Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Συνεχής ενημέρωση από την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Κίνα: Συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία και διμερείς συμφωνίες


Κοινή δήλωση με την οποία Ελλάδα και Κίνα θα διακηρύσσουν την αναβάθμιση και επέκταση της Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, που εγκαινιάστηκε το 2006, θα υπογράψουν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών κατά τη συνάντησή τους στο Πεκίνο | Συνεχής ενημέρωση

Αλ. Τσίπρας: Στρατηγική επιλογή η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας
Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα θα γίνει μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων
Αλ. Τσίπρας στην Huawei: Η ελληνική κυβέρνηση για πρώτη φορά επενδύει σημαντικά στον κλάδο της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας

Σήμερα ξεκινά το επίσημο μέρος της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα που περιλαμβάνει τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λ.Δ. της Κίνας Ζανγκ Ντετζιάνγκ, κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Λ.Δ. της Κίνας Λι Κεκιάνγκ, διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών, υπογραφή διμερών συμφωνιών και συμμετοχή σε επιχειρηματικό φόρουμ.


Το περίφημο Σινικό Τείχος επισκέφθηκε χτες Κυριακή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψής του στο Πεκίνο. Ο πρωθυπουργός ανέβηκε μάλιστα ως τον υψηλοτερο πυργίσκο του νοτίου τμήματος του Τείχους. Μετά την ξενάγησή του ο κ.Τσίπρας έγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών εκφράζοντας τον βαθύ θαυμασμό του για ένα από τα μεγάλα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και των επιτευγμάτων του ανθρώπου.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Wang Jianlin, πρόεδρο του χρηματο-οικονομικού κολοσσού της Κίνας Wanda Group, που δραστηροποιείται στους τομείς των εμπορικών ακινήτων, των επιχειρήσεων Πολιτισμού και των χρηματοδοτήσεων. Το 2015 το ενεργητικό του ομίλου ήταν 85,65 δισ. ευρώ και τα έσοδα του ανήλθαν σε 39 δισ. ευρώ. Ειδικά η Wanda Cultural Industry Group είναι ο μεγαλύτερος πολιτιστικός οργανισμός της Κίνας, με τέσσερεις τομείς δραστηριοτήτων: παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, αθλητικές διοργανώσεις, τουριστικές επιχειρήσεις, παιδική διασκέδαση.

Κατά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Wanda Group, του οποίου ο πατέρας ήταν συνοδοιπόρος του Μάο στη θρυλική Μεγάλη Πορεία, εξέφρασε το ενδιαφέρον του κινεζικού κολοσσού για τη μαζική ανάπτυξη του κινεζικού τουρισμού στην Ελλάδα και για τη δημιουργία υποδομών ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης. Επίσης, συζητήθηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας στούντιο κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα. Μάλιστα, συμφωνήθηκε κλιμάκιο της Wanda Group να επισκεφθεί την Ελλάδα μετά από δυο μήνες και αφού γίνει η σχετική προετοιμασία.

Η ελληνική κυβέρνηση για πρώτη φορά επενδύει σημαντικά στον κλάδο της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας, γιατί αυτό αποτελεί το οξυγόνο της οικονομίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην έδρα του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Huawei στο Πεκίνο.


Συνέντευξη του πρωθυπουργού στο CCTV

Χθες το απόγευμα (ώρα Κίνας) ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV2, που αποτελεί τον κυρίαρχο, κρατικό τηλεοπτικό οργανισμό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο πρωθυπουργός μίλησε για την «αμοιβαία, επωφελή συμφωνία με την COSCO» που «ανοίγει το δρόμο για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας». Αναφέρθηκε στα ολοκληρωμένα επενδυτικά σχέδια που εκπονεί η Ελλάδα και στις δυνατότητες συνεργασίας των δυο χωρών στους τομείς του Τουρισμού και του Πολιτισμού. Τόνισε ότι κοινό χαρακτηριστικό των δυο λαών αποτελεί η μακραίωνη πολιτιστική τους παράδοση.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι επρόκειτο για μια δύσκολη κρίση, αλλά πλέον «τα δύσκολα είναι πίσω μας». Πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός έδειξε αντοχή και υπομονή, αλλά πλέον έκλεισε η πρώτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση. «Για πρώτη φορά ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση του χρέους» είπε ο πρωθυπουργός, υπάρχουν «προϋποθέσεις για επενδυτική εμπιστοσύνη» και «δυνατότητες για να ξαναγυρίσουμε στην ανάπτυξη». Πρόσθεσε ότι η χώρα επιστρέφει στην ανάπτυξη κατά το β' εξάμηνο 2016.

Για το προσφυγικό, είπε ότι η Ελλάδα αποτελεί σταθερή δύναμη ειρήνης και συνεργασίας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή. «Είμαστε περήφανοι που απέναντι στο προσφυγικό ρεύμα αναδείξαμε το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης την ώρα που άλλοι γύριζαν την πλάτη» είπε και επισήμανε ότι «η κρίση ασφάλειας δεν οφείλεται στην προσφυγική κριση. Χρειάζεται πολιτική ασφάλειας με επιστροφή στις αξίες της αξιοπρέπειας».

Επισήμανε ότι η Ελλάδα συνιστά εξαιρετικό προορισμό για τους Κινέζους πολίτες, ενώ τόνισε ότι η χώρα μας κατέχει καίρια γεωγραφική θέση, στο πλαίσιο της κινεζικής στρατηγικής «μια ζώνη, ένας δρόμος». «Η Ελλάδα βρίσκεται σε στρατηγική θέση και αυτό συμπίπτει με την κινεζική στρατηγική «μια ζώνη, ένας δρόμος». Αυτό είναι σημαντικό, διότι η Ελλάδα γίνεται πύλη εισαγωγής εμπορευμάτων αλλά και πολιτιστική πύλη» είπε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι επιδίωξη αποτελεί η εισαγωγή τεχνογνωσίας και καινοτομίας, οι ελληνικές εξαγωγές και η συνεργασία στον τομέα της Ναυτιλίας. Ειδικά για τον ναυτιλιακό τομέα, σημείωσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει επισκευές κινεζικών πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία και συνέργειες ελληνικών και κινεζικών ναυτιλιακών εταιρειών. Συγχρόνως, καθώς η Ελλάδα αποτελεί τον πρώτο σταθμό στην Ευρώπη, μπορούν να αναπτυχθούν επενδύσεις, όπως logistic center στο λιμάνι του Πειραιά, υποδομές για συναρμολόγηση προϊόντων και εν γένει ανοίγονται δυνατότητες για να αναβαθμισθεί το λιμάνι.

Σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι φιλική προς τους επενδυτές που αποσκοπούν στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Η Ελλάδα αποφάσισε να γίνει μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων, προκειμένου να αναπτυχθούν δυνατότητες χρηματοδότησης ελληνικών επενδύσεων σε ασιατικές χώρες και ασιατικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε στην προοπτική συνεργασίας της Ελλάδας και με την τράπεζα των Brics και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα είναι ένα δένδρο που έχει τις ρίζες του στη Δύση, αλλά απλώνει τα κλαδιά του σε Βορρά, Νότο και Ανατολή».


Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού για τις επόμενες ημέρες

Αύριο Τρίτη, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν και συνάντηση με τον πρόεδρο της Λ.Δ. της Κίνας Ξι Γινπίνγκ.

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Σαγκάη, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba και τον πρόεδρο της COSCO. Θα επισκεφθεί το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της ΖΤΕ, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΖΤΕ. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Σαγκάης Γιανγκ Ξιονγκ, θα επισκεφθεί το Μουσείο της Σαγκάης, θα συνανταθεί με τον πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρείας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες. Το ίδιο βράδυ (τοπική ώρα Κϊνας) η ελληνική αντιπροσωπεία θα αποχωρήσει από την Κίνα.
Η σχετική συνεχής ενημέρωση:


03/07 10:43 Στην έδρα του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Huawei στο Πεκίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Η ελληνική κυβέρνηση για πρώτη φορά επενδύει σημαντικά στον κλάδο της Πληροφορικής κσι της Τεχνολογίας, γιατί αυτό αποτελεί το οξυγόνο της οικονομίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην έδρα του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Huawei στο Πεκίνο.

Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε από τους επικεφαλής της εταιρείας -και μάλιστα υπό τον ήχο του Ζορμπά- σε διάφορα τμήματα, όπου έγινε παρουσίαση των τεχνολογικών επιτευγμάτων της Huawei όπως τα κινητά τηλέφωνα 5G αλλά και έξυπνες εφαρμογές προηγμένης τεχνολογίας


Ο κ.Τσίπρας στη συνάντησή του με τους επικεφαλής του κινεζικού ομίλου αναφέρθηκε στη δημιουργία της Γ.Γρ. Ψηφιακής Πολιτικής παρά τω Πρωθυπουργώ και στο γεγονός ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θέτει στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων τις Νέες Τεχνολογίες, την Πληροφορική και την Έρευνα. Πρότεινε, μάλιστα, τη δημιουργία ενός τεχνολογικού πάρκου στην Αθήνα σε συνεργασία με την Huawei. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, οι νέες τεχνολογίες είναι αναπτυξιακό εργαλείο και όχι απλά ένας κλάδος της οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Huawei τόνισε ότι η κινεζική εταιρεία θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα τριετούς διάρκειας για την εκπαίδευση Ελλήνων φοιτητών στην τεχνολογία νέας γενιάς.


03/07 08:48 «Η συμφωνία με την COSCO είναι μόνο η αρχή, το κεφάλι του δράκου θα ακολουθήσει ολόκληρο το σώμα του» τονίζει ο κινέζος πρεσβευτής στην Αθήνα

"Η συμφωνία με την COSCO -όπως είπε και ο πρωθυπουργός σας Αλέξης Τσίπρας- είναι μόνο η αρχή, το κεφάλι του δράκου. Θα ακολουθήσουν τα χέρια, τα πόδια, ολόκληρο το σώμα του", τόνισε ο κινέζος πρεσβευτής στην Ελλάδα Ζου Σιαολί μιλώντας σήμερα στον απεσταλμένο του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Πεκίνο.

(αναλυτικά)


03/07 08:47

Σήμερα το πρωί στις 10:30 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με το Πρόεδρο του Wanda Group, ενώ θα επισκεφθεί το τεχνολογικό πάρκο της HUAWEI στις 11:45 και θα έχει συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας. Η ημέρα θα κλείσει με επίσκεψη στο Σινικό Τείχος.


02/07 21:05 «Θα έχουν συνέχεια οι σχέσεις Ελλάδας-Κίνας»: Κυβ. πηγές για την επίσκεψη Τσίπρα και το θέμα της COSCO

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και οι σχέσεις μας με την Κίνα δεν πρέπει να περιοριστούν σε έναν επικοινωνιακό ρόλο, αλλά να έχουν συνέχεια, τόνισαν κυβερνητικές πηγές στο Πεκίνο, μιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Αλέξη Τσίπρα στην επίσκεψή του. «Είμαστε μια χώρα του Δυτικού κόσμου που μετέχει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που έχει τις ρίζες της στη Δύση αλλά που απλώνει τα κλαδιά της στην Ανατολή, στον Βορρά και στον Νότο» τόνισαν οι ίδιες πηγές σημειώνοντας τα ανοίγματα της χώρας και προς τη Ρωσία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ αλλά και προς το Ιράν και την Κίνα. Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της COSCO, οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν «άδικη» την κριτική της αντιπολίτευσης κατά του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδ. Δρίτσα. «Το θέμα πήρε μεγάλη διάσταση χωρίς να υπάρχει λόγος» σημείωσαν, κάνοντας λόγο για «υπερβολική αντίδραση» από το ελληνικό τμήμα της COSCΟ. Οι κυβερνητικές πηγές σημείωσαν μάλιστα με έμφαση ότι η υπόθεση δεν τέθηκε από κανέναν κυβερνητικό αξιωματούχο στο Πεκίνο.


02/07 19:19 «Η στρατηγική της Κίνας για την Ευρώπη περνά μέσα από την Ελλάδα»

«Άξονας και κορμός της ελληνοκινεζικής συνεργασίας είναι το λιμάνι του Πειραιά και προσδοκούμε γύρω από αυτό τον άξονα να αναπτύξουμε μία πολυδιάστατη οικονομική, εμπορική και πολιτιστική συνεργασία» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους Έλληνες επιχειρηματίες που συνοδεύουν την κυβερνητική αποστολή στο Πεκίνο. Ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στα κινεζικά σχέδια επισήμανε ότι «στρατηγικός στόχος της Κίνας το επόμενο διάστημα, είναι αυτό που ονομάζουν "Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος", σε συνέχεια της στρατηγικής ανάδειξης του δρόμου του μεταξιού. Και η εξαιρετική σύμπτωση είναι πως σε ό,τι αφορά το "one road", δηλαδή τη θαλάσσια διασύνδεση της Κίνας με τον δυτικό κόσμο, η Ελλάδα είναι πρώτος ευρωπαϊκός σταθμός, όμως και σε ό,τι αφορά τη ζώνη τη σιδηροδρομική και την οδική, πάλι η Ελλάδα είναι ο πρώτος σημαντικός δρόμος στην Ευρώπη, άρα η στρατηγική της Κίνας να αναπτύξει την οικονομική συνεργασία και τη διασύνδεσή της εμπορική και οικονομική με τον δυτικό κόσμο και με την Ευρώπη περνάει μέσα από την Ελλάδα.


02/07 17:17 «Η Ελλάδα γίνεται πύλη της Κίνας στην Ευρώπη»

Η συμφωνία με την COSCO είναι αμοιβαία επωφελής, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σεσυνέντευξη που παραχώρησε στο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV2. Επισήμανε ότι η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας- Κίνας. Η Ελλάδα είπε, είναι σε στρατηγική θέση και γίνεται πύλη εισαγωγής εμπορευμάτων αλλά και πολιτιστική πύλη.



02/07 17:08 Το πρόγραμμά της επίσημης επίσκεψης έχει ως ακολούθως (αναφέρεται η τοπική ώρα - η διαφορά ώρας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας είναι 5 ώρες):

Σάββατο 2 Ιουλίου

09:00: Άφιξη στο Πεκίνο.
18:30: Συνέντευξη του πρωθυπουργού στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας CCTV.
20:00: Παράθεση δείπνου από τον πρωθυπουργό προς τα μέλη της επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής αποστολής.

Κυριακή, 3 Ιουλίου

10:30: Συνάντηση με τον πρόεδρο του Wanda Group.
11:45: Επίσκεψη στο τεχνολογικό πάρκο της HUAWEI και συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της HUAWEI.
14:30: Επίσκεψη στο Σινικό Τείχος.

Δευτέρα, 4 Ιουλίου

10:15: Συνάντηση με Κινέζους δημοσιογράφους.
15:40: Συνάντηση με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λ.Δ. της Κίνας Ζανγκ Ντετζιάνγκ.
16:30: Επίσημη τελετή υποδοχής.
16:45: Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Λ.Δ. της Κίνας Λι Κεκιάνγκ.
17:15: Διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών.
17:45: Υπογραφή διμερών συμφωνιών.
18:00: Επιχειρηματικό Φόρουμ.

Τρίτη, 5 Ιουλίου

10:30: Επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου.
15:45: Τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν.
16:00: Συνάντηση με τον πρόεδρο της Λ.Δ. της Κίνας Ξι Γινπίνγκ.
18:00: Αναχώρηση από Πεκίνο προς Σαγκάη.

Τετάρτη, 6 Ιουλίου

8:45: Συνάντηση με τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba.
9:30: Συνάντηση με τον πρόεδρο της COSCO.
10:30: Επίσκεψη στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της ΖΤΕ και συνάντηση με τον πρόεδρο της ΖΤΕ.
11:45: Συνάντηση με τον δήμαρχο Σαγκάης Γιανγκ Ξιονγκ.
13:45: Επίσκεψη στο Μουσείο της Σαγκάης.
15:00: Συνάντηση με τον πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρείας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες.
17:00: Αναχώρηση από Σαγκάη προς Αθήνα.


02/07 17:06 Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα θα γίνει μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων

Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV2, επισήμανε ότι η Ελλάδα αποφάσισε να γίνει μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων για τη δυνατότητα χρηματοδότησης ελληνικών επενδύσεων σε ασιατικές χώρες και ασιατικών σε Ελλάδα. Υπάρχει επίσης προοπτική να συνεργαστεί η Ελλάδα και με την τράπεζα των Brics.


02/07 14:55 Θα υπογραφεί κοινή δήλωση αναβάθμισης των σχέσεων

Κοινή δήλωση με την οποία Ελλάδα και Κίνα θα διακηρύσσουν την αναβάθμιση και επέκταση της Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, που εγκαινιάστηκε το 2006, θα υπογράψουν οι πρωθυπουργοί, Αλέξης Τσίπρας και Λι Κεκιάνγκ, κατά την συνάντησή τους στο Πεκίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δήλωση θα έχει δύο σκέλη. Το πολιτικό μέρος θα αφορά στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, επί διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος -πράγμα εξαιρετικά χρήσιμο, δεδομένου του εκτοπίσματος της Κίνας και της θέσης της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το οικονομικό σκέλος θα αναφέρεται στη διμερή συνεργασία σε τομείς όπως η τεχνολογία, το εμπόριο, οι επενδύσεις, οι μεταφορές και οι υποδομές.

Ξεχωριστές συμφωνίες θα υπογραφούν για συνεργασίας στον πολιτισμό, την εκπαίδευση, όπως και τις επενδύσεις και εξαγωγές.

Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού και της ελληνικής αντιπροσωπείας, θα πραγματοποιηθεί πλήθος επαφών με κινέζικες εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας, ενώ κατά το επιχειρηματικό φόρουμ θα υπάρξουν συναντήσεις και θα υπογραφούν συμφωνίες μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων. Στο επίσημο σκέλος της επίσκεψης, ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας: τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της χώρας.


02/07 14:55 Το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης

Αναλυτικά (αναφέρεται η τοπική ώρα - η διαφορά ώρας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας είναι 5 ώρες):

Παρασκευή, 1 Ιουλίου

17:00

Αναχώρηση από Αθήνα προς Πεκίνο

Σάββατο, 2 Ιουλίου

09:00

Άφιξη στο Πεκίνο

18:30

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας CCTV

20:00

Παράθεση δείπνου από τον Πρωθυπουργό προς τα μέλη της επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής αποστολής

Κυριακή, 3 Ιουλίου

10:30

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Wanda Group

11:45

Επίσκεψη στο τεχνολογικό πάρκο της HUAWEI και συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της HUAWEI

14:30

Επίσκεψη στο Σινικό Τείχος

Δευτέρα, 4 Ιουλίου

10:15

Συνάντηση με Κινέζους δημοσιογράφους

15:40

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λ.Δ. της Κίνας, κ. Ζάνγκ Ντετζιάνγκ

16:30

Επίσημη τελετή υποδοχής

16:45

Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Λ.Δ. της Κίνας, κ. Λι Κεκιάνγκ

17:15

Διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών

17:45

Υπογραφή διμερών συμφωνιών

18:00

Επιχειρηματικό Φόρουμ

Τρίτη, 5 Ιουλίου

10:30

Επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου

15:45

Τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιέν Αν Μεν

16:00

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Λ.Δ. της Κίνας, κ. Ξι Γινπίνγκ

18:00

Αναχώρηση από Πεκίνο προς Σαγκάη

Τετάρτη, 6 Ιουλίου

8:45

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της κινεζικής εταιρίας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba

9:30

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της COSCO

10:30

Επίσκεψη στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της ΖΤΕ και συνάντηση με τον πρόεδρο της ΖΤΕ

11:45

Συνάντηση με το Δήμαρχο Σαγκάης, κ. Γιανγκ Ξιόνγκ

13:45

Επίσκεψη στο Μουσείο της Σαγκάης

15:00

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρίας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες

17:00

Αναχώρηση από Σαγκάη προς Αθήνα



Τι εκτιμούν πέντε ακαδημαϊκά ιδρύματα για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις και την επίσκεψη του πρωθυπουργού

Ιδιαίτερα θετικές είναι οι -υπό προϋποθέσεις- προοπτικές για την περαιτέρω ουσιαστική ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών σχέσεων στον οικονομικό και τον πολιτικό τομέα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κοινοπραξίας Κινεζικών Σπουδών, την οποία απαρτίζουν το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ), το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου, το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό σημείωμα, μέχρι στιγμής, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη συνεργασία μεταξύ των ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων και των κινεζικών ναυπηγείων, στοιχείο χρήσιμο, αν και όχι απόλυτα επικερδές για το σύνολο της χώρας.

Προσπάθειες έχουν γίνει και ως προς την προσέλκυση Κινέζων τουριστών με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Αντίθετα, δεν εξασφαλίζονται προς το παρόν οι προϋποθέσεις για σταθερή επέκταση των ελληνικών εξαγωγών προς τον οικονομικό γίγαντα, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως, με ΑΕΠ ύψους περίπου 6 τρισ. δολαρίων.



Για την επίσκεψη

Η Κοινοπραξία Κινεζικών Σπουδών εκτιμά ότι η επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα το έτος που γιορτάζουμε τη δεκαετή επέτειο από την υπογραφή της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδας-Κίνας (2006), αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία ώστε να μεγιστοποιηθούν τα προσδοκώμενα κέρδη από την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Προς τούτο θεωρούνται σκόπιμες οι ακόλουθες ενέργειες:

1. Η επιβεβαίωση του ρόλου της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κέντρου επί του θαλάσσιου εμπορικού δρόμου Ευρώπης-Ανατολικής Ασίας μέσω της προώθησης και στήριξης υπηρεσιών logistics και συνδυασμένων μεταφορών (intermodaltransport), με την ταχεία ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.

2. H περαιτέρω προώθηση της Ελλάδας ως σημείου επενδυτικού ενδιαφέροντος, μέσω και της υποβοήθησης διασύνδεσης ελληνικών επιχειρήσεων με κινεζικές. Σημειώνεται ότι έμφαση πρέπει να δοθεί στις ανταγωνιστικές μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες αδυνατούν λόγω μεγέθους να διασυνδεθούν εύκολα με αντίστοιχες κινεζικές.

3. Η ουσιαστική υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων στην επέκτασή τους προς την Κίνα κατά τρόπο συντεταγμένο και όχι αποσπασματικό, όπως με μερικές εξαιρέσεις συμβαίνει έως σήμερα. Η αναμενόμενη ανάπτυξη της ιδιωτικής κατανάλωσης στην Κίνα, σε συνδυασμό με τη θετική εικόνα που υπάρχει για την Ελλάδα, αναμένονται να δημιουργήσουν σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του ελληνικού εξαγωγικού εμπορίου με τα περιθώρια να είναι πολύ σημαντικά -στην παρούσα φάση, μόνο 2% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνονται προς την κινεζική αγορά.

4. Να δοθεί έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα στην Ελλάδα μέσω και της διευκόλυνσης της πρόσβασης σε αυτήν, καθώς η κινεζική τουριστική αγορά παραμένει από τις πλέον ακμάζουσες και με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό κατανάλωσης.

5. Ανάπτυξη μιας συνεκτικής στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και κινεζικών μορφωτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου