Η κυβέρνηση έρχεται όλο και πιο κοντά στο εξίσου κρίσιμο ζήτημα που θα μπορούσε να κωδικοποιηθεί μέσα από τον όρο καθημερινότητα.
Οδεύοντας προς την ολοκλήρωση του τρίτου χρόνου της διακυβέρνησης της χώρας από την πρώτη αριστερή κυβέρνηση κι έχοντας αφήσει πίσω τα πιο δύσκολα χρόνια, όπου μέσω οριακών καταστάσεων ακόμη και στην Ε.Ε. συνειδητοποίησαν ότι ήρθε η ώρα να γυρίσει σελίδα η χώρα, αναδεικνύεται όλο και περισσότερο ότι υπάρχουν δύο κρίσιμα ζητήματα πρώτης προτεραιότητας.
Από τη μια η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η έξοδος στις αγορές και εν τέλει η έξοδος από τα προγράμματα τον Αύγουστο του 2018. Από την άλλη, έχοντας δρομολογήσει όλες αυτές τις εξελίξεις, η κυβέρνηση έρχεται όλο και πιο κοντά στο εξίσου κρίσιμο ζήτημα που θα μπορούσε να κωδικοποιηθεί μέσα από τον όρο καθημερινότητα.
Διότι, είτε μιλάμε για την αποκέντρωση της διοίκησης, είτε για ένα Δημόσιο με σύγχρονες δομές είτε για τέλος της γραφειοκρατίας, μέσα στον όρο καθημερινότητα χωράει όλη η αντανάκλαση του κράτους στον πολίτη. Από μια απλή βεβαίωση και ένα πιστοποιητικό έως την περίθαλψη. Κι από το επίδομα που θα πρέπει να λάβει έως το πώς θα σταθεί η κρατική μηχανή σε μια τραγωδία όπως αυτή στη δυτική Αττική.
Διότι η τραγωδία αυτή είναι διπλή. Εκτός από τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, υπάρχει δυστυχώς και η τραγωδία της Ελλάδας “εκ των υστέρων”. Ο απλός πολίτης σε μεγάλες καταστροφές δεν καταλαβαίνει τον “δήμαρχο”, τον “δασάρχη”, τον “οικοπεδοφάγο”. Βλέπει το κράτος, βλέπει ένα κράτος που εκ των υστέρων έρχεται να αντιμετωπίσει κάτι που θα μπορούσε να είχε δρομολογηθεί.
Είναι φυσικό να μην μπορούν μέσα σε ελάχιστα χρόνια να διορθωθούν όλα όσα επί 40 χρόνια συστηματικά έχτιζαν τη σύγχρονη ελληνική βαβέλ.
Όμως η Αριστερά είναι για τα προβλήματα. Εκεί που οι άλλοι κουκούλωναν, να ξεσκεπάζει. Εκεί που οι άλλοι έβαζαν εμπόδια και τοποθετούσαν τα πλέγματα ενός πελατειακού κράτους, η Αριστερά να δίνει προοπτικές.
Δεν μπορούν να προβλεφθούν όλα, δεν μπορούν να λυθούν όλα. Αλλά το βέβαιο είναι ότι πρέπει σε όλα τα πράγματα να μπουν νέες βάσεις. Η νέα σελίδα, η νέα αρχή μόνο σε νέες βάσεις μπορεί να στηριχθεί. Είναι μια μεγάλη μάχη, και είναι η μάχη της καθημερινότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου