Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Αλ. Τσίπρας: Εργαζόμαστε για το τέλος των μνημονίων με προτεραιότητα τις ανάγκες των πολλών (βίντεο)


Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα, με αιχμή την καθημερινότητα των πολιτών, περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, με ορίζοντα την οριστική μετάβαση της χώρας στην μεταμνημονιακη εποχή τον Αύγουστο του 2018.
Ο Αλέξης Τσιπρας αναφέρθηκε και στα όσα έχουν επιτευχθεί τα δυόμιση χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ στέλνοντας παραλληλα μηνύματα στις «Κασσάνδρες» που προέβλεπαν την απόλυτη καταστροφή. Σημειώνοντας πως, παρά την καταστροφολογία από ορισμένα μέσα ενημέρωσης και από την αντιπολίτευση στο τέλος του 2017, η κυβέρνηση, με δεδομένη την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την επίτευξη των στόχων, θα διανείμει, όπως άλλωστε και πέρσι, κοινωνικό μέρισμα, ώστε να ανακουφιστούν οι ευάλωτες ομάδες. Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως προτείνει στον ελληνικό λαό ένα μνημόνιο ελληνικής ιδιοκτησίας.

   Αλλαγή θεσμικού πλαισίου
   Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη ρύπανση του Σαρωνικού χαρακτηρίζοντας την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη και υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος οι συνθήκες βύθισης του πλοίου. «Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ρύπανσης είναι μία δύσκολη υπόθεση που απαιτεί την κινητοποίηση των συναρμόδιων φορέων» είπε ο Αλέξης Τσιπρας σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι έχουν κινητοποιηθεί τα απορρυπαντικά μέσα ενώ αναφερθηκε και στις αλλαγές του θεσμικού πλαίσιου αδειοδότησης ελέγχου και της αυστηρής τήρησης των κανόνων αξιοπλοΐας. 
   «Η απορρύπανση δυστυχώς δεν είναι κάτι που πρέπει να το εξαντλήσουμε σε αυτές τις ώρες» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Έχουν γίνει πολλά βήματα από το Λιμενικό αλλά από ό,τι φαίνεται οι κηλίδες είναι βαθιές και χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια» και υπογράμμισε: «Στο θέμα αυτό δεν θα ενεργήσουμε με γνώμονα πρόσκαιρες εντυπώσεις αλλά με γνώμονα την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος όσο χρόνο και αν χρειαστεί αυτό».
   Προς το τέλος μιας σκληρής περιόδου
   Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως η χώρα βαδίζει προς το τέλος μίας σκληρής περιόδου που ξεκίνησε το 2010 και θα κλείσει τον Αύγουστο του 2018. «Θα είναι το τέλος μίας περιόδου που δεν θα έρθει ως φυσικό επακόλουθο αλλά ως αποτέλεσμα μίας επίμονης διαπραγμάτευσης με σεβασμό στις θυσίες του λαού. Η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι ημερολογιακό ορόσημο. Είναι μία διαδικασία περάσματος στην θεμελίωση του ισχυρού κοινωνικού κράτους της εργασίας και της ανάπτυξης», σημείωσε μεταξύ αλλων.
   Για να προσθέσει, «τα έσοδα πάνε καλα γεγονός που θα μας επιτρέψει το τέλος
 του έτους να αποδώσουμε κοινωνικό μέρισμα. Θετική έκπληξη αποτελεί και η πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ που εξασφαλίζει το σύστημα και το 2018 σε πείσμα διάφορων αδιόρθωτων που επιμένουν να καταστροφολογούν. Θα τους απογοητεύουμε και φέτος όπως και περυσι. Ας τους αφήσουμε να
 εκτίθενται να γεμίζουν τα εξάστηλά τους με πηχιαίους τίτλους για νέα μέτρα το 2018. Όπως πέρυσι μιλούσαν με βεβαιότητα για την ενεργοποίηση του κόφτη το 2016», τόνισε ο Αλέξης Τσιπρας.
   Μπούμερανγκ γυρνά η αντικυβερνητική προπαγάνδα
   Αναφορικα με τις «Κασσάνδρες» υπογράμμισε: «Όλα αυτά υπέρ μας λειτουργούν. Διότι υπάρχει ένα όριο που όταν το ξεπεράσεις, η προκατειλημμένη αντικυβερνητική προπαγάνδα της αντιπολίτευσης και των δήθεν έγκυρων ΜΜΕ γυρνά μπούμερανγκ και στο τέλος της ημέρας γυρνά υπέρ μας. Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, έχει περάσει σε ένα άλλο επίπεδο. Δεν λέμε ότι τελείωσε η κρίση αλλά ότι βρισκόμαστε στο σημείο που πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού.

   Αναλυτικά για την πορεία της οικονομίας ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Οι δείκτες ζωτικών δραστηριοτήτων για την οικονομία, στους τομείς του τουρισμού, στις εξαγωγές και στη βιομηχανία καταγράφουν διαρκή άνοδο οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την ελληνική οικονομία. Η χώρα επέστρεψε στις αγορές χρήματος -έστω και σε δοκιμαστικό επίπεδο- μετά από αρκετά χρόνια», σημείωσε. Πρόσθεσε δε, πως απόρροια αυτής της εικόνας είναι το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον με πολλά επενδυτικά σχέδια που προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς πάντα όμως με προσήλωση στο Σύνταγμα της χώρας και τους νόμους και με την προστασία της εργασίας και του περιβάλλοντος.
   Ούτε επαίτες των ισχυρών, ούτε αναξιόπιστοι συνομιλητές
   «Εργαζόμαστε στο έπακρο για να αξιοποιηθεί το θετικό μομέντουμ που διαμορφώνεται για την οικονομία. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα αξιοποιηθεί θετικά το μομέντουμ διότι στις δύσκολες στιγμές δεν αφήσαμε τη χώρα επί ξύλου κρεμάμενη», είπε ο πρωθυπουργός και αναφερθείς στο θέμα του χρέους είπε ότι η κυβέρνηση δεν το έβαλε στις ελληνικές καλένδες αλλά διεκδίκησε και πήρε μια λύση που κλειδώνει την βιωσιμότητα του.
   Συμπλήρωσε επίσης, «δεν δεσμευθήκαμε σε θηριώδη και ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα όπως έκαναν οι άλλοι που έχουν το θράσος να υπόσχονται ότι θα τα μειώσουν. Αν είναι σε θέση να το κάνουν γιατί δεν το έκαναν όταν ήταν κυβέρνηση; Γιατί υπέγραφαν 4% και 4,4%;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός 
   Ο Αλέξης Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων «το σημαντικό  δεν είναι ότι πετύχαμε εφικτούς στόχους αλλά και ότι τους υλοποιούμε. Οι προηγούμενοι δεσμεύονταν σε υψηλούς στόχους αλλά δεν υλοποιούσαν ούτε το ¼».
   Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εικόνα της χώρας μας απέναντι στους εταίρους, τονίζοντας: «Δεν γίναμε έπαιτες των ισχυρών ούτε αναξιόπιστοι συνομιλητές, δεσμευόμενοι σε στόχους που δεν υλοποιούμε. Έχουμε την εικόνα μίας κυβέρνησης που διαπραγματεύεται σκληρά για το λαό της αλλά όταν συμφωνεί σε στόχους τους υλοποιεί. Γι' αυτό και η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο και αναξιόπιστο εταίρο έχει μεταβληθεί σε ισότιμο εταίρο που παίζει και ρόλο και απολαμαμβάνει τον σεβασμό των σημαντικότερων δυνάμεων».
   Όσο η κρίση περνά, οι μάσκες πέφτουν
   «Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν ικανοποιεί κάποιους γιατί έχουν σχέδιο και ιδεολογία ενός οπισθοδρομικού μπλοκ που στήριξε και συμμετείχε στις κυβερνήσεις του 2010-2014 που έκρυβε το αντικοινωνικό του μένος πίσω από τους δανειστές και τις απαιτήσεις τους», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Όμως όσο η κρίση περνά τόσο οι μάσκες πέφτουν και ξεκαθαρίζουν τα ιδεολογικά πρόσημα. Τα μέτρα που συγκρότησαν τον πυρήνα των μνημονίων αποτελούν και επίσημα σήμερα το πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ. Ηταν, είναι και θα είναι το πολιτικό της προγραμμα και σήμερα που όλοι αντιλαμβάνονται ότι βαδίζουμε στο τέλος των μνημονίων ο εκλεκτός αυτού του μπλοκ ρίχνει και το τελευταίο φύλλο συκής με ένα πρόγραμμα που δεν είναι τίποτε άλλο από μία συρραφή απαιτήσεων εκ μέρους των ακραίων δανειστών». 
   Συνεχίζοντας την κριτική του προς τη ΝΔ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι φέρνει ένα μνημόνιο, μετά το μνημόνιο, με τη διαφορά ότι «είναι ελληνικής ιδιοκτησίας, ένα σχέδιο που διανθιζεται με μία βαθιά αντικοινωνική και ελιτίστικη ρητορική όπως το μνημειώδες ότι η κοινωνική ισότητα είναι ασύμβατη με την ανθρώπινη φύση. Αυτή η ρητοτική έρχεται σε μία περίοδο έκρηξης των ανισοτήτων», είπε για να υπογραμμίσει πως αυτή είναι μια βαθιά ιδεολογική μας αντίθεση. «Εμείς εργαζομαστε ενάντια στις ανισότητρες ενώ οι νεοφιλελεύθεροι τις θεωρούν νομοτέλεια και ανοίγουν τον δρόμο για την ύξυνσή τους. Ευτυχώς για την κοινωνία απέχει από το να γίνει πραγματικότητα και όταν έρθει η ώρα τον Σεπτέμβρη του 2019 θα κριθεί από τον ελληνικό λαό».
   Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το σημαντικότερο είναι να αλλάξει η εικόνα σε επίπεδο κοινωνίας. «Για να το πετύχουμε πρέπει να αποφύγουμε τους παράγοντες που γνωρίζουμε ότι υπονομεύουν και καθυστερούν αυτη την προσπάθεια. Όλοι μας αντιλλαμβανόμαστε και συμπεριλαμβάνω πλεον και τους εταίρους μας ότι τα πραγματικά επίδικα για την ελληνικά οικονομία είναι η ενίσχυση των αναπτυξιακών της δυνατοτήτων και όχι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί», είπε.
   Καμία αφορμή, κανένα «πάτημα»
   Κάλεσε τους υπουργούς να δουλέψουν για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης τονίζοντας: «Οφείλουμε με  αποφασιστικότητα να δουλέψουμε ώστε να ολοκληρωθεί το συντομοτερο δυνατό η 3η αξιολόγηση. Μέχρι τον Νοέμβριο θα ήθελα από την δική μας πλευρά να έχουμε υλοποιήσει τη μεγάλη πλειονότητα των προαπαιτούμενων. Να μην υπάρχει καμία αφορμή, κανένα 'πάτημα' σε όποιον από το εσωτερικό ή το εξωτερικό θέλει να δει την υπόθεση να κολλάει. Παρά τις δυσκολίες που δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε σας ζητώ να δουλέψουμε με προσήλωση σε αυτή την κατεύθυνση τις επόμενες ημέρες», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.
   Καταλήγοντας ο Αλέξης Τσιπρας είπε «πρεπει να είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί έγινε σοβαρή δουλειά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι θεμελιώδης η τήρηση συγκεκριμένων αρχών λειτουργίας της κυβέρνησης. Πρέπει να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο το επίπεδο της δουλειάς μας να διορθώσουμε αρρυθμίες να πετύχουμε το καλύτερο επίπεδο συντονισμού εντός της κυβέρνησης», ζήτησε.
   «Έχουμε ένα σημαντικό στόχο που υπερβαίνει τον καθένα μας τον στόχο της μετάβασης σε μία εποχή κανονικότητας. Την ώρα που μπαίνουμε στην τελική ευθεία υλοποίησης του στόχου του τέλους των μνημονίων και της μετάβασης σε μία εποχή ανάπτυξης και κανονικότητας πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Εμείς κρινόμαστε αυστηρά. Οι άλλοι τα έκαναν όπως τα έκαναν και γι'αυτό βρίσκονται εκεί που θα βρίσκονται για πολλά χρόνια», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός 
AΠΕ-ΜΠΕ

 

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Υπουργικό Συμβούλιο:
Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.
Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου στο Σαρωνικό, που ναυάγησε κάτω από συνθήκες που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, δημιούργησε μια μεγάλη εστία ρύπανσης και ένα εύλογο αίσθημα ανησυχίας στους πολίτες της Αττικής και όχι μόνο.
Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ρύπανσης είναι μια δύσκολη υπόθεση, που απαιτεί την άμεση κινητοποίηση όλων των συναρμόδιων φορέων. Ήδη έχουν κινητοποιηθεί όλα τα διαθέσιμα απορρυπαντικά μέσα και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες. Ενώ θα έλεγα ότι είναι συγκινητική και η συνδρομή εθελοντών πολιτών, αλλά και ανδρών και γυναικών από τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Ωστόσο, επειδή εμάς, σε αντίθεση με κάποιους άλλους, μας ενδιαφέρει η ουσία και όχι η επικοινωνία, πρέπει να μιλήσουμε με απόλυτη ειλικρίνεια στους πολίτες. Και να μην παρασυρόμαστε από τον επικοινωνιακό οίστρο των Μέσων, που πολλές φορές μας οδηγεί και εμάς αντανακλαστικά στο άλλο άκρο.
Να μιλήσουμε για την ουσία του προβλήματος και να φροντίσουμε να πάρουμε μέτρα για την ουσία του προβλήματος, που δυστυχώς δεν εξαντλείται όταν το θέμα θα εξαντληθεί επικοινωνιακά και θα φύγουν οι κάμερες από τις ακτές. Γιατί η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν τελειώνει σε πρώτο χρόνο, όταν, μάλιστα, πρόκειται για τέτοιου είδους πλήγματα στο περιβάλλον.
Και η ακόμη μεγαλύτερη ουσία με την οποία πρέπει να ασχοληθούμε, είναι οι αναγκαίες τομές που χρειάζεται να πάρουμε και να επιχειρήσουμε στο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης ελέγχου και αυστηρής τήρησης των κανόνων αξιοπλοΐας, προκειμένου να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε αποτελεσματικότερα τον μεγάλο πλούτο της πατρίδας μας που είναι το φυσικό περιβάλλον και δη το θαλάσσιο περιβάλλον.
Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να πω κάτι: Η απορρύπανση, δυστυχώς, δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να το εξαντλήσουμε στις προσπάθειες που γίνονται αυτές τις ώρες στις ακτές της Αττικής, αλλά δυστυχώς απορρύπανση χρειάζεται και το σύστημα διακίνησης και ελέγχου της μεταφοράς των υγρών καυσίμων στη θάλασσα.
Και είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι έχουμε κάνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα αυτά τα δύο χρόνια, και ιδιαίτερα στο Λιμενικό Σώμα, προς αυτή την κατεύθυνση, στην κατεύθυνση της κάθαρσης, στην κατεύθυνση της απορρύπανσης, αλλά από ό,τι φαίνεται οι κηλίδες είναι βαθιές και χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια.
Στη σύσκεψη που συγκάλεσα την Παρασκευή, θέσαμε σε εφαρμογή μια δέσμη μέτρων για να προχωρήσει τάχιστα η διερεύνηση και η απόδοση των ευθυνών, όσο και οι αναγκαίες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. Ενώ ταυτόχρονα αποφασίσαμε την ενίσχυση των προσπαθειών για την ταχύτερη δυνατή απορρύπανση της θάλασσας και των ακτών τις οποίες επηρέασε η διαρροή.
Και θέλω να επαναλάβω, στο θέμα αυτό δεν θα ενεργήσουμε με γνώμονα πρόσκαιρες εντυπώσεις, αλλά με μοναδικό γνώμονα την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος, όσο χρόνο κι αν χρειαστεί να πάρει αυτό.
Συγκάλεσα, όμως, σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για να συζητήσουμε μια σειρά από θέματα, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, με ιστορικά χαρακτηριστικά, θα έλεγα, και απαιτείται εγρήγορση και απόλυτη στοχοπροσήλωση, από πλευράς μας.
Και αυτό, διότι η χώρα βαδίζει προς το τέλος μιας σκληρής περιόδου, η οποία ξεκίνησε την άνοιξη του 2010 και θα κλείσει σε έναν χρόνο από τώρα, με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018. Και θα είναι το τέλος μιας πολύ δύσκολης περιόδου, το τέλος μιας περιόδου που, όμως, δεν θα προκύψει, δεν θα έρθει ως φυσικό επακόλουθο. Αλλά ως αποτέλεσμα μιας κοπιώδους προσπάθειας, επίμονης διαπραγμάτευσης, με απόλυτο σεβασμό στις θυσίες του ελληνικού λαού.
Είναι το αποτέλεσμα -αν θέλετε- της εντολής που μας έδωσαν οι πολίτες στις κάλπες του 2015.
Όμως, η έξοδος από τα μνημόνια, δεν είναι απλά ένα ημερολογιακό ορόσημο.
Είναι μια διαδικασία περάσματος από την οικονομική καχεξία στη δυναμική ανάπτυξη, στην ανασυγκρότηση της παραγωγής, στην ανάκτηση της εργασίας και στη θεμελίωση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους.
Τα βήματα που έχουμε κάνει προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντικά.
Η χώρα έχει ήδη επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Η ανεργία έχει μειωθεί κατά 6 μονάδες και σχεδόν κάθε μήνα καταγράφεται ρεκόρ 15ετίας, σε επίπεδο νέων προσλήψεων.
Τα έσοδα βρίσκονται σε θετική πορεία, γεγονός που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι για μία ακόμη χρονιά θα βρισκόμαστε πάνω από τους στόχους του προγράμματος, γεγονός που θα μας επιτρέψει στο τέλος του έτους, στο τέλος του 2017 -όπως συνέβη και πέρυσι - να διαθέσουμε ένα σημαντικό ποσό για την ενίσχυση των πλέον αδύναμων συμπολιτών μας.
Επίσης, θετική έκπληξη αποτελεί και η πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ. Κάτι που εξασφαλίζει την επίτευξη των δύσκολων δημοσιονομικών στόχων και για το 2018, παρά τις συνήθεις κινδυνολογίες, που ακόμα δίνουν και παίρνουν από διάφορους αδιόρθωτους οι οποίοι επιμένουν να καταστροφολογούν.
Θα τους απογοητεύσουμε, λοιπόν, για μία ακόμη χρονιά.
Όπως και πέρυσι τέτοια εποχή, έτσι και φέτος θα τους αφήνουμε να εκτίθενται. Να γεμίζουν τα οκτάστηλά τους με πηχυαίους τίτλους για νέα μέτρα το 2018.
Όπως ακριβώς πέρυσι, αν θυμάστε, μιλούσαν με βεβαιότητα για την ενεργοποίηση του κόφτη το 2017.
Και εμείς αντί για νέα μέτρα το 2018, θα φέρουμε στο τέλος του 2017 κοινωνικό μέρισμα. Όπως και πέρυσι, αντί να ενεργοποιήσουμε τον κόφτη, δώσαμε κοινωνικό μέρισμα.
Διότι ξέρετε κάτι; Τελικά όλα αυτά υπέρ μας λειτουργούν. Διότι υπάρχει ένα όριο, που όταν το ξεπεράσεις, η προκατειλημμένη, καταφανώς προκατειλημμένη αντικυβερνητική προπαγάνδα, τόσο της αντιπολίτευσης όσο, όμως, και δήθεν έγκυρων Μέσων, γυρνάει μπούμερανγκ και στο τέλος της ημέρας στρέφεται υπέρ μας. Διότι χάνουν αξιοπιστία όσοι επιμένουν στην καταστροφολογία, επιμένουν να παριστάνουν τις Κασσάνδρες.
Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Η Ελλάδα έχει περάσει σε ένα άλλο επίπεδο. Δεν λέμε ότι τελείωσε η κρίση. Λέμε ότι βρισκόμαστε σε εκείνο ακριβώς το σημείο που πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, με στοχοπροσήλωση και επιμονή να ξεπεράσουμε και τις τελευταίες δυσκολίες και τα τελευταία εμπόδια.
Επανέρχομαι, όμως, στη μεγάλη εικόνα: Οι δείκτες ζωτικών οικονομικών δραστηριοτήτων για την ελληνική οικονομία, όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία, οι εξαγωγές, καταγράφουν δυναμική άνοδο. Οι oίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν διαρκώς τη θέση, αλλά και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Η χώρα επέστρεψε, έστω και σε δοκιμαστικό επίπεδο, αλλά με επιτυχία, στις αγορές χρήματος μετά από αρκετά χρόνια.
Αυτά είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα και καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα περνά σταδιακά σε μια νέα εποχή.
Και απόρροια αυτής της εικόνας είναι το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, που πλέον μεταφράζεται σε συγκεκριμένα σχέδια, τα οποία προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς πάντα, όμως, με απόλυτη προσήλωση στην κείμενη νομοθεσία. Mε προσήλωση στους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας, που αφορούν τόσο στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, όσο όμως και την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2016 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας. Υψηλό, δηλαδή, που είχαν να δουν από το 2006. Ενώ το 2017 αναμένεται περαιτέρω βελτίωση, καθώς ήδη το πρώτο τετράμηνο, δηλαδή πριν ακόμη κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, είχαμε εισροή 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική οικονομία από άμεσες ξένες επενδύσεις. Εργαζόμαστε, λοιπόν, ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτό το θετικό momentum, που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία.
Θέλω, όμως, να επισημάνω κάτι: Τα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα, αλλά είμαστε και οι μόνοι που μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα αξιοποιηθεί αποτελεσματικά αυτό το momentum. Διότι στις δύσκολες στιγμές δεν αφήσαμε τη χώρα επί ξύλου κρεμάμενη. Δεν θέσαμε το κρίσιμο θέμα του χρέους στις καλένδες, αλλά διεκδικήσαμε και πήραμε μια λύση, που διασφαλίζει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που κλειδώνει την προοπτική βιωσιμότητας του χρέους. Και έτσι, τουλάχιστον, το προσλαμβάνουν και το αποτυπώνουν και οι αγορές χρήματος και οι δανειστές και αυτό έχει μεγάλη σημασία.
Δεν δεσμευτήκαμε, επίσης, σε θηριώδη και ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως έκαναν οι άλλοι, που τώρα έχουν το θράσος, μάλιστα, να πουλάνε στον ελληνικό λαό υποσχέσεις για μείωσή τους. Γιατί αλήθεια, αν είναι σε θέση να το κάνουν αυτό, γιατί δεν το έκαναν όταν ήταν στην κυβέρνηση; Γιατί αυτοί υπέγραφαν 4% και 4,5 % πλεονάσματα και τώρα μας λένε ότι θα πείσουν τους πιστωτές να τα μειώσουν;
Εμείς πετύχαμε, με σκληρή διαπραγμάτευση, χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους. Και σε ό,τι αφορά τη μακροπρόθεσμη περίοδο στόχους κοντά στο 2%, μικρότερους από όσους θα μας ανάγκαζε να έχουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας, δηλαδή αν ήμασταν εκτός της μνημονιακής διαδικασίας. Και βεβαίως, το σημαντικό δεν είναι μόνο ότι πετύχαμε εφικτούς στόχους, αλλά ότι τους υλοποιούμε κιόλας. Διότι οι προηγούμενοι δεσμεύονταν σε υψηλούς στόχους, αλλά δεν υλοποιούσαν ούτε το ¼ των στόχων αυτών. Δεν γίναμε επαίτες των ισχυρών, ούτε αναξιόπιστοι συνομιλητές, δεσμευόμενοι σε ανέφικτους στόχους, που δεν υλοποιούμε. Αλλά καταφέραμε να έχουμε την εικόνα στην Ευρώπη, σήμερα, μιας κυβέρνησης, που διαπραγματεύεται μεν σκληρά προς όφελος του ελληνικού λαού, όταν όμως δεσμεύεται υλοποιεί, με το καλύτερο δυνατό τρόπο, αυτές τις δεσμεύσεις.
Γι’ αυτό και η Ελλάδα, σήμερα, μετά από δυόμιση χρόνια, έχει μετατραπεί από το μαύρο πρόβατο και τον αναξιόπιστο εταίρο, ξανά σε έναν ισότιμο και υπολογίσιμο παίχτη στην ευρωπαϊκή σκακιέρα, διαδραματίζοντας και ένα κρίσιμο, θα έλεγα, ρόλο στη διεθνή κοινότητα και απολαμβάνοντας, πλέον, τον σεβασμό των σημαντικότερων δυνάμεων στην παγκόσμια σκηνή.
Είναι, λοιπόν, σαφές ότι η χώρα αλλάζει κατεύθυνση και προσανατολισμό. Γνωρίζουμε, πολύ καλά, ότι η εξέλιξη αυτή, βεβαίως, δεν αρέσει σε ορισμένους. Διότι δεν συνάδει με τις πολιτικές τους επιδιώξεις, με το πολιτικό τους σχέδιο, θα έλεγα όμως και με την ιδεολογία τους. Το σχέδιο και την ιδεολογία ενός οπισθοδρομικού μπλοκ, που στήριζε και συμμετείχε στις κυβερνήσεις της καταστροφικής περιόδου 2010-2014, αλλά έκρυβε το αντικοινωνικό του μένος, το αντικοινωνικό-ιδεολογικό του πρόσημο πίσω από τους δανειστές και από τις απαιτήσεις τους.
Όμως, όσο η κρίση περνάει, τόσο οι μάσκες πέφτουν και αρχίζουν και ξεκαθαρίζουν τα ιδεολογικά πρόσημα και οι πολιτικές απόψεις. Τα μέτρα που συγκρότησαν τον πυρήνα των μνημονίων, αποτελούν και επίσημα σήμερα το πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ. Για να το πω πιο σωστά: Ήταν, είναι και θα είναι το πολιτικό της πρόγραμμα.
Και σήμερα που αντιλαμβάνονται όλοι ότι βαδίζουμε προς το τέλος της περιόδου των μνημονίων, ο εκλεκτός αυτού του μπλοκ της συντήρησης ρίχνει και το τελευταίο φύλλο συκής, υποσχόμενος ένα πρόγραμμα «ελληνικής ιδιοκτησίας». Ένα πρόγραμμα, το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο, από μια συρραφή των δήθεν μεταρρυθμίσεων, που κατά καιρούς έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τους πλέον ακραίους εκ των δανειστών και έχουν απορριφθεί από την ελληνική πλευρά. Ελάχιστες επιβαρύνσεις για τους λίγους, μεγαλύτερη εγκατάλειψη και μεγαλύτερη φτώχεια για τους πολλούς.
Αυτό είναι –θα έλεγα εγώ- το «μνημόνιο, μετά το μνημόνιο», ελληνικής ιδιοκτησίας. Ένα σχέδιο, που διανθίζεται με μια βαθιά αντικοινωνική και βαθιά ελιτίστικη ρητορική. Όπως το μνημειώδες, ότι η κοινωνική ισότητα είναι ασύμβατη με την ανθρώπινη φύση. Και μάλιστα αυτή η ρητορική σε μια περίοδο έκρηξης των ανισοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ανισοτήτων, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε νέους κοινωνικούς αγώνες σε κάθε γωνιά της γης, για την υπεράσπιση δικαιωμάτων και κατακτήσεων, που κερδήθηκαν ενάντια στη δήθεν φυσική νομοτέλεια, της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Γι΄ αυτό, είναι βαθιά η ιδεολογική μας αντίθεση με τους εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού. Διότι εμείς παλεύουμε με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο, με όσες δυνάμεις έχουμε, ενάντια στις ανισότητες, για να αμβλύνουμε τις κοινωνικές ανισότητες. Αντιθέτως, οι νεοφιλελεύθεροι τις θεωρούν νομοτέλεια, που όχι μόνο δεν χρειάζεται να παλέψουν για να τις αμβλύνουν, αλλά ανοίγουν το δρόμο και στην όξυνσή τους.
Ευτυχώς, όμως, για τη χώρα και για την κοινωνία, αυτή η νεοφιλελεύθερη δυστοπία απέχει πάρα πολύ από το να γίνει πραγματικότητα. Και όταν έρθει η ώρα, τον Σεπτέμβριο του 2019, θα κριθεί αναλόγως από τον ελληνικό λαό.
Όσα περιέγραψα για τη δουλειά μας το επόμενο διάστημα, θα έλεγα ότι υπηρετούν έναν βασικό στόχο: Να αλλάξουμε σταδιακά, πέρα από το επίπεδο των δεικτών που έχουν τη σημασία τους, την πραγματική εικόνα σε επίπεδο καθημερινότητας, σε επίπεδο κοινωνίας. Και για να πετύχουμε αυτή την αλλαγή, πρέπει να αποφύγουμε τους παράγοντες εκείνους που έχουμε πια την εμπειρία να γνωρίζουμε ότι υπονομεύουν αυτή την προσπάθεια, ότι καθυστερούν αυτή την προσπάθεια.
Πιστεύω πως όλοι μας πια αντιλαμβανόμαστε –και συμπεριλαμβάνω σε αυτούς που το αντιλαμβάνονται αυτό και τους εταίρους μας - ότι τα πραγματικά επίδικα για την ελληνική οικονομία βρίσκονται, πλέον, στο επίπεδο της ενίσχυσης των αναπτυξιακών της δυνατοτήτων και όχι στη συζήτηση για περαιτέρω ένταση των δημοσιονομικών περιορισμών.
Με αυτή την έννοια, οφείλουμε από την πλευρά μας να δείξουμε αποφασιστικότητα, ώστε να ολοκληρωθεί, το συντομότερο δυνατό, η τρίτη αξιολόγηση.
Μέχρι, λοιπόν, τον Νοέμβριο, θα ήθελα, από τη δική μας πλευρά, να έχουμε υλοποιήσει τη μεγάλη πλειονότητα των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης. Να μην υπάρχει καμία αφορμή, κανένα πάτημα σε όποιον πιθανόν στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, θέλει να δει τη διαδικασία να καθυστερεί. Παρά τις πραγματικές τεχνικές, αλλά και πολιτικές δυσκολίες, που σε αυτή τη φάση ευτυχώς είναι λιγότερες οι πολιτικές και περισσότερες οι τεχνικές δυσκολίες, παρά τις δυσκολίες λοιπόν, τις οποίες δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε, θα ήθελα σήμερα να σας ζητήσω να δουλέψουμε με προσήλωση προς αυτή την κατεύθυνση τις επόμενες ημέρες.
Επιτρέψτε μου κλείνοντας, να αναφερθώ και στα ζητήματα που αφορούν το κυβερνητικό έργο πέραν της αξιολόγησης, διότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση, πολύ πιο απαιτητική και δύσκολη. Το είχα πει και ενόψει καλοκαιριού, ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί το καλοκαίρι, να μην υπάρξει ραστώνη, ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, διότι έγινε σοβαρή δουλειά τους καλοκαιρινούς μήνες, με σημαντικά νομοσχέδια και παρεμβάσεις σε μια σειρά από τομείς και ιδίως από τα κρίσιμα Υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Εργασίας.
Με ακόμα μεγαλύτερη ένταση θα πρέπει να συνεχιστεί η δουλειά μας, τους επόμενους μήνες. Διότι αυτή είναι μια περίοδος, που θα κρίνει πάρα πολλά, όχι μόνο για το χρόνο που έρχεται, αλλά και για την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια, την πορεία της χώρας στην μετά μνημονίων εποχή.
Και έχουμε την ευθύνη να δικαιώσουμε και την εμπιστοσύνη και τις προσδοκίες των πολιτών. Και η ευθύνη αυτή, που έχουμε και την έχουμε αναλάβει συλλογικά, δεν συγχωρεί ανεπάρκειες, δεν συγχωρεί ολιγωρίες, δεν συγχωρεί παραβλέψεις. Και σε αυτό, θέλω να είμαι απόλυτος. Είναι τόσο κρίσιμα τα επίδικα αυτής της περιόδου, που είναι θεμελιώδης η τήρηση συγκεκριμένων αρχών ως προς τη λειτουργία της κυβέρνησης και την εφαρμογή και υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού. Και είμαι βέβαιος ότι όλοι συμμερίζεστε αυτή τη θέση.
Πρέπει να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο το επίπεδο της δουλειάς μας σε κάθε υπουργείο ξεχωριστά, να διορθώσουμε αρρυθμίες που μπορεί να παρουσιάζονται, να πετύχουμε το καλύτερο επίπεδο συντονισμού εντός της κυβέρνησης.
Είμαστε η κυβέρνηση που έχει αναλάβει έναν πολύ σημαντικό στόχο, έναν στόχο –θα έλεγα- που υπερβαίνει τον καθένα μας προσωπικά: τον στόχο της μετάβασης της χώρας σε μια εποχή κανονικότητας, να φύγουμε από αυτή την τρομακτική κρίση. Και νομίζω ότι τώρα που μπαίνουμε στην τελική ευθεία της υλοποίησης αυτού του στόχου για το τέλος των μνημονίων και τη μετάβαση σε μια περίοδο σταθερότητας και ευημερίας, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Είμαστε στην προμετωπίδα αυτής της συλλογικής –θα έλεγα εγώ- προσπάθειας της ελληνικής κοινωνίας, για να βγούμε από αυτή τη δίνη της κρίσης και να δρούμε καθημερινά, αναλογιζόμενοι και αναλογιζόμενες το βάρος αυτής της μεγάλης ευθύνης.
Αυτός, άλλωστε, θα έλεγα ότι είναι και ο βασικότερος όρος για να πετύχουμε: να έχουμε συναίσθηση αυτής της μεγάλης ευθύνης και των αυστηρών κριτηρίων με τα οποία οι πολίτες κρίνουν εμάς.
Και δεν πρέπει να τα συγκρίνουμε με τα κριτήρια που έκριναν τους άλλους. Οι άλλοι τα έκαναν όπως τα έκαναν και γι’ αυτό βρίσκονται και θα βρίσκονται για χρόνια εκεί που βρίσκονται.
Εμείς, όμως, κρινόμαστε αυστηρά. Και οφείλουμε αυτό να το έχουμε πάντοτε στο μυαλό μας για να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προσδοκίες.
Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να ευχηθώ καλή δουλειά και σύντομα αυτά τα αποτελέσματα να τα δούμε όλοι στην πράξη.
Σας ευχαριστώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου