Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Γ. Κατρούγκαλος για επίορκους: Το σύστημα πάσχει, όχι η νομική σύλληψη


Για διαχωρισμό των κατηγορουμένων για πειθαρχικά και ποινικά παραπτώματα έκανε λόγο ο Υπουργός Εργασίας, όσο αφορά στο νόμο για την επιστροφή των επίορκων στις θέσεις τους στο Δημόσιο.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα τόνισε ότι θα γίνεται διάκριση μεταξύ των ποινικών υποθέσεων και των καταγγελιών για άλλες υποθέσεις.

«Αν κάποιος κριθεί ότι μπορεί να είναι ύποπτος, προφυλακίζεται. Ο νόμος λέει ότι όταν υπάρχουν αυτές οι περιστάσεις, υπάρχει και μέτρο της προφυλάκισης και στέλνεται σε αργία . Εδώ δε μιλάμε για ανθρώπους που έχουν κριθεί, αλλά για ανθρώπους που κατηγορούνται» διευκρίνισε ο Υπουργός.

Όπως εξήγησε, «λογική του νόμου είναι από τη στιγμή που κάποιος κατηγορείται να τίθεται σε αργία από τον προϊστάμενο του, μόνο με την υπογραφή του κι όχι με πειθαρχικό συμβούλιο», το οποίο σημαίνει αφενός ότι στις ποινικές περιπτώσεις αναλαμβάνει η δικαιοσύνη και στις ελαφρότερες καταγγελίες κινεί τη διαδικασία το εκάστοτε πειθαρχικό συμβούλιο.

«Η προθεσμία είναι πέντε μηνών» είπε, συμπληρώνοντας ότι «μόνο το μονοπρόσωπο αρκεί για να τον θέσει σε αργία, αλλά πρέπει να κριθεί».

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι το πρόβλημα προέκυψε όταν με τη συνταξιοδότηση του επικεφαλής των πειθαρχικών υπηρεσιών, διεκόπη η διεκπεραίωση των συμβουλίων, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν 900 περιπτώσεις.

«Ο χρόνος επαρκούσε, αν λειτουργούσε το σύστημα κανονικά, αλλά δε λειτουργούσε» τόνισε και ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για επαναφορά διάταξης η οποία ίσχυε ανέκαθεν και καταργήθηκε το 2011.

«Οι "καραμπινάτες" περιπτώσεις λέει -ο νόμος- ότι πρέπει να μένουν εκτός υπηρεσίας. Η αργία είναι αυτοδίκαιη. Αν κάποιος είναι παιδεραστής, δεν θα επιστρέψει στο σχολείο. Όλες οι άλλες περιπτώσεις, πρέπει να κριθούν» δήλωσε.

«Δεν είναι θέμα του νόμου. Παραβιάστηκε ο νόμος. Πάσχει το σύστημα, όχι η νομική σύλληψη» είπε ο Υπουργός και επανέλαβε ότι «αν η διοίκηση λειτουργούσε, οι περιπτώσεις θα είχαν κριθεί. Επαρκούσε ο χρόνος».

«Το ζήτημα είναι να λειτουργούν τα πειθαρχικά κι όχι να σέρνονται οι υποθέσεις» σημείωσε και διευκρίνισε ότι για το λόγο αυτόν «υπάρχει αλλαγή στο νόμο, ώστε να προχωρά πιο γρήγορα η δικαιοσύνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου