Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Π. Σκουρλέτης: Επιλέγουν την όξυνση για να καλύψουν το «κάζο» με το ΔΝΤ


«Έχουν συνειδητοποιήσει ότι καταρρέουν, έχει θρυμματίσει και η αξιοπιστία και η επιρροή της κυβέρνησης στην κοινωνία - Κατά συνέπεια, πέρα από καταγέλαστοι είναι και επικίνδυνοι μερικές φορές»

Αποσπάσματα συνέντευξης του Π. Σκουρλέτη, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στον ραδιοσταθμό «Βήμα FM» (Άρης Ραβανός - Μπάμπης Παπαπαναγιώτου):

Έχετε κληθεί από την εισαγγελέα για το θέμα για το οποίο ξεκίνησε η έρευνα;

Βεβαίως. Και εγώ και ο Ν.Παππάς και ο Ν.Κωνσταντόπουλος, πρώην Πρόεδρος του Συνασπισμού, ξέρω ότι σήμερα πάει ο κ. Λιάτσος και, φαντάζομαι, διάφοροι άλλοι.


Όπως;

Δεν το γνωρίζω αυτό. Ότι διαβάζω στις εφημερίδες.


Νόμιζα ότι εννοούσατε κάτι πιο συγκεκριμένο.

Όχι.


Εσείς, σε ότι σας αφορά, θα πείτε κάτι παραπάνω απ’ ότι έχετε πει μέχρι τώρα; Δεν σας λέω να μας πείτε τι θα πείτε.

Όχι, δεν θα πω κάτι παραπάνω. Διότι, νομίζω, τα πράγματα είναι σαφή και έχει άποψη και αυτό που ονομάζουμε «κοινή γνώμη». Εγώ οφείλω να κάνω μερικές επισημάνσεις. Πρώτα απ’ όλα ότι δεν θεωρώ ότι είναι ούτε πολιτικό ατόπημα, πολύ δε περισσότερο αδίκημα, σε ένα δημόσιο διάλογο να γίνεται αναφορά σε ένα δημοσίευμα, όταν μάλιστα δεν είναι ένα δημοσίευμα αλλά είναι πολλά δημοσιεύματα.

Αύριο, θα καταθέσω μια σειρά δηλώσεων, συνεντεύξεων, αρθρογραφιών, και πρακτικών της Βουλής όπου έχει γίνει αναφορά σε διάφορες περιπτώσεις απόπειρας ή, εν πάση περιπτώσει, εκτίμηση ότι έχουν υπάρξει πιέσεις για να επηρεαστεί η γνώμη των βουλευτώ. Αυτά τα πράγματα είναι γνωστά. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι οι υποκριτικές δηλώσεις, με πάρα πολύ μεγάλη ένταση, οι οποίες έχω πειστεί ότι σε συνδυασμό και με άλλες εξίσου επικίνδυνες δηλώσεις, όπως αυτές που έκανε η κυβερνητική εκπρόσωπος χθες για τα ATM που θα μείνουν άδεια, ουσιαστικά αποτελούν μια συνειδητή επιλογή εκ μέρους της κυβέρνησης για να μπορέσει να καλύψει το «κάζο» που έπαθε με το ΔΝΤ.


Τι εννοείτε «κάζο» κ. Σκουρλέτη;

Το λέω κάζο με το ΔΝΤ διότι ουσιαστικά αυτό που ακούγαμε όλο το προηγούμενο διάστημα περί εξόδου από το μνημόνιο και αποχώρησης του ΔΝΤ είναι κάτι το οποίο παραπέμπεται στο μέλλον. Εμείς το αμφισβητήσαμε ούτως ή άλλως, ότι μια νέα σχέση με το ΔΝΤ θα σήμαινε εγκατάλειψη των μνημονιακών πολιτικών. Φαίνεται ότι εκεί πέρα η κυβέρνηση «τα έκανε μούσκεμα» και προσπαθεί με έναν τέτοιο τρόπο, πραγματικά σε μια κατάσταση πανικού, να συγκαλύψει αυτή την πολύ σοβαρή συζήτηση που θα έπρεπε να κάνουμε.


Έχετε δίκιο στο ότι υπάρχει μια προφανής ανακολουθία σε σχέση με αυτά τα οποία λέγανε και αυτά τα οποία προκύπτουν τώρα. Αυτό, αν σαν πραγματικότητα εσείς, ως αυριανή πιθανή κυβέρνηση, δεν θα το έχετε μπροστά σας; Δηλαδή, δεν ισχύει και για εσάς αυτό;

Τα προβλήματα ισχύουν για όλους. Και βλέπετε σήμερα ότι η κατάσταση στην Ευρώπη είναι ζοφερή. Μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες είναι στο μηδέν ή είναι σε πορεία της ύφεσης. Άρα, αυτό το οποίο επιβεβαιώνεται είναι μια εκτίμηση, την οποία έχουμε κάνει εδώ και πάρα πολύ καιρό, ότι ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσει το ελληνικό πρόβλημα η Ευρώπη ουσιαστικά προκρίνει και τον τρόπο που θα απαντήσει και στα μεγάλα οικονομικά ζητήματα στρατηγικής που έχει μπροστά της. Αυτή τη συζήτηση πρέπει να κάνουμε και δυστυχώς, η κυβέρνηση Σαμαρά δεν το έχει συνειδητοποιήσει και κάνει ακριβώς το αντίθετο.


Κ. Σκουρλέτη, πηγαίνουμε σε Προεδρική εκλογή και πιθανότατα σε βουλευτικές εκλογές, αν δεν έχουμε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σε ένα τοπίο απόλυτα συγκρουσιακό, πολωτικό θα έλεγα. Χθες η κα Βούλτεψη είπε, αν ο Τσίπρας κάνει παληκαριές θα κλείσουν τα ΑΤΜ. Ο κ. Καλαντζής χαρακτήρισε αργυρώνητους όποιους δεν ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή ο κ. Πάγκαλος έκανε δηλώσεις και αναφέρθηκε και στη MARFIN, ο κ. Γεωργιάδης το ίδιο. Από την άλλη ο κ. Παππάς, από τη μεριά σας, ότι όσοι δεν ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχουν θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θεωρείτε ότι μπαίνουμε σε ένα πολωτικό κλίμα, το οποίο δεν βοηθάει τη χώρα σ΄ αυτή την προσπάθεια να βγει από την κρίση;… Και από την άλλη είχαμε τον κ. Βούτση χθες για τα δάνεια της Ν.Δ.

Με την ερώτησή σας ξαναγυρίσαμε σ΄ αυτό που σας έλεγα πριν. Ναι, εγώ πιστεύω ότι υπάρχει μια επιλογή τέτοιου είδους όξυνσης εκ μέρους της κυβέρνησης, Ο «πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται». Έχουν συνειδητοποιήσει ότι καταρρέουν, έχει θρυμματίσει και η αξιοπιστία και η επιρροή της κυβέρνησης στην κοινωνία. Κατά συνέπεια, πέρα από καταγέλαστοι είναι και επικίνδυνοι μερικές φορές. Θα έλεγε κανείς, αν έβλεπε αυτή την ευαισθησία που υπήρξε για παράδειγμα, με αφορμή αυτά που ειπώθηκαν στην τηλεόραση του MEGA, όπου έκανα αναφορά στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, θα έπρεπε πολύ περισσότερο να υπάρχει ευαισθησία γι αυτά που είπε ο κ. Σαμαράς προχθές στη Βουλή, όταν μίλησε για συνιστώσες οι οποίες έχουν σχέση με την τρομοκρατία και να τον καλέσει ο εισαγγελέας να το αποδείξει αυτό. Ή θα έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθησία, για παράδειγμα, για τις δηλώσεις Γεωργιάδη και Βούλτεψη για τα θέματα των τραπεζών.


Μην βάζουμε ως παράμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης πάντοτε τη δικαιοσύνη με αυτό τον τρόπο. Γιατί ουσιαστικά δεν τη βοηθάμε να ασκήσει το έργο της.


Τι εννοείτε ακριβώς;…

Η πόλωση που περιγράψατε πριν είναι πραγματική, δεν είναι τεχνητή. Όταν μια κοινωνία κυριολεκτικά ισοπεδώνεται, φαντάζομαι ότι τα παράγωγα αυτής της σύγκρουσης της κοινωνικής και της πολιτικής προφανώς διαμορφώνουν ένα αντίστοιχο πολωτικό κλίμα, πραγματικό. Λέω λοιπόν όμως ότι εκεί ο ρόλος της δικαιοσύνης είναι πολύ συγκεκριμένος


Να σας ρωτήσω κάτι πολύ ευθέως.. Δικαιούται κάποιος βουλευτής ανεξάρτητος ή ανήκων σε κάποιο κόμμα να ψηφίσει υπέρ της εκλογής Προέδρου χωρίς να είναι ύποπτος χρηματισμού;

Μα τι λέτε τώρα. Ο κάθε βουλευτής όχι απλώς δικαιούται αλλά και επιβάλλεται με βάση τη συνείδησή του και την πολιτική του συγκρότηση ελεύθερα να κάνει την επιλογή του.


Αντιλαμβάνεστε ότι το ερώτημά μου δεν είναι αφελές, αλλά προκύπτει μέσα από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα η οποία έχει διαμορφωθεί και την οποία στιγματίσαμε από κοινού προηγουμένως.

Προσέξτε. Στην προκείμενη περίπτωση, κι εγώ σ΄ αυτό θέλω να σταθώ λίγο, νομίζω ότι κάθε βουλευτής από τους 300 αυτό που πρέπει να σταθμίσει πρώτα και κύρια είναι αν θα δώσει πράσινο φως στην κυβέρνηση Σαμαρά να συνεχίσει να οδηγεί τη χώρα στον κατήφορο…


Βεβαίως θα το σταθμίσει… Και πέστε ότι κάνει τη λάθος στάθμιση, κατά τη γνώμη σας ή κατά τη γνώμη μου ή κατά τη γνώμη και κάποιου άλλου…

Δικαίωμά του. Θα κριθεί όμως γι αυτό… όπως όλοι μας..


Ναι.. Σημαίνει όμως αυτό ότι είναι και ύποπτος ότι διαμόρφωσε αυτή τη στάση επειδή τα πήρε ή οτιδήποτε άλλο;…
Αυτά τα λένε στελέχη από την κυβερνητική πλευρά, απ΄ ότι έχω ακούσει, και προκαλούν τα γέλια…

Ποια;

Αυτούς τους ισχυρισμούς που λέτε….

Άρα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα; Δεν σημαίνει ότι όποιος δεν ψηφίσει…

Μα ποιος το είπε αυτό; Ακούσατε κανέναν από τον ΣΥΡΙΖΑ να το λέει αυτό;


Δεν έχει ειπωθεί έτσι….
Δεν έχει ειπωθεί ούτε έτσι, ούτε αλλιώς. Εγώ άκουσα κυβερνητικούς βουλευτές να τα λένε αυτά.. Και επαναλαμβάνω ότι τα λένε σκόπιμα…


Μισό λεπτό.. Μην τα μπερδεύουμε τα πράγματα. Λέω λοιπόν –και συζητάμε τώρα ψύχραιμα και αποστασιοποιημένα απ΄ αυτό το κλίμα το οποίο στιγματίστηκε προηγουμένως- ότι οποιοσδήποτε βουλευτής έχει δικαίωμα να κάνει την άλφα ή τη βήτα επιλογή.. Τώρα μπήκε στη μέση η έννοια του κουμπαρά και η έννοια των προηγούμενων καταγγελιών που έχουν γίνει από κάποιους που δημιουργούν μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα..

Αν κάποιος αυτή τη στιγμή οφείλει να έχει την ευαισθησία να διαψεύσει τέτοιου είδους δημοσιεύματα θα όφειλε πρώτα και κύρια εδώ και ένα μήνα που έχει γραφτεί το συγκεκριμένο δημοσίευμα –και επαναλαμβάνω δεν είναι το μόνο- είναι η κυβέρνηση. Ο χρόνος δηλαδή και ο τρόπος που ανακινεί το θέμα μάλλον δείχνει ότι πρόκειται περί υποκριτικής στάσης με άλλη σκοπιμότητα…


Τι σκοπιμότητα δηλαδή;
Αυτή που σας είπα πριν, να δημιουργήσει μια όξυνση για να μπορέσει να συγκαλύψει το καινούργιο φιάσκο που υπήρξε με την αφήγηση περί αποχώρησης από το μνημόνιο.


Να πάμε γρήγορα σε μια τελευταία ερώτηση… Ο κ. Βούτσης ανέδειξε χθες το ζήτημα του δανείου της Ν.Δ., 14,6 εκ, ευρώ χωρίς να εξυπηρετεί τα χρέη της, σύμφωνα με τον κ. Βούτση, το αναδεικνύει και η ΑΥΓΗ σήμερα σε πρωτοσέλιδο. Πριν από λίγο ο Γραμματέας της Ν.Δ. ο κ. Παπαμιμίκος μιλάει για επιχείρηση λάσπης και σας καλεί εντός της ημέρας να τεκμηριώσετε το δημοσίευμα και από πού προκύπτει ότι το ύψος του δανείου είναι τέτοιο και αν έλαβε η Ν.Δ. τέτοιο δάνειο. Υπάρχουν τέτοια στοιχεία;….

Αν δεν κάνω λάθος, το ύψος προκύπτει από τον ισολογισμό. Τώρα αν το αυξημένο νούμερο οφείλεται σε ένα νέο δάνειο ή στην μη εξυπηρέτηση του δανείου, οπότε κεφαλαιοποιήθηκαν οι τόκοι, να μας το εξηγήσουν. Αν και αυτό είναι έμμεσος δανεισμός. Νομίζω ότι οφείλουν να το κάνουν μπροστά στον ελληνικό λαό.. έχουν αυτή την πολιτική υποχρέωση…


Άρα είναι ένα θέμα το οποίο θα το συνεχίσετε, απ΄ ότι καταλαβαίνω…

Με ρωτήσατε και σας απάντησα… Δεν πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια;


Σε όλα… Σας ευχαριστούμε πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου