Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και βγαίνει από την κρίση


Άρθρο του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, στην ιστοσελίδα προοδευτικών πολιτικών «Social Europe»

Άρθρο του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, φιλοξενεί η ιστοσελίδα προοδευτικών πολιτικών «Social Europe», με θέμα τα τελευταία στοιχεία για την ελληνική οικονομία, το έργο και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, τις κοινές προκλήσεις Ελλάδας και Ευρώπης.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε πως «τα τελευταία στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως η ελληνική οικονομία επανέρχεται σταδιακά, μετά από πολλά χρόνια ύφεσης και στασιμότητας, σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», προσθέτοντας πως «τα θετικά αυτά νέα είναι αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας που έχουμε αναλάβει και του τελικού στόχου για την οριστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία, τον Αύγουστο του 2018».
Αναφορικά με το έργο και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε ότι «κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να καταπολεμήσουμε τις χρόνιες παθογένειες, τη διαφθορά και ένα σύνθετο σύστημα συμφερόντων, εισάγοντας μεταρρυθμίσεις σε υγεία, παιδεία και δημόσια διοίκηση, που στόχο έχουν να καταστήσουν την Ελλάδα ένα φυσιολογικό κράτος που σέβεται τον πολίτη και ενισχύει την υγιή επιχειρηματικότητα», επισημαίνοντας ότι «βασική μας προτεραιότητα ήταν και είναι η στήριξη των παραγωγικών δυνάμεων και του κόσμου της εργασίας, εκείνων που μας στήριξαν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη».
Για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι «η γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης μέσα στο 2017, θα ενδυναμώσει το αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών και του έργου που παράγεται» με στόχο, όπως υπογραμμίζει, «να συνεχιστεί με μεγαλύτερη προσήλωση και ένταση η προώθηση και δημιουργία ενός βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου, ώστε η χώρα να μπορεί να σταθεί στα πόδια της και στις δυνάμεις της χωρίς τη μηχανική υποστήριξη των μνημονίων».
Για την εικόνα των Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης στάθηκε στο γεγονός πως «πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο Γιούνκερ, ο Μοσκοβισί και ο Ρέγκλινγκ, ο Μακρόν και ο Κόρμπυν, αναγνωρίζουν ότι πολύ δύσκολα κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα μπορούσε να έχει προχωρήσει, όπως η Ελλάδα, σε τόσες πολλές τομές, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», ενώ επέμεινε στο μεγάλο στοίχημα που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Ευρώπη, που δεν είναι άλλο από τον τερματισμό «των πολιτικών που μας οδήγησαν σε αυτό το τέλμα, που γέννησαν την κρίση, το φάντασμα του ναζισμού και της μισαλλοδοξίας, τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες».

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο μεταφρασμένο στα ελληνικά:

Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και βγαίνει από την κρίση

Τα τελευταία στοιχεία της Εurostat δείχνουν πως η ελληνική οικονομία επανέρχεται σταδιακά, μετά από πολλά χρόνια ύφεσης και στασιμότητας, σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι επενδύσεις ενισχύονται και οι εξαγωγές αυξάνονται κατά 18% – την υψηλότερη απόδοση από το 2001 και μετά.
Η ανεργία μειώνεται σταδιακά, φτάνοντας στο 21.2% από το 27% που ήταν το 2014, ενώ για δύο συνεχόμενα έτη η κυβέρνηση καταφέρνει και υπερκαλύπτει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, προχωρώντας παράλληλα σε μικρές ενισχυτικές κινήσεις προς κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και τις εκτιμήσεις, είναι εφικτός για το 2017 ρυθμός ανάπτυξης κοντά στο 2%, όσο και ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης, και ακόμα υψηλότερη για το 2018. Είναι πλέον φανερό πως κάτι αλλάζει προς το καλύτερο για την ελληνική οικονομία.
Τα θετικά αυτά νέα είναι αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας που έχουμε αναλάβει και του τελικού στόχου για την οριστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία, τον Αύγουστο του 2018. Είναι πατριωτικό και συλλογικό καθήκον να αποκαταστήσουμε πλήρως την οικονομική κυριαρχία της χώρας στο πλαίσιο κανόνων της Ευρωζώνης, να επαναφέρουμε την εργασιακή ομαλότητα, να διαμορφώσουμε σταθερές συνθήκες δίκαιης ανάπτυξης, και να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα θετικά μηνύματα και τις ευκαιρίες που μας δίνονται.
Έχουμε φτάσει εδώ που φτάσαμε με πολλές δυσκολίες και εμπόδια, βρισκόμενοι σε συνθήκες αυξημένης δημοσιονομικής επιτήρησης λόγω της χρεοκοπίας και του υψηλότατου δημόσιου χρέους που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να καταπολεμήσουμε τις χρόνιες παθογένειες, τη διαφθορά και ένα σύνθετο σύστημα συμφερόντων, εισάγοντας μεταρρυθμίσεις σε υγεία, παιδεία και δημόσια διοίκηση που στόχο έχουν να καταστήσουν την Ελλάδα ένα φυσιολογικό κράτος που σέβεται τον πολίτη και ενισχύει την υγιή επιχειρηματικότητα.
Η γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης μέσα στο 2017, θα ενδυναμώσει το αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών και του έργου που παράγεται. Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη προσήλωση και ένταση την προώθηση και δημιουργία ενός βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου που θα φέρει πιο κοντά τον στόχο της οριστικής εξόδου από την επιτροπεία, ώστε η χώρα να μπορεί να σταθεί στα πόδια της και στις δυνάμεις της χωρίς μηχανική υποστήριξη των μνημονίων μετά τον Αύγουστο του 2018.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, βασική μας προτεραιότητα ήταν και είναι η στήριξη των παραγωγικών δυνάμεων και του κόσμου της εργασίας, εκείνων που μας στήριξαν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Εκείνων δηλαδή των δυνάμεων που παλεύουν να κρατηθούν όρθιες μέσα στην κρίση, που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση, και που αρχίζουν σταδιακά, βήμα-βήμα, να διακρίνουν το αποτύπωμα των θετικών δημοσιονομικών αποτελεσμάτων και στην πραγματική οικονομία.
Σε αυτή την πορεία, έχει γίνει πλέον κατανοητό από ένα πολύ μεγάλο μέρος τόσο των ευρωπαϊκών θεσμών, όσο και των Ευρωπαίων πολιτών, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέλαβε απλώς τη διακυβέρνηση μιας χρεοκοπημένης οικονομίας της Ευρωζώνης, αλλά το έργο ανοικοδόμησης ενός ολόκληρου κρατικού μηχανισμού, όλων εκείνων των στοιχείων και δομών που συνθέτουν ένα κράτος. Από τους βασικούς τομείς της δημόσιας πολιτικής, μέχρι τη διαμόρφωση ενός πλαισίου νομιμότητας για τα ΜΜΕ, τις αστικές συγκοινωνίες, τη δικαιοσύνη και τη συνταγματική αναθεώρηση, την κοινωνική αλληλεγγύη, το σύστημα ασφάλισης, το τραπεζικό σύστημα, παντού, σε όλα τα πεδία, αναπτύσσονται δράσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει εδώ και πολλά χρόνια.
Για αυτόν ακριβώς το λόγο, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο Γιούνκερ, ο Μοσκοβισί και ο Ρέγκλινγκ, ο Μακρόν και ο Κόρμπυν, αναγνωρίζουν ότι πολύ δύσκολα, κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, θα μπορούσε να έχει προχωρήσει όπως η Ελλάδα σε τόσες πολλές τομές, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Το επόμενο διάστημα, η πορεία για την έξοδο από την κρίση δεν θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Θα απαιτηθεί εντατικοποίηση της προσπάθειας και προσήλωση στο στόχο. Το στοίχημα όμως είναι μεγάλο, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη: Οι πολιτικές που μας οδήγησαν σε αυτό το τέλμα, που γέννησαν την κρίση, το φάντασμα του ναζισμού και της μισαλλοδοξίας, τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, πρέπει να αλλάξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου