Κάτι πολύτιμο ανθίζει στα θερμοκήπια του Ισραήλ…
Κάτι πολύτιμο ανθίζει στα θερμοκήπια του Ισραήλ… Ο λόγος για τηνιατρική κάνναβη, που όχι μόνο έχει αποδειχτεί ότι κάνει καλό στην υγεία ανθρώπων που νοσούν από βαριές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, το Aids, η επιληψία και τα αυτοάνοσα νοσήματα, αλλά και στην οικονομία.
Το Ισραήλ είναι αυτή τη στιγμή η πρωτοπόρος χώρα στην έρευνα γύρω από τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού, αλλά προΐσταται και στην παγκόσμια βιομηχανία ιατρικής κάνναβης με όγκο συναλλαγών ύψους 100 εκατ. δολαρίων.
Ο Saul Kaye, ιδρυτής της ηγετικής start up εταιρείας παραγωγής ιατρικής κάνναβης του Ισραήλ, iCan, μιλάει στο Left.gr, δείχνοντας στην Ελλάδα, πώς να σπείρει τον «σπόρο»… της οικονομίας της κάνναβης.
Όπως λέει: «Η Ελλάδα έχει παρόμοιο κλίμα με το Ισραήλ, παράγοντας που θα συμβάλλει στο να επωφεληθεί από την παραγωγή κάνναβης χαμηλού κόστους, λόγω της μεγάλης στρεμματικής απόδοσης υψηλής ποιότητας που μπορεί να πετύχει. Έχει επίσης μια μεγάλη τουριστική βιομηχανία που μπορεί να επεκτείνει στον ιατρικό τουρισμό και έχει μεγάλη επιρροή στην παγκόσμια ναυτιλία. Η εκτίμηση μου είναι ότι οι προοπτικές είναι καλές και υπάρχουν ποικίλα πιθανά σημεία εισόδου της χώρας σας σε αυτήν την ταχέως αναπτυσσόμενη παγκόσμια βιομηχανία».
* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Η κάνναβη δεν είναι το ναρκωτικό μου, αλλά το φάρμακό μου»
Μια νέα ελπιδοφόρα αγορά γεννιέται
Υπενθυμίζεται ότι μετά από δύσκολο αγώνα χρόνων ενός μεγάλου κινήματος πολιτών, η κυβέρνηση απελευθέρωσε πέρυσι τον Μάρτιο την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης, με επιχειρηματικά εγχειρήματα να κάνουν ήδη τα πρώτα τους βήματα σε μια εντελώς παρθένα αγορά με μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και προοπτικές.
Στο μεταξύ, τον περασμένο Ιούνιο ανακοινώθηκε επισήμως η νομιμοποίηση εισαγωγής και χρήσης ιατρικής κάνναβης στην Ελλάδα και το σχετικό νομοσχέδιο που θα επικυρώνει την απόφαση, αναμένεται από στιγμή σε στιγμή στη Βουλή για να δώσει τέλος στην αγωνία χιλιάδων ανθρώπων που για λόγους υγείας έχουν ανάγκη την χορήγηση της. Στα επόμενα χρόνια, τα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης πιθανώς θα παράγονται και θα συσκευάζονται στην Ελλάδα για όσους ασθενείς τα χρειάζονται, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κάτι που αν συμβεί θα ανοίξει ένα ακόμη νέο πεδίο επιχειρηματικότητας που μπορεί να φέρει την άνθιση της ελληνικής οικονομίας.
«Επί του παρόντος, το πρόγραμμα ιατρικής κάνναβης του Ισραήλ υποστηρίζει 30.000 ασθενείς στην εγχώρια αγορά και εκτιμάται ότι o οικονομικός του όγκος ανέρχεται σε 100 εκατ. δολάρια. Το μέγεθος της αγοράς εξαγωγών αναμένεται να αυξηθεί σε 1 δις. ευρώ έως το 2020», λέει ο CEO της iCAN στο Left.gr, δίνοντας μια οικονομική εικόνα της βιομηχανίας της ιατρικής κάνναβης του Ισραήλ.
Ενδεικτικό της ανταγωνιστικότητας της αγοράς κάνναβης είναι το γεγονός ότι στην Ευρώπη καταναλώνουμε 12.000 τόνους σπόρων κλωστικής κάνναβης τον χρόνο, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βρώσιμων προϊόντων, καλλυντικών κτλ, και παράγουμε κάτι λιγότερο από 6.000 τόνους. Την ίδια στιγμή η ζήτηση για ίνες και εντεριώνη κάνναβης αυξάνεται αναλογικά με την αύξηση των εφαρμογών της στον κατασκευαστικό τομέα, όπως πχ στα μονωτικά υλικά. Σημειώνεται, επίσης ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, η παγκόσμια αγορά ιατρικής κάνναβης αποτιμάται στα 250 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020.
* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανδρ. Ξανθός: Με αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου θα γίνουν επενδύσεις στην ιατρική κάνναβη
Το «success story» της κάνναβης στο Ισραήλ
Πώς όμως το Ισραήλ κατάφερε να αναρριχηθεί στην κορυφή της βιομηχανίας κάνναβης παγκοσμίως; Όπως εξηγεί ο Saul Kaye: «Το Ισραήλ έχει θεσπίσει ένα από τα παλαιότερα ρυθμιστικά νομικά πλαίσια για την κάνναβη στον κόσμο, με ιδιαίτερη έμφαση στα δεδομένα των ασθενών και στις κλινικές δοκιμές. Αυτό έχει δώσει στη χώρα ένα προβάδισμα τουλάχιστον 10+ ετών στη βιομηχανία της κάνναβης και την ικανότητα να κάνει πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν ούτε καν στις ΗΠΑ».
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. «Πατέρας» της ιατρικής κάνναβης είναι ο γιατρός Raphael Mechoulam, ο οποίος τη δεκαετία του 1960 ξεκίνησε στο Ισραήλ τα πειράματα του για να λύσει το μυστήριο της κάνναβης. Λαμβάνοντας ως δείγμα πέντε κιλά κάνναβης που είχε κατασχέσει η αστυνομία, ο Mechoulam και η ομάδα του κατάφεραν το 1963 να απομονώσουν και να ταυτοποιήσουν το μεγαλύτερο κανναβινοειδές, την κανναβιδιόλη (CBD). Την επόμενη χρονιά, η ομάδα απομόνωσε την κύρια ψυχοτρόπο ένωση στην κάνναβη, την τετραϋδροκανναβινόλη, αλλά κι αρκετά άλλα μεγάλα κανναβινοειδή. Ακολούθησαν χρόνια έρευνας για να περιγραφούν και να τεκμηριωθούν οι θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης της δεκαετία του 1990.
Το 1999 η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε υπό προϋποθέσεις την ιατρική κάνναβη, σε ασθενείς με βαριές ασθένειες, με την πρόσβαση στο σκεύασμα να είναι δύσκολη. Το 2007, το υπουργείο Υγείας της χώρας θέσπισε τη δωρεάν χορήγηση ιατρικής κάνναβης σε ασθενείς, δίνοντας την πρώτη άδεια για να καλλιέργεια κάνναβης για την ιατρική αγορά. Το 2009 η ισραηλινή κυβέρνηση πέρασε ένα νέο νομοσχέδιο που αύξησε τον αριθμό των αδειοδοτημένων παραγωγών ιατρικής κάνναβης, επιτρέποντας και την αύξηση του αριθμού των ασθενών. Ωστόσο, οι ισραηλινές εταιρείες κάνναβης τώρα λειτουργούν σε κερδοσκοπική βάση, μια κίνηση που θεωρήθηκε αναγκαία για να καταστεί η βιομηχανία βιώσιμη. Έτσι, η κάνναβη δεν είναι πλέον δωρεάν για τους ασθενείς, αλλά υπογραμμίζεται ότι είναι από τις φθηνότερες στον κόσμο.
Και τι κάνει η iCan; «Είμαστε μια παγκόσμια πλατφόρμα που επικεντρώνεται στις διεθνείς ευκαιρίες που προκύπτουν από την κάνναβη. Είμαστε φαρμακευτική εταιρεία κάνναβης, που εισάγουμε προηγμένες συνταγοποιήσεις κάνναβινοειδών και μάρκες στη διεθνή αγορά», εξηγεί ο Saul Kaye. «Το διεθνές δίκτυο της iCAN, μαζί με τη μοναδική μας κατανόηση για την παγκόσμια αγορά κάνναβης και οι τέσσερις αρχικές επενδύσεις μας για την προώθηση λύσεων για το φυτό, μας έχει καταστήσει ικανούς να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση», λέει.
* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κάνναβη: με την επιστήμη και την επιχειρηματικότητα ή με ιδεοληψίες ηθικού πανικού;
Το πιο παρεξηγημένο φυτό
Παρά τις παγκόσμιες εκστρατείες ενημέρωσης, η κάνναβη εξακολουθεί να παραμένει ένα φυτό που έχει καταφέρει να έχει ορκισμένους φίλους κι εχθρούς. Πρόκειται ίσως για το πιο παρεξηγημένο βότανο, για το οποίο όλοι γνωρίζουν τις επιπτώσεις της ψυχαγωγικής του χρήσης, λίγοι όμως είναι πραγματικά πληροφορημένοι για τις βιομηχανικές του εφαρμογές, αλλά και τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Η επίσημη νομιμοποίηση της βιομηχανικής και ιατρικής κάνναβης από την ελληνική κυβέρνηση είναι λοιπόν μια απόφαση-σταθμός, που δίνει θεσμικές απαντήσεις στην κυρίαρχη προκατάληψη για το θέμα.
Και για όσους συνεχίζουν να αμφιβάλλουν, το μήνυμα που στέλνει ο Saul Kaye είναι το εξής:
«Οι Έλληνες θα πρέπει να ανατρέψουν τους μύθους και να καταπολεμήσουν το στίγμα γύρω από την κάνναβη, κατάσταση που επικρατεί επί του παρόντος σε σχεδόν όλο τον κόσμο. Μη ξεχνάτε πως η κάνναβη εξακολουθεί να είναι το ασφαλέστερο φυσικό φάρμακο με μηδενικά ποσοστά καταγεγραμμένων θανάτων».
* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επενδύσεις 2 δισ. για φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα
* Σημειώνεται ότι στις 12-14 Ιανουαρίου θα γίνει στο κλειστό του Ταε Κβο Ντο στο Φάληρο, η πρώτη εμπορική έκθεση κάνναβης στην Αθήνα, όπου επιχειρηματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν στην ελληνική αγορά τα προϊόντα τους.
Ελένη Μπέλλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου