Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Ν. Βούτσης: Στα όρια της γραφικότητας ο Γ. Βαρουφάκης

«Όλο αυτό που παρακολουθούμε είναι ένα αφήγημα άκρως υποκειμενικό γεμάτο μυθικά και ανακρίβειες, δεν αφήνει περιθώριο για σοβαρή πολιτική συζήτηση, που είχε γίνει μάλιστα και το '15 και το '16 μέσα στη Βουλή», δήλωσε ο Νίκος Βούτσης στο Κανάλι της Βουλής - Το σχόλιο του για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Συνέντευξη στο Κανάλι της Βουλής παραχώρησε ο Νίκος Βούτσης, στην οποία σχολίασε τις «αποκαλύψεις» Βαρουφάκη για την περίοδο της διαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι αγγίζουν τα όρια της γραφικότητας.
Όπως είπε δεν πιστεύει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης ηχογραφούσε τις συνομιλίες στα υπουργικά συμβούλια ή άλλες προσωπικές συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως υποστηρίζει ο πρώην υπουργός στο βιβλίο του «Ενήλικοι στην αίθουσα».
 «Νομίζω πως είναι ένα πολύ αρνητικό αποτύπωμα. Ο Βαρουφάκης αφήνει στην πολιτική ζωή του Τύπου και για τον εαυτό του αρνητικό αποτύπωμα και αρνητικό υπόδειγμα για θέση υπουργού σε δύσκολες στιγμές», σημείωσε ο Νίκος Βούτσης σχολιάζοντας τη στάση του πρώην υπουργού Οικονομικων. 
«Δεν πιστεύω πως το έχει κάνει σας το λέω ευθύτατα. Μπορεί να σας φαίνομαι πολιτικά αφελής, αλλά δεν είμαι. Καλύτερα και για τον ίδιο να πει αυτό που πράγματι συμβαίνει ότι δηλαδή μέσα από μία καταγραφή απόψεων βγάζει αυτό το αφήγημα. Γνώρισα τον Βαρουφάκη στην ορκωμοσία της κυβέρνησης, ίσως δεν έχει καμία αντίληψη τι σημαίνει για την πολιτική ζωή του τόπου να ανοίγει θέματα ειδικών δικαστηρίων. Είναι στα όρια του γραφικού αυτές οι απόψεις».
Παράλληλα υποστήριξε πως ο κ.Βαρουφάκης έχει φτιάξει ένα αφήγημα που στηρίζεται και σε μύθους.«Όλο αυτό που παρακολουθούμε είναι ένα αφήγημα άκρως υποκειμενικό γεμάτο μυθικά και ανακρίβειες, δεν αφήνει περιθώριο για σοβαρή πολιτική συζήτηση, που είχε γίνει μάλιστα και το '15 και το '16 μέσα στη Βουλή. Ευτυχώς για τη χώρα μας ο κ. Τσίπρας ήταν και είναι όχι απλά διαθέσιμος αλλά απόλυτα συνεπής στον κοινοβουλευτικό του ρόλο και με τις απαντήσεις του σε ερωτήσεις από τότε κιόλας όλα τα ζητήματα που είχαν τεθεί σε σχέση με τη στρατηγική της χώρας και την περιπέτεια είχαν συζητηθεί με άκρως πολιτικό τρόπο χωρίς κουτσομπολιό. Το ότι επιλέγεται τώρα με έναν τρόπο συστηματικό και ενόψει ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία για να κλείσει ο επώδυνος κύκλος αυτά τα δημοσιεύματα δείχνουν προφανώς μία υποκειμενική διάθεση του ίδιου του συγγραφέα να συσκοτιστούν τα πράγματα, να υπονομευτεί η πορεία της χώρας για την κανονικοποίηση. Επειδή ήμουν παρών στα περισσότερα συμβούλια, θα μπορούσε καθένας να πει το αφήγημά του, αλλά δεν θα το κάνω», σημείωσε.
Αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο Νίκος Βούστης είπε: «Είμαι σίγουρος ότι θ’ αλλάξει και το κλίμα και την ψυχολογία, γιατί, όταν ακολουθούνται τα βήματα ενός οδικού χάρτη ο οποίος έχει προαναγγελθεί και ο οποίος έχει ως ορατό τερματισμό την έξοδο της χώρας, του χρόνου τέτοιο καιρό ή ένα μήνα μετά, από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τις σκληρές επιτηρήσεις, αυτό από μόνο του είναι ένα στοιχείο φερεγγυότητας, το οποίο δεν αντανακλά μόνο στις αγορές ή στους διεθνείς παράγοντες, πρώτο  απ’ όλα, σιγά-σιγά, λιθαράκι-λιθαράκι, διαμορφώνει μια άλλη ψυχολογία στον απλό κόσμο, στους απλούς πολίτες, στον ελληνικό λαό».
«Ως εκ τούτου έχει πολλές θετικές αναγνώσεις η προσπάθεια αυτή η οποία γίνεται, απ’ ότι φαίνεται, με καλή προετοιμασία και ελπίζω ότι θα έχει και πολύ καλά αποτελέσματα. Και είναι ένα βήμα, θ’ ακολουθήσουν οπωσδήποτε κι άλλα, δηλαδή και άλλες έξοδοι στις αγορές πριν ολοκληρωθεί αυτός ο οδικός χάρτης της κανονικής λειτουργίας της οικονομίας και της χώρας σε σχέση με το ζήτημα του δανεισμού», σχολίασε ο Πρόεδρος της Βουλής.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής στο Κανάλι της Βουλής και τη δημοσιογράφο Κέλλυ Κοντογιώργη:
Κέλλυ Κοντογιώργη: Κύριε Πρόεδρε, σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την οικονομία, η χώρα βγαίνει στις αγορές, όπως περιμέναμε. Θα θέλαμε να μας πείτε αν αυτό θ’ αλλάξει καθόλου την ψυχολογία και το κλίμα, θα θέλαμε ένα σχόλιο από εσάς.
Πρόεδρος Βουλής: Είμαι σίγουρος ότι θ’ αλλάξει και το κλίμα και την ψυχολογία, γιατί, όταν ακολουθούνται τα βήματα ενός οδικού χάρτη ο οποίος έχει προαναγγελθεί και ο οποίος έχει ως ορατό τερματισμό την έξοδο της χώρας, του χρόνου τέτοιο καιρό ή ένα μήνα μετά, από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τις σκληρές επιτηρήσεις, αυτό από μόνο του είναι ένα στοιχείο φερεγγυότητας, το οποίο δεν αντανακλά μόνο στις αγορές ή στους διεθνείς παράγοντες, πρώτο  απ’ όλα, σιγά-σιγά, λιθαράκι-λιθαράκι, διαμορφώνει μια άλλη ψυχολογία στον απλό κόσμο, στους απλούς πολίτες, στον ελληνικό λαό. Και ως εκ τούτου έχει πολλές θετικές αναγνώσεις η προσπάθεια αυτή η οποία γίνεται, απ’ ότι φαίνεται, με καλή προετοιμασία και ελπίζω ότι θα έχει και πολύ καλά αποτελέσματα. Και είναι ένα βήμα, θ’ ακολουθήσουν οπωσδήποτε κι άλλα, δηλαδή και άλλες έξοδοι στις αγορές πριν ολοκληρωθεί αυτός ο οδικός χάρτης της κανονικής λειτουργίας της οικονομίας και της χώρας σε σχέση με το ζήτημα του δανεισμού. Επιπροσθέτως, η χθεσινή δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, του κ. Τσακαλώτου, ότι είναι πιθανόν τον Οκτώβριο, επί τους ουσίας μετά τις γερμανικές εκλογές, περί αυτού πρόκειται, να δοθεί και το QUI, δηλαδή η ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ, είναι ένα στοιχείο επίσης, που, στο πεδίο του κλίματος και της ψυχολογίας και δευτερευόντως, αλλά έχει κι αυτό ουσία, στο πεδίο των πραγματικών μεγεθών της οικονομίας, έχει ένα θετικό πρόσημο.
Κέλλυ Κοντογιώργη: Είναι ενθαρρυντικό. Κύριε Πρόεδρε, ολοκληρώνεται μια Κοινοβουλευτική Σύνοδος σιγά-σιγά, οδεύουμε προς τη λήξη της, εξακολουθούμε όμως να έχουμε έντονο κοινοβουλευτικό έργο, έχουμε σημαντικά νομοσχέδια, Υγεία, Παιδεία, ΟΤΑ, τηλεοπτικές άδειες και Υπουργείο Οικονομικών φυσικά για το φορολογικό περιβάλλον. Πολύ σημαντικά νομοσχέδια, αφορούν πάρα πολύ κόσμο, χιλιάδες συμπολίτες μας. Να περιμένουμε ότι αυτά –δύο νομίζω θα μπουν προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα- αλλά γενικά, να περιμένουμε από φθινόπωρο να δρομολογηθούν αυτά τα νομοσχέδια;
Πρόεδρος Βουλής: Θα σας πω το εξής: Καταρχήν η Σύνοδος λήγει στις 2 Οκτωβρίου που ξεκινά η Γ΄ Σύνοδος της Βουλής. Άρα υπάρχει και ολόκληρος ο Σεπτέμβριος. Γνωρίζετε ότι δεν κάνουμε θερινά τμήματα, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια και νομίζω ότι είναι μία σωστή λογική λειτουργίας της Βουλής, με μία ενδιάμεση διακοπή τριών εβδομάδων. Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης υπήρξε μία συγχορδία, θα μπορούσε να πει κανείς, νομοθετικών πρωτοβουλιών από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας κι αυτό το θεωρώ πολύ θετικό. Τα περισσότερα από αυτά τα νομοσχέδια έρχονται με την τακτική διαδικασία κοινοβουλευτικής συζήτησης. Ήταν επτά, ήδη δύο έχουν ψηφιστεί, για τον ΟΑΣΘ και αυτό του Υπουργείο Πολιτισμού για τους δημιουργούς, για την ΑΕΠΙ και είναι άλλα πέντε, δύο εξ αυτών θα τεθούν προς ψήφιση αυτή την εβδομάδα, του Υπουργείου Εσωτερικών την Πέμπτη και την Παρασκευή του Υπουργείου Οικονομίας και ύστερα μένουν τα υπόλοιπα τρία τα οποία θα τεθούν προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα, αφού έχουν ξεκινήσει από τώρα οι Επιτροπές τους, τα οποία είναι Υγείας, Παιδείας και Ψηφιακής Πολιτικής. Άρα, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισης αυτών των νομοσχεδίων πριν το κλείσιμο της Βουλής για καλοκαίρι και αναμένονται και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες, τουλάχιστον τρία ή τέσσερα νομοσχέδια τον Σεπτέμβριο, έτσι ώστε να διαμορφωθεί πλέον ο χάρτης των νομοθετικών πρωτοβουλιών με βάση τον οποίο θα κινηθεί και θεσμικά, μέσα στο επόμενο διάστημα, η Πολιτεία. Είναι ένα θετικό βήμα.
Κέλλυ Κοντογιώργη: Χθες γιορτάζαμε τα 43 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας μετά τη Χούντα, βλέπουμε όμως πως πολλές φορές, ακόμα και σήμερα, στην Ελλάδα του 2017, η Δημοκρατία δοκιμάζεται και σας το λέω με αφορμή τη σύγκρουση που υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με επίκεντρο τη Δικαιοσύνη. Παρακολουθούμε τις ανακοινώσεις δικαστών και εισαγγελέων, τη μία μετά την άλλη, κάτι που δεν το έχουμε ξαναδεί και ο εν ενεργεία Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ζήτησε να πέσουν οι τόνοι και να σταματήσουν οι επιθέσεις στη Δικαιοσύνη η οποία, όπως είπε ο ίδιος, ούτε αντιπολιτεύεται ούτε συμπολιτεύεται. Θα θέλαμε ένα σχόλιο δικό σας για το τι συμβαίνει στη Δικαιοσύνη σήμερα.
Πρόεδρος Βουλής:  Καταρχήν η Δημοκρατία είναι ένα πεδίο δοκιμής κάθε στιγμή, αυτό λέει η εμπειρία μας από τους αγώνες με τους οποίους κατακτήθηκε η Δημοκρατία, με την πτώση της Χούντας, με την κατάρρευσή της με αφορμή, δυστυχώς, και την κυπριακή τραγωδία. Όλο το πολύχρονο διάστημα της Μεταπολίτευσης σφραγίστηκε από συνεχείς δοκιμασίες, με την έννοια των αγώνων, των κατακτήσεων, των υποχωρήσεων, των συμβιβασμών. Αυτό είναι το πεδίο της Δημοκρατίας στο οποίο δοκιμάζονται και οι τρεις, βεβαίως, συνταγματικές εξουσίες, αλλά δοκιμάζονται και οι δυνάμεις οι κοινωνικές, οι απαντοχές και τα θέλω των πολιτών. Με αυτή την έννοια, πρέπει να δούμε αυτή τη δυναμική διαδικασία, δεν χρειάζονται υπερβολές, δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση εν προκειμένω, επειδή μου είπατε για τη Δικαιοσύνη, να υπάρχει κομματικοποίηση και πολιτικοποίηση αντιπολιτευτική από συνδικαλιστικά όργανα της Δικαιοσύνης. Μπορεί βεβαίως να διεξάγεται μία σκληρή, μερικές φορές, αντιπαράθεση για την ουσία αποφάσεων, είτε αποφάσεων του Νομοθετικού Σώματος, της Βουλής και είναι απολύτως νόμιμο και συμβατό με το Σύνταγμα, είτε για αποφάσεις της Εκτελεστικής Εξουσίας, είτε και για αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τις οποίες, βεβαίως, ο αναγκαίος και θεσμικά επιβαλλόμενος σεβασμός πρέπει να παρακολουθείται και από μία συστηματική, αν υπάρχει τέτοιο πεδίο, κριτική για αποφάσεις που μπορεί να θεωρείται από ορισμένες πλευρές ότι δεν συνάδουν με το περί δικαίου αίσθημα στη συγκεκριμένη φάση. Είναι λοιπόν ένα πεδίο στο οποίο θα πρέπει να υπάρξει μία απολύτως λελογισμένη κριτική και μία προσπάθεια απ’ όλες τις πλευρές, στο πλαίσιο των ρόλων τους, στη θεσμική ισορροπία της Δημοκρατίας, να μπορούν ν’ ανταποκρίνονται.      
Είναι λοιπόν ένα πεδίο στην οποία θα πρέπει να υπάρξει μια λελογισμένη απολύτως κριτική και μια προσπάθεια από όλες τις πλευρές, στο πλαίσιο των ρόλων τους, στην ισορροπία τη θεσμική της Δημοκρατίας, να μπορούν να ανταποκρίνονται. Άρα προτάσεις, δημόσιες τοποθετήσεις που συντείνουν σε αυτήν την κατεύθυνση που έχουν γίνει και από την πλευρά, χτες άκουσα ήμουν παρών και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ορισμένα αποσπάσματα από αυτά τα οποία είπε και ο κύριος Σακελλαρίου, αλλά και από πλευράς της κυβέρνησης δημόσια, αλλά και από άλλες πλευρές του πολιτικού βίου, το πολιτικό σύστημα. Προτάσεις οι οποίες ακριβώς κατατείνουν σ’ αυτήν την ορθολογική ενόραση και οπτική γύρω από μια, επαναλαμβάνω εύλογη αντιπαράθεση που μερικές φορές υπάρχει, είναι σε θετική κατεύθυνση. Όλα τα άλλα πρέπει να αποφεύγονται ει δυνατόν. Όπως επίσης θα πρέπει κατά τη γνώμη μου κι εμείς έχουμε τη μεγαλύτερη δοκιμασία ως νομοθετικό σώμα, ως Βουλή να προσπαθούμε μέσα σ’  αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες της κρίσης να αφουγκραζόμαστε, να παίρνουμε το σφυγμό των αναγκών της κοινωνίας και του λαού. Αυτό αφορά όλους και όλες, όποια εξουσία κι αν διακονούν.
ΚΕΛΛΥ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗ:  Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας αντιτάχθηκε στη δημιουργία Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ακούγονται πολλά για αυτό το θέμα και ήθελα να σας ρωτήσω αν συμφωνείτε πως μια τέτοια κίνηση θα προσέφερε κάτι…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ: Νομίζω πως η συγκεκριμένη συζήτηση η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα είδος διαβούλευσης εδώ και μήνες, όπως και άλλα ζητήματα, σχεδόν το σύνολο των ζητημάτων που άπτονται της προσεχούς συνταγματικής αναθεώρησης,  όταν έρθει στην Βουλή κατά το άρθρο 110, για τη συντεταγμένη συζήτηση γύρω από αυτό το ζήτημα, θα τύχει της δέουσας προσοχής και τεκμηρίωσης , έτσι ώστε τότε όλοι και προσωπικά και συλλογικά να πάρουμε τις αποφάσεις μας, οι οποίες βέβαια μέλλουν από την επόμενη αναθεωρητική Βουλή να υλοποιηθούν κατά τις πρόνοιες του Συντάγματος. Δεν θα ήθελα αυτή τη στιγμή προσωπικά ή και κάπως πρόχειρα, επιτρέψτε μου την έκφραση, επ’  αυτού του ζητήματος να πάρω θέση. Είναι ένα από τα σοβαρά ζητήματα που πρέπει να συζητήσουμε και ο καθένα να καταθέσει την άποψη του….
ΚΕΛΛΥ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗ:  Επειδή είπατε για τη συνταγματική αναθεώρηση, πότε αναμένεται να έρθει στη Βουλή το θέμα, να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ: Εκτιμώ ότι θα μπορούσε να γίνει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους,  να γίνει η έναρξη αυτής της συζήτησης. Αυτό ως εκτίμηση, προφανώς χρειάζεται μια συνεννόηση και μια πρωτοβουλία από πλευράς της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας  και μια διάθεση από πλευράς της κυβέρνησης σε σχέση με αυτό το ζήτημα, για το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία. Το θέμα είναι ανοιχτό σε δημόσια συζήτηση και βλέπουμε ότι κατά καιρούς από την πλευρά παραγόντων της αντιπολίτευσης τίθενται ζητήματα σε σχέση και με το χρόνο και την ποιότητα αυτής της επικείμενης πρώτης φάσης της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
ΚΕΛΛΥ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗ: Στην επικαιρότητα κυριαρχεί αυτές τις μέρες προδημοσίευση αποσπασμάτων από το βιβλίο του κ. Βαρουφάκη. Ποια είναι η γνώμη σας, με βάση την εμπειρία και το θεσμικό σας ρόλο, για την τακτική του κ. Βαρουφάκη, την προσπάθεια του στην ουσία να αποδομήσει τον πρωθυπουργό με όσα καταγράφει ότι συνέβησαν, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ: Νομίζω πως είναι ένα πολύ αρνητικό αποτύπωμα, που είτε το καταλαβαίνει, είτε όχι, δεν το γνωρίζω και ούτε με ενδιαφέρει προς ώρας, αφήνει ο κ. Βαρουφάκης στην πολιτική ζωή του τόπου και για τον εαυτό του και ως αρνητικό υπόδειγμα για το πώς κάποιος μπορεί να έχει μια υπεύθυνη θέση υπουργού σε πολύ δύσκολες και υπεύθυνες στιγμές. Όλα αυτό το οποίο παρακολουθούμε, το οποίο προφανώς είναι ένα αφήγημα άκρως υποκειμενικό, ενδεχομένως γεμάτο μυστικά και ανακρίβειες και οτιδήποτε άλλο, δεν αφήνει περιθώριο για σοβαρή πολιτική συζήτηση, η οποία σας υπενθυμίζω είχε γίνει και το 2015 και το 2016 μέσα στην ίδια τη Βουλή, το 2015 με την παρουσία και του ιδίου, όταν ετίθεντο σοβαρά στρατηγικά ζητήματα  ή θέματα τακτικής εκείνης της περιόδου. Ευτυχώς για την χώρα μας, ο παρών πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας, ήταν και είναι όχι απλά διαθέσιμος, αλλά θα έλεγα απόλυτα συνεπής, στον κοινοβουλευτικό του ρόλο με τις συνεχείς παρουσίες του και με τις απαντήσεις και με το πλήθος και των προ ημερησίας συζητήσεων στις οποίες συμμετέχει με τις απαντήσεις στις ερωτήσεις βουλευτών κ.λπ. Από εκείνη κιόλας την περίοδο, σας υπενθυμίζω και παραπέμπω στα πρακτικά των δημόσιων συνεδριάσεων της Ολομέλειας, όλα τα ζητήματα τα οποία είχαν τεθεί σε σχέση με τις τακτικές, με τις στρατηγικές, με την περιπέτεια της χώρας από την οποία ακόμη δεν έχουμε βγει είτε έτσι, είτε αλλιώς, γύρω από το θέμα του δανεισμού και τους χρέους, είχαν έρθει στην επιφάνεια, είχαν συζητηθεί, με τρόπο άκρως πολιτικό από όλες τις πλευρές, χωρίς ίχνος κουτσομπολιού και παραπολιτικής και μικροπολιτικής. Το ότι επιλέγεται τώρα με έναν τρόπο συστηματικό και ενόψει μάλιστα το ότι περνάμε την καμπή στο πεδίο της οικονομίας και μπαίνουμε στην τελική ευθεία για να κλείσει αυτός ο επώδυνος κύκλος για την ελληνική κοινωνία, το ότι επιλέγεται τώρα το να έρθουν με τέτοιο τρόπο, αυτά τα δημοσιεύματα αρκετούς μήνες μάλιστα και μετά την έκδοση ενός βιβλίου, δείχνει προφανώς μία υποκειμενική διάθεση καταρχήν του ίδιου του συγγραφέα να συσκοτιστούν τα πράγματα και να υπάρξουν διχασμοί και περιπέτειες στην πολιτική ζωή του τόπου και να υπονομευθεί και η πορεία της χώρας για την κανονικοποίηση. Επιτρέψτε μου την αδόκιμη έκφραση, από την άλλη και για όσες από τις δυνάμεις τις πολίτικές ή τις δυνάμεις των media οι οποίες και αυτές παίζουν τον δικό του ρόλο στο γίγνεσθαι, γίνεται αξιοποίηση αυτού του τύπου της πολιτικής. Είναι φανερό ότι κινούνται κατά την γνώμη μου από μία μεγάλη αμηχανία και νευρικότητά και έλλειψη ενναλακτικής πρότασης για να συζητήσουμε τα σημερινά.
Θέλω να σας πω ευθέως επειδή ήμουν Υπουργός Εσωτερικών το διάστημα εκείνο, ήμουν στο πρώτο τη τάξη υπουργείο, και ήμουν και παρόν σε όλα ή στα περισσότερα, όχι απλώς στα κυβερνητικά συμβούλια και αλλού, όχι βεβαίως στην διαπραγματευτική ομάδα για το ζήτημα της οικονομίας, θα μπορούσε καθένας από εμάς να πει το αφήγημά του ή να έχει την άποψή του ή να διαψεύσει ευθέως τα πάντα, δεν θα το κάνω. Διότι αυτό επιτάσσει και το Σύνταγμα, πέραν από όλα τα άλλα, για τον ρόλο του υπουργού και για την εμπιστοσύνη, την ευθύτητα και την ευθύνη που έχουμε όλοι μας. Αλίμονο εάν καθένας μας αντί να στέλνει, όπως λέει η νομοθεσία τα αρχεία από το υπουργείο που περνάει στα Γενικά Αρχεία του Κράτους για την περίοδο που πέρασε για να μελετηθούν από επιστήμονες ή να θέτει πολιτικά προβλήματα δημοσίως και ευθέως, περιπίπτει σε μικροπολιτικές καταστάσεις, αυτό δεν θα το επέτρεπα ποτέ στον εαυτό μου και νομίζω ότι σωστά και η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός αφίσταται ενός τέτοιου διαλόγου.
ΚΕΛΛΥ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗ: Κύριε Πρόεδρε εδώ συνέβη ένα πρωτοφανές γεγονός έχουμε έναν πρώην Υπουργό να ηχογραφεί Πρωθυπουργό και Υπουργούς. Και το λέω γιατί είναι πρωτοφανές, δεν έχει ξαναβγεί έτσι τόσο απλά να γράφεται ένα βιβλίο, να στηρίζεται ένα ολόκληρο βιβλίο πάνω σε ηχογραφήσεις ενός πρώην Υπουργού, πιστεύετε πως θα πρέπει να κινηθεί ποινική διαδικασία  κατά του πρώην υπουργού; Γιατί όπως και να το κάνουμε μία τέτοια ενέργεια είναι παράνομη…..
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ:  Θα σας πω κάτι που θα σας εκπλήξει. Δεν πιστεύω πως το έχει κάνει ο κύριος Βαρουφάκης. Σας το λέω ευθύτατα. Εν αντιθέσει, ενδεχομένως με παρουσίες του στο Eurogroup, που είναι ένα άτυπο όργανο και υποτίθεται ότι δεν κρατιούνται πρακτικά και που ο ίδιος έχει πει ότι για λόγους ανάγκης δικής του για να μπορεί ύστερα να διασταυρώσει το τί λεγόταν, ενδεχομένως να έχει κάνει τέτοιες ηχογραφήσεις, προσωπικά πιστεύω ότι δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο στα Υπουργικά Συμβούλια, στα κυβερνητικά συμβούλια, πόσο μάλλον σε προσωπικές συζητήσεις με τον πρωθυπουργό.
Μπορεί να σας φαίνομαι πολιτικά αφελής με τον τρόπο που απαντάω, δεν είμαι όμως, και για αυτό ακριβώς πιστεύω ότι είναι καλύτερα και για τον ίδιο, να πει αυτό που πράγματι συμβαίνει, δηλαδή πως μέσα από μία καταγραφή απόψεων, κατά την γνώμη του κάνει αυτό το αφήγημα σωστό ή λάθος κατά τον ίδιο, και να μείνουμε εκεί, και οτιδήποτε άλλο παραπομπές σε ποινικές και κολάσιμες ενέργειες κ.τ.λ. πιστεύω, ότι θα συσκότιζαν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Άλλωστε είδα και μία δήλωση προ δύο εβδομάδων του κυρίου Βαρουφάκη, τον οποίο προσωπικά γνώρισα, όταν έγινε η ορκωμοσία της τότε κυβέρνησης, ότι θα ήθελε ο ίδιος να πάει σε Ειδικό Δικαστήριο κτλ. Ίσως ο άνθρωπός δεν έχει καμία αντίληψη τι σημαίνει για την πολιτική ζωή του τόπου, και μάλιστα μέσα από μία οκταετή περιπέτεια που έχει περάσει η κοινωνία και ο απλός λαός, να ανοίγει κανείς και να κάνει τέτοιες προκλήσεις. Είναι στα όρια, ας πούμε, του γραφικού, αυτού του τύπου οι απόψεις.
ΚΕΛΛΥ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗ: Κύριε Πρόεδρε, εχθές ο πρωθυπουργός είπε: «έκανα λάθη», το μεγαλύτερο λάθος του μπορεί να είναι οι επιλογές ανθρώπων σε θέσεις κλειδιά. Μιλάμε για τον κύριο Βαρουφάκη, αυτό ερμηνεύτηκε και ως απάντηση μέσω της Guardian προς τον κύριο Βαρουφάκη. Είναι μία γενναία δήλωση να ακούμε έναν πρωθυπουργό να κάνει τέτοια αυτοκριτική. Κάποιοι είχαν και τότε αντιρρήσεις για το πρόσωπο του κυρίου Βαρουφάκη. Πιστεύτε ότι δικαιώνονται τώρα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ:  Δεν θα ήθελα να κάνω κανένα σχόλιο για αυτό ζήτημα. Όταν μιλάει ο πρωθυπουργός για τόσο σοβαρά ζητήματα και μάλιστα για θέματα για το οποία ο ίδιος έχει την απόλυτη ευθύνη κατά το Σύνταγμα, και προσωπικά αλλά νομίζω πως έτσι πρέπει να γίνεται, σέβομαι την κατάθεση της δημόσιας άποψής του.
ΚΕΛΛΥ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗ: Σήμερα, μπαίνει στις 10.00 στην Ολομέλεια συζήτηση για τον Κανονισμό της Βουλής. Θα θέλατε να μας πείτε τι θα ακούσουμε, τι ακριβώς αφορά;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ: Επί της ουσίας σήμερα κλείνει μία πολύμηνη διαδικασία όπου τρεις φορές, αν δεν κάνω λάθος, έχει έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής όλο το corpus, όλο το σώμα του Κανονισμού, και του πρώτου μέρους που αφορά στο κοινοβουλευτικό-νομοθετικό και το δεύτερο μέρος που αφορά στις λειτουργίες και στα άλλα θέματα της Βουλής. Είναι μια σημαντική προσπάθεια, η οποία έγινε με ευρύτατη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή για τον εκσυγχρονισμό του Κανονισμού.
Μία προσπάθεια, στην οποία το πιο σημαντικό της σημείο, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι ήδη οι ειδικοί Κανονισμοί, οι οποίοι υπήρχαν για επί μέρους υπηρεσίες και λειτουργίες της Βουλής και οι οποίοι ήταν ανεξάρτητοι και που δεν ήταν και σε γνώση της Ολομέλειας, ανεξάρτητοι από τον κεντρικό Κανονισμό με βάση τον οποίο λειτουργούσε η Βουλή, έχουνε προσαρτηθεί, έχουνε ενσωματωθεί και άρα προς το τέλος του 2017 θα έχει υπάρξει και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Μαυριά. Θα έχει επιπλέον υπάρξει η απόλυτη ενοποίηση της κωδικοποίησης αυτής και του πρώτου και του δεύτερου μέρους του Κανονισμού και των επιμέρους υπηρεσιών, η οποία θα τον καθιστά πάρα πολύ σύγχρονο, εύχρηστο και δημοκρατικά νομιμοποιημένο. Θα έχουμε δηλαδή ψηφισμένο και σε γνώση της Ολομέλειας το σύνολο του Κανονισμού. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό νομίζω και είναι ένα από τα θετικά της προσπάθειας που έχει γίνει αυτή τη διετία από όλους μας.
ΚΕΛΛΥ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗ:  Η τελευταία αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής που ψηφίστηκε τον Ιούνιο από την Ολομέλεια, που είχε μέσα βελτιώσεις και σημαντικές παρεμβάσεις, ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση; Το βλέπετε τώρα στην πράξη, στη λειτουργία της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου; Έχει διευκολύνει τις διαδικασίες κ. Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ: Σε έναν βαθμό ναι, σ’ έναν άλλο βαθμό υπάρχουν ακόμα πράγματα που πρέπει να βελτιωθούν ή που δεν έχουν έγκαιρα γίνει αντιληπτά από τους υπουργούς όταν απαντάνε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και συζητάμε ακριβώς την υλοποίηση έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι πολύ καλό και ως αποτέλεσμα νομοθετικό, κοινοβουλευτικό αλλά και ως εικόνα στην κοινή γνώμη κι αυτό μας ενδιαφέρει πάρα πολύ.
Θα ήθελα επί τη ευκαιρία να σας πω, ίσως και να το γνωρίζετε, πως η Βουλή είναι ο πρώτος Δημόσιος, με την ευρεία έννοια, Οργανισμός στον οποίο εξελίχθηκε και ήδη περαιώθηκε η διαδικασία κρίσεων των Γενικών Διευθυντών σύμφωνα με τον νόμο και με άψογες διαδικασίες και ότι θα συνεχιστεί αυτή η διαδικασία και για τους Διευθυντές και για τους Τμηματάρχες, έτσι ώστε τους προσεχείς μήνες η Βουλή, τουλάχιστον, και νομίζω ότι θα παρακολουθήσει με την όποια αδράνεια και καθυστέρηση και το υπόλοιπο Δημόσιο, που έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες και από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το υπόλοιπο Δημόσιο ξεκίνησε και την αξιολόγηση και την τοποθέτηση σε θέση ευθύνης στη βάση αντικειμενικών διαδικασιών. Νομίζω πως είναι επίσης κάτι σημαντικό.
ΚΕΛΛΥ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗ: Μάλιστα. Πολύ σημαντική αυτή η πρωτοβουλία από τη Βουλή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ: Υποχρέωση, θα έλεγα. Δεν είναι πρωτοβουλία, είναι πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται σε μία υποχρέωση, διότι γνωρίζετε τώρα, μιλάμε και από το Κανάλι της Βουλής, ότι καθώς έχει τη συνταγματική της αυτονομία η Βουλή σε πολλά επίπεδα λειτουργικά, σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό αυτές οι διαδικασίες δεν ακολουθούντο. Και ανεξάρτητα του ότι υπήρχε ένα πάρα πολύ άξιο στελεχιακό και διευθυντικό δυναμικό το ότι δεν υπήρχαν και οι κοινά αποδεκτές με ευρύτατες συναινέσεις διαδικασίες για την τοποθέτησή τους σε θέσεις ευθύνης ήταν ένα πρόβλημα.
ΚΕΛΛΥ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗ: Κύριε Πρόεδρε ευχαριστούμε πάρα πολύ που ήσασταν μαζί μας στην «Πρωινή Ανάγνωση».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ: Κι εγώ ευχαριστώ. Να είστε καλά.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου