Η σημαντική φεμινίστρια, ακαδημαϊκός και εμβληματική προσωπικότητα του κινήματος της Μαύρης Υπερηφάνειας (Black Pride), στην ενδέκατη ετήσια διάλεξη στη μνήμη του Νίκου Πουλαντζά
Μια εμβληματική φιγούρα, υπέρμαχος των κινημάτων υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων, του φεμινισμού και των δικαιωμάτων των μαύρων, η Άντζελα Ντέιβις, ήταν η κεντρική ομιλίτρια της 11ης ετήσιας διάλεξης του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» με θέμα «Αντιμαχόμενος Φεμινισμός: Θεωρίες και πρακτικες του καιρού μας». Ακτιβιστρια, μέλος των «Μαύρων Πανθήρων» συγγραφέας και καθηγήτρια, ενηλικιώθηκε τη δεκαετία του 60 στις ΗΠΑ. τη δεκαετία της συγκρότησης των κινημάτων και των δολοφονιών του Τζον Κένεντυ και του Μάρτιν Λουθερ Κίνγκ, έδωσε αμέσως το στίγμα της, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αλληλεγγύη στην Παλαιστηνη.
Η Άντζελα Ντέιβις αναφέρθηκε στον αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ, λέγοντας πως "είπε ότι θέλει να ξανακάνει την Αμερική μεγάλη, αλλά εννοούσε , γερασμένη, λευκή και ανδροκρατούμενη". Επίσης, η κ. Ντέιβις είπε για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων και επιλογή του Τράμπ στην Αλαμπάμα, Μάρκο Ρούμπιο, ότι κατηγορείται για παιδική σεξουλική κακοποίηση» ενώ ο ίδιος ο υποψήφιος είχε πει, ότι «η Αμερική ήταν υπέροχη την εποχή που οι οικογένειες ήταν ενωμένες, παρόλο που είχαμε δουλεία».
Σε μεγάλο μέρος της ομιλιίας της αναφέρθηκε στα ζητήματα της δουλείας και των φυλετικών διακρίσεων, τα όποια όπως υποστήριξε, βαραίνουν ακόμα και σήμερα το αμερικανικό σωφρονιστικό σύστημα.
Ο καπιταλισμός είπε η Άντζελα Ντέιβις συμβάλλει στις φυλετικές διακρίσεις, στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα και στη δουλεία. Άλλωστε, όπως τόνισε, «η δουλεία έπαιζε σημαντικό ρόλο στη ναυτιλία, στις τράπεζες, στο βαμβάκι και σε σειρά άλλων δραστηριοτήτων».
«Ο νεοφιλελευθερισμός έχει οδηγήσει τους νέους στις ΗΠΑ, να χρειάζονται 40.000 δολάρια για τις σπουδές τους. Αν πω στους Αμερικανούς φοιτητές πως στην Ελλάδα δεν πληρώνετε για τις σπουδές σας, θα αντιδράσουν με δέος» είπε η κ. Ντέιβις.
Για την κρίση του μεταναστευτικού, είπε πως πίσω από το φαινόμενο βρίσκονται οι δυνάμεις του παγκόσμιου κεφαλαίου. Είναι οι ίδιες δυνάμεις, είπε, που έχουν πλεον εμπορευματοποιησει την υγεία και την παιδεία.
Η Άντζελα Ντέιβις δήλωσε επίσης πως «πραγματικά εντυπωσιάστηκα από το έργο των ακτιβιστών στο City Plaza για τους 400 πρόσφυγες. Κατά τη συνάντησή μου μαζί τους, τους υποσχέθηκα ότι θα μεταφέρω το μήνυμα στις ΗΠΑ» είπε και συμπλήρωσε πως "οι παρεμβάσεις στο Ιράκ, και στο Αφγανιστάν που έχουν σκηνοθετηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση ευθύνονται για αυτή την κατάσταση".
Η Άντζελα Ντέιβις πρόσθεσε πως χρειάζονται ριζοσπαστικές λύσεις για όλα τα ζητήματα, όπως τα συστήματα καταστολής και απονομής Δικαιοσύνης - αλλά και στο σοφρωνιστικό σύστημα.
Ζήτησε να αντιπαλέψουν οι κοινωνίες τη βία και μάλιστα την οικογενειακή βία, τη φυλετική βία "ώστε να λογοδοτούν οι υπεύθυνοι".
«Όταν ζητούμε έναν καλύτερο κόσμο, παλεύουμε για να δώσουμε τη δυνατότητα στις επόμενες γενιές να συνεχίσουν το έργο μας» είπε η Αντζελα Ντέιβις κλείνοντας την ομιλία της και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να περιορίσουμε τη μνήμη μας σε μια γενιά. Λαμπρό παράδειγμα είναι οι Παλαιστίνιοι, καθώς δεν έχουν ξεχάσει τίποτα από τον πόλεμο των 6 ημερών, ακόμα θυμούνται και διεκδικούν» τόνισε
«Η απόφαση του Τράμπ για τους Παλαιστινίους, αποδεικνύει πως δεν είναι ο Πρόεδρός μου» τόνισε μεταξύ άλλων η αμερικανίδα ακτιβίστρια.
Δείτε το βίντεο από την εκδήλωση:
Δεν χρειάζονται συστάσεις για την Άντζελα Ντέιβις
Η Άντζελα Ντέιβις δεν είναι μόνο μια εμβληματική προσωπικότητα του κινήματος της Μαύρης Υπερηφάνειας (Black Pride), μια ακτιβίστρια που φυλακίστηκε για δεκαοκτώ μήνες χαρακτηριζόμενη από το FBI ως μία από τους ‘‘Δέκα πιο επικίνδυνους καταζητούμενους” τη δεκαετία του 1970. Δεν είναι μόνο μια σημαντική φεμινίστρια ακαδημαϊκός, που έχει γράψει μερικά από τα πιο ρηξικέλευθα και ανθεκτικά στο χρόνο κείμενα φεμινιστικής σκέψης. Αυτό που κυρίως χαρακτηρίζει τη διαρκή πολιτική και ακαδημαϊκή της δράση είναι η ενεργός συμμετοχή στα κινήματα που μάχονται για κοινωνική δικαιοσύνη σε όλο τον κόσμο.
Με το έργο της τονίζει πάντα τη σημασία της οικοδόμησης συλλογικοτήτων αγώνα ενάντια σε κάθε ανισότητα, οικονομική, κοινωνική, έμφυλη, φυλετική. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται στα κοινωνικά προβλήματα που σχετίζονται με την ποινικοποίηση εκείνων των κοινοτήτων που βάλλονται περισσότερο από τη φτώχεια και τις φυλετικές διακρίσεις. Είναι ιδρυτικό μέλος της Κριτικής Αντίστασης (Critical Resistance), μιας οργάνωσης αφιερωμένης στην κατάργηση του σωφρονιστικοβιομηχανικού συμπλέγματος (prison-industrial complex) στις ΗΠΑ και συνδεδεμένο μέλος της οργάνωσης Sisters Inside που επικεντρώνει τη δράση της στην αλληλεγγύη στις φυλακισμένες γυναίκες στην Αυστραλία. Άλλωστε σήμερα, στις ομιλίες της, προτρέπει το κοινό της να σκεφτεί σοβαρά την προοπτική ενός κόσμου χωρίς φυλακές.
Έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Σήμερα είναι Διακεκριμένη Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Συνείδησης και Φεμινιστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Σάντα Κρουζ. Είναι συγγραφέας δέκα βιβλίων. Το πιο πρόσφατο με τίτλο, Η ελευθερία είναι ένας διαρκής αγώνας: Το Φέργκιουσον, η Παλαιστίνη και τα θεμέλια ενός κινήματος, εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2016. Έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει διαλέξεις σε όλο τον κόσμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου