Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Τσίπρας στο ΝΑΤΟ: Να δώσουμε χώρο στον διάλογο, όχι στην επιθετικότητα


Αιχμές για τις αποφάσεις του παρελθόντος * Για Ρωσία, λιτότητα και Κυπριακό μίλησε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο των ΗΠΑ


Με τη σαφή διαφοροποίησή του από τη γραμμή των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας χαρακτηρίστηκε η παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο ΝΑΤΟ, σε σχέση με τα συνολικά θέματα ασφάλειας και ιδίως αναφορικά με τις σχέσεις της Βορειοταλαντικής Συμμαχίας με τη Ρωσία. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι δύο διαφορετικές προσεγγίσεις καταγράφηκαν και από άλλες δυνάμεις, πέραν της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η Ελλάδα, με την παρέμβαση του πρωθυπουργού, τάχθηκε υπέρ του διαλόγου και κατά της αποκλιμάκωσης της έντασης με τη Μόσχα, ενώ ξεκαθάρισε πως αποτελεί στρατηγική επιλογή η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική: “Σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή προσπαθούμε ως χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. να αποτελούμε πόλο σταθερότητας και ταυτόχρονα δύναμη ειρήνης, συνεργασίας και εποικοδομητικού διαλόγου με χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, πάντοτε με σεβασμό στην αρχή της μη επέμβασης στα εσωτερικά τους” είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνεδρία του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου.



ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ

Ομπάμα: «Επί οκτώ χρόνια και εμείς διαφωνούμε με τον Σόιμπλε»

Αποστάσεις από τις πολιτικές λιτότητας πήρε ο Αμερικανός πρόεδρος, φέρνοντας ως παράδειγμα την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και τονίζοντας πως έχει αναπτυχθεί κατά 10%, την ώρα που η Ευρώπη παραμένει σε στασιμότητα



Στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, τέθηκε και το ζήτημα των ελληνορωσικών σχέσεων και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αναπτύξει οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις τόσο με τη Μόσχα, όσο και με το Πεκίνο. Μάλιστα, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τη Ρωσία για τον τερματισμό της κρίσης στη Συρία, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπάρακ Ομπάμα, με μια μάλλον χιουμοριστική διάθεση, παρατήρησε: «Αυτό θα πρέπει να το πεις και στον φίλο σου τον Πούτιν».

Οι δύο πλευρές, επίσης, συζήτησαν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπου ο κ. Ομπάμα ενθάρρυνε την ελληνική πλευρά στην κατεύθυνση της στήριξης των Ελληνοκυπρίων για μια βιώσιμη λύση. Τέλος, ξεχωριστή θέση στη συνάντηση είχε η πορεία του ελληνικού προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπάρακ Ομπάμα στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό πήρε αποστάσεις από τις πολιτικές λιτότητας, λέγοντας: “Επί οκτώ χρόνια διαφωνούμε κι εμείς με τον Σόιμπλε”. Έφερε δε ως παράδειγμα την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, τονίζοντας πως έχει αναπτυχθεί κατά 10% και, την ίδια ώρα, η Ευρώπη παραμένει σε στασιμότητα.

Κατά την παρέμβασή του στη συνεδρία για θέματα αποτροπής και άμυνας του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για τη στάση του ΝΑΤΟ αφενός απέναντι στη Ρωσία και αφετέρου απέναντι στα ζητήματα του Αιγαίου. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως μπορεί να μη βρίσκει σύμφωνη την ελληνική κυβέρνηση τα επιχειρήματα των συμμάχων απέναντι στη Ρωσία, ωστόσο επιδεικνύει αλληλεγγύη στις συμμαχικές ανησυχίες. Έτσι, πρόσθεσε πως “αναμένουμε όμως να υπάρξει αλληλεγγύη και για τις δικές μας ανησυχίες ασφαλείας”.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανέδειξε την ευθύνη του ΝΑΤΟ στην αποσταθεροποίηση περιοχών του πλανήτη που βρίσκονται σήμερα σε εμπόλεμη κατάσταση: “Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας. Όχι για να δώσουμε έδαφος στην επιθετικότητα, αλλά για να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά”.

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του για τις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας, μίλησε για την οικοδόμηση μιας νέας βιώσιμης ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, “η οποία δεν μπορεί να οικοδομηθεί εναντίον της Ρωσίας ή ακόμα και χωρίς τη Ρωσία, αλλά μαζί της”. Όπως εξήγησε, “αυτό δεν το επιτάσσουν μόνο οι 'εσωτερικές' ανάγκες της ευρωπαϊκής ασφάλειας, αλλά και η ανάγκη για συνεργασία για την αντιμετώπιση σειράς διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων - η επίλυση του συριακού, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η σταθεροποίηση στο Αφγανιστάν”.

Λίγο αργότερα, κατά τη συνεδρία για την “Προβολή Σταθερότητας” (Projecting Stability), ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε έμμεση κριτική για την επεκτατική στάση του ΝΑΤΟ κατά το παρελθόν: “Σε αντίθεση με άλλες περιόδους, όπου οι προτεραιότητές μας ήταν διαφορετικές, προτεραιότητα αυτής της περιόδου είναι η εξασφάλιση σταθερότητας”. Τόνισε δε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η “εμπειρία του παρελθόντος, ειδικά, δεδομένου ότι η προσπάθεια να σταθεροποιηθεί η κατάσταση σε διάφορα μέρη είχε εντελώς αντίθετο και εξαιρετικά επικίνδυνο αποτέλεσμα στο παρελθόν”.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επισημάνει τη στήριξή του στη νέα λιβυκή κυβέρνηση και τις προσπάθειες που αυτή καταβάλλει για συμφιλίωση και εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του κράτους. Συμπλήρωσε ωστόσο πως “οποιαδήποτε ανάμειξη του ΝΑΤΟ μπορεί να υπάρξει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβληθεί σχετικό αίτημα των νομίμων αρχών της χώρας και ότι θα είναι στοχευμένη”.

Περιγράφοντας ο Αλέξης Τσίπρας τις αρχές που, κατά την εκτίμησή του, θα πρέπει να διέπουν τις σχέσεις Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, σημείωσε πως χρειάζεται η προσέγγιση οργανισμού προς οργανισμό, η αυτονομία στην λήψη των αποφάσεων, ο σεβασμός των θεσμικών λειτουργιών και της συμμετοχής σε αυτούς, ο άνευ όρων σεβασμός της αρχής του μη αποκλεισμού, η πλήρης διαφάνεια έναντι όλων των κρατών - μελών και η αναγνώριση και ο σεβασμός του διακριτού ρόλου και των δυνατοτήτων εκάστου οργανισμού. “Σε οποιαδήποτε άλλη βάση η συνεργασία ΝΑΤΟ - Ε.Ε. δεν μπορεί να αναπτυχθεί, ούτε να βοηθήσει” είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά τη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας - Τουρκίας - Γερμανίας. Σημείωσε ότι αυτή πραγματοποιήθηκε στη βάση μια καλής συνεργασίας και, ως εκ τούτου, “έχει συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των ροών και των κυρίως των θανάτων στο Αιγαίο”. Εντούτοις, πρόσθεσε, πως οι διακινητές δεν θα διστάσουν να εκμεταλλευτούν τις όποιες αδυναμίες και πως η σημαντική μείωση των ροών μπορεί να είναι προσωρινή.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για την ουκρανική κρίση και για τις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, είπε πως η κρίση στην Ουκρανία “εξακολουθεί να αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα για την ασφάλεια του συνόλου της ευρωατλαντικής ζώνης”. Τόνισε πως “Είναι σαφής -από όλους μας- ο σεβασμός της ουκρανικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της”.

Σε αυτό το σημείο, απαντώντας στις χώρες εκείνες που ανεβάζουν τους τόνους δημιουργώντας πολεμικό κλίμα στο εσωτερικό της Συμμαχίας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως, από την πλευρά της, “Η Ελλάδα είναι πεπεισμένη ότι μια ρεαλιστική και βιώσιμη λύση στην κρίση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη χρήση πολιτικών και διπλωματικών μέσων". Στάθηκε δε στη σημασία τής εκπλήρωσης απ' όλες τις πλευρές των υποχρεώσεων που απορρέουν από το πλαίσιο των Συμφωνιών του Μινσκ. Παράλληλα, άφησε αιχμές για το έλειμμα Δημοκρατίας στην Ουκρανία, αλλά και τη δράση των νεοναζιστικών οργανώσεων εντός της επικράτειάς της: “Θεωρούμε ότι η ενδυνάμωση του δημοκρατικού και πολιτικού ελέγχου επί των ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας παραμένει ζωτικής σημασίας στην προσπάθειά μας να εμβαθύνουμε τη Διακεκριμένη μας Σχέση (Distinctive Partnership)”. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί “με αυξημένο ενδιαφέρον τις σημαντικές προσπάθειες της ουκρανικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει μακροχρόνια πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα”.


Μέρκελ: "Στην Ελλάδα βρήκαμε το σωστό μείγμα"!

Αναγνωρίζοντας εμμέσως τον ρόλο του «πειραματόζωου» που επιφύλαξε για τη χώρα μας και απαντώντας παράλληλα στα σχόλια του προέδρου Ομπάμα για τα «οκτώ χρόνια διαφωνιών με τον Σόιμπλε», η Γερμανίδα καγκελάριος υπεραμύνθηκε χθες της πολιτικής της απέναντι στην κρίση του ευρώ, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα «βρέθηκε το σωστό μείγμα» λιτότητας.

Στη συνέντευξή της στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, η Μέρκελ επισήμανε πως η Γερμανία δεν ήταν η μοναδική που υποστήριξε την πολιτική των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής σταθερότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης και επικαλέστηκε ως παράδειγμα τη χώρα μας.

«Όταν ξέσπασε η κρίση του ευρώ, η Ελλάδα είχε 14% έλλειμμα... Βρήκαμε το σωστό μείγμα. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν προϋπόθεση για να συνεχίσουμε να έχουμε θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και να μη δημιουργηθούν οι θέσεις κάπου αλλού» τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα αναγνώρισε ότι υπάρχουν δυσκολίες συνεννόησης με τη Γερμανία σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε το Σάββατο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι επί οκτώ χρόνια «διαφωνούμε και εμείς με τον Σόιμπλε» σχετικά με το ποια μπορεί να είναι η διέξοδος από την κρίση. «Εμείς έχουμε ανάπτυξη της τάξης του 10% και η Ευρώπη παραμένει σε στασιμότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου