Ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και επιτάχυνση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων
Με κεντρική προτεραιότητα την ανάπτυξη, την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα ηγηθεί προσωπικά σε αυτή την προσπάθεια για την επιτάχυνση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων και, παράλληλα, από την επόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσει επισκέψεις και συνεδριάσεις σε όλα τα υπουργεία, όπου θα γίνει παρουσίαση του σχεδιασμού αλλά και συγκεκριμένες ανακοινώσεις.
Με δεδομένο ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία της αξιολόγησης, στόχος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι η στροφή προς την παραγωγική ανασυγκρότηση. «Στόχος οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, ώστε οι στόχοι να επιτυγχάνονται με μικρότερες επιβαρύνσεις για τα ασθενέστερα και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα», τονίζουν.
Σε αυτή την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προχωρούν σε συγκεκριμένα βήματα:
-Άμεσα σκοπεύει να διενεργήσει σύσκεψη με τους περιφερειάρχες
-Στη συνέχεια σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς
-Διοργάνωση 13 περιφερειακών συνεδρίων με αποκλειστικό θέμα την παραγωγική ανασυγκρότηση με βάση τις ανάγκες και τα πλεονεκτήματα κάθε συγκεκριμένης περιοχής
-Διοργάνωση μεγάλου συνεδρίου στο τέλος του 2017 για εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης
Παράλληλα, μεγάλης σημασίας θεωρούνται από τον πρωθυπουργό και οι δύο Επιτροπές που ξεκινούν τις εργασίες τους στη Βουλή Προκαταρκτική για τον κ. Γ. Παπαντωνίου και Εξεταστική για την Υγεία).
Οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού
Στις 13 Απριλίου, λίγο πριν από τη σύντομη ανάπαυλα του Πάσχα, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε το Υπουργικό Συμβούλιο και έδωσε το σύνθημα για: "ανάπτυξη-ανάπτυξη-ανάπτυξη", ορίζοντας ουσιαστικά ως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας.
Προσδιορίζοντας, τότε, το στίγμα της επόμενης μέρας για την κυβέρνηση, έδωσε εντολή για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου με έμφαση στις επενδύσεις και την ανάπτυξη. «Είναι ακριβώς σε αυτή την προσπάθεια που θα ηγηθεί ο ίδιος προσωπικά για την επιτάχυνση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων», αναφέρουν οι πηγές της κυβέρνησης. Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει μεταξύ άλλων:
- Κατάλογο έργων που οφείλουν να προωθηθούν, ώστε να έχουμε άμεσα αναπτυξιακά αποτελέσματα (στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις υποδομές, στα δίκτυα, στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή.
- Επιτάχυνση της δουλειάς στα προγράμματα ΕΣΠΑ.
- Επιτάχυνση της δουλειάς στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
- Επιτάχυνση της δουλειάς στα προγράμματα καταπολέμησης της διαρθρωτικής ανεργίας.
- Προστασία εργαζομένων με συνέχιση της θετικής δουλειάς όσο επιτρέπει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.
Μηνύματα Τσίπρα κόντρα στην καταστροφολογία: «Προσωπικό μου στοίχημα, η κυβέρνηση αυτή να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια»
Με ισχυρό "χαρτί" τη δικαίωση για τα αποτελέσματα του πλεονάσματος
Οι αναθεωρημένες προβλέψεις του ΔΝΤ και τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ για 4% πλεόνασμα για το 2016 (δηλαδή 8 φορές πάνω από το στόχο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και 40 φορές πάνω από τη φθινοπωρινή πρόβλεψη του Ταμείου), προσφέρουν στην κυβέρνηση ισχυρό "χαρτί" για την πορεία της διαπραγμάτευσης με στόχο την επιδιωκόμενη συνολική συμφωνία.
«Το αποτέλεσμα του 2016 εξουδετέρωσε Σόιμπλε και ΔΝΤ. Αφήσαμε άφωνη την Ευρώπη. Έχουμε πια μπροστά μας ανοιχτό ορίζοντα διετίας. Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας σε δήλωση στην εφημερίδα "Real News", χαρακτηρίζοντας προσωπικό του στοίχημα η κυβέρνηση αυτή να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια. «Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες. Μιλάμε πια με τα έργα μας. Η καταστροφολογία είναι πλέον γραφική», δήλωσε ο πρωθυπουργός στο "Έθνος της Κυριακής".
Οι βασικές νομοθετικές-μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες της επόμενης περιόδου
Από την ίδια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Τσίπρας είχε ζητήσει, με ευθύνη της Αντιπροεδρίας, του Υπουργού Συντονισμού της ΓΓ Κυβέρνησης, και του ΓΓ Πρωθυπουργού, να υπάρξει εντός 15 ημερών συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το νομοθετικό έργο (πρωτογενή και δευτερογενή νομοθεσία), αλλά και για τις μεγάλες θεσμικές τομές. Ως προς αυτά, οι πληροφορίες από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι ολοκληρώθηκε από τον Υπουργό Συντονισμού η συλλογή των σχεδίων όλων των υπουργείων με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται στη βάση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων.
«Όλα τα Υπουργεία αυτές τις μέρες συντονίζονται για νομοθετικές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν σάρκα και οστά στην παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας», επισημαίνει ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης σε σημερινή συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Κατόπιν αυτών, από την επόμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά επισκέψεις και συνεδριάσεις σε όλα τα υπουργεία, όπου θα γίνει παρουσίαση του σχεδιασμού αλλά και συγκεκριμένες ανακοινώσεις.
Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες-μεταρρυθμιστικές τομές που έχουν προσδιοριστεί για την επόμενη περίοδο;
Οι ίδιες πηγές αναφέρονται σε τρεις κεντρικές:
1) Μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και αναμένεται η κατάθεση του το επόμενο διάστημα και περιλαμβάνει το νέο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και αλλαγές στα ΤΕΙ.
2) Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
3) Νέος χάρτης τοπικής αυτοδιοίκησης.
4) Ως προς την προτεραιότητα που αφορά στη Συνταγματική αναθεώρηση, στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της αρμόδιας επιτροπής έως το τέλος Ιουλίου.
Μεγάλης σημασίας για τον πρωθυπουργό και οι Εξεταστικές επιτροπές
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αποδίδουν μεγάλη σημασία στο ζητούμενο της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών στην πολιτική και το αίσθημα δικαίου. Με αυτή την έννοια, είναι μεγάλης σημασίας για τον κ. Τσίπρα οι δύο Επιτροπές που ξεκινούν τις εργασίες τους στη Βουλή.
Αποκρούοντας αιτιάσεις περί ενδεχόμενου να κατηγορηθεί η κυβέρνηση για προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε (εφ. "Ειδήσεις") πως «όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι επί σαράντα χρόνια στη χώρα δεν υπήρχε ιερό και όσιο στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Και απαιτεί δικαιοσύνη». Εξήγησε ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι «είναι δική μας ευθύνη να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική. Διαφορετικά, ο μόνος που θα ενισχύεται θα είναι τα διάφορα αντιπολιτικά και ακροδεξιά μορφώματα».
Συγκεκριμένα, πρόκειται για:
Α) Την Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία που, όπως εκτιμούν από το Μαξίμου, εκθέτει κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης «που θα πρέπει να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις».
Β) Την Προκαταρκτική για τον Γιάννο Παπαντωνίου που, όπως αφήνουν κυβερνητικά στελέχη να εννοηθεί, δεν αφορά μόνο τα εξοπλιστικά, αλλά ίσως να "αγγίζει" και την περίοδο που ο κ. Παπαντωνίου διατέλεσε υπουργός Οικονομικών.
Πληροφορίες θέλουν να έχουν συσταθεί ειδικές νομικές ομάδες που θα συνδράμουν στο έργο των επιτροπών, ωστόσο από την κυβέρνηση κρατούν χαμηλούς τόνους, καθώς επιθυμούν οι Επιτροπές «να ολοκληρώσουν απερίσπαστες το έργο τους», αφού τα θέματα που χειρίζονται είναι εξαιρετικά ευαίσθητα, όπως επισημαίνουν» και μπορούν, όπως σχολιάζουν, «να τινάξουν στον αέρα το παλιό πολιτικό σύστημα».
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ειδική νομική ομάδα που έχει συσταθεί μελετά με μεγάλη προσοχή και τις δικογραφίες που έφτασαν πριν λίγες μέρες στη Βουλή και αφορούν πιθανές παράνομες πράξεις σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις που δίνονται από πρώην υπουργούς σε ΜΚΟ και Ανώνυμες Εταιρείες χωρίς την τήρηση των σχετικών κανόνων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου