Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Τσίπρας - Κυπριανού: Αναγκαία η στενότερη συνεργασία Αθήνας-Λευκωσίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα


Αλέξης Τσίπρας και Άντρος Κυπριανού συμφώνησαν στην ανάγκη στενότερης συνεργασίας Αθήνας και Λευκωσίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, με το δεύτερο να ζητά επιπλέον από τις δύο κυβερνήσεις να μην προχωρούν σε κινήσεις που κλιμακώνουν περαιτέρω την ένταση. Παρόντες, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, στην 90λεπτη συνάντηση ήταν επίσης η Νάντια Βαλαβάνη και ο Κώστας Ήσυχος.


Ως «εξαιρετικά κρίσιμη» περιέγραψε την περίσταση για την Κύπρο ο Αλ. Τσίπρας και μάλιστα μέσα σε ένα περιβάλλον ευρύτερης γεωπολιτικής ρευστότητας. «Η τουρκική πλευρά –συνέχισε- επιλέγει την πρόκληση και την επιθετικότητα, επιλέγει να τορπιλίσει το διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού. Θα πρέπει η Ελλάδα να σταθεί στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας δίνοντας το στίγμα ότι κανένας εκβιασμός δεν μπορεί να οδηγεί σε θετικές εξελίξεις», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, «οι διαφορές στην ευρύτερη περιοχή μπορούν να λυθούν μόνο μέσα από το διάλογο. Χρειάζεται ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας (…) διατρανώνουμε την αποφασιστικότητα μας να παρακάμψουμε εκβιασμούς και πιέσεις», ανέφερε ακόμη ενώ προέταξε ως μόνη δίκαιη λύση, «τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία χωρίς ξένες δυνάμεις, εποίκους και τρίτους εγγυητές».

Από την πλευρά του, ο Α. Κυπριανού κατήγγειλε την Αγκυρα γιατί «προχώρησε σε μια προκλητικότατη κίνηση, η οποία πρέπει να αντιμετωπισθεί με μεγάλη αποφασιστικότητα από τη δική μας πλευρά ούτως ώστε να πιεσθεί ώστε να ξαναξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, το οποίο μπορεί να λυθεί μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις».

Όμως, «έχει τεράστια σημασία οι ενέργειες στις οποίες προβαίνουμε σήμερα να μην κλιμακώνουν περαιτέρω την ένταση αλλά να οδηγούν σε αποκλιμάκωση της έντασης και να στείλουμε το μήνυμα αυτό σε Ελλάδα και Κύπρο. Δηλαδή, αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας από την μια, αλλά την ίδια στιγμή να μην κλιμακώνεται περαιτέρω η ένταση», ήταν το μήνυμα του γ.γ. του ΑΚΕΛ.

Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στο πλευρό του ΑΚΕΛ και του Κυπριακού λαού, με το συνομιλητή του να ευχαριστά τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Αλ. Τσίπρα για τη στήριξη, όπως επίσης την ελληνική πολιτεία, τα κόμματα και το λαό.

Μιλώντας για τα ευρωπαϊκά πράγματα, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ δήλωσε τέλος: «Η Ευρώπη πορεύεται σε λαθεμένο δρόμο. Εμείς θα συνεργαστούμε με εκείνους που θέλουν διαφορετική πορεία», διαπιστώνοντας συναντίληψη, όπως είπε, με τον ΣΥΡΙΖΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου