Όλες οι πλευρές προεξοφλούν ότι θα υπάρξει συμφωνία που θα περιλαμβάνει τα ζητήματα της αξιολόγησης, τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους τώρα για μετά το 2018.
Μετά τις σημερινές συναντήσεις του Ευ. Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των δανειστών - θεσμών στην Ουάσιγκτον θα έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερα στοιχεία για τις προοπτικές μιας συνολικής και οριστικής συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα εντός του Μαΐου. Με βάση, όμως, την απόφαση - κατ' αρχήν συμφωνία του τελευταίου Eurogroup και τις χθεσινές δηλώσεις Λαγκάρντ, Σόιμπλε και Ρέγκλινγκ, μπορούμε να μιλάμε ήδη για κάποια δεδομένα του ζητήματος και ορισμένα ασφαλή συμπεράσματα.
* Όλες οι πλευρές προεξοφλούν ότι θα υπάρξει συμφωνία που θα περιλαμβάνει τα ζητήματα της αξιολόγησης, τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους τώρα για μετά το 2018.
* Όλες οι πλευρές «δουλεύουν» στην κατεύθυνση το τρέχον δημοσιονομικό πρόγραμμα να είναι το τελευταίο Μνημόνιο που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και από τα μέσα του 2018, ουσιαστικά από το 2019, η Ελλάδα να μπορεί να δανείζεται και πάλι από τις αγορές. Οι συνεχείς αναφορές του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σ' αυτήν την προοπτική όχι μόνο δείχνουν τον συγκεκριμένο στόχο, αλλά συμβάλλουν τα μέγιστα και στην επίτευξή του, καθώς διαμορφώνει το κατάλληλο κλίμα.
* Το τρίτο ελληνικό Μνημόνιο είναι το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης που εφαρμόζεται στην Ευρωζώνη με τη συμμετοχή του ΔΝΤ -αν, όπως φαίνεται, συμμετάσχει το διεθνές ταμείο- καθώς, όπως έχει αποφασιστεί και επαναλήφθηκε χθες, στο εξής την ευθύνη σχετικών προγραμμάτων θα αναλάβει ο ESM. Με άλλα λόγια το ΔΝΤ εισήχθη στην Ευρωζώνη διά της ελληνικής πόρτας και διά της ίδιας πόρτας θα την εγκαταλείψει. Το γεγονός αυτό έχει ξεχωριστό ελληνικό ενδιαφέρον διότι βασίμως μπορεί να εικάσει κάποιος ότι το ΔΝΤ ενδιαφέρεται ζωηρά να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη τιμητικά, ως επιτυχημένο και όχι αποτυχημένο. Ενδιαφέρεται, δηλαδή, στα μέσα του 2018 να μιλάει -μετά τα πολλαπλά «λάθη», που οψίμως (χθες) εντοπίστηκαν και από τον Σόιμπλε- για ένα «επιτυχημένο» πρόγραμμα, που, όπως γνωρίζουμε, έχει ως προϋπόθεση την αναδιάρθρωση του χρέους.
* Ο μοναδικός ουσιαστικός λόγος που δεν έχει κλείσει η συνολική συμφωνία είναι η διάσταση Σόιμπλε - ΔΝΤ για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Από τις χθεσινές δηλώσεις του Σόιμπλε φάνηκε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι διατεθειμένος να βάλει νερό στο κρασί του. Αν το ΔΝΤ, για να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη ως επιτυχημένο, δείξει στο ζήτημα του χρέους την αποφασιστικότητα που δείχνει έναντι της Ελλάδας στο θέμα των περικοπών, τότε θα έχει προσφέρει και στην Ελλάδα μια καλή υπηρεσία. Είναι η τελευταία του ευκαιρία...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου