Το κόμμα του θα συμμετείχε, μεν, σε μια μελλοντική κυβέρνηση με τους σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, αλλά «όχι σε μια απλή κυβερνητική αλλαγή», παρά μόνο «εάν υπήρχε αλλαγή πολιτικής» και θα θέσει ως όρο συμμετοχής του «την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής, δηλαδή μια διαφορετική στάση απέναντι σε χώρες όπως η Ελλάδα», λέει στην συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αξελ Τρόοστ, αντιπρόεδρος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke).
Ο Αξελ Τρόοστ αμφιβάλλει όμως, εάν πράγματι ο Μάρτιν Σουλτς και το κόμμα του θέλουν το τέλος της λιτότητας: «έχουμε μόνο αόριστες υποσχέσεις για κοινωνικές αλλαγές στο ένα ή το άλλο θέμα», όπως επισημαίνει. Οι σοσιαλδημοκράτες «θα αυξήσουν τις δυνάμεις τους με υποψήφιο καγκελάριο τον Μάρτιν Σουλτς, αλλά το κόμμα του δεν έχει πρόγραμμα, το οποίο να επιβεβαιώνει με οποιονδήποτε τρόπο όλα όσα έχει πει μέχρι τώρα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ανύπαρκτη δεν είναι, κατά τον Αξελ Τρόοστ, η πιθανότητα ενός κοκκινο-κοκκινο-πράσινου συνασπισμού, «αλλά είναι πολύ μικρή, διότι δεν υπάρχει ένα πραγματικό κλίμα αλλαγής. Η βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή μας σε ένα τέτοιο συνασπισμό είναι να τεθεί ένα τέλος στην αυστηρή πολιτική της λιτότητας», όπως τονίζει. Εάν όμως «εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας ο κ. Μακρόν και πιέσει τη Γερμανία προς αυτήν την κατεύθυνση, θα ήταν δυνατή και μια αλλαγή στη Γερμανία για να τεθεί ένα τέλος στην λιτότητα. Σε αυτήν την περίπτωση θα είχαμε μια αλλαγή πολιτικής συνολικά στην Ευρώπη».
Μια τέτοια αλλαγή, πάντως, θα σήμαινε για την Ελλάδα ότι «μπορεί να οικοδομηθεί μια πραγματικά προοπτική, όχι από την μια μέρα στην άλλη βέβαια, αλλά αυτή η πολιτική να τίθενται συνεχώς νέοι όροι θα σταματήσει».
Ο αριστερός Γερμανός πολιτικός χαρακτηρίζει επίσης «πολύ απογοητευτικό» το γεγονός ότι «ο Μάρτιν Σούλτς έχει ήδη δηλώσει ότι η πολιτική για την Ελλάδα πρέπει να παραμείνει ως έχει».
Πιστεύει τέλος ότι «θα υπάρξει τελικά συμφωνία με τους δανειστές της Ελλάδας, αλλά το κακό είναι οι νέοι όροι. Αυτό με αγανακτεί», λέει χαρακτηριστικά.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Axel Troost, βουλευτή και αντιπρέδρου του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Αντώνη Πολυχρονάκη
ΑΠΕ-ΜΠΕ: Κύριε Τρόοστ, πιστεύετε ότι μπορεί στις 24 Σεπτεμβρίου να επικρατήσει της κ. Μέρκελ ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς και να γίνει πολιτική αλλαγή στη Γερμανία;
Aξελ Τρόοστ: Πολύ δύσκολο ερώτημα, αλλά σε τελική ανάλυση πιστεύω πως όχι. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) θα αυξήσει τις δυνάμεις του με υποψήφιο καγκελάριο τον Μάρτιν Σουλτς, αλλά το κόμμα του δεν έχει πρόγραμμα, το οποίο να επιβεβαιώνει με οποιονδήπτε τρόπο όλα όσα έχει πει μέχρι τώρα. Φυσικά το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) συζητά με το SPD και τους Πράσινους, αλλά πρόκειται μάλλον για περιθωριακές συζητήσεις. Θα είναι δύσκολα τα πράγματα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ: Έστω ότι το SPD υπό τον κ. Σούλτς είναι πρώτο κόμμα, θα συμμετείχε η γερμανική Αριστερά σε μια μελλοντική κυβέρνηση με τους σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους και υπό ποιές προϋποθέσεις;
Aξελ Τρόοστ: Θα συμμετείχαμε όχι σε μια απλή κυβερνητική αλλαγή, αλλά εάν υπήρχε αλλαγή πολιτικής και αυτό σημαίνει ότι θα γινόταν ιδίως αλλαγή της φορολογικής πολιτικής, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για να κάνουμε κοινωνική πολιτική και να κάνουμε επενδύσεις. Για μένα κεντρικό σημείο είναι η φορολόγηση της περιουσίας, υπάρχει μια αφηρημένη συμφωνία με τα άλλα κόμματα, αλλά δεν ξέρει κανείς εάν το SPD μπορεί να την επιβάλλει. Επίσης, θα θέσουμε ως όρο την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής, δηλαδή μια διαφορετική στάση απέναντι σε χώρες όπως η Ελλάδα. Και αυτό είναι ένα καίριο σημείο για την άσκηση μιας διαφορετικής πολιτικής για μένα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δεν υπάρχει δηλαδή πιθανότητα ενός κοκκινο-κοκκινο-πράσινου συνασπισμού;
Aξελ Τρόοστ: Ανύπαρκτη δεν είναι, αλλά είναι πολύ μικρή, διότι δεν υπάρχει ένα πραγματικό κλίμα αλλαγής. Υπάρχει στα συνδικάτα, σε οργανώσεις, αλλά δεν υπάρχει κάποια πίεση να κάνουμε κάτι από κοινού. Γι' αυτό και είναι μάλλον δύσκολο. Η βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή μας σε ένα τέτοιο συνασπισμό είναι να τεθεί ένα τέλος στην αυστηρή πολιτική της λιτότητας. Εάν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας ο κ. Μακρόν, ο οποίος βρίσκεται μάλλον στη δεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος, αλλά μακροοικονομικά τάσσεται υπέρ των επενδύσεων και κατά της λιτότητας και πιέσει τη Γερμανία προς αυτήν την κατεύθυνση, θα ήταν δυνατή και μια αλλαγή στη Γερμανία για να τεθεί ένα τέλος στην λιτότητα. Σε αυτήν την περίπτωση θα είχαμε μια αλλαγή πολιτικής συνολικά στην Ευρώπη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ: Εάν τελικά εκλεγεί ο Μάρτιν Σούλτς και υπάρξει τελικά ένας κοκκινο-κοκκινο-πράσινος συνασπισμός στη Γερμανία, νομίζετε ότι ο Μάρτιν Σουλτς θα εκινείτο προς αυτήν την κατεύθυνση;
Aξελ Τρόοστ: Εάν πράγματι το θέλει ναι, αλλά αμφιβάλλω αν το θέλει, όπως επίσης και ότι το θέλει και το κόμμα του το SPD. Δεν το βλέπω αυτή τη στιγμή. Έχουμε μόνο αόριστες υποσχέσεις για κοινωνικές αλλαγές στο ένα ή το άλλο θέμα. Δεν βλέπω διάθεση για αλλαγές στη φορολογική πολιτική για παράδειγμα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ: Τι θα σήμαινε μια τέτοια αλλαγή, αν γινόταν στην Γερμανία, για την Ελλάδα;
Aξελ Τρόοστ: Εάν γίνει τέτοια αλλαγή, τότε μπορεί να οικοδομηθεί μια πραγματική προοπτική για την Ελλάδα, όχι από τη μια μέρα στην άλλη βέβαια, αλλά αυτή η πολιτική, να τίθενται συνεχώς νέοι όροι, θα σταματήσει.
ΑΠΕ-ΜΠΕ: Νομίζετε ότι η Ελλάδα θα γίνει προεκλογικό θέμα στη Γερμανία, αν τελικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν παραμείνει;
Aξελ Τρόοστ: Προσπαθώ να το κάνω θέμα στην προεκλογική περίοδο, αλλά διαπιστώνω συνέχεια ότι τόσο το SPD όσο και οι Πράσινοι διστάζουν, διότι δεν είναι εύκολο θέμα και δεν είναι δημοφιλές στη Γερμανία, το αποφεύγουν. Εξάλλου, ο Μάρτιν Σούλτς έχει ήδη δηλώσει ότι η πολιτική για την Ελλαδα πρέπει να παραμέινει ως έχει. Το θεωρώ πολύ απογοητευτικό.
ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πιστεύετε ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της;
Aξελ Τρόοστ: Πιστεύω ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία με τους δανειστές, αλλά το κακό είναι οι νέοι όροι. Αυτό με αγανακτεί.
ΑΠΕ-ΜΠΕ:Οι προβλέψεις σας για τις γαλλικές εκλογές; Ποιές θα είναι οι συνέπειες για την Ευρώπη εάν εκλεγεί η Μαρίν Λεπέν;
Aξελ Τρόοστ: Πιστεύω ότι η Μαρίν Λεπέν δεν θα εκλεγεί, πάντα μπορεί να πέσει βέβαια κάποιος έξω στις εκτιμήσεις του. Επομένως, δεν θα αναθερμανθεί η ευρωπαϊκή κρίση. Εκτιμώ ότι θα εκλεγεί τελικά ο Μακρόν, αλλά και η γαλλική Αριστερά έχει μια ευκαιρία. Συνολικά δεν θα γίνει πάντως καμιά σημαντική κοινωνική πρόοδος αν εκλεγεί ο Μακρόν, αλλά μακροοικονομικά θα μπορούσε να αρθεί -μερικώς τουλάχιστον- η πολιτική της λιτότητας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η εκτίμησή σας για την Τουρκία μετά το δημοψήφισμα;
Aξελ Τρόοστ: Οι πιέσεις δεν έφεραν καρπούς, αντιθέτως βοήθησαν τον Ερντογαν. Πρέπει, όμως, να κινηθεί κανείς συμφιλιωτικά τώρα. Αν όμως κάνει δημοψήφισμα για την θανατική ποινή, τότε η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας θα έχει τελειώσει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου