Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση - 2η μέρα


Ολοκληρώθηκε η δεύτερη μέρα της συζήτησης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με εντάσεις κλίμα πόλωσης και κινδυνολογία εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ από τους κυβερνητικούς βουλευτές και υπουργούς. Στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση να αντιπολιτεύεται μετατρέποντας την συζήτηση σε πρόταση μομφής στην αυριανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτικές αντεγκλήσεις σε υψηλούς τόνους με το ακροδεξιό πρόσωπο της κυβέρνησης να πρωτοστατεί στην επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Εισηγητής της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Γ. Δραγασάκης παρουσίασε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας τα συμφέροντα που διαπλέκονται στην πολιτική διακυβέρνηση. Ο Ν. Βούτσης κατήγγειλε το πολιτικό στήσιμο της κυβέρνησης επί της διαδικασίας γιατί εξαιτίας των ομιλιών των υπουργών που παρεμβαίνουν δεν προλαβαίνουν να μιλήσουν οι βουλευτές. "Δεν είμαστε εδώ για να ακούμε την προπαγάνδα της κυβέρνησης έχουν μιλήσει 11 από την αξιωματική αντιπολίτευση σε σύνολο 79 βουλευτών. Από τις 6 το απόγευμα έχει μιλήσει μόνο ο Π. Λαφαζάνης."




11:53 "Πρώτη φορά άκουσα χωρίς αυτοπεποίθηση τον κ. Βορίδη στα δύο χρόνια που είμαι βουλευτής" άρχισε την ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλ. Τσακαλώτος. Επεσήμανε την αμφισημία που επικρατεί στο μνημονιακό μπλόκ. Η πρώτη εκδοχή, που εκφράζετε από τον κ. Χαρδούβελη, τον Στουρνάρα, τον Μητσοτάκη υπό την καθοδήγηση της Καθημερινής, λέει, "ότι κάναμε ορθώς το κάναμε", ενώ η δεύτερη που εκφράστηκε και από τον κ. Βενιζέλο ακούσαμε ότι "μας αναγκάσανε" και θέλουμε χρόνο να τα αλλάξουμε αυτά. Σηκώνουμε το γάντι του κ. Βορίδη, στη μονοκαλλιέργεια της Αγοράς και της ιδιωτικής οικονομίας, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει τον πλουραλισμό, με συνδυασμό δημόσιων επενδύσεων, κοινωνικής οικονομίας, τραπεζών ειδικού σκοπού και συμμετοχή του κόσμου της Εργασίας. Η απάντηση είναι μέσα από τη συνεργασία και όχι με τον ανταγωνισμό και την ιδιοτέλεια. Εμείς δεν χωρίζουμε σε καλούς και κακούς Έλληνες, αλλά απευθυνόμαστε στον κόσμος της εργασίας και όχι μόνο αλλά με την οικουμενική έννοια που έδωσε ο Hobsbaum στο σοσιαλισμό. Απευθυνόμαστε σε όλο τον κόσμο με το πρόγραμμά μας γιατί τώρα μπορούμε να το εφαρμόσουμε.




23:03 "Δεν έχετε την εμπιστοσύνη του λαού γιατί υπερασπιστήκατε τους απατεώνες της Henerga και της Hellas Power που καταχράστηκαν 250 εκ., γιατί κόπηκε το ρεύμα σε 312.343 νοικοκυριά, γιατί χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις ρυθμίσεις που έχουν κάνει για να πληρώσουν το ρεύμα, γιατί ξεπουλάτε τα δίκτυα υγραερίου και εκχωρείται τους υδρογονάνθρακες" είπε ο Αθ. Πετράκος. "Είστε θλιβεροί και πειθήνιοι εντολοδόχοι που μετέτρεψαν την ενέργεια σε εμπόρευμα. Ο λαός δεν σας εμπιστεύεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για τη διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου και δωρεάν ρεύμα σε άπορα νοικοκυριά.

23:00 Η Αικ. Παπακώστα υφυπουργός υγείας υποστήριξε ότι αφού η κυβέρνηση ζητάει να ψήφο εμπιστοσύνης, αυτή και οι υπουργοί τους οφείλουν να ομιλούν. Επέρριψε ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για το λαϊκισμό του και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση βγάζει τη χώρα από το Μνημόνιο.

22:40 Η κυβέρνηση έχει οικτρά αποτύχει στον τομέα της πραγματικής οικονομίας, τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Μ. Μπόλαρης που κατηγόρησε τον Βενιζέλο για απουσία της χώρας από τις διεθνείς εξελίξεις και την τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο. «Ένα ξεκάθαρο όχι» θα πει στην αίτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

22:11 Ο Ν. Βούτσης κατήγγειλε το πολιτικό στήσιμο της κυβέρνησης επί της διαδικασίας καθώς έχουν να μιλήσουν άλλοι 9 υπουργοί που δεν έχουν μιλήσει. "Δεν είμαστε εδώ για να ακούμε την προπαγάνδα της κυβέρνησης έχουν μιλήσει 11 από την αξιωματική αντιπολίτευση σε σύνολο 79 βουλευτών. Από τις 6 το απόγευμα έχει μιλήσει μόνο ο Π. Λαφαζάνης. Πρόκειται για πολιτικό στήσιμο της κυβέρνησης που δεν μπορούμε να το φάμε." Ο Ν. Βούτσης σε υψηλούς τόνους είπε ότι σε μία Βουλή με 8 (πλέον) κοινοβουλευτικές ομάδες δε γίνεται να μιλούν συνέχεια εκπρόσωποι της κυβέρνησης, και μάλιστα υπουργοί και υφυπουργοί, που αναμασούν την κυβερνητική προπαγάνδα σαν να πρόκειται για πρόταση μομφής εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

"Δεν είναι επίπεδο δημοκρατίας αυτό" διαμαρτυρήθηκε ο Ν. Βούτσης και ο Ευκλ. Τσακαλώτος ρώτησε αν από τις 06.30 το απόγευμα θα μιλήσει μόνο ένας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Δικαιολογίες από την πλευρά του προεδρείου "πάντα έτσι συμβαίνει" είπε ο Χρ. Μαρκογιαννάκης μιλώντας για κατάχρηση του χρόνου από τους ομιλητές.

21:37 Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Αν. Νεράντζης,αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα στήριξης της κυβέρνησης και επεσήμανε ότι «με το ευτυχές αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την ψήφο εμπιστοσύνης θα πετύχουμε φυγή προς τα εμπρός καθώς θα σταματήσουν οι σειρήνες των εκλογών και θα ασχοληθούμε με την ουσία της πολιτικής».

21:10 Ο Αθ. Παφίλης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ με βασικό επιχείρημα το ότι δεν διορθώνεται ο καπιταλισμός κρατάει ίσες αποστάσεις μιλώντας για νέο διπολισμό και ως υπόσχεση επιδιορθώσεων, με επίκεντρο έναν καβγά για το ποιος θα δώσει ψίχουλα, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησής του ασκώντας κριτική όχι στην κυβέρνηση, αλλά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

20:49 Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ν. Τσούκαλης άρχισε την τοποθέτησή του διερευνώντας το νόημα του αιτήματος της ψήφου εμπιστοσύνης που ζητά η κυβέρνηση και υποστήριξε ότι επί της ουσίας ζητείται από τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, να επαναβεβαιώσουν την ορθότητα της ασκούμενης πολιτικής. Ο κ. Χαρδούβελης δεν έχει ακόμα απαντήσει ποιο είναι το σχέδιο για την ανόρθωση της οικονομίας, ενώ έθεσε το ευρωπαϊκό πλαίσιο και την ύφεση που εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Υπενθύμισε την θέση της ΔΗΜΑΡ ότι η λύση πρέπει να αναζητηθεί με περισσότερη Ευρώπη και τόνισε ότι σκόπιμα δεν επιλύεται το ζήτημα του χρέους για να έχουν τη χώρα σε διαρκή επιτήρηση.

20:28 Παρέμβαση - απάντηση από τον Μ. Βορίδη, στον Π. Καμμένο για την καταγγελία του για το ν/σ Ερρίκος Ντυνάν. Η τροπολογία προέβλεπε τη μεταβίβαση της άδειας λειτουργίας της ιδιωτικής κλινικής και δεν έχασε ούτε το δημόσιο ούτε τα ασφαλστικά ταμεία ενώ και διασφαλίστηκαν οι θέσεις εργασίας.

20:26 Ο βουλευτής της Ν.Δ. Γ. Κοντογιάννης ανάλωσε την τοποθέτηση του σε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και την ανευθυνότητα των προτάσεων του, ευθεία τρομοκρατία με φόβητρο την άνοδο της Χ.Α.σε περίπτωση που βγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

20:12 Παρέμβαση του Ευαγ. Βενιζέλου με εξαγγελίες για κόκκινα δάνεια και υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου και της επιλογής, επιβολής του Μνημονίου λόγω των δυσμενών συνθηκών. Επιπλέον μέρος της ομιλίας του αφιερώθηκε σε βολές κατά της ανεδαφικότητας των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και την τρομοκράτηση των πολιτών με τη λογική της συνευθύνης. Αφού υπερασπίστηκε το Μνημόνιο παρουσιάζοντας και την "καλή του πλευρά" όπως είπε, το δάνειο των 254 δισ έβαλε κατά του Γ. Παπανδρέου για τους σκληρούς του όρους, λέγοντας ότι του υπαγόρευσαν το μνημόνιο, είχε κενά και στη συνέχεια το διόρθωσαν.

20:00 Ο Π. Καμμένος στο βήμα της βουλής αναφέρθηκε και αυτός στα ονόματα της διαπλοκής ενώ είπε χαρακτηριστικά: "Χρησιμοποιείτε τη Βουλή για να εξυπηρετείτε τους δικούς σας ανθρώπους" και αναφέρθηκε σε φωτογραφική διάταξη για το Ερρίκος Ντυνάν και τη μεταβίβασή του στην Τράπεζα Πειραιώς.

19:37 Ο υπ. Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης πιστός στην εφαρμογή των δεσμεύσεων στους δανειστές κάλεσε σε ενότητα και συναίνεση στα μεγάλα θέματα της οικονομίας. Αναρωτιόμαστε σε ποιους απευθύνεται την ώρα που οι βουλευτές Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αλληλοκατηγορούνται σαν να βρίσκονται ήδη στην προεκλογική αρένα και η απέλπιδα προσπάθεια συσπείρωσης με την ψήφο εμπιστοσύνης μοιάζει για το θεαθήναι την ώρα μάλιστα που βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όπως ο Θ. Μωραϊτης και Ν. Σηφουνάκης στηλίτευσαν την κυβερνητική πολιτική χαρακτηρίζοντας ως προσωρινή τη συμμαχία με τη Ν.Δ.

19:23 Ο Βύρων Πολύδωρας, ανεξάρτητος βουλευτής Β' Αθήνας στηλιτεύει τους βουλευτές που επέκριναν και επικρίνουν τον ΕΝΦΙΑ αλλά τον ψήφισαν, ενώ τον ίδιο τον διέγραψαν. Χωρίς να το δηλώσει άφησε να εννοηθεί ότι θα καταψηφίσει καθώς αποκάλεσε την κυβέρνηση, "κυβέρνηση ψευδαισθήσεων". "Μπαμπούλα διεθνούς δικαίου θέλετε να αναγορεύσετε το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά που τις είδατε τις απεργίες που λέτε ότι έκανε;".

19:00 O υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Μ. Χρυσοχοΐδης, κατά την τοποθέτησή του στην Βουλή επέκρινε τον Μ. Βορίδη για τις εμφυλιοπολεμικές του δηλώσεις περί κακών και καλών Ελλήνων, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στα πεπραγμένα του στο υπ. Μεταφορών.

18:44 «Στο χρέος υπάρχει μόνο μία λύση και μία διέξοδος: Να διεκδικήσουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του» «Διαβεβαιώνουμε ότι αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της Βουλής που δε θα έχει εγγεγραμμένο αυτό το χρέος προς την Ελλάδα» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης. Επιπλέον θύμισε τις χαριστικές τροπολογίες που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα όπως η τροπολογία της 7ης Μαρτίου που με «αρλαμπουνέζικα» την οποία διάβασε ολόκληρη ο Π. Λαφαζάνης, έκρυβε την αναδρομική διαγραφή βεβαιωμένων προστίμων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τριγωνικές συναλλαγές, δηλαδή τη διαγραφή εκατοντάδων εκατομμυρίων φοροδιαφυγής. Πρόσθεσε την αμαρτωλή υπόθεση της Siemens και ρώτησε «Γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος» αναρωτήθηκε, την ώρα που υπάρχει φοροαφαίμαξη του λαού. Αναφορικά με τα περί "εθνικής συνεννόησης" σχολίασε ότι θέμα συνεννόησης θα μπορούσε να είναι η από κοινού διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και η εγγραφή αυτού του χρέους στον προϋπολογισμό.

18:16 "Ο φόβος και η τρομοκράτηση των πολιτών εκφράζουν τον πανικό της κυβέρνησης" δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Δερμιτζάκης και αναφέρθηκε στην αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων που θα φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

18:14 Ο Θ. Μωραϊτης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι "η ανοχή της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες περνάει μέσα από νέα προγραμματική συμφωνία", "δεν δίνω λευκή επιταγή στην κυβέρνηση¨.

17:47 Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Γ. Γιακουμάτος απάντησε στις επικρίσεις του κ. Κασαπίδη των Ανεξάρτητων Βουλευτών για την τιμή του γάλακτος, ότι "δεν γνωρίζει", ότι "χρειάζονται επιστημονικές μελέτες και δεν είναι δουλειά ενός μήνα". Εννοείται ότι άλλα έλεγαν όταν περνούσε το ν/σ για το γάλα, που έσκιζαν τα ιμμάτια τους υπέρ της ανοιχτής αγοράς και της ανταγωνιστικότητας. Ολόκληρη η ομιλία αφιερώθηκε σε μια πολεμική εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μας ενημέρωσε: "ότι βαρέθηκε να ακούει για εκλογές", τις οποίες βλέπει το 2016.

17:40 Η Ελ. Αυλωνίτου επέκρινε την απουσία του Αντ. Σαμαρά από την ψήφο εμπιστοσύνης και τόνισε ότι "απλά θέλει να μαζέψει τους βουλευτές του στο μαντρί και τίποτα άλλο. Ο Αντ. Σαμαράς δεν ενδιαφέρεται για τη Βουλή, ούτε για το τι λένε οι βουλευτές". Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία της εξεθεσε τους στόχους και τις δεσμεύσεις του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τον Αθλητισμό και ξεκαθάρισε ότι ο "εμείς θα σπάσουμε τις πελατειακές σχέσεις στον Αθλητισμό". "Οι αθλητικές εγκαταστάσεις δεν είναι φιλέτα προς πώληση" "ειδικά με τα Ολυμπιακά Ακίνητα γίναμε ρεζίλι στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση θέλει να ξεπουλήσει αυτές τις εγκαταστάσεις, εμείς θα της επαναφέρουμε για χρήση από τη νεολαία και τους πολίτες.

17:00 Οι βουλευτές της συμπολίτευσης που εναλλάσσονται στο βήμα της βουλής επικρίνουν μεν σημεία της κυβερνητικής πολιτικής, στηρίζουν δε, τη συνέχιση του βίου της κυβέρνησης. Ο Γ. Κασαπίδης (από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές) ζήτησε μείωση του κόστους παραγωγής του γάλακτος που δεν θα έρθει με τα ευχολόγια Γιακουμάτου».

16:59 Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γ. Ανδριανός αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης στον τομέα του Αθλητισμού. Νωρίτερα η Λ. Κανέλλη από το ΚΚΕ επέκρινε την κυβέρνηση αλλά κυρίως στόχευε η ομιλία της εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σχολίασε με μπόλικη χρήση ειρωνείας τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

16:31 Στο βήμα η Μ. Ρεπούση της ΔΗΜΑΡ υποστήριξε ότι δεν μπορούν σώσουν τη χώρα τα κόμματα που την οδήγησαν στη χρεοκοπία και υπενθύμισε τη θέση της ΔΗΜΑΡ για καταψήφιση της κυβέρνησης. "Καιρός να περάσετε στην αντιπολίτευση και είναι ιστορική ευκαιρία της Αριστεράς να κυβερνήσει και εύχομαι από καρδιάς να μην τη χάσει".

16:00 Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Αμανατίδης αναφέρθηκε στις δραματικές συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής στο χώρο της Παιδείας και παρέθεσε τις αλλαγές που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν γίνει κυβέρνηση και βασίζονται στην αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας. "Εντιμότερη επιλογή της κυβέρνησης, είναι η παραίτησή της" είπε.

15:37 "Πράξη ευθύνης η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση για το ΠΑΣΟΚ" και τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο που αθωώνει την ακροδεξιά ρητορεία του κυβερνητικού λόγου, προς χάριν υποτιθέμενων ίσων αποστάσεων, πιστός στη θεωρία των δύο άκρων.

15:09 "Χτες ακούσαμε το κήρυγμα του νέου διχασμού, για καλούς και κακούς Έλληνες. Τι θα έλεγε ο Κων. Καραμανλής με αυτό το κήρυγμα του μίσους;" ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κοντονής στιγμάτισε τον ακροδεξιό κατήφορο της Ν.Δ. που μετεξελίσσεται όχι σε ΠΟΛ.ΑΝ. αλλά σε ΛΑΟΣ. Απαντώντας στην κριτική που ασκείται στην Περιφέρεια Αττικής και της Ρένας Δούρου στο ζήτημα των απορριμάτων δήλωσε ότι "θα τηρηθεί η νομιμότητα και αυτό να το γνωρίζετε και εσείς και οι εργολάβοι". Κατήγγειλε τους ταξικούς φραγμούς στην Δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει, εκτός των άλλων μέτρων που θα χρειαστεί να λάβει, τον απαράδεκτο φόρο 13% σε όλες τις δικαστικές εργασίες. "Όνειδος" όσα συμβαίνουν στις ελληνικές φυλακές για ένα κράτος δικαίου. Είναι απαράδεκτο να δολοφονούνται άνθρωποι στις φυλακές και να ποινικοποιείται η φτώχεια, γιατί μόνο οι φτωχοί μπαίνουν πια στη φυλακή. Δεν αφορά η συζήτηση αυτή ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά την εξέταση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.«Όπως οι πάντες έχετε καταλάβει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, σας καλωσορίζουμε στην πραγματικότητα»
14:52 Ο Β. Καπερνάρος των ΑΝΕΛ στην ομιλία του αναλύει το "κουρέλιασμα" του Συντάγματος από την κυβέρνηση.

14:40 Ανακοίνωση της επιστροφής του Ν. Κακλαμάνη στην Κ.Ο. της Ν.Δ.

14:21 O υπ. Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης υπερασπίζεται την κυβερνητική πολιτική στη λογική του μονόδρομου των επώδυνων αποφάσεων που πήρε η κυβέρνηση και έκλεισε την ομιλία του, με υβρεολόγιο κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

13:43 Ο Τέρενς Κουίκ, εισηγητής των ΑΝΕΛ στο βήμα της Βουλής δήλωσε ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα στηρίξουν την κυβέρνηση.

13:42 Παρενέβη ο Ν. Βούτσης επί της διαδικασίας ώστε να μην υπάρξει διακοπή το μεσημέρι για να τοποθετηθούν όλοι οι βουλευτές που το επιθυμούν.

13:30 Η Ντόρα Μπακογιάννη επικαλέστηκε την εντολή του λαού με την οποία υποτίθεται ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία, απευθυνόμενη στην Χ. Καφαντάρη. Αγνοεί η βουλευτής επικρατείας της Ν.Δ. ότι η κυβέρνηση αυτή με άλλη πολιτική είχε πάρει την λαϊκή εντολή που επικαλείται, ενώ σίγουρα δεν θέλει να θυμάται τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που καμία εντολή δεν δίνουν σε αυτή την κυβέρνηση. Η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση και ευθυγραμμίστηκε με την πολιτική γραμμή της δριμείας κριτικής στον ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμά του περί δήθεν ανεδαφικότητας και τα γνωστά "τι θα κάνετε, αν σας πουν όχι", κατηγορώντας τον για λαϊκισμό. Υποσχέθηκε σχέδιο νόμου για μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30% ώστε να συμβαδίσουν με τις εμπορικές και να υπάρξουν μεγαλύτερα έσοδα ενώ άσκησε κριτική στον ΕΝΦΙΑ.

13:14 Η Χαρά Καφαντάρη στο βήμα μιλάει για τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής αναφορικά με την ανθρωπιστική κρίση κυρίως όμως για τις συνέπειες στο περιβάλλον. Πολυεπίπεδη η ανθρωπιστική κρίση και όχι μόνο διατροφική. Στην κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ ότι μας γυρνάει στο παρελθόν απάντησε ότι "εσείς μας γυρνάτε πίσω στην εποχή των μαγκαλιών".Υπογράμμισε την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο ξεπερασμένο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, που είναι και αντίθετο στις οδηγίες της ΕΕ.

13:07 Ο Ν. Σηφουνάκης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ασκεί κριτική στον ΕΝΦΙΑ και απείλησε ότι τον ψήφισε μεν, αλλά δεν θα τον ξαναψηφίσει αν δεν αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες. Δεν δήλωσε ξεκάθαρα αν θα δώσει ή όχι ψήφο εμπιστοσύνης.

12:59 Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση άσκησε ο βουλευτής Γ. Αβραμίδης των Ανεξάρτητων Βουλευτών υπενθυμίζοντας τις αυτοκτονίες των πολιτών και τα παιδιά που λιποθυμούν από την πείνα στα σχολεία και δήλωσε ότι θα καταψηφίσουν οι Ανεξάρτητοι Βουλευτές την κυβέρνηση.

12:45 Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε των «μεταρρυθμίσεων» και επικαλέστηκε τον μπαμπούλα του «αριστερού πειραματισμού που θα κάνει την Ελλάδα Αργεντινή ή Βενεζουέλα». Έκανε σημαία τον έλεγχο των πλαστών πιστοποιητικών και επέμεινε στην ανάγκη των απολύσεων στο δημόσιο τομέα διερωτώμενος γιατί "πρέπει να δίνουν μάχη" για να περάσουν την "αξιολόγηση" και την αποψίλωση του δημόσιου τομέα. Ούτε λίγο, ούτε πολύ να αποχωρήσουν μόνοι τους οι δημόσιοι υπάλληλοι για να μην δυσκολεύουν τις μεταρρυθμίσεις.

12.25 Η Θεανώ Φωτίου στο βήμα αναλύει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία. Τόνισε ότι η μόνη λύση για την έξοδο από την κρίση είναι οι εκλογές και η εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε την επίθεση της κυβέρνησης στην εκπαίδευση και την έρευνα, μία μεγάλη περιουσία του ελληνικού λαού που δίνει συγκριτικά πλεονεκτήματα στη χώρα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει την μετατροπή της δημόσιας εκπαίδευσης σε επιχειρηματική δραστηριότητα και στην υποβάθμισή της προς όφελος της ιδιωτικής. Η Αριστερά επιθυμεί την αλλαγή της κοινωνίας», τόνισε η Θ. Φωτίου και ως εκ τούτου χρειαζόμαστε υψηλού επιπέδου δημόσια, δωρεάν, δημοκρατική εκπαίδευση. Με σωστή λειτουργία σχολείων και πανεπιστημίων, σίτιση και στέγαση για όλους τους σπουδαστές, πρωινό και μεσημεριανό στα σχολεία για όλα τα παιδιά, αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, κατάργηση των συνεχόμενων εξετάσεων, επαναφορά του ολοήμερου σχολείου με πιστοποίηση μίας ξένης γλώσσας καθώς και με εργασιακή ασφάλεια και αξιοπρέπεια για τους λειτουργούς της εκπαίδευσης που θα συμβάλουν στο μεγάλο σχέδιο δημοκρατικής αναγέννησης του τόπου μας.

12:11 Στο βήμα ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα δώσει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Τόνισε ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι λύση και ότι οι παρούσες πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν δυναμική για τη «νέα αρχή που έχει ανάγκη ο τόπος». Πρόκρινε τη δημιουργία κυβέρνησης ειδικού σκοπού από την παρούσα Βουλή.

11:45 Ο υπ. Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλος μετά την σφοδρή επίθεση στην Ρένα Δούρου για την άρνηση υλοποίησης των σχεδίων για τα εργοστάσια επεξεργασίας συμμείκτων απορριμάτων (ΣΔΙΤ) και την Περιφέρεια Αττικής, υπεραμύνθηκε του σχεδίου για την «αξιολόγηση» και επανέλαβε ότι δεν προβλέπονται άλλες απολύσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται το άλλοθι των δήθεν απολύσεων, για να μην προχωρήσει η αξιολόγηση» τόνισε ο Α.Ντινόπουλος.

11:00 Η Μάνια Παπαδημητρίου από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην πλήρη περιστολή δαπανών για την Τέχνη και τον Πολιτισμό, φαινόμενο πανευρωπαϊκό που όμως στην Ελλάδα έχει παροξυνθεί όπως δείχνουν οι κυβερνητικές επιλογές (για παράδειγμα η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τα μπλοκάκια, η κατάργηση βαρέων και ανθυγιεινών κ.α). «Οι καλλιτέχνες έχουν παραδοθεί στη ζούγκλα της ελεύθερης αγοράς. Για τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτισμός είναι και οι άνθρωποι που δρουν και εργάζονται σε κάθε μορφής τέχνης», τόνισε η Μ. Παπαδημητρίου. Τα παιδιά που αγωνίζονται για το μέλλον τους μας δίνουν φωτεινό παράδειγμα. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ η αύξηση των κονδυλίων για τον Πολιτισμό στο 2% του ΑΕΠ από το 0,2 που είναι σήμερα. Παρέθεσε συνοπτικά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την καλλιτεχνική εκπαίδευση και επισήμανε ότι η καλλιτεχνική παιδεία είναι ένας από τους λίγους τρόπους αντίστασης στον φασισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου