Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Τις ενστάσεις της ελληνικής πλευράς εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο για το προσφυγικό - Ικανοποίηση για την απόρριψη «τριών παράλογων προτάσεων»


Την ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης στο προσφυγικό ζήτημα, υπογράμμισε χτες Κυριακή από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη «μίνι» Σύνοδο Κορυφής που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το προσφυγικό. Τις ενστάσεις της ελληνικής πλευράς εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση. Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι απορρίφθηκαν τρεις «παράλογες», όπως τις χαρακτήρισε, προτάσεις σε σχέση με την προσφυγική κρίση εξέφρασε ο πρωθυπουργός, λίγο μετά το τέλος της μίνι Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Την άποψη ότι η Τουρκία έπρεπε να συμμετάσχει στη σημερινή μίνι Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό εξέφρασε κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί πως η λεγόμενη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων ξεκινάει από την Τουρκία και αποκλείοντας την αρχή του διαδρόμου, είναι αδύνατο να ελεγχθούν αποτελεσματικά οι προσφυγικές ροές.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά απορρίπτει την πρόταση για αξιοποίηση της Frontex στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ καθώς εκτιμά πως κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε επιπλέον προβλήματα στη διαχείριση των προσφυγικών ροών στο εσωτερικό της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων που θα μπορεί να υποδέχεται η Ελλάδα στα λεγόμενα hotspots, η χώρα μας δηλώνει διατεθειμένη να ενισχύσει σημαντικά τις υποδομές της έτσι ώστε να ξεπεράσει η ικανότητα υποδοχής της τους 20.000 πρόσφυγες, θέτοντας ωστόσο κάποιους όρους.

Αυτοί οι όροι αφορούν την αύξηση της χρηματοδότησης από την Ε.Ε., την πρόοδο στο σύστημα μετεγκατάστασης και τη δημιουργία αποκεντρωμένων υποδομών, μακριά από το πρότυπο του στρατοπέδου.

Όπως επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, στο πλευρό της Ελλάδας βρίσκεται ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες.

.
Απόρριψη τριών «παράλογων» προτάσεων

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι απορρίφθηκαν τρεις «παράλογες», όπως τις χαρακτήρισε, προτάσεις σε σχέση με την προσφυγική κρίση εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά το τέλος της μίνι Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η πρώτη παράλογη πρόταση ήταν αυτή που επί της ουσίας αφορούσε τη δημιουργία «μιας πόλης» 50.000 προσφύγων στο εσωτερικό της Ελλάδας. «Η πρόταση αυτή θα ερχόταν συμπληρωματικά στις ήδη ανειλημμένες δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς, να δημιουργήσει κέντρα υποδοχής 7.000 ατόμων στα νησιά και άλλες 20.000 θέσεις στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα», διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός.

Στο σύνολό τους, εξήγησε ο κ. Τσίπρας, αποτελούν θέσεις προσωρινής φιλοξενίας μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης. Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως τελικά, αντί για τη δημιουργία μιας «κωμόπολης» 50.000 προσφύγων, έγινε αποδεκτή η ελληνική πρόταση για την προώθηση μιας διαδικασίας επιδότησης του ενοικίου 20.000 προσφύγων για το διάστημα που θα παραμένουν στην Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε οτι η πρόταση αυτή αποτελεί μια ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, θα έχει ως αποτέλεσμα την ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό της χώρας.

Η δεύτερη πρόταση που απερρίφθη, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, αφορούσε τη δυνατότητα μιας χώρας να μην επιτρέπει τη διέλευση προσφύγων που προέρχονται από άλλη χώρα στο έδαφός της. Αν συνέβαινε αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα το σταμάτημα της ροής και τη δημιουργία ενός φαινομένου ντόμινο, που θα κατέληγε στην επιβάρυνση κυρίως της Ελλάδας. Αντί αυτής της επιλογής, προκρίθηκε η ενημέρωση της χώρας διέλευσης για τον αριθμό των προσφύγων που την αφορούν.

Η τρίτη πρόταση που απερρίφθη ήταν αυτή που αφορούσε τη δυνατότητα να υπάρχει μια νέα επιχείρηση της Frontex στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με στόχο να αποτρέπει και να ελέγχει τις προσφυγικές ροές προς την ΠΓΔΜ.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόρριψή της εν λόγω πρότασης, επισημαίνοντας οτι η φύλαξη των συνόρων είναι αποκλειστικά εθνική αρμοδιότητα. Η μοναδική ανάμειξη της Frontex, διευκρίνησε ο κ. Τσίπρας, θα αφορά την ταυτοποίηση περιπτώσεων προσφύγων οι οποίοι δε θα έχουν ήδη ταυτοποιηθεί στα κέντρα υποδοχής στα νησιά. Αυτές οι περιπτώσεις θα είναι ελάχιστες, εκτίμησε ο ίδιος, γιατί οι περισσότεροι πρόσφυγες στα νησιά επιζητούν την καταγραφή τους.

Συνεχίζοντας ο Πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι κοινή είναι η διαπίστωση πως η Τουρκία διαδραματίζει πρωταρχικής σημασίας ρόλο σε ό,τι αφορά τις ροές των προφύγων. Η συνεννόηση με την Τουρκία είναι αυτή που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για τη μείωση των ροών των προσφύγων, τόνισε.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε κατανόηση έναντι της Ελλάδας, αρχής γενομένης από το γεγονός ότι ο έλεγχος των προσφυγικών ροών δεν μπορεί να γίνει στη μέση του διαδρόμου, αλλά στην είσοδό του. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη στενής συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ της τουρκικής ακτοφυλακής και των ελληνικών λιμενικών αρχών, τονίζοντας ωστόσο ότι η κάθε χώρα πρέπει να εχει την ευθύνη φύλαξης των δικών της χωρικών υδάτων.

Επιπλέον, σημείωσε ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρξουν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συγκεκριμένες προτάσεις προς την Τουρκία, κάτι που όπως είπε δημιουργεί την ελπίδα για μια αποφασιστική αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Καταλήγοντας, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης η Ε.Ε. κινήθηκε μεν με αργά βήματα αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση. Το προσφυγικό πρόβλημα είναι κάτι που μας ξεπερνά και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συντονισμένα από την Ευρώπη, επισήμανε. Στην αντίθετη περίπτωση διακυβεύεται η ίδια η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποίησε, ζητώντας «να πρυτανεύσει η κοινή λογική, η λογική της αλληλεγγύης και του επιμερισμού της ευθύνης»

.
Αλ. Τσίπρας: Βρισκόμαστε ενώπιον μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης

«Ελπίζω να βρεθεί κοινός τόπος σε αυτό το δύσκολο πρόβλημα. Πιστεύω βρισκόμαστε ενώπιον μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης. Είναι ανάγκη να προσπαθήσουμε να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση», δήλωσε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες, προσερχόμενος στη «μίνι» Σύνοδο Κορυφής.

«Δυστυχώς μέχρι σήμερα ήταν δύσκολο να βρεθεί λύση, λόγω της στάσης που κρατούν ορισμένες χώρες», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει επιμερισμός ευθυνών μεταξύ των χωρών-μελών και προς αυτό το σκοπό η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Επιτροπή για τη σημερινή συνάντηση είναι θετική, δήλωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Δείτε εδώ:

Δηλώσεις Αλ. Τσίπρα από τις Βρυξέλλες για το προσφυγικό


Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προσκλήθηκε στη σημερινή συνάντηση, παρά το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει σε αυτήν τη συνάντηση. Όπως, είπε, όλοι γνωρίζουν ότι στην άλλη άκρη της λεγόμενης οδού των Βαλκανίων υπάρχει μια «είσοδος». «Αν δεν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε με τη χώρα εισόδου, φοβάμαι ότι θα είναι δύσκολη η εξεύρεση λύσης», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Κατέληξε λέγοντας πως η Ελλάδα από την πλευρά της θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να είναι εποικοδομητικές οι σημερινές συζητήσεις, προς την κατεύθυνση μιας προσπάθειας να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές και να επιλυθεί το ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα.

Ερωτηθείς για την προετοιμασία των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hotspots) στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η χώρα θα εκπληρώσει εγκαίρως τις δεσμεύσεις της. Όπως ανέφερε ως το τέλος του χρόνου, πέντε hotspots θα είναι έτοιμα στα νησιά. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το hotspot της Λέσβου θα είναι έτοιμο ως το τέλος του Νοεμβρίου και ότι ως τα μέσα Δεκεμβρίου θα λειτουργούν και τα υπόλοιπα τέσσερα hotspots. Τόνισε, ωστόσο, ότι και οι άλλες χώρες θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε αυτό το ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου