερο επίδομα θα διαμορφωθεί στα 70 ευρώ από 40 ευρώ σήμερα. Για οικογένειες με δύο παιδιά, το συνολικό μηνιαίο επίδομα ανεβαίνει στα 140 ευρώ, από 80 ευρώ σήμερα και για τους τρίτεκνους διαμορφώνεται στα 280 ευρώ από 242 ευρώ σήμερα. Για κάθε παιδί μετά το τρίτο, θα καταβάλλεται επίδομα 140 ευρώ το μήνα.
Παράλληλα, στη συμφωνία προβλέπονται επιπλέον 40 εκατ. ευρώ για 130.000 ημερήσια σχολικά γεύματα το 2018 και επιπλέον 15 εκατ. ευρώ για 400 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς τη νέα χρονιά.
Σε ότι αφορά στα αναπηρικά επιδόματα, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή. Συμφωνία υπήρξε, επίσης, για τον εξορθολογισμό των προστίμων της εφορίας. Παράλληλα, σε περίπτωση πτώχευσης μιας επιχείρησης, οι πρώτοι που θα ικανοποιούνται οικονομικά θα είναι οι εργαζόμενοι και μετά οι τράπεζες. Το ανώτερο ποσό που θα μπορούν να λάβουν είναι 2,75 επί του βασικού μισθού για έξι μήνες, δηλαδή 9.669 ευρώ.
Εκκρεμότητα υπάρχει μόνο για το ελληνικό αίτημα να διατηρηθεί για ακόμα ένα χρόνο ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.
Το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας εγκρίίθηκε από Eurogroup της Δευτέρας και εφόσον έχουν ψηφιστεί όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι το επόμενο Συμβούλιο στις 22 Ιανουαρίου, τότε θα κλείσει και η πολιτική συμφωνία ώστε να εκταμιευθεί η δόση.

Δ. Τζανακόπουλος: Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια έχουμε ολοκλήρωση αξιολόγησης χωρίς κανέναν επιπλέον δημοσιονομικό μέτρο


«Αυτό που είναι εξαιρετικά θετικό σε σχέση με την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, είναι ότι για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, έχουμε ολοκλήρωση αξιολόγησης χωρίς ούτε ένα ευρώ νέο δημοσιονομικό μέτρο», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας, κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9». Τόνισε πως «το συμπέρασμα από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση είναι ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ολοκληρωθεί» και πως «επομένως ανοίγει πια ο δρόμος, όχι τυπικά, αλλά επί της ουσίας, για την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία».
Σημείωσε ακόμη ότι «το μοναδικό 4ο μνημόνιο, που υπάρχει, είναι στο μυαλό και στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη» και ότι κάνει (σσ. ο κ. Μητσοτάκης) προβολές, όταν μιλά για τέταρτα μνημόνια, «αλλά, ευτυχώς, δεν θα κληθεί ποτέ να τα εφαρμόσει».
Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα κέρδη για την ελληνική πλευρά, από τις διαπραγματεύσεις για την γ΄ αξιολόγηση: για την αύξηση (κατά περίπου 250 εκ., δηλαδή στα 910 εκατ. πια) που επιτεύχθηκε για τον κοινωνικό προϋπολογισμό, για τις συντάξεις χηρείας, για τα προνόμια των εργαζομένων. «Από εκεί και πέρα μια συμφωνία με τους δανειστές πάντα έχει και σημεία που δεν θα επέλεγε η κυβέρνηση εφόσον βρισκόταν εκτός καθεστώτος επιτροπείας, αλλά δεν νομίζω ότι είναι τέτοια που θα δημιουργήσουν το οποιοδήποτε πολιτικό ή κοινωνικό πρόβλημα» σημείωσε.
Ερωτηθείς για το θέμα της ΔΕΗ, απάντησε ότι η συμφωνία, όπως την περιέγραψε και ο κ. Σταθάκης, είναι στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ότι δεν είναι απλώς και μόνο ζήτημα μνημονίου η διαδικασία για την πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων, αλλά υποχρέωση που απορρέει από τη συμμετοχή μας στην ΕΕ, καθώς υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. «Είναι ζήτημα εξαιρετικά πολύπλοκο νομικά και πολιτικά, αλλά νομίζω ότι πήραμε το καλύτερο δυνατό, με δεδομένες τις συνθήκες» είπε. Σχετικά με το ενδεχόμενο απεργιών, επισήμανε ότι στις δημοκρατίες υπάρχουν και οι απεργίες και οι αντιδράσεις των πολιτών και ο δημοκρατικός διάλογος. «Εμείς θα μιλήσουμε και με τους εργαζόμενους και με τους πολίτες των περιοχών και έχω την εντύπωση ότι θα καταφέρουμε να τους πείσουμε, καθώς το βασικό θέμα που εμείς θέταμε από την αρχή ήταν ότι θα πρέπει να εγγυηθούμε τις θέσεις εργασίας και αυτό το έχουμε καταφέρει».
Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ σε νησιά, ανέφερε ότι «τεχνικά και τυπικά δεν ανήκει στο SLA, θα υπάρχει μια συζήτηση που τρέχει με τους θεσμούς, δεν θέλω να προεξοφλήσω την εξέλιξή της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου