Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, στις 10.30 το πρωί, αναμένεται να προσγειωθεί στον εθνικό αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, την πρώτη Τούρκου Προέδρου μετά από 60 χρόνια
Την Πέμπτη, στις 10.30 το πρωί, αναμένεται να προσγειωθεί στον εθνικό αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.
Με την άφιξη του στην Αθήνα, ο κ. Ερντογάν θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και ακολούθως θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο. Αμέσως μετά την επίσημη υποδοχή του από τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο, οι δύο Πρόεδροι θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.
Στη μία το μεσημέρι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όπου θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπειεις. Με το πέρας των συνομιλιών, οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.
Το απόγευμα στις 19.30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα παραθέσει επίσημο δείπνο στον Τούρκο ομόλογό του στο Προεδρικό Μέγαρο.
Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου o κ. Ερντογάν θα επισκεφτεί την Κομοτηνή.
Οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς από την πρώτη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου μετά από 60 χρόνια
«Μετά από 60 χρόνια έρχεται ο Τούρκος Πρόεδρος στη χώρα μας και σίγουρα θα είναι ουσιαστική η συζήτηση», τόνισε το πρωί της Δευτέρας ο Δημ. Τζανακόπουλος. «Θα συζητήσουν τα πάρα πολύ σημαντικά διμερή θέματα, αλλά και διεθνή ζητήματα, τα οποία απασχολούν τις δύο χώρες», πρόσθεσσε και υπογράμμισε: «Ο στόχος ο δικός μας είναι, πέραν της ουσιαστικής συζήτησης, να υπάρξει και μια δυνατότητα για αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας, διότι αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Όσο πιο καλές, εφόσον είναι βασισμένες σε μια θετική ατζέντα, οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, αυτό είναι εξαιρετικά σταθεροποιητικό για το σύνολο της περιοχής. Αυτή είναι η δική μας άποψη και στη βάση αυτής θα προχωρήσουμε».
«Η επίσκεψη Ερντογάν είναι ιστορική. Γίνεται μετά από 60 χρόνια. Ευελπιστούμε στην ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας στις διμερείς σχέσεις, στο οικονομικό πεδίο, την μεταναστευτική κρίση και την περιφερειακή συνεργασία» τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης, και κατέληξε: «Η διπλωματία και ο διάλογος είναι το μέσο επίλυσης διαφορών μεταξύ κρατών. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι η χώρα μας έχει βαρύνουσα θέση στην περιοχή ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας».
Το κυπριακό στο επίκενρο
Σύμφωνα με το ΡΙΚ ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, είχε χθες το βράδυ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν ενώ ανάλογες επαφές θα έχουν οι δύο άνδρες και στις επόμενες ημέρες.
Ο Αλ. Τσίπρας και Τ. Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, με την Αθήνα να θέτει επί τάπητος την πρόταση για νέα διάσκεψη, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει σωστή προετοιμασία, όπως είχε συμφωνηθεί στο πρόσφατο ταξίδι του προέδρου Ν. Αναστασιάδη στην ελληνική πρωτεύουσα. Η Λευκωσία, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, όχι μόνο ευνοεί, αλλά θεωρεί σημαντικό για την πάρα πέρα πορεία των συνομιλιών ένα προπαρασκευαστικό διάλογο ανάμεσα σε Αθήνα και 'Αγκυρα. Το ταξίδι του Τ. Ερντογάν θωρείται σημαντικό αφού θα καταδείξει τις προθέσεις της 'Αγκυρας. Η προσέγγιση του Τούρκου προέδρου θα είναι καθοριστική για τη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Ερντογάν είναι αυτός που λαμβάνει τις μεγάλες αποφάσεις σε σημαντικά ζητήματα όπως το Κυπριακό.
Τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή πλευρά αυτό που αναμένουν να δουν από μέρους των Τούρκων είναι η ετοιμότητά τους να συζητήσουν εκείνα τα θέματα που οδήγησαν σε αδιέξοδο τις συνομιλίες στον Κρανς Μοντάνα. Δηλαδή, τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Η εισήγηση του Νίκου Κοτζιά, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην 'Αγκυρα, ήταν οι δύο χώρες να προχωρήσουν σ' έναν προπαρασκευαστικό διάλογο για το Κυπριακό. Μια προσέγγιση με την οποία η Λευκωσία συμφωνεί πλήρως, αφού θα διαφανούν οι προοπτικές για περαιτέρω συζητήσεις. Εάν τα καταφέρουν Αθήνα και 'Αγκυρα και επιτύχουν πρόοδο στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τότε θα δημιουργηθεί μια δυναμική για σύγκληση νέας διάσκεψης για την Κύπρο.
Την ίδια ώρα θα μπορεί να προχωρήσει και ένας δικοινοτικός διάλογος σε επίπεδο ηγετών επί των θεμάτων που υπάρχουν στην ατζέντα των συνομιλιών του Κρανς Μοντάνα. Ωστόσο, πριν από την ολοκλήρωση των προεδρικών εκλογών δεν αναμένεται να υπάρξει κίνηση σε δικοινοτικό επίπεδο που θα δίνει ώθηση στις συνομιλίες. Εξάλλου, όλοι όσοι παρακολουθούν είτε άμεσα είτε έμμεσα το Κυπριακό δεν βλέπουν δυνατότητα επανέναρξης του διαλόγου πριν το πέρας των εκλογικών διαδικασιών. Απ' εκεί και πέρα, το ποιες κινήσεις θα γίνουν θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών και το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Κύπρου.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτός που μπορεί να πάρει αποφάσεις είναι ο Ταγίπ Ερντογάν και είναι για αυτό που η Λευκωσία τάσσεται υπέρ ενός προπαρασκευαστικού διαλόγου σε επίπεδο Ελλάδας-Τουρκίας, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει υποδομή για συνέχιση της διάσκεψης για την Κύπρο. «Η ετοιμότητα της δικής μας πλευράς είναι δεδηλωμένη. Όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση από τον Μουσταφά Ακιντζί», δήλωσε ο ίδιος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου