Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Ανδρ. Ξανθός: Με αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου θα γίνουν επενδύσεις στην ιατρική κάνναβη

Τέσσερα υπουργεία εμπλέκονται στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που θα δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να καλλιεργούν και επεξεργάζονται φυτά κάνναβης, είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη. Δεν είναι κάτι καινούργιο, όπως σημείωσε, αποδίδοντας την πρόσφατη «φιλολογία» στην προσπάθεια «διαφοροποίησης στους κυβερνητικούς εταίρους».

Η αφορμή για αυτή τη φιλολογία είναι η απάντηση του υπουργείου Υγείας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς προχωράει η διαδικασία νομοθέτησης σύγχρονου πλαισίου για την φαρμακευτική κάνναβη, είπε ο κ. Ξανθός.
 
 
«Απαντήσαμε και εξηγήσαμε ότι το πρώτο βήμα έχει γίνει. Σήμερα, για έναν ασθενή που το χρειάζεται, όπου υπάρχει ιατρική ένδειξη, να πάρει φαρμακευτική κάνναβη είναι εξασφαλισμένη. Είναι νόμιμη η κυκλοφορία αυτών των σκευασμάτων στη χώρα μας». 
 
Σημείωσε ότι «ακόμη, δεν υπάρχει ενδιαφέρον εταιρειών να υποβάλουν φακέλους στον ΕΟΦ, να αδειοδοτηθούν και να ακολουθηθεί η διαδικασία που υπάρχει για τα υπόλοιπα φάρμακα».
 
Τόνισε όμως ότι «αν το αιτηθεί ένας ασθενής, από τον Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) μπορεί να γίνει η εισαγωγή του φαρμάκου από το εξωτερικό ... και να υπάρχει νόμιμα πρόσβαση μέσω του κρατικού μονοπωλίου, να διατίθεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία».
 
 
Ετοιμάζεται η νομοθετική ρύθμιση
 
Ο υπουργός τόνισε ότι «αυτό που εκκρεμεί, είναι ότι χρειάζεται μία αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο, το νόμο 4139/2013, που να δίνει τη δυνατότητα -κατ' εξαίρεση των ρυθμίσεων για τα ναρκωτικά και τους πίνακες ουσιών- καλλιέργειας στη χώρα μας και επεξεργασίας φυτών κάνναβης, με στόχο τη φαρμακευτική τους αξιοποίηση».
 
«Αυτή είναι μία υπόθεση διυπουργικού συντονισμού, των υπουργείων Υγείας, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας&Ανάπτυξης. Η επεξεργασία έχει προχωρήσει, κάποια στιγμή ... θα έχουμε μία τελική νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή και θα προβλέπει το ευνοϊκό θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο, τις διαδικασίες που θα πρέπει να τηρηθούν, ώστε να μπορεί ένας επενδυτής να κάνει μία καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής, επεξεργασίας και τελικής διάθεσης φαρμακευτικών προϊόντων, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Δεν είναι κάτι καινούργιο», διευκρίνισε ο κ. Ξανθός.
 
Απέδωσε μάλιστα σε «λόγους διαφοροποίησης στους κυβερνητικούς εταίρους», τον θόρυβο που δημιουργήθηκε.
 
* Ακούστε ολόκληρη τη σνέντευξη του Ανδρέα Ξανθού εδώ.


Αναλυτικά η απάντηση του υπουργού Υγείας κ. Ξανθού, στην ερώτηση σχετική με τη φαρμακευτική κάνναβη:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Υπουργέ, κύριε Ξανθέ, στα δύο λεπτά που μας απομένουν για να πάμε σε διαφημιστικό διάλειμμα, θα ήθελα το σχόλιό σας για αυτό που είδαμε χθες σε ηλεκτρονικές σελίδες ενημέρωσης, κυρίως της αντιπολίτευσης να το πω έτσι, πρόσκεινται προς τα εκεί, προσπάθησαν να δημιουργήσουν μία αίσθηση νέας αναταραχής, διαβάζω χαρακτηριστικά «Έρχεται στη Βουλή νόμος για ελεύθερη κάνναβη. Αλαλούμ με τις δηλώσεις Βουλευτή των ΑΝΕΛ.» Και από κάτω έχει ρεπορτάζ που αναφέρει για τη νέα πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και λίγο θολά το πράγμα.
Δεν είναι μία καινούρια ιστορία αυτή, έτσι δεν είναι;
Α. ΞΑΝΘΟΣ:
Όχι καθόλου δεν είναι καινούρια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Γιατί χθες αυτή η αίσθηση δόθηκε στον κόσμο έξω.
Α. ΞΑΝΘΟΣ:
Να σας πω, φαντάζομαι ότι η αφορμή για αυτή την φιλολογία είναι ότι υπήρξε μία απάντηση από την πλευρά μας, δηλαδή από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, σε μία ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς προχωράει η διαδικασία, ας πούμε, της νομοθέτησης και της δημιουργίας ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για τη φαρμακευτική κάνναβη. Αυτή ήταν η ερώτηση.
Απαντήσαμε προχθές και εξηγήσαμε ότι το πρώτο βήμα έχει γίνει, δηλαδή σήμερα η πρόσβαση ενός ασθενή που χρειάζεται, που υπάρχει ιατρική ένδειξη να πάρει ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που περιέχει κάνναβη είναι εξασφαλισμένη, είναι νόμιμη η κυκλοφορία αυτών των σκευασμάτων στη χώρα μας.
Δεν έχουμε ακόμα ενδιαφέρον από την πλευρά των εταιρειών να φέρουν να υποβάλλουν φακέλους στον ΕΟΦ να πάρουν αδειοδοτηση και στη συνέχει να ακολουθηθεί η διαδικασία που υπάρχει και για τα υπόλοιπα φάρμακα.
Όμως, αν αιτηθεί ένας συγκεκριμένος ασθενής από τον ΕΟΦ και μέσω του ΙΦΕΤ, που είναι κατά κάποιο τρόπο η κρατική φαρμακαποθήκη, το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, μπορεί να γίνει εισαγωγή αυτού του φαρμάκου από το εξωτερικό από μία εταιρεία που το εμπορεύεται σε άλλες χώρες και να γίνει νόμιμα και να υπάρχει πρόσβαση μέσω του κρατικού μονοπωλίου και να διατίθεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Άρα δημιουργία εντυπώσεων ήταν αυτό που είδαμε χθες ουσιαστικά.
Α. ΞΑΝΘΟΣ:
Προσέξτε, αυτό το οποίο εκκρεμεί, προσέξτε το, αυτό το οποίο εκκρεμεί και αυτό το οποίο αναφέρεται στην απάντηση είναι ότι χρειάζεται μία αλλαγή στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, δηλαδή στο νόμο 4139/13, που να δίνει την δυνατότητα κατ’ εξαίρεση των ρυθμίσεων για τα ναρκωτικά και για τους πίνακες κατάταξης των ναρκωτικών ουσιών και λοιπά, κατ’ εξαίρεση να δίνεται η δυνατότητα καλλιέργειας στη χώρα μας και επεξεργασίας φυτών με στόχο τη φαρμακευτική τους αξιοποίηση. Φυτών κάνναβης με στόχο της φαρμακευτική τους αξιοποίηση. Αυτό εκκρεμεί.
Αυτό όμως είναι μία υπόθεση διυπουργικού συντονισμού, συμμετέχουν τέσσερα Υπουργεία, το Υγείας με το δικό του το ρόλο και την ευθύνη, το Δικαιοσύνης, το Αγροτικής Ανάπτυξης και το Οικονομίας και Ανάπτυξης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Άρα, πρέπει να γίνει μία διαβούλευση πάνω σε αυτό για το επόμενο διάστημα.
Α. ΞΑΝΘΟΣ:
Έχει γίνει, έχει προχωρήσει η επεξεργασία. Προφανώς κάποια στιγμή θα έχουμε μία τελική νομοθετική ρύθμιση η οποία θα έρθει στη Βουλή και θα προβλέπει το ευνοϊκό κατά κάποιο τρόπο θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο και τις διαδικασίες που θα πρέπει να τηρηθούν για να μπορεί κάποιος επενδυτής να κάνει μία καθετοποιημένη, ας πούμε, μονάδα, η οποία θα περιλαμβάνει την παραγωγή, την επεξεργασία και την τελική διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.
Αυτό είναι σε συζήτηση, δεν είναι κάτι καινούριο προφανώς. Και νομίζω ότι γίνεται καθαρά για λόγους προσπάθειας δημιουργίας εντυπώσεων και δημιουργίας κυρίως εστιών διαφοροποίησης στους κυβερνητικούς εταίρους, σε κάποια επιμέρους θέματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Μάλιστα. Κύριε Ξανθέ, να σας ευχαριστήσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου