Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Προτεραιότητα η επαναπροσέγγιση των μεσοστρωμάτων και των νέων



Στη δημοσιότητα η Πολιτική Απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ - "Η διαμόρφωση του κοινωνικού μετώπου στη βάση της προστασίας του κοινωνικού κράτους έναντι του νεοφιλελευθερισμού και της Ακροδεξιάς πρέπει να υπηρετηθεί με όλες τις πρωτοβουλίες της επόμενης περιόδου. Για τον λόγο αυτόν προτείνεται η διοργάνωση δεκατριών περιφερειακών συνεδρίων. Απαιτείται σοβαρή μελέτη και εκπόνηση ενός σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση ανά Περιφέρεια με συνδιαμορφωτή την ίδια την κοινωνία. Η πραγματοποίηση των 13 περιφερειακών συνεδρίων μπορεί να συνεισφέρει στην ολοκλήρωση και εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης"


Την επαναπροσέγγιση της μεγάλης πλειονότητας δυσαρεστημένων ψηφοφόρων, που είναι κυρίως νέοι ή προέρχονται από τα μεσαία στρώματα, τα οποία πιέζονται λόγω των μέτρων της συμφωνίας, αλλά δεν επιλέγουν κάποια άλλη πολιτική δύναμη, θέτει ως τη μεγαλύτερη προτεραιότητα του επόμενου διαστήματος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως προκύπτει από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία δημοσιεύτηκε χθες, “η διαμόρφωση του κοινωνικού μετώπου στη βάση της προστασίας του κοινωνικού κράτους έναντι του νεοφιλελευθερισμού και της Ακροδεξιάς πρέπει να υπηρετηθεί με όλες τις πρωτοβουλίες της επόμενης περιόδου«. Σε αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε η διοργάνωση δεκατριών περιφερειακών συνεδρίων με στόχο την εκπόνηση ενός σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση ανά περιφέρεια »με συνδιαμορφωτή την ίδια την κοινωνία" και τελικό σκοπό την ολοκλήρωση και εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Για τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίου προβλέπεται να υπάρξει ιδιαίτερος σχεδιασμός για την πραγματοποίηση των συνεδρίων λόγω της νησιωτικότητας.


Στόχευση σε Αυτοδιοίκηση και συνδικαλιστικό κίνημα

Επίσης στις προτεραιότητες τέθηκε και το άνοιγμα της συζήτησης για την πρώτου και δευτέρου βαθμού Αυτοδιοίκηση, αν και η και Κ.Ε. θα καταλήξει στη στρατηγική και στο πολιτικό σχέδιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε επόμενη συνεδρίασή της. Σε κάθε περίπτωση η Κ.Ε. αναγνώρισε την ανάγκη, μέσα στους επόμενους μήνες, να συγκροτηθούν (όπου δεν υπάρχουν) αυτοδιοικητικές παρατάξεις μέσα από κάλεσμα προς όλες τις δημιουργικές, κοινωνικές δυνάμεις για τη διαμόρφωση ενός προγραμματικού πλαισίου που θα απαντά στα πραγματικά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών.

Ακόμη θεωρείται απαραίτητη η διαμόρφωση σχεδίου ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος. Για το θέμα αυτό αποφασίστηκε να γίνε ειδική συνεδρίαση της Κ.Ε., σε λογική επανεκκίνησης με απεύθυνση σε όλον τον προοδευτικό κόσμο της εργασίας, με ταξικό προσανατολισμό και απέναντι σε κάθε λογική κυβερνητικού και πελατειακού συνδικαλισμού. «Η ανάγκη το εργατικό κίνημα της χώρας να προσανατολιστεί στις νέες συνθήκες, η καχεξία, τα φαινόμενα έλλειψης ταξικού προσανατολισμού, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη λιτότητα που επέβαλαν τα Μνημόνια, επιβάλλουν απαραίτητες θεσμικές τομές» τονίζει η απόφαση της Κ.Ε.


Πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Σε σχέση με την πολιτική των συμμαχιών κρίθηκε αναγκαία η ενίσχυση των πρωτοβουλιών επιτάχυνσης και εμβάθυνσης της πολιτικής συμμαχιών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς μέσω της διεύρυνσης του πεδίου συνεργασίας με δυνάμεις των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο. Στην απόφαση τονίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ανοίξει τη συζήτηση για με μια ρεαλιστική και ταυτόχρονα ριζοσπαστική πρόταση για την επανεθεμελίωση της Ε.Ε., μέχρι και επεξεργασίες για μια προοδευτική απάντηση στο δίλημμα «ελεύθερο εμπόριο ή προστατευτισμός».

Για την εγχώρια σοσιαλδημοκρατία επισημαίνεται ότι στην αντι-ΣΥΡΙΖΑ «συμμαχία των προθύμων», που κυριαρχεί η Ν.Δ., «συντάσσονται ακόμη κάποιες ηγετικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και του εναπομείναντος Ποταμιού μαζί με ένα μεγάλο τμήμα των επιχειρηματικών και μιντιακών συμφερόντων».


Από την Κ.Ε. θα περάσουν οι αποφάσεις για την αξιολόγηση

Σχετικά με την αξιολόγηση αποφασίστηκε ότι “οι τελικές αποφάσεις που αφορούν την διαπραγμάτευση θα ληφθούν μετά από συζήτηση στην Κ.Ε. και με σεβασμό στις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες όπως αυτές ορίζονται από το καταστατικό του κόμματός μας«. »Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να επαναλάβει σε όλους τους τόνους και σε όλα τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν παρέχεται α λα καρτ και οφείλουν να προχωρήσουν στην εφαρμογή της ειλημμένης απόφασης περί των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και να δηλώσουν τη δέσμευσή τους για την ομαλή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος χωρίς παράλογες αξιώσεις για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και νομοθέτηση προληπτικών μέτρων" τονίζει η απόφαση της Κ.Ε.


Συγκρότηση επιτροπών Διαφάνειας και Δεοντολογίας

Με δεδομένο ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει καμία ανοχή σε τυχόν φαινόμενα που προσπαθούν να ακυρώσουν το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, συγκροτήθηκαν η Επιτροπή Διαφάνειας (θα έχει βασικά την ευθύνη του οικονομικού ελέγχου) και η Επιτροπή Δεοντολογίας (αφορά τις δημόσιες εμφανίσεις και την τήρηση των αρχών του κόμματος από όσα μέλη αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης).


Χαιρετίζονται οι συνομιλίες στο Κυπριακό

Τέλος, η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει τις πρόσφατες επαφές Αναστασιάδη - Ακιντζί για το Κυπριακό επισημαίνοντας ότι μια συμφωνία για την Κύπρο «πρέπει να περιλαμβάνει την κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων και τη σταδιακή αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων», ενώ η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία που επιδιώκεται ως λύση χαρακτηρίζεται ως “η μόνη εφικτή, αλλά θα απαιτήσει προσπάθεια και καλόπιστη διάθεση από κάθε πλευρά για να υλοποιηθεί".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου