Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Ο τελευταίος των μνημονιακών...


Κατατίθεται αύριο το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018 - Πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% και εκατοντάδες εκατομμύρια για κοινωνικό μέρισμα

Στην κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού ο οποίος συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες να είναι ο τελευταίος που συντάσσεται επί Μνημονίων, προχωρά αύριο Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών. Φυσικά η εκτίμηση για έξοδο της χώρας μας από το πρόγραμμα, χωρίς να χρειαστεί νέο πρόγραμμα, έχει καλλιεργηθεί προφανώς από την κυβέρνηση, αλλά και από μια σειρά δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πλεόνασμα και μέρισμα σε κοινωνικές ομάδες
Τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται στο προσχέδιο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να ενισχύσουν το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την ελληνική οικονομία, καθώς θα αποτυπώνεται η επίτευξη των στόχων του 2017. Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, το προσχέδιο θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,2% για το 2017, ήτοι 0,45% πάνω από τον στόχο που είχε τεθεί στο 1,75%. Την ίδια ώρα εντός του κειμένου θα περιλαμβάνεται ένα ποσό που υπερβαίνει το στόχο του πρωτογενούς και το οποίο θα κατευθυνθεί με τη μορφή μερίσματος σε κοινωνικές ομάδες που το έχουν ανάγκη. Πάντως, το αυριανό κείμενο δεν θα περιλαμβάνει το πού θα πάνε τα χρήματα, καθώς αυτό θα συναποφασιστεί σε δεύτερο χρόνο με τους θεσμούς. Ωστόσο, με βάση την επιστολή που είχε αποστείλει πέρυσι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στους θεσμούς μετά το θέμα που είχε προκύψει με την απόδοση του περυσινού μερίσματος σε συνταξιούχους, το φετινό μέρισμα, το οποίο θα είναι κάποιες εκατοντάδες ευρώ, θα αφορά σίγουρα άτομα που εντάσσονται στο πλαίσιο απόδοσης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόβλεψη για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων, αλλά και ενίσχυση αναπτυξιακών έργων.
Ο ΕΦΚΑ καλύπτει την "τρύπα" στα έσοδα
Από εκεί και πέρα ο προϋπολογισμός θα καταγράφει ένα έλλειμμα στα έσοδα από ελεύθερους επαγγελματίες, η οποία ωστόσο αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι είναι περισσότερα του αναμενομένου τα έσοδα από τον ΕΦΚΑ. Επομένως οι θεσμοί δεν θα έχουν λόγο να εγείρουν κάποιο ζήτημα, αφού υπάρχει συνολική κάλυψη των στόχων. Επίσης στο κείμενο θα υπάρξει και η απόδοση που αναμένεται να δημιουργήσει η επισκόπηση δαπανών (spending review), ως εξοικονόμηση δαπανών, η οποία θα έχει μόνιμο αποτέλεσμα και θα “περάσει” και στο 2018.
Την ίδια ώρα ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018 θα τεθεί στο 3,55%, ήτοι σε αυτό που έχει συμφωνηθεί μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών. Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι είναι επιτεύξιμος, οπότε δεν θα χρειαστεί να γίνει κάποιου τύπου συζήτηση για νέα μέτρα το 2018.
Εκτός τραπεζιού τα μεγάλα θέματα
Και εδώ φτάνει η συζήτηση στην τρίτη αξιολόγηση. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει τα 95 προαπαιτούμενα μέσα στον Νοέμβριο, ώστε να την “κλείσει” και τυπικά στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Πέρα από το θετικό κλίμα που υπάρχει, αλλά και τους καλούς οιωνούς που προσφέρουν οι οικονομικοί δείκτες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είναι πολύ σημαντικό το ότι έκλεισε ένα μεγάλο θέμα και μάλιστα εν τη γενέσει του.
Πρόκειται για το θέμα που προέβαλε το ΔΝΤ σε σχέση με τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο έκανε πίσω σταματώντας να ζητά τον έλεγχο ποιότητας του ενεργητικού (AQR) τους και δέχτηκε να γίνουν τα stress tests με τον τρόπο που ορίζει η ΕΚΤ, αλλά με τη μόνη διαφορά ότι τα αποτελέσματά τους θα δημοσιοποιηθούν πριν από το τέλος του ελληνικού προγράμματος.
Γιατί δεν θα συζητηθούν νέα μέτρα
Ωστόσο, με βάση το ιστορικό των αξιολογήσεων, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι το ΔΝΤ θα έρθει στην Αθήνα για να ζητήσει νέα μέτρα για το 2018 ή να μεταφερθούν νωρίτερα τα μέτρα 1% του ΑΕΠ που προέρχονται από το αφορολόγητο: το 2019 αντί το 2020. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο -χωρίς βέβαια να μπορέσουν να αποκλείσουν κάποια ακατανόητη συμπεριφορά-, ωστόσο θυμίζουν ότι το Ταμείο ζητούσε μέτρα στο πλαίσιο κατάρτισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, το οποίο “απλώνεται” μέχρι το 2021.
Όπως εξηγούν, “το Μεσοπρόθεσμο καταρτίστηκε”, οπότε η συζήτηση κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης, σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό πεδίο, “αναμένεται να αφορά τους στόχους του 2017, οι οποίοι επιτυγχάνονται". Με αυτό το σκεπτικό η συζήτηση για τους στόχους του 2018 θα γίνει με τη νέα χρονιά, ενώ υπενθυμίζεται ότι, σε περίπτωση που προκύψει οιαδήποτε απόκλιση, υπάρχει και η πρόβλεψη για δημοσιονομικό διορθωτή που ισχύει από το 2016. Επίσης το ζήτημα της επιπλέον ελάφρυνσης του χρέους δεν αναμένεται να τεθεί από το ΔΝΤ προς την ευρωπαϊκή πλευρά πριν από τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Ενέργεια και ιδιωτικοποιήσεις
Επομένως τα πιο «βαριά» θέματα που απασχολούν την κυβέρνηση, σε σχέση πάντα με την τρίτη αξιολόγηση, είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και τα θέματα στην ενέργεια, όπως για παράδειγμα το τι θα γίνει με την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Προφανώς και δεν μπορεί να κάνει κάποιος λόγο για «ευκολίες» σε τέτοια ζητήματα, ωστόσο αυτή τη στιγμή τα «αγκάθια» φαίνονται λιγότερα από αυτά που προέκυψαν στις προηγούμνες δύο αξιολογήσεις.
Οι γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός και οι "γκρίνιες"
Σε αυτό το πλαίσιο οι παραινέσεις της Κομισιόν προς την κυβέρνηση είναι να ολοκληρώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την τρίτη αξιολόγηση και να μην περιμένει να ολοκληρωθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία, κάτι που αποτυπώθηκε και στο EWG, το οποίο πραγματοποιήθηκε τις προηγούμνες ημέρες.
Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου τέθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη η καθυστέρηση των στοιχείων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων, κάτι το οποίο είχε συμβεί και πέρυσι, καθώς η δυσκολία της συλλογής έγκειται στο ότι το υπουργείο Οικονομικών μεταφέρει τα χρήματα της δόσης που προορίζονται για την αποπληρωμή σε φορείς του Δημοσίου και άλλα υπουργεία, τα οποία με τη σειρά τους πραγματοποιούν τις πληρωμές. Οπότε πρόκειται για μία γραφειοκρατική διαδικασία.
Θέμα υπήρξε και με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, καθώς οι θεσμοί είχαν μείνει με τη δέσμευση της Αθήνας ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς τις τράπεζες θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο και όχι μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και ίσως αρχές Δεκεμβρίου, όπως φέρεται να είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Επιπλέον πραγματοποιήθηκε μια ανταλλαγή απόψεων για νομοθετήματα που «πέρασαν» το καλοκαίρι, όπως τα εργασιακά, με την ένσταση των ξένων να είναι ότι θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί πρότερη συζήτηση από την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο φέρεται να μην ζήτησαν αλλαγές.
Γιάννης Αγουρίδης

πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου