Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Συμφωνία στο Eurogroup: «Oύτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα» - Στην Αθήνα μετά την Καθαρά Δευτέρα οι θεσμοί (συνεχής ενημέρωση)


Επήλθε συμφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των επικεφαλής των θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές επήλθε συμφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των επικεφαλής των θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών.


Η συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».

Η ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.

Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.

Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν από το τέλος του προγράμματος.

Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.


Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ - Μοσκοβισί - Ρένγκλινγκ μετά το Eurogroup:





Το ΔΝΤ χαιρετίζει τις παραχωρήσεις που έγιναν στο Eurogroup, αλλά θεωρεί ότι χρειάζεται «κι άλλη πρόοδος»


Ντάισελμπλουμ: Αλλαγή φιλοσοφίας στο ελληνικό ζήτημα με προώθηση βαθιών διαρθρωτικών αλλαγών


Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης μετά το Eurogroup


Συνεχής ενημέρωση από το LEFT.gr:

09:43 Ν. Παππάς στον ΑΝΤ1: Δεν θα πρέπει να προεξοφλούμε κανένα μέτρο, η διαπραγματευτική μας ομάδα θα φέρει καλό αποτέλεσμα

«Δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω λιτότητα. Όποιες παρεμβάσεις γίνουν θα είναι μηδενικού δημοσιονομικού αθροίσματος» ξεκαθάρισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, για να συμπληρώσει: «όλα θα γίνουν ταυτόχρονα...μαζί θα ψηφιστούν τα μέτρα και τα αντιμέτρα, που θα ισχύσουν από το 2019».

(αναλυτικά)





08:53

08:53

Προβολή εικόνας στο Twitter


Ακολουθήστε


Νίκος Παππάς @nikospappas16


Αυτή τη στιγμή ξεκινάμε μία συζήτηση και δεν θα πρέπει να προεξοφλούμε κανένα μέτρο.Η διαπραγματευτική μας ομάδα θα φέρει καλό αποτέλεσμα.
8:51 π.μ. - 21 Φεβ 2017

11 Retweet
77 "μου αρέσει"


08:48

Ακολουθήστε
Νίκος Παππάς @nikospappas16


Άπαντες πείστηκαν ότι οι στόχοι πιάνονται.Ακόμη & το ΔΝΤ σταμάτησε να επιμένει για νομοθέτηση μέτρων πριν το18 & μετά το 19 #kalimeraellada
8:46 π.μ. - 21 Φεβ 2017

55 Retweet
77 "μου αρέσει"


08:11


Ακολουθήστε

Dim. Papadimoulis
✔@papadimoulis



Η κινδυνολογία της ΝΔ για εκλογές, δημοψήφισμα, Grexit, μέτρα-κόλαση, ναυάγησε. Τώρα δουλειά για ανάπτυξη κ οριστική έξοδο από τα μνημόνια.
8:10 π.μ. - 21 Φεβ 2017

99 Retweet
77 "μου αρέσει"


07:45 Ο γερμανικός τύπος για τα αποτέλεσματα του χθεσινού Eurogroup

Handelsblatt: To ΔΝΤ θα συμμετάσχει και η γερμανική κυβέρνηση θα συμφωνήσει σε ελαφρύνσεις του χρέους μετά το 2018 - Süddeutsche Zeitung:O Σόιμπλε θέλει να αποφύγει να γίνει η Ελλάδα θέμα του προεκλογικού αγώνα

(αναλυτικά)




06:51 Το Eurogroup καλωσορίζει την κοινή κατανόηση ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς

Οι θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM), καθώς και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσαν το Eurogroup για την πορεία της β΄ αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος, όπου τα κύρια εκκρεμή ζητήματα συμπεριλαμβάνουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική (2018 και μετά), καθώς και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Το Eurogroup καλωσορίζει την κοινή κατανόηση ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς, η οποία επιτρέπει την επιστροφή της αποστολής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα ώστε να ξαναρχίσουν τις εργασίες για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement), πάνω σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της β΄ αξιολόγησης του προγράμματος . Η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κατά συνέπεια για την παροχή οικονομικής υποστήριξης, καταλήγει η ανακοίνωση.


22:56 Γ. Σταθάκης: Δεν θα ακολουθήσει νέο πακέτο μονόπλευρης λιτότητας

Δεν θα ακολουθήσει νέο πακέτο μονόπλευρης λιτότητας, μετά τη συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Ο ίδιος εξήγησε ότι για τις όποιες αλλαγές, όπως η αύξηση των φόρων σε ορισμένες κατηγορίες, θα προβλεφθούν αντισταθμιστικά μέτρα ώστε να προκύπτει μηδενικό δημοσιονομικό άθροισμα.

«Αν μειωθεί το αφορολόγητο, μπορεί να μειωθεί και ο ΦΠΑ σε κάποιες κατηγορίες βασικών προϊόντων, ή να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ για κάποιες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Με την προοπτική αυτών των αντισταθμιστικών μέτρων, ο κ. Σταθάκης εκτίμησε πως η κυβερνητική πλειοψηφία, θα ψηφίσει τα νέα μέτρα «χωρίς πρόβλημα».


22:50 Οι αποφάσεις του Eurogroup στο επίκεντρο της αυριανής συνεδρίασης της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ

Οι αποφάσεις του Eurogroup θα βρεθούν στο επίκεντρο της αυριανής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου του κυβερνώντος κόμματος, Αλέξη Τσίπρα. Η συνεδρίαση έχει οριστεί για τις 6.30 το απόγευμα στα κεντρικά γραφεία της πλατείας Κουμουνδούρου.


21:48 Δ. Τζανακόπουλος στην ΕΡΤ: Πετύχαμε συμφωνία που δεν περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα

«Οποιοδήποτε μέτρο επιβαρύνει τους φορολογουμένους, θα υπάρχει ένα αντίστοιχο μέτρο που θα τους ελαφρύνει… Για κάθε ευρώ επιβάρυνση, θα υπάρχει ένα ευρώ ελάφρυνση, το ισοζύγιο θα είναι μηδενικό»: Αυτό δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Και σε άλλο σημείο, «δεν υπάρχει συζήτηση για νομοθέτηση υπό αίρεση, είτε θετικού είτε αρνητικού μέτρου». Όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε την ΝΔ ότι δεν είχε τίποτε θετικό να πει για τις σημερινές αποφάσεις του Eurogroup: «Η αξιωματική αντιπολίτευση έγραψε την ανακοίνωσή της από χθες», ανέφερε χαρακτηριστικά.




21:21 Μαξίμου: Στη ΝΔ μάλλον είχαν γράψει από χθες την ανακοίνωση για τη συμφωνία στο Eurogroup

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν:

«Διαβάσαμε την ανακοίνωση της ΝΔ για τη συμφωνία στο Eurogroup. Μάλλον την είχαν γράψει από χθες.

Ενημερωθήκαμε επίσης για την ασθένεια του κ. Μητσοτάκη και την αναβολή της προγραμματισμένης ομιλίας του. Του ευχόμαστε περαστικά και περιμένουμε όταν αναρρώσει να ζητήσει εκ νέου εκλογές.»


20:51 Το ανακοινωθέν του Eurogroup

"The institutions (the European Commission, the European Central Bank, the International Monetary Fund and the European Stability Mechanism) and Greek Minister for Finance Euclid Tsakalotos briefed the Eurogroup on the second review of Greece's economic adjustment programme, where the main outstanding issues include the medium-term (in 2018 and beyond) fiscal strategy and labour market reform.


The Eurogroup welcomed the common understanding reached between the Greek authorities and the institutions, which allows the review mission to return to Athens and resume work in order to conclude a staff-level agreement on policy reforms in the context of the second review of the programme.

A staff-level agreement is a necessary condition for the successful conclusion of reviews and therefore for receiving financial support".


20:10


Ακολουθήστε

Dim. Papadimoulis
✔@papadimoulis



Το Eurogroup άνοιξε το δρόμο. Τώρα πρέπει να τρέξουμε για αξιολόγηση, ανάπτυξη κ μείωση της ανεργίας. Η δε ΝΔ να το χωνέψει. Εκλογές το '19.
7:20 μ.μ. - 20 Φεβ 2017

4444 Retweet
9393 "μου αρέσει"


20:03 Σαπέν: Η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα έχει επιστρέψει

Η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα έχει επιστρέψει δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη άλλης λιτότητας αλλά βαθιών μεταρρυθμίσεων σε βασικούς τομείς της οικονομίας.

Σε δηλώσεις του προς τον Τύπο λίγο μετά το τέλος της σημερινής συνόδου ο Γάλλος υπουργός έκανε λόγο για πολύ καλό κλίμα στο σημερινό Eurogroup και ανέφερε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι πολιτική έστω και αν δεν είναι τελική. Θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν υφίσταται, είπε ο Γάλλος υπουργός τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει πλέον καμμία αμφιβολία ότι οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας είναι καλύτερες αυτών που αναμένονταν. Κάτι που όπως επισήμανε αυξάνει την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα σε σχέση με την επίτευξη δημοσιονομικών πλεονασμάτων τα ερχόμενα χρόνια.



20:02 Το ΔΝΤ χαιρετίζει τις παραχωρήσεις που έγιναν στο Eurogroup, αλλά θεωρεί ότι χρειάζεται «κι άλλη πρόοδος»

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαιρέτισε σήμερα τις παραχωρήσεις που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, αλλά θεωρεί πως χρειάζεται να επιτευχθεί «περισσότερη πρόοδος».

Στη βάση αυτή, το ΔΝΤ αποδέχθηκε να στείλει ένα τεχνικό κλιμάκιο στην Ελλάδα, αλλά εκτίμησε πως είναι ακόμη «πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε υπόθεση» σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής, όπως ανέφερε σε ένα σύντομο δελτίο Τύπου που εξέδωσε.


19:33 Ν. Παππάς: Τα μέτρα που ελαφραίνουν θα νομοθετούνται ταυτόχρονα με αυτά που επιβαρύνουν

Για ταυτόχρονη ψήφιση των μέτρων και των «αντίμετρων» έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, εξηγώντας πως «εάν έχουμε τη λήψη μέτρου το οποίο επιβαρύνει, θα έχουμε αντίστοιχο μέτρο ελάφρυνσης», δηλαδή «αν μειωθεί το αφορολόγητο, θα πρέπει να π.χ. να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ».




19:28


Ακολουθήστε

Νίκος Παππάς @nikospappas16


Ο ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ στην εστίαση ή στην ενέργεια "μιλάνε" στην τσέπη κάθε πολίτη και υπάρχει περιθώριο για παρεμβάσεις σε τομείς όπως αυτοί.
7:21 μ.μ. - 20 Φεβ 2017

2222 Retweet
2727 "μου αρέσει"


19:28








Προβολή εικόνας στο Twitter



Ακολουθήστε

Νίκος Παππάς @nikospappas16


Τα μέτρα που ελαφραίνουν θα νομοθετούνται ταυτόχρονα με αυτά που επιβαρύνουν. #Eurogroup #ant1
7:14 μ.μ. - 20 Φεβ 2017

2424 Retweet
2525 "μου αρέσει"


19:25 Δ. Τζανακόπουλος: Επανέρχεται η σταθερότητα, κλείνουν τα κινδυνολογικά σενάρια

Ως πολύ θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τη σημερινή συμφωνία, δεδομένου ότι μετά από πολλές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις επιτεύχθηκε η επιδίωξη της κυβέρνησης για συμφωνία που δεν θα έχει ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα.

(αναλυτικά)





19:18

View image on Twitter



Follow

Νίκος Παππάς @nikospappas16


Το ΔΝΤ απαιτούσε μέτρα λιτότητας 2% μέχρι το '18. Μετά τη γενική κατακραυγή, καταλήξαμε στο ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. #Eurogroup
7:13 PM - 20 Feb 2017

4444 Retweets
4545 likes


18:51 Ντάισελμπλουμ: Θα προχωρήσουμε πέρα από τη λιτότητα και θα επικεντρωθούμε στις βαθιές μεταρρυθμίσεις

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στις σημερινές διαβουλεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι υπάρχει μια κατ αρχήν πολιτική συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη πλήρως ολοκληρωθεί. Το εν λόγω πακέτο αφορά θέματα που μεταξύ άλλων αφορούν τόσο τις συντάξεις όσο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ.

Ο Ολλανδός υπουργός δήλωσε ακόμη ότι υπάρχει γενικώς μια αλλαγή φιλοσοφίας στο ελληνικό ζήτημα όπου το πρωταρχικό δεν είναι πλέον η εφαρμογή πολιτικών λιτότητας, αλλά η προώθηση βαθιών διαρθρωτικών αλλαγών. Οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να δημιουργήσουν νέα περιθώρια για την άσκηση αναπτυξιακών πολιτικών από την ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ ο οποίος ερωτηθείς αν υπήρξε συμφωνία επί των μεσοπρόθεσμων μέτρων στήριξης της Ελλάδας στο ζήτημα του χρέους, σημείωσε ότι είναι ένα θέμα που αφορά τα κράτη της ευρωζώνης και θα συζητηθεί μετά το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης.

Ερωτηθείς ο Ντάισελμπλουμ για το θέμα της παραμονής του Δ.Ν.Τ στο ελληνικό πρόγραμμα ανέφερε ότι αυτός είναι ο στόχος του και ότι θεωρεί πως θα τον επιτύχει.´

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου