«Το Grexit το έχουμε αφήσει πίσω μας και είναι ευκαιρία, κάνοντας σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, να το θάψουμε βαθιά κάτω από το χώμα», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά 90.1, σημείωσε ότι είναι μοναδική ευκαιρία να έχουμε κυβέρνηση 4ετίας και πρόσθεσε ότι «η χώρα πρέπει να μπει σε μια περίοδο σταθεροποίησης και να αφήσουμε πίσω την κρίση».
Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκρινε ως θετικό τον απολογισμό του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ είναι αναμφισβήτητα.« Αυτή είναι η εκτίμηση κάθε ανθρώπου που δεν είναι φανατισμένος και δεν βλέπει με τα "χρωματιστά" γυαλιά της σκοπιμότητας αυτή την επίσκεψη. Η χώρα διευρύνει τα ερείσματά της. Ο Τσίπρας γίνεται ολοένα και περισσότερο αποδεκτός ως ηγέτης που ήρθε για να μείνει κι αυτό για τον πολύ απλό λόγο ότι κέρδισε πολύ καθαρά μέσα σε εννέα μήνες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Και οι δύο βασικοί στόχοι αυτού του ταξιδιού, νομίζω ότι καταγράφουν θετικά μηνύματα. Ο πρώτος είναι η διεθνοποίηση του θέματος του χρέους και η ενίσχυση των διεθνών ερεισμάτων», σημείωσε η Δημ. Παπαδημούλης.
Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης:
Ο απολογισμός του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ είναι αναμφισβήτητα θετικός. Αυτή είναι η εκτίμηση κάθε ανθρώπου που δεν είναι φανατισμένος και δεν βλέπει με τα «χρωματιστά» γυαλιά της σκοπιμότητας αυτή την επίσκεψη. Η χώρα διευρύνει τα ερείσματά της. Ο Τσίπρας γίνεται ολοένα και περισσότερο αποδεκτός ως ηγέτης που ήρθε για να μείνει κι αυτό για τον πολύ απλό λόγο ότι κέρδισε πολύ καθαρά μέσα σε εννέα μήνες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Και οι δύο βασικοί στόχοι αυτού του ταξιδιού, νομίζω ότι καταγράφουν θετικά μηνύματα. Ο πρώτος είναι η διεθνοποίηση του θέματος του χρέους και η ενίσχυση των διεθνών ερεισμάτων. Εδώ έχουμε την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά και πολλούς άλλους διεθνείς συνομιλητές υψηλού επιπέδου να συνδράμουν την ελληνική άποψη ότι χρειάζεται μια πρόσθετη μείωση του χρέους και μάλιστα άμεση. Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Όπως ξέρετε, είναι ένας στόχος που σκοπεύουμε να βάλουμε μπροστά αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και ο δεύτερος στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Χάθηκαν στα πέντε χρόνια της σκληρής υφεσιακής πολιτικής περίπου 100 δις σε επενδύσεις. Αυτά πρέπει να τα ανακτήσουμε το αργότερο μέσα στην επόμενη 7ετία και ακόμη και πριν λίγες ώρες, μιλώντας σε ένα κοινό με 700 ομογενείς, ο Τσίπρας επέμεινε πολύ σε αυτό, λέγοντας δύο πράγματα: Το πρώτο είναι ότι εμείς ως κυβέρνηση δεσμευόμαστε να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον φιλικό για τις επενδύσεις, που σημαίνει λιγότερη γραφειοκρατία, απλούστεροι κανόνες, σταθερό φορολογικό σύστημα, αποσαφήνιση του ποιος κάνει τι, και το δεύτερο είναι -μιλώντας σε ομογενείς- ότι «αν αγαπάτε τη χώρα δεν έχει σημασία τι ψηφίζετε. Είναι η ώρα να βοηθήσετε». Κατά τα άλλα, κάθε καλόπιστη κριτική είναι χρήσιμη, ωστόσο είδα και πολλή μιζέρια μικροπολιτική.
Είμαστε μια κατεξοχήν ευρωπαϊκή χώρα, που ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και κοιτάμε μέσω αυτής να διευρύνουμε τα ερείσματά μας και να ενισχύουμε τη θέση της χώρας, και τη διαπραγματευτική και την οικονομική
Η αμερικανική κυβέρνηση ήταν σταθερή από την πρώτη στιγμή στην άποψη ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, την εποχή που στις Βρυξέλλες –αλλά ακόμα και στην Αθήνα- ακούγαμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Σε αυτό συνέβαλε η θέση της διοίκησης Ομπάμα. Τώρα είναι θέση και των Βρυξελλών, ότι δηλαδή το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι χρειάζεται μια ρύθμιση για την απομείωσή του. Και το περιεχόμενό της θα εξεταστεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Το δεύτερο είναι ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της γερμανικής κυριαρχίας μέσα στην Ευρωζώνη, ο Ομπάμα δεν ήταν τόσο δογματικά προσηλωμένος στη λιτότητα, όσο ο Σόιμπλε και η Μέρκελ. Κι αυτό για μας που ήμασταν το πειραματόζωο της πιο σκληρής λιτότητας ήταν κάτι που έκανε τη διαφορά. Κατά τα άλλα, δεν σκοπεύουμε να μετακομίσουμε, να πάμε πέρα του Ατλαντικού. Εμείς είμαστε μια κατεξοχήν ευρωπαϊκή χώρα, που ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και κοιτάμε μέσω αυτής να διευρύνουμε τα ερείσματά μας και να ενισχύουμε τη θέση της χώρας, και τη διαπραγματευτική και την οικονομική. Τέλος, για το τηλεγράφημα του πρέσβη, είδα ορισμένους πολύ δεξιούς κονδυλοφόρους, για να χτυπήσουν τον Τσίπρα και την κυβέρνηση, να εμφανίζουν ένα τηλεγράφημα -σαν κι αυτά που οφείλουν να κάνουν οι πρέσβεις όλων των χωρών σε όλο τον κόσμο- ως απόδειξη ότι ο Τσίπρας έπαιρνε γραμμή από τις ΗΠΑ. Ε, αυτό πάει πολύ.
Το Grexit το έχουμε αφήσει πίσω μας και είναι ευκαιρία, κάνοντας σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, να το θάψουμε βαθιά κάτω από το χώμα
Τα πράγματα είναι απλά και το λέω για να το ακούσουν οι πάντες. Οι εκλογές έγιναν πριν 10 μέρες. Μέχρι το 2019 δεν έχουμε εκλογές ούτε για Περιφέρειες, ούτε για τους Δήμους, ούτε για την Ευρωβουλή. Είναι μοναδική ευκαιρία να έχουμε κυβέρνηση 4ετίας. Η χώρα πρέπει να μπει σε μια περίοδο σταθεροποίησης και να αφήσουμε πίσω την κρίση. Για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζεται να τρέξουμε το προσεχές τρίμηνο, που είναι πολύ βαρύ από πλευράς υποχρεώσεων –σύμφωνα με τη συμφωνία- και να περάσουμε με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση. Να μπούμε στην απομείωση του χρέους και στις ρυθμίσεις για τις τράπεζες, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση, έτσι ώστε αρχές του 2016 να τελειώνουμε με τα capital controls. Αν αυτά τα εξασφαλίσουμε, μπορούμε στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 να έχουμε επιτέλους θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη και να αρχίσει η μείωση της ανεργίας.
Πρώτη προτεραιότητα και για την κυβέρνηση και για τη χώρα και για την κοινωνία είναι η μείωση της ανεργίας. Επίσης, πρέπει να κάνουμε πολλές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας, για να αντιμετωπίσουμε πληγές και κακοδαιμονίες, όπως είναι το πελατειακό κράτος, η διαφθορά, η γραφειοκρατία, η διαπλοκή, η φοροδιαφυγή. Αυτός ο στόχος είναι απαραίτητος για να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση. Και η κυβέρνηση Τσίπρα έχει μια πολύ ισχυρή, νωπή εντολή πάνω σε ένα πρόγραμμα πολύ πιο ρεαλιστικό και βιώσιμο απ' ό,τι τον Γενάρη. Το γεγονός ότι αυτή η ρεαλιστική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα εγκρίθηκε τόσο θεαματικά στην κάλπη, είναι μεγάλη νίλα και έχει αλλάξει το κλίμα και στις Βρυξέλλες και παντού, γιατί τελειώσαμε με το σενάριο της σύντομης αριστερής παρένθεσης και όσοι το ήθελαν και το προσπάθησαν, είδαν ότι απέτυχε. Επίσης, συνειδητοποιούν πια ότι στην Ευρώπη μιλούν όλοι πια για την πιθανότητα ενός Brexit, της εξόδου δηλαδή της Βρετανίας. Το Grexit το έχουμε αφήσει πίσω μας και είναι ευκαιρία, κάνοντας όσα ανέφερα παραπάνω, να το θάψουμε βαθιά κάτω από το χώμα.
Η ανθρωπιά των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας να πιέσει την Ευρώπη, ώστε να πάψει να κλείνει τα μάτια
Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά και το μεγάλο μέτωπο που ανοίγει στη Συρία πιέζει την Ευρώπη να πάψει να αναβάλλει, να καθυστερεί και να χώνει το κεφάλι της στην άμμο. Εντυπωσιάζει, ωστόσο, θετικά πώς η φτωχή Ελλάδα, η ρημαγμένη από την κρίση, λειτουργεί –για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας μας- με πολύ μεγαλύτερη ανθρωπιά απέναντι στους πρόσφυγες από ό,τι δείχνουν αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ. Και αυτό είναι στα συν της ελληνικής κοινωνίας και ενισχύει και τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, προκείμενου να πιέσει σε αυτό το θέμα την Ευρώπη, ώστε να πάψει να κλείνει τα μάτια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου