Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι για να υπάρξει μια βιώσιμη λύση η κυβέρνηση θέτει τέσσερα προαπαιτούμενα (όπως τα απαρίθμησε ο Αλ. Τσίπρας στο συνέδριο του Economist): Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αναδιάρθρωση του χρέους, να μην υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς - συντάξεις και να υπάρχει ισχυρό αναπτυξιακό πρόγραμμα
Υπάρχει σημαντική προοδος στις διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης, ενώ παραμένουν οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, σημείωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατά την τακτική ενημέρωση τω πολιτικών συντακτών. Επανέλαβε ότι οι κόκκινες γραμμές δεν είναι ένα είδος φετίχ για την κυβέρνηση, αλλά απαραίτητα συστατικά για μια συμφωνία που δεν θα επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος.
Όπως ανέφερε, η διαπραγμάτευση σε επίπεδο Brussels Group συνεχίζεται, τηλεφωνικά & μέσω τηλεδιασκέψεων και αίτημα της ελληνικής πλευράς παραμένει μια βιώσιμη λύση όπως την έθεσε ο πρωθυπουργός με τα 4 σημεία που τονίστηκαν στο συνέδριο του Economist: Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αναδιάρθρωση του χρέους, να μην υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς - συντάξεις και να υπάρχει ισχυρό αναπτυξιακό πρόγραμμα.
Όπως υπογράμμισε ο Γ. Σακελλάρίδης, συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή θα έχει τα χαρακτηριστικά που ορίζονται από το πλαίσιο της λαϊκής εντολής και δεν θα αφήνει περιθώρια στα κόμματα της συγκυβέρνησης να την καταψηφίσουν ενώ ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του μήνα για την επίτευξη της συμφωνίας.
Δεν είναι στις σκέψεις μας αυτή τη στιγμή κάποιο συμβούλιο πολιτικών αρχηγώ ανέφερε σε σχετική ερώτηση. Επίσης:
Για τη δόση του Ιουνίου στο ΔΝΤ και το χρηματοδοτικό ζήτημα: Θέλουμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό αλλά πρέπει και η άλλη πλευρά οφείλει να κάνει το ίδιο. Το χρηματοδοτικό πρόβλημα πρέπει να λυθεί σε συνεννόηση με τους εταίρους μας. Τα ομόλογα που λήγουν τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πολύ υψηλά και η χρηματοδοτική πίεση είναι μεγάλη. Από την αρχή έχουμε θέση αυτό το ζήτημα. Όλο αυτό το διάστημα έχουμε ματώσει, για να αποπληρώσουμε και να είμαστε συνεπείΔεν θα υπάρξει λύση τύπου Κύπρου, με bail in στις καταθέσεις, ούτε περίπτωση για νέο μνημόνιο.
Για την επιστολή Τσίπρα σε Λαγκάρντ: Επαφές γίνονται διαρκώς, δεν το κρύβουμε. Δεν κάνουμε διαπραγμάτευση με κλειστά χαρτιά. Υπήρξε η απόφαση από την ΤτΕ και το ΔΝΤ, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση, να δοθούν τα χρήματα από το λογαριασμό SDR για τη δόση του ΔΝΤ. Ο κ. Βαρουφάκης είχε ενημερωθεί για αυτήν την επιλογή.
Για την πιθανότητα να τεθεί τελεσιγραφικά μία πρόταση «take it or leave it» προς την Ελλάδα: Κάτι τέτοιο δε θα βοηθούσε στην επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς λύσης. Καλό είναι να μη μπαίνουν τελεσίγραφα, δεν νομίζω να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρυτανεύσουν οι φωνές που επιδιώκουν αμοιβαία επωφελή λύση.
Για μείωση συντάξεων: Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο δε θα ισχύσει. Δεν θα κάνουμε πίσω σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με μείωση των επικουρικών συντάξεων. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν συζητάμε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Στο τέλος του μήνα θα πληρωθούν κανονικά μισθοί και συντάξεις.
Για Βαρουφάκη – bitcoin: Ο κ. Βαρουφάκης τυγχάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και προσυπογράφει την απάντηση του υπουργού Οικονομικών στο Πρώτο Θέμα. Δεν τίθεται κάποιο ζήτημα.
Για ΝΑΤΟϊκή βάση στο Αιγαίο: Είναι πρόταση – σκέψη του κ. Καμμένου, έχει τεθεί στον ορωθυπουργό αλλά δεν έχει τεθεί επίσημα στο ΝΑΤΟ. Μιλάει για μεταφορά μίας βάσης από την Κρήτη σε κάποιο νησί του ανατολικού Αιγαίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου