Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Π. Σκουρλέτης: Το σκληρό πρόσωπο της τρόικας είναι του κ. Σαμαρά


«Αυτό το σκληρό πρόσωπο της τρόικας, είναι το σκληρό πρόσωπο του κ. Σαμαρά» δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ το πρωί ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης αναφερόμενος στο χθεσινό άρθρο του πρωθυπουργού που καταλήγει στον επίλογο ότι «το χρέος είναι βιώσιμο». Επεσήμανε ότι «αυτό είναι πλέον το οριστικό διαζύγιο με την υπόθεση της διαπραγμάτευσης. Ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, θα συνεχίσουμε να κινούμαστε και στην επόμενη φάση στις ράγες της μνημονιακής πολιτικής».

Αναφερόμενος στην ανάκαμψη που τάζει ο κ. Σαμαράς ο Π. Σκουρλέτης είπε: «Ο κ. Σαμαράς υπεραμύνεται, δίνει όρκους πίστης στις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες μάλιστα λέει έπρεπε να τις είχαμε κάνει εδώ και τριάντα χρόνια. Φανταστείτε, δηλαδή, αυτήν την πολιτική που μας διέλυσε οικονομικά και κοινωνικά να την είχαμε κάνει και τριάντα χρόνια νωρίτερα. Για να μας πει τι; Ότι αυτό είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να έρθει η ανάκαμψη. Αναγκαία προϋπόθεση για να εκτιναχθεί η ανεργία εκεί που είναι, στα ύψη, να πολλαπλασιαστούν τα λουκέτα, να μεταναστεύσει ο κόσμος, να διαλύσουμε την υγεία, την παιδεία. Αυτές, λοιπόν, είναι οι απαραίτητες μνημονιακές μεταρρυθμίσεις για να έρθει η ανάκαμψη». «Ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός εκεί βασίζεται. Θέλει τέτοιου είδους αντιδραστικές, διαρθρωτικές αλλαγές για να μπορέσει να πετύχει τελικά αυτό που τώρα ονομάζουν «ανάκαμψη».»

Υποτίθεται ότι είναι ευρωπαϊστές αλλά υπονομεύουν την Ευρώπη

«Υποτίθεται ότι είναι ευρωπαϊστές, αλλά στην πράξη υπονομεύουν το μέλλον αυτής της ιδιόμορφής ομοσπονδίας γιατί είναι ενάντια στα συμφέροντα των πολλών, των εργαζομένων και των ευρωπαϊκών λαών». Είπατε και ανιστόρητα πράγματα κ. Μπαρτζόπουλε. «Η κυβέρνηση έχει επιλέξει πλευρά, είναι με την πλευρά της κας Μέρκελ, της γερμανοκεντρικής Ευρώπης, η οποία τελικά διαλύει την Ευρώπη, ενισχύει τις φυγόκεντρος δυνάμεις» καθώς υπερασπίζεται τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές με συρρίκνωση της δημοκρατίας, κοινωνικό κράτος σε ύφεση και η εκπαίδευση σε δύσκολες ώρες.

«Δεν μπορεί κανείς να είναι ικανοποιημένος από τα προβλήματα του κόσμου. Απλώς αυτά τα προβλήματα έχουν ως βάση την εφαρμοζόμενη πολιτική εκ μέρους της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι ο ιός Έμπολα. Είναι η επιλογή της κυβέρνησης, είναι η επιλογή της εσωτερικής υποτίμησης στον τομέα των ακινήτων. Είναι μέσα στον σχεδιασμό. Άρα, δεν είναι τίποτα τυχαίο.

Ο Π. Σκουρλέτης απαντώντας στην κριτική περί ρεαλισμού των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ρεαλισμός δεν είναι το 50% των θέσεων να είναι με ελαστικές μορφές εργασίας; Το να μην υπάρχει οχτάωρο, το να μην ξέρεις πότε θα πάρεις σύνταξη; Γιατί αυτός ο ρεαλισμός δεν υπήρχε πριν από είκοσι χρόνια;» Ενώ επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν ακρότητες στο ΣΥΡΙΖΑ όπως θέλει η κυβέρνηση να παρουσιάζει για παράδειγμα το κούρεμα του χρέους το έχει προτείνει και το ΔΝΤ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μια εθνοκεντρική προσέγγιση των πραγμάτων, αλλά επιδιώκει να αλλάξει τους συσχετισμούς στην Ευρώπη, «γιατί διαπιστώνει τον κοινό παρονομαστή των προβλημάτων του ελληνικού λαού με τους αντίστοιχους λαούς της Ευρώπης. Το πρόβλημά μας είναι αυτή τη στιγμή, ο ακραίος αντικοινωνικός νεοφιλελευθερισμός, ο οποίος ηγεμονεύει σήμερα στην Ευρώπη και δείχνει το πιο αποκρουστικό του πρόσωπο.»

Στην κινδυνολογία του πάνελ για το τι θα γίνει αν έρθει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι «αυτά που είπαμε στη Θεσσαλονίκη μπορούν να γίνουν αύριο. Δεν είναι τα πάντα. Αλλά γιατί είναι τα πάντα 300.000 οικογένειες να έχουν με κοινωνικά κριτήρια, όσοι είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, δωρεάν 300 κιλοβατώρες το μήνα. Θέλετε να ξαναδούμε τις σκηνές φρίκης που κάηκαν οι φοιτητές στη Λάρισα, ο συνταξιούχος στη Θεσσαλονίκη; Είναι λοιπόν παροχολογία το να ζεσταίνεται κάποιος το χειμώνα που έρχεται; Αυτό, όμως, μας λέει η κυβέρνηση. Αυτή είναι η πολιτική του «λεφτά υπάρχουν»; Εμείς είπαμε κοστολογημένα με συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης».

Οι 180 βουλευτές δεν θα βρεθούν για την κυβέρνηση


Ο Π. Σκουρλέτης αναρωτήθηκε αν πρόκειται για επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης, η αισιοδοξία για τη συγκέντρωση των 180 βουλευτών ή για «μια κατάσταση τόσο μεγάλης απόστασης από την πραγματικότητα οπότε εκεί τα πράγματα για την κυβέρνηση είναι δύσκολα. Γιατί αν η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι θα κερδίσει τις εκλογές σημαίνει ότι είναι ανέπαφη με αυτά που συμβαίνουν. Δεν μιλάνε με τον κόσμο, δεν μιλάνε με τους διπλανούς τους. Άρα, δεν παίρνουν τα μηνύματα. Και αυτό είναι πάρα πολύ κακό για αυτούς κυβερνούν να βρίσκονται στον «κόσμο» τους.»

«Από εκεί και πέρα, αντί η κυβέρνηση να πάει με όπλα της, τα επιχειρήματά της, καταφεύγει στον τρόμο. Τι θα πουν οι αγορές; Τι θα κάνουν; Επενδύει στο φόβο. Αλλά ξέρετε κάτι; Το 2012 ο φόβος κέρδισε την ελπίδα. Τώρα δεν θα την κερδίσει. Θα κερδίσει η ελπίδα και οι ανάγκες των πολλών. Ο φόβος πιάνει μια φορά. Δεν μπορείς να κυβερνάς έχοντας τη συντριπτική πλειοψηφία εναντίον σου και με το μαστίγιο του φόβου. Αυτό δεν γίνεται. Αυτό το πράγμα μας τέλειωσε.»

«Οι 180 δεν θα βρεθούν. Και ξέρετε γιατί δεν θα βρεθούν οι 180; Γιατί υπάρχει μια πραγματική πίεση από την ίδια την κοινωνία.» Αν τα καταφέρει τελικά «θα είναι ήττα για τη χώρα. Θα είναι μια ακραία έκφραση της πολύ μεγάλης δυσαρμονίας ανάμεσα στην παρούσα βουλή και τη γνώμη της κοινωνίας και τη θέληση του κόσμου. Θα είναι ένα οξύμωρο και παρά φύσιν σχήμα».

Κάθαρση σε όλα τα επίπεδα στο χώρο του ποδοσφαίρου

Για την κατάσταση στον χώρο του ποδοσφαίρου ο Π. Σκουρλέτης τόνισε ότι: «Ο χώρος του ποδοσφαίρου αποτελεί ένα πεδίο σύγκρουσης επιχειρηματικών συμφερόντων. Και ονόματα ακούγονται και είναι γνωστά και νομίζω ότι όλοι πάνω – κάτω όλοι γνωρίζουμε και τον τρόπο για να αντιπαλέψουμε αυτές τις καταστάσεις. Και πολλές φορές βλέπετε ότι όργανο αυτών των συμφερόντων γίνεται και μια μερίδα φιλάθλων και εκεί περιπλέκονται ακόμα πιο πολύ τα πράγματα. Εδώ, λοιπόν, δεν χρειάζεται ούτε υποκρισία και ούτε ανακαλύψαμε τώρα τα προβλήματα, ούτε χρειάζεται και ολιγωρία. Πρέπει να αφήσουμε να λειτουργήσουν όλοι οι κανόνες -και εδώ υπάρχουν ενδεχομένως και θέματα δικαιοσύνης- και να πάει σε βάθος η έρευνα. Βλέπετε ότι αυτά τα επιχειρηματικά συμφέροντα έχουν να κάνουν και με το περίφημο ιντερνετικό Στοίχημα. Αυτοί οι ανταγωνισμοί έχουν να κάνουν και με πρόσωπα που ασχολούνται και με μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα πράγματα είναι αρκετά μπλεγμένα. Και την ίδια στιγμή, έχουμε το ποδόσφαιρο το οποίο είναι ένα λαοφιλές άθλημα και ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει. Μακάρι, λοιπόν, να φτάσουμε σε μια κατάσταση που θα μπορεί να πηγαίνει Σάββατο ή Κυριακή στο γήπεδο με την οικογένειά του και τους φίλους του και να μην είναι ένα άβατο. Αναφορικά με την υπόθεση του κ. Σαρρή πρόσθεσε ότι πρέπει «να γίνει ότι είναι δυνατό για να υπάρξει κάθαρση σε όλα τα επίπεδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου