Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Αν. Ξανθός: Σημαντικές παρεμβάσεις στην πολιτική φαρμάκου, προσλήψεις και νέες δομές πρωτοβάθμιας υγείας (βίντεο)

Στην οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό και την ανάγκη να εστιάσει η προσπάθεια στον περιορισμό των συνεπειών της και την πρόληψη αντίστοιχων περιστατικών στο μέλλον, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός,στον ΣΚΑΪ, ενώ μίλησε για τις σημαντικές παρεμβάσεις στο χώρο του φαρμάκου και τις νέες δομές πρωτοβάθμιας υγείας.

«Να εστιάσουμε στην προσπάθεια να περιοριστεί η ζημιά και να θωρακιστεί το σύστημα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός για τη ρύπανση στο Σαρωνικό, το πρωί στο ΣΚΑΙ και τόνισε ότι θα πρέπει «να συντονιστεί ο κρατικός μηχανισμός και να πάρουμε ένα μάθημα για να υπάρξει η πρόληψη τέτοιων περιστατικών». «Αυτονόητο είναι ότι όπου υπάρχει μαζούτ, δεν κολυμπάμε, ούτε ψαρεύουμε», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι ετοιμάζεται οδηγία που θα απαγορεύει την αλιεία και την κολύμβηση.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ευθύνες πολιτικών προσώπων, ο κ. Ξανθός κατέθεσε την άποψη ότι «τα πολιτικά πρόσωπα θα πρέπει να κρίνονται στο τέλος της προσπάθειας, όχι όταν δίνεται η μάχη να αντιμετωπιστεί ένα θέμα».

Σημαντικές παρεμβάσεις στο φάρμακο
«Για να είναι βιώσιμο το σύστημα για τα φάρμακα και να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των πολιτών στα αναγκαία σκευάσματα, θα πρέπει να γίνουν τρεις σημαντικές παρεμβάσεις», εξήγησε ο κ. Ξανθός προσθέτοντας ότι  «η πρώτη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια έγινε σε καλό κλίμα».
Αναφερόμενος στην πολιτική του φαρμάκου ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν θεσμοί που δεν υπήρχαν παλιότερα, όπως  «ένα σύστημα αξιολόγησης των νέων καινοτόμων φαρμάκων». Θα γίνει για πρώτη φορά ένας «σοβαρός θεσμός διαπραγμάτευσης των τιμών των πρσκευασμάτων»  και τέλος πιο «ορθολογική συνταγογράφηση». Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι η συνταγογράφηση θα γίνεται με βάση την δραστική ουσία, όπως γινόταν ως τώρα, αλλά με ορθολογικότερο τρόπο.
Ο κ. Ξανθός μίλησε τέλος για τις νέες δομές πρωτοβάθμιας υγείας που θα δημιουργηθούν και διαβεβαίωσε ότι σταδιακά θα καλυφθούν οι 1200 θέσεις γιατρών που έχουν προκηρυχθεί για τη στελέχωσή τους. «Αναδεικνύεται το πρόβλημα της αστυφιλίας των γιατρών, αλλά θα καλυφθούν σταδιακά οι θέσεις εργασίας. Με σωστή κατανομή των γιατρών στις δομές, θα τεθούν σε λειτουργία οι νέες δομές πρωτοβάθμιας υγείας, κάτι που έχει να συμβεί εδώ και 20 χρόνια» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.
Κατ. Μπρέγιαννη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου