Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

«Παιχνίδια αποσταθεροποίησης»: Η εμπρηστική δήλωση των δικαστών και οι απαντήσεις της κυβέρνησης

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επέλεξε, με μια αρκούντως εμπρηστική ανακοίνωση, να συνδέσει την επίθεση στο Εφετείο με την κριτική την οποία δέχονται οι δικαστικοί λειτουργοί – γεγονός που προκάλεσε την αιχμηρή απάντηση και ένα νέο γύρο δημόσιας αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση - «Παιχνίδια αποσταθεροποίησης δεν θα περάσουν», το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα

Αφού καταδίκασε την επίθεση στο Εφετείο, ο  υπουργός Δικαιοσύνης έσπευσε την Παρασκευή να απαντήσει σε ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων  η οποία, με αφορμή την βομβιστική επίθεση, καλεί όσους «καλλιέργησαν τον τελευταίο καιρό κλίμα πολεμικό με τη Δικαιοσύνη, ν' αναλογιστούν τις ευθύνες τους».
««Η προσπάθεια ορισμένων κύκλων να συσχετίσουν τη σημερινή εγκληματική ενέργεια στο Εφετείο Αθηνών, με την κριτική που διατυπώνεται σε δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με τη διαφάνεια και τον δημόσιο έλεγχο, δεν είναι μόνο αποπροσανατολιστική και υποβολιμαία, είναι πρωτίστως προκλητική και ανάξια περαιτέρω σχολιασμού», ανέφερε συγκεκριμένα ο Σταύρος Κοντονής.
Νωρίτερα η «Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων» έκανε λόγο στην ανακοίνωσή της με αφορμή την έκρηξη στο Εφετείο Αθηνών για όσους «καλλιέργησαν τον τελευταίο καιρό κλίμα πολεμικό με τη Δικαιοσύνη συκοφαντώντας τους λειτουργούς της» να  «αναλογιστούν επιτέλους τις ευθύνες τους».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της «Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων» που υπογράφουν ο πρόεδρος της Ένωσης και πρόεδρος των Πρωτοδικών κ. Χρ. Σεβαστίδης και ο  γενικός Γραμματέας, Εφέτης  Ν. Σαλάτας αναφέρει:
«Η σημερινή (σ.σ: χθεσινή) βομβιστική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών αποτελεί επίθεση κατά της Δημοκρατίας. Όσοι καλλιέργησαν τον τελευταίο καιρό κλίμα πολεμικό με τη Δικαιοσύνη συκοφαντώντας τους λειτουργούς της, ας αναλογιστούν επιτέλους τις ευθύνες τους. Είναι γνωστό ότι τα παιχνίδια με τους θεσμούς έχουν απρόβλεπτες εξελίξεις. Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί προσηλωμένοι στο συνταγματικό τους καθήκον δεν πτοούνται από τέτοιες εγκληματικές ενέργειες. Η κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί όρους και προϋποθέσεις ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους πολίτες που προσέρχονται στα δικαστήρια της χώρας».
Στην προκλητική αυτή δήλωση απάντησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημ. Τζανακόπουλος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκομπή το βράδυ της Παρασκευής. Χαρακτήρισε «αποπροσανατολιστική» την τοποθέτηση δικαστικών κύκλων, ότι έχει ευθύνες η κυβέρνηση για το γεγονός ότι τρομοκράτες επέλεξαν να χτυπήσουν το Εφετείο Αθηνών ενώ τόνισε πως είναι «επικίνδυνη» η αντίληψη ότι ουδείς έχει το δικαίωμα να ασκεί κριτική, διότι αυτή η κριτική θα μπορούσε να οδηγήσει σε βίαιη ενέργεια και αυτή η βίαιη ενέργεια να οδηγήσει στην τρομοκρατία.

Ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «είναι δεδομένο πως η κυβέρνηση από το πρώτο δευτερόλεπτο έχει καταδικάσει απερίφραστα αυτή την τρομοκρατική ενέργεια η οποία είναι ευθεία επίθεση στο κράτος δικαίου, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. Μέχρις εκεί όλα καλά. Εκεί που τα πράγματα αρχίζουν να εκτροχιάζονται είναι όταν δικαστικοί κύκλοι επιλέγουν να επιχειρήσουν να ταυτίσουν την τρομοκρατική αυτή ενέργεια με την κυβέρνηση ή αν όχι να ταυτίσουν, να θεωρήσουν ότι είναι η κυβέρνηση που ευθύνεται για το γεγονός ότι κάποιοι τρομοκράτες επέλεξαν να χτυπήσουν σήμερα (σ.:. χθες) το πρωί το Εφετείο Αθηνών».

Το αυστηρό μήνυμα του πρωθυπουργού

Η προαναφερθείσα αντιπαράθεση έρχεται λίγα 24ωρα μετά την (ακόμα μία) προσπάθεια του ΣτΕ να... καταργήσει επί της ουσίας τη δήλωση πόθεσν έσχες, προσπάθεια που αποτέλεσε αφορμή για τη σημερινήδήλωση του πρωθυπουργού στην εφημερίδα Documento.
 «Η κυβέρνηση και σέβεται τη Δικαιοσύνη και την υπερασπίζεται στην πράξη απόλυτα και όχι αλά καρτ απέναντι σε όσους θέλουν να την μετατρέψουν σε εργαλείο πολιτικών επιδιώξεων και οικονομικών συμφερόντων. Με όποια ιδιότητα κι αν εμφανίζονται. Διότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι μεν συνταγματικά κατοχυρωμένη, αλλά δεν είναι αυτονόητη. Δεν αρκούν τα λόγια για να εξασφαλίζεται. Απαιτεί καθημερινό αγώνα η προάσπισή της απέναντι σε όσους επιχειρούν να την εμπλέξουν σε παιχνίδια αποσταθεροποίησης. Σε παραγωγή δικτύων ανεξέλεγκτης παραεξουσίας και μηχανισμών αποφυγής δημοκρατικών ελέγχων. Αυτό δεν πρόκειται να περάσει, ούτε στο θέμα του πόθεν έσχες, που ανέκυψε τελευταία, ούτε σε κανένα άλλο θέμα. Πουθενά», τονίζει στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.
   Και κλείνοντας επισημαίνει: «Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι όλοι είναι, και πρέπει να είναι, ίσοι απέναντι στο νόμο. Δικαστές ή πολιτικοί, φτωχοί ή πλούσιοι, έχοντες ή μη έχοντες. Κανένας δεν είναι πιο ίσος από τους άλλους. Κι αυτήν την απαράβατη αρχή οφείλουν να σέβονται οι πάντες. Και να ισχύει για τους πάντες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου