Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Τους τρεις πυλώνες του επερχόμενου νομοσχεδίου του υπ. Εργασίας παρουσίασε η Έφη Αχτσιόγλου (βίντεο)

H ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με στόχο τη θωράκιση της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και την επίλυση ζητημάτων που διαπιστώθηκαν κατά την υλοποίηση των τελευταίων ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων προωθεί νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου να έχει ψηφιστεί εντός Σεπτεμβρίου. Πρόκειται ουσιαστικά για διατάξεις με «θετικό πρόσημο για την κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας»

«Υλοποιώντας αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις και ικανοποιώντας δίκαια κοινωνικά αιτήματα, κατατίθεται σύντομα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα καλύπτει ζητήματα εργασιακά και ζητήματα κοινωνικής προστασίας», ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ. 
Το νομοσχέδιο, όπως ανέλυσε η υπουργός Εργασίας,  συγκροτείται σε τρεις πυλώνες.
Ο πρώτος πυλώνας αφορά την εργασία, δηλαδή ρυθμίσεις για την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία, ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για την καταπολέμηση της απλήρωτης εργασίας, διατάξεις διευκόλυνσης των εργαζομένων και προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων.
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης όπου λύνονται χρόνια προβλήματα και ικανοποιούνται πάγια αιτήματα των ασφαλισμένων. Ενδεικτικά: η ρύθμιση που αποσυνδέει την υποχρέωση ασφάλισης από την ιδιότητα για δικηγόρους και μηχανικούς, η παράταση χορήγησης αναπηρικής σύνταξης για όσο καιρό εκκρεμεί η κρίση των ΚΕΠΑ κλπ.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά θεσμικές αλλαγές για την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.
«Δεν υπάρχουν αναδρομικές επιβαρύνσεις ή αναδρομικά χαράτσια για τους αυτοαπασχολούμενους» ξεκαθάρισε, επίσης η Έφη Αχτσιόγλου. «Αυτό που υπάρχει είναι οι εισφορές για την επικουρική και το εφάπαξ με βάση τον νόμο που άρχισε να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2017» πρόσθεσε. Όπως ανέφερε, αυτές οι εισφορές θα καταβληθούν σε δόσεις. «Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ είναι γύρω στους 7.000, οι αριθμοί δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς που ακούγονται» σημείωσε.
Η υπουργός υποστήριξε ότι υπάρχει μία «θετική δυναμική» στο πεδίο της απασχόλησης, με τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη που μετρά τις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις στον ιδιωτικό τομέα να δείχνουν ότι δημιουργήθηκαν 265.000 νέες θέσεις εργασίας. Σχετικά με τη διάρθρωση των εργασιακών σχέσεων επισήμανε ότι περίπου 50% οι μορφές εργασίες είναι ελαστικές και το υπόλοιπο 50% είναι πλήρεις. «Είναι πολύ μεγάλο ποσοστό και θέλει πολλή δουλειά για να αλλάξει» συμπλήρωσε.
«Η ανεργία είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα. Εμείς δουλεύουμε πάνω σε τρεις άξονες, όπου περιλαμβάνονται η αναστροφή του κλίματος της οικονομίας ώστε να δημιουργηθούν νέες εργασίας και οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών για την υποδηλωμένη εργασία» υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου.
Για τον ΕΦΚΑ, ανέφερε ότι το πρώτο επτάμηνο του 2007 έχει πλεόνασμα πάνω από 200 εκατ. ευρώ, ενώ είχε ξεκινήσει με προϋπολογισμένο έλλειμμα άνω των 750 εκατ. ευρώ για το έτος. «Το σύστημα σιγά-σιγά θα ισορροπήσει. Παραλάβαμε το ταμείο με έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ» σημείωσε, ενώ για το θέμα της καθυστέρησης της έκδοσης των συντάξεων υποστήριξε ότι μέσα στη διετία έχουν δοθεί πάνω 240.000 συντάξεις. «Ικανοποιημένοι θα ήμασταν εάν όλοι οι άνθρωποι που κάνουν τα χαρτιά τους έπαιρναν τη σύνταξή τους μέσα σε έναν με δύο μήνες. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένας μεγάλος όγκος εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, ο οποίος θα αρχίσει να εκκαθαρίζεται με μεγαλύτερο ρυθμό» τόνισε.
Τέλος, η υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι το πρόγραμμα, με βάση το οποίο θα καλύπτεται από το Δημόσιο μέρος των ασφαλιστικών εισφορών εφόσον ο εργοδότης μετατρέπει τη σχέση παροχής υπηρεσιών σε μισθωτή εργασία, θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του euro2day.gr αναλυτικά, σχετικά με το επικείμενο νομοσχέδιο:
Αναλυτικά, μεταξύ των διατάξεων που προωθεί η αρμόδια υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, είναι αυτή που θα διαχωρίζει την ασφάλιση από την ιδιότητα στους κλάδους των μηχανικών και των νομικών, ώστε να μην υποχρεώνονται στην καταβολή εισφορών χωρίς να έχουν εισόδημα, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι - επαγγελματίες. Πρόκειται για ρύθμιση ανάσα, καθώς μέχρι σήμερα, οι συγκεκριμένοι κλάδοι ασφαλίζουν την ιδιότητα με αποτέλεσμα χιλιάδες μηχανικοί και νομικοί να βρίσκονται στα πρόθυρα της απόγνωσης, καλούμενοι χωρίς εισόδημα να καταβάλλουν εισφορές προς τον ΕΦΚΑ.
Στο σχέδιο νόμου που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας από το υπουργείο Εργασίας με στόχο να κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες της, περιλαμβάνονται επίσης, μια σειρά από εργασιακές διατάξεις για την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία, όπως για παράδειγμα η υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν ηλεκτρονικά και εκ των προτέρων, τις υπερωρίες στο σύστημα Εργάνη, το οποίο θα αναβαθμιστεί και θα εμπλουτιστεί με περισσότερα στοιχεία.
Παράλληλα, προβλέπονται μέτρα αυτοματοποίησης των διαδικασιών που θα οδηγούν στο κλείσιμο μιας επιχείρησης, έως και για τρεις ημέρες σε περίπτωση που μετά από ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας θα διαπιστώνονται εκτροπές από την εργατική νομοθεσία.
Για τον σκοπό αυτό, θα δημιουργηθεί σύστημα συγκέντρωσης παραβάσεων, όπου θα καταγράφονται οι εκτροπές από την εργατική νομοθεσία και ανάλογα θα επιβάλλονται πρόστιμα και ποινές.
Επίσης, θα προβλεφθεί ο αποκλεισμός των επιχειρηματιών που παρανομούν, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από κοινοτικά κονδύλια (ευρωπαϊκά προγράμματα, ΕΣΠΑ) και δημόσιους πόρους (συμβάσεις με φορείς του Δημοσίου κ.λπ.).
Στο υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου, σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει διάταξη με την οποία θα βελτιώνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής από τον ΟΑΕΔ, επιδόματος ανεργίας προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Να σημειωθεί ότι η εισφορά υπέρ ανεργίας των ασφαλισμένων στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, 10 ευρώ το μήνα, έχει θεσμοθετηθεί από το 2011, όμως οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται καθιστούν στην πράξη ανενεργή την καταβολή επιδόματος σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης, διάταξη σύμφωνα με την οποία δεν θα μειώνεται η αναπηρική σύνταξη σε άτομα με ψυχικά νοσήματα που αναλαμβάνουν κάποιο είδος εργασίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για επανένταξη ή αποκατάσταση, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη για παράταση στη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης για έξι μήνες, αν εκκρεμεί εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων. Το ποσό που καταβάλλεται ως σύνταξη αναπηρίας για το εξάμηνο αυτό, είναι το ποσό που λάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τη λήξη του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Στο ίδιο σχέδιο νόμου, θα υπάρχουν και άλλες διατάξεις για την αναπηρία, κυρίως διοικητικού χαρακτήρα, όπως επίσης και διατάξεις για τη λειτουργία των Πειθαρχικών και Υπηρεσιακών συμβουλίων σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, τα οποία σήμερα λειτουργούν με 3μελή σύνθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου