Από την επόμενη Κυριακή, που αυτός ο χώρος θα έχει αρχηγό, ποια στρώματα της κοινωνίας θα στηρίξει με τις επιλογές του; Εν τέλει θα είναι Κεντροαριστερά στην ουσία ή στον μανδύα που θα φέρει;
Μεγάλο κομμάτι σχολιασμού όσον αφορά τη διαδικασία εκλογής αρχηγού στον υπό διαμόρφωση χώρο της Κεντροαριστεράς από την Κυριακή αφορούσε τη συμμετοχή του κόσμου.
Πολιτικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι ανάλωσαν μεγάλο κομμάτι στον πήχη των 200.000 πολιτών που πήγαν και ψήφισαν. Όμως η ουσιαστική εκτίμηση μιας τέτοιας διαδικασίας είναι πέρα από το αν και πόσο είναι εντυπωσιακά τα νούμερα αυτά.
Οποιαδήποτε συμμετοχική διαδικασία που κεντρίζει το ενδιαφέρον των πολιτών και τους παρακινεί να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στην πολιτική ζωή του τόπου, εννοείται πλην των δράσεων της Χρυσής Αυγής, είναι θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία και στους πολιτικούς θεσμούς.
Είτε είναι εκλογές (εθνικές, ευρωεκλογές, δημοτικές), είτε είναι δημοψηφίσματα, είτε πρόκειται για την εκλογή αρχηγών κομμάτων, είτε για κοινωνικές δράσεις, είναι θετικό στοιχείο.
Στη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία, επειδή πρώτα γίνεται η εκλογή αρχηγού και στη συνέχεια θα γίνει ιδρυτικό συνέδριο για τις θέσεις που θα έχει, πέρα από τον πήχη, υπάρχει και η ουσία, που δεν είναι άλλη από το ποια Κεντροαριστερά θα προκύψει μέσα από αυτή τη διαδικασία. Αυτό είναι το πραγματικό στοίχημα που αφορά όχι μόνο το πολιτικό σύστημα, αλλά κυρίως την κοινωνία.
Από την επόμενη Κυριακή, που αυτός ο χώρος θα έχει αρχηγό, ποια στρώματα της κοινωνίας θα στηρίξει με τις επιλογές του; Εν τέλει θα είναι Κεντροαριστερά στην ουσία ή στον μανδύα που θα φέρει;
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η αποκαλούμενη Κεντροαριστερά και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα βρίσκονται σε συνολικά μεταβατική περίοδο. Ύστερα από τον πολυετή εναγκαλισμό τους με τα δεξιά - χριστιανοδημοκρατικά κόμματα αρχίζουν να στρέφονται στην αριστερή πηγή όπου και δημιουργήθηκαν. Πρώτα μέσα από τις κοινωνικές συμμαχίες που λειτουργούν σε κάθε χώρα και ύστερα σε πολιτικό επίπεδο, γιατί οι συμμαχίες δεν είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων κορυφής. Είναι επιστέγασμα μιας σειράς κοινωνικών αναγκών που εκφράζονται μέσα από μια κοινή γλώσσα.
Εν κατακλείδι, οι πολίτες πήγαν και ψήφισαν με τις προσδοκίες που είχε ο καθένας για τον νέο φορέα. Η πρόκληση για τη νέα ηγετική του ομάδα θα είναι να αφουγκραστεί το μήνυμα των πολιτών που ψήφισαν και το μήνυμα των καιρών. Το κέρδος ή η ζημία από την εκλογική διαδικασία θα φανεί από το πώς θα μεταφράσουν τις προσδοκίες των πολιτών.
Το κύριο άρθρο της Αυγής
πηγή: Αυγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου