Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Συγκίνηση και μνήμη στη Μαρτυρική Μακρόνησο


Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή εκδρομή τιμής και μνήμης στη Μακρόνησο σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης. Πλήθος κόσμου και αξιοσημείωτη συμμετοχή πολλών νέων παιδιών

Η εκδρομή τιμής και μνήμης στη Μαρτυρική Μακρόνησο διοργανώθηκε από τις εφημερίδες «Αυγή» και «Εποχή» και το περιοδικό «Σπούτνικ» με τη στήριξη των ΑΣΚΙ, του Ρ/Σ στο Κόκκινο και του Left.gr
Τρία δρομολόγια πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής το πλοίο από το λιμάνι του Λαυρίου. Κατάμεστο έφτασε στο Λαύριο και το πλοίο από τον Πειραιά.  Άνθρωποι κάθε ηλικίας, από διάφορα μέρη όχι μόνο της Αττικής αλλά και της Ελλάδας, με σύμμαχο τον καλό καιρό, κατέφθασαν από νωρίς το πρωί στη Μακρόνησο, αψηφώντας τις δυσκολίες του κακοτράχαλου εδάφους.
Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν υπουργοί, βουλευτές και στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, πολλοί βουλευτές και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, Παναγιώτης Ρήγας. 

«Η Μακρόνησος αποτελεί ένα σύγχρονο μνημείο ιστορικής μνήμης, απ’ αυτά τα οποία θα πρέπει να μην τα ξεχνάμε, διότι αποτελούν πηγή για να βγάζει ο λαός μας συμπεράσματα», δήλωσε ο Π. Σκουρλέτης, προσθέτοντας ότι εκείνες οι ημέρες των εξοριών και της περιορισμένης δημοκρατίας, της δικτατορίας σε κάποιες χρονιές, πρέπει να μην τις ξαναζήσει ο λαός μας.

«Η σημερινή επίσκεψη αποκτά ιδιαίτερη σημασία, διότι κάποιοι αμετανόητοι προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ή περισσότερο προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία, μιλώντας για εγκλήματα με έναν ισοπεδωτικό τρόπο», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών. Ο Π. Σκουρλέτης, καταλήγοντας τη δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξαπέλυσε βολές κατά της ακροδεξιάς και εκείνους οι οποίοι «είτε εντελώς απροκάλυπτα είτε συγκαλυμμένα θέλουν να ξαναφέρουν στο προσκήνιο τις πιο απεχθείς απόψεις και ιδέες που γνώρισε η ανθρωπότητα, τις ιδέες του ναζισμού».
  • Πρωτοβουλίες του Ν. Βούτση για τη διευθέτηση εκκρεμών ζητημάτων που αφορούν τη Μακρόνησο

Από την πλευρά του ο Π. Ρήγας τόνισε ότι «η επίσκεψη και η περιήγηση, αλλά κυρίως το προσκύνημα στη Μακρόνησο, είναι η επαναφορά και η συνέχεια της ιστορικής μνήμης όλων των ανθρώπων, αυτών οι οποίοι πάλεψαν όλα τα προηγούμενα χρόνια για μια καλύτερη Ελλάδα, για μια δημοκρατική Ελλάδα, για μια Ελλάδα η οποία θα είναι προς όφελος των εργαζομένων». Τέλος, επισήμανε ότι «αυτό σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε μία κρίσιμη περίοδο, το κάνει πράξη και θεωρώ ότι για όλους μας αυτές οι επισκέψεις τονώνουν, δυναμώνουν την πίστη μας για την επιτυχία της προσπάθειας, η οποία γίνεται».
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Μακρόνησο κατατέθηκαν στεφάνια στο Μνημείο του Μακρονησιώτη Δεσμώτη και λουλούδια στο μνημείο της Μακρονησιώτισας.
Ακολούθησε επίσκεψη στους «Αρτοκλιβάνους», το μελλοντικό μουσείο Μακρονήσου. 
Η περιήγηση ολοκληρώθηκε στο θέατρο ΑΕΤΟ, όπου έγινε ιστορική αναδρομή από τον ιστορικό Τάσο Σακελλαρόπουλο.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τραγούδια για τη Μακρόνησο από τη Νατάσσα Παπαδοπούλου-Τζαβέλα και τον Ανδρέα Τσεκούρα στο ακορντεόν.

Μετά την αποχώρηση από τη Μακρόνησο οι επισκέπτες επέστρεψαν στο Λαύριο, όπου κατατέθηκαν στεφάνια στο Μνημείο της Μάνας -γυναίκας- αδελφής του Μακρονησιώτη Δεσμώτη και ακολούθησε εκδήλωση με τη μουσική μπάντα «Εκ των ενόντων», στο παλιό μηχανουργείο στο Λαύριο, συνδυασμένη με παρουσίαση και προβολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου