Προβάδισμα τριών ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η «Αριστερά» έναντι της «Δεξιάς» στο ερώτημα ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τη σημερινή οικονομική κρίση, ενώ «κεφάλι» διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ και στο ερώτημα «ποια κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας». Ωστόσο, στα διλήμματα αυτά η πλειοψηφία απαντά.
29% όσων συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει καλύτερα λύσεις στα σημερινά προβλήματα της χώρας, έναντι του 26% που επιλέγει μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ και του 3% που λέει «και οι δύο». Η απάντηση «καμία από τις δύο» ακολουθεί μετά τον Ιούλιο (45%) καθοδική τάση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στην ερώτηση σχετικά με τη μορφή του κομματικού συστήματος και συγκεκριμένα «ποιος είναι για εσάς ο ιδανικός αριθμός κομμάτων που χρειάζεται η χώρα;».
Σημαντική αύξηση παρουσιάζει η απάντηση «3-4 κόμματα», η οποία συγκεντρώνει 26% σε σχέση με το 17% του Μαρτίου του 2012. Στις λοιπές απαντήσεις: «περισσότερα κόμματα» επιλέγει το 45% (52%), «μόνο δύο μεγάλα κόμματα» λέει το 11% (9%), «κανένα» διαλέγει το 2% (4%). Εντυπωσιακό είναι ότι το 7% προκρίνει ένα μονοκομματικό σύστημα (9%), αφού απαντά «μόνο ένα κόμμα», ενώ, τέλος, το 10% (9%) δεν ενδιαφέρεται ή δεν εκφράζει γνώμη.
Σημαντική αλλαγή στάσης των ερωτηθέντων καταγράφει η δημοσκόπηση στο ερώτημα «για την Ευρωπαϊκή Ενωση τι γνώμη έχετε;». Το 43% (από 52% τον Σεπτέμβριο) εκφράζει αρνητική, ενώ το 54% (45%) θετική γνώμη. Αξίζει, πάντως, να καταγραφεί ότι είναι η πρώτη φορά από την αρχή του έτους (2014) που οι θετικές γνώμες για την Ε.Ε. ξεπερνούν τις αρνητικές.
Το 27% θεωρεί ότι «η Αριστερά» μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τη σημερινή κρίση, ποσοστό που εμφανίζει αυξητική τάση μετά τον Ιούνιο του 2013, χρονικό σημείο μετά το οποίο «η Δεξιά» σημειώνει αντίστοιχη πτωτική τάση για να φτάσει από το 29% στο σημερινό 24%. Αντίστοιχη πτώση καταγράφει και η απάντηση «καμία από τις δύο», αφού από το 43% βρίσκεται σήμερα στο 37%.
Τέλος, το 18% (από 16% τον Σεπτέμβριο) δηλώνει ικανοποιημένο από τη λειτουργία της κυβέρνησης, έναντι του 16% (από 18%) που επιλέγει την αντιπολίτευση.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: PUBLIC ISSUE (Α.Μ. ΕΣΡ: 8) Μέλος WAPOR, ESOMAR, ΣΕΔΕΑ, ΠΕΣΣ
ΑΝΑΘΕΣΗ: «Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ»
ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: Ποσοτική έρευνα, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά των ερωτώμενων και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, χωρίς κάλπη
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: Γενικός πληθυσμός 18 ετών και άνω
ΠΕΡΙΟΧΗ: Πανελλαδική
ΔΕΙΓΜΑ: Το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 1.007 άτομα
ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 13/10/2014 – 20/10/2014
ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Ακολουθήθηκε η μέθοδος της πολυσταδιακής στρωματοποιημένης δειγματοληψίας
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ: Για τα αποτελέσματα της έρευνας και σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%, το δειγματοληπτικό σφάλμα (sampling error) υπολογίζεται σε +-3,2%
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΔΙΟΥ: Εργάστηκαν 22 ερευνητές και 2 επόπτες
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Λόγω στρογγυλοποίησης, ενδέχεται κάποιες κατανομές να μην αθροίζουν στο 100%
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου