«Η Δικαιοσύνη βαστά σπαθί. Σαν της πάρεις το σπαθί απομένει μόνο με τη ζυγαριά. Αυτή την έχουν όμως και οι μπακάληδες»
«Η Δικαιοσύνη βαστά σπαθί. Σαν της πάρεις το σπαθί απομένει μόνο με τη ζυγαριά. Αυτή την έχουν όμως και οι μπακάληδες». Με αυτά τα λόγια του Στρατή Μυριβήλη ξεκινά το αφιέρωμα που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Documento, παρουσιάζοντας 25 αμφιλεγόμενες περιπτώσεις, όπου η Δικαοσύνη φαίνεται να είναι τυφλή... κυριολεκτικά.
Από τα μνημόνια και την υπόθεση Siemens, τον «αθώο» Ανδρέα Βγενόπουλο και τη λίστα Λαγκαρντ, μέχρι την Ηριάννα που παραμένει στη φυλακή την ώρα που ναρκέμποροι είναι έξω.
Όπως σχολιάζουν οι συντάκτες του αφιερώματος:
«Δεν είναι όλοι οι δικαστές διεφθαρμένοι ή κομματικά καθοδηγούμενοι. Αυτοί όμως επικρατούν, υποτάσσοντας τους άλλους που κάνουν τη δουλειά τους στο πλέγμα εξουσίας που δημιουργούν η διαφθορά και η συναλλαγή. Όποιος ξεφεύγει από το μαντρί τον τρώνε τα πειθαρχικά. Η επικράτηση όμως των «κακών» δεν απαιτεί μόνο εξουσία, απαιτεί σιωπή και ευρεία αντίληψη συνενοχής. Ετσι, με μεγάλη μαεστρία, κάθε κατηγορία ή κριτική στην κακή απόδοση Δικαιοσύνης ή σε πρόσωπα που οφείλουν να απολογηθούν μετατρέπεται σε κριτική στον θεσμό της Δικαιοσύνης. Τίμιοι δικαστές και εισαγγελείς σιωπούν γιατί έχουν γαλουχηθεί με την αντίληψη ότι κάθε κριτική πλήττει τη Δικαιοσύνη και όχι τα πρόσωπα. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Τα πρόσωπα επιβιώνουν για να διαμορφώνουν τη δική τους συναλλασσόμενη και υποκριτική Δικαιοσύνη».
* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί ξεγυμνώσαμε τη Δικαιοσύνη
Μερικές ενδεικτικές υποθέσεις που αναλύει η Documento:
Μια… βλαπτική απόφαση για τους απλήρωτους εργαζόμενους
Την περασμένη Τέταρτη μια 45άχρονη απλήρωτη εργαζόμενη του Καρυπίδη, έβαλε τέλος στη ζωή της. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε δημοσιοποιηθεί απόφαση του Αρείου Πάγου που έκρινε ότι η μη καταβολή δεδουλευμένων οφειλών δεν αρκεί για να θεμελιώσει βλαπτική μεταβολή. Σύμφωνα με το σκεπτικό του Αρείου Πάγου ακόμη κι αν ένας εργαζόμενος έχει μήνες πληρωθεί, δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει τα δικαιώματά του δικαστικώς, εκτός αν καταφέρει να αποδείξει ότι στόχος του εργοδότη είναι να τον οδηγήσει σε παραίτηση.
Τα νόμιμα και συνταγματικά μνημόνια
Όπως υπενθυμίζεται στο αφιέρωμα της εφημερίδας, τόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας, όσο και ο Άρειος Πάγος σφράγισαν με τη βούλα της νομιμότητας τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο μνημόνιο.
Σύμφωνα με απόφαση της πλήρους ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου τα περιοριστικά μέτρα του πρώτου μνημονίου όπως οι περικοπές αποδοχών, συντάξεων, επιδομάτων, επιδομάτων θερινών διακοπών, δώρων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα κ.λπ συνάδουν με το σύνταγμα και το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όσο και με τις διεθνείς συμβάσεις. Οι περικοπές γίνονται για λόγους δημοσίου συμφέροντος αναφέρει μάλιστα το σκεπτικό της απόφασης.
Η ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε συνταγματικό το δεύτερο μνημόνιο, το οποίο μεταξύ άλλων κατάργησε τις ρήτρες μονιμότητας που προστάτευαν τους εργαζομένους. Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο το δεύτερο μνημόνιο και η αντίστοιχη πράξη του υπουργικού συμβουλίου αποσκοπούσαν «στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας διαφορετικά στερείται η δυνατότητα εξυγίανσης των επιχειρήσεων μέσω της μείωσης του εργασιακού κόστους».
Στα μαλακά για παραποίηση της λίστας Λαγκάρντ
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη για το γεγονός ότι έσβησε ονόματα από τη Λίστα Λαγκάρντ. Τον Μάρτιο του 2015 ύστερα από 1 4 συνεδριάσεις το Ειδικό Δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία ένοχο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου μόνο για νόθευση εγγράφου, μετατρέποντας μάλιστα το αδίκημα από κακούργημα σε πλημμέλημα και επιβάλλοντάς του ποινή μόλις ενός έτους με τριετή αναστολή. Τουαναγνώρισαν δε και το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Παράλληλα τον κήρυξαν ομόφωνα αθώο για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία.
Siemens – Ένα σκάνδαλο σαν το γεφύρι της Άρτας
Χρειάστηκαν 12 χρόνια για να ξεκινήσει μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο η δίκη για το πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο της Siemens. Είχε προηγηθεί η αναβολή της δίκης τον Ιούλιο του 2016, καθώς η υπόθεση είχε εισαχθεί στο ακροατήριο χωρίς να έχει μεταφραστεί στη μητρική γλώσσα των αλλοδαπών κατηγορουμένων το βούλευμα με το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη στη χώρα μας. Ο αρμόδιος εισαγγελέας είχε κρούσει τότε των κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων, λόγω καθυστερήσεων. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, άσκησε πειθαρχική δίωξη κατά τριών εισαγγελέων – του Ισίδωρου Ντογιάκου, του Γεώργιου Γεράκη και της Αθηνάς Θεοδωροπούλου – το βούλευμα μεταφράστηκε και τελικά η δίκη ξεκίνησε ξανά, με τη Δικαιοσύνη να τρέχει πίσω από τα χρονικά όρια της παραγραφής των αδικημάτων.
Πώς οι υποθέσεις Βγενόπουλου έμπαιναν στο αρχείο
Το 2006 ο Ανδρέας Βγενόπουλος αγόρασε το 21% της Λαϊκής Τράπεζας στην Κύπρο, την οποία ενοποίησε με τις Τράπεζες Marfin και Εγνατία. Χρησιμοποίησε την τράπεζα για να δώσει δάνεια σε συνεταίρους του και προσωπικές του εταιρείες πολλές από αυτές offshore, ενώ πολλά από αυτά τα δάνεια χωρίς εγγυήσεις δόθηκαν για να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην MIG, επίσης συμφερόντων του. Κεφάλαια από τα δάνεια χρησιμοποιήθηκαν δε για να γίνει και χειραγώγηση μετοχών εταιρειών του ομίλου MIG, υπενθυμίζει η Documento.
O Mr MIG βρέθηκε το 2008 υπό έρευνα για τις οικονομικές συναλλαγές με τη Μονή Βατοπεδίου, έρευνα την οποία είχε διενεργήσει –όπως υπενθυμίζει η Documento - η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη με τη συμβολή του στελέχους της Τράπεζας της Ελλάδος Κωνσταντίνου Γεωργάρα. Η υπόθεση αρχειοθετήθηκε, με την Επιτροπή της Βουλής να χαρακτηρίζει «προκλητικά απαλλακτική» απόφαση.
Λίγο αργοτερα ο Ανδρέας Βγενόπουλος θα βρεθεί ξανά ξανά αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, όπου ερευνάται για τη δωροδοκία του κεντρικού τραπεζίτη της Κύπρου, ενώ ένας από τους δανειολήπτες του, ο εφοπλιστής Μιχαήλ Ζολώτας, ο οποίος είχε πάρει δάνειο 700 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς εγγυήσεις, κατονομάζεται ως αχυράνθρωπος του Βγενόπουλου. Μετά από «πόλεμο» μεταξύ δικαστικών λειτουργών, η εισαγγελέας Τσατάνη γράφει μια εισαγγελική διάταξη 801 σελίδων (σε 3 ημέρες!) με την οποία βάζει την υπόθεση Βγενόπουλου στο αρχείο.
Μετά την αντικατάσταση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη από τη νέα εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου ξανανοίγει η υπόθεση. Ο Βγενόπουλος όμως πεθαίνει, πριν μπει σε νέες δικαστικές διαμάχες.
Δικαστές δικάζουν για τις απολαβές τους
Το Μισθοδικείο - το αρμόδιο δικαστήριο που επιλύει τις διαφορές σχετικά με τις αποδοχές και τις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών και συγκροτείται από τρεις ανώτατους δικαστές τρεις καθηγητές πανεπιστημίου και τρεις δικηγόρους - έκρινε με δύο αποφάσεις του αντισυνταγματική την αναδρομική μείωση των αποδοχών των δικαστών.
Η απόφαση του Μισθοδικείου μπορεί να αφορούσε 47 δικαστές που είχαν προσφύγει κατά της νομικής υποχρέωσης περικοπής των απολαβών τους, εντούτοις είναι αυτονόητο ότι δημιουργεί δεδικασμένο το οποίο θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς και για αντίστοιχες περιπτώσεις δικαστικών λειτουργών της χώρας.
Αλλά δικαστές προσφεύγουν, δικαστές αποφασίζουν…
Προσφυγή δικαστών για την απαλλαγή τους από το πόθεν έσχες
Τέσσερις δικαστικές ενώσεις (Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας, Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και Ένωση Διοικητικών Δικαστών) αποφάσισαν να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης που καθορίζει το περιεχόμενο των δηλώσεων πόθεν έσχες, ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικές οι διατάξεις που επέβαλαν να δηλώνονται στο πόθεν έσχες των υπόχρεων, πέρα από τα άλλα, θυρίδες, τιμαλφή, μετρητά κ.ά.
Τελικά το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή, χωρίς όμως να συζητήσει την ουσία του θέματος, αφού έκρινε ότι οι επίμαχες διατάξεις… δεν αφορούν τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου